Očkovacia ruleta: skúsenosti, riziká a alternatívy — 29. Príbeh zdravotnej sestry

11.01.2016 17:49

Australian Vaccination Network (AVN) Inc.1998 (prvé vydanie)ISBN: 1329-4873

 

       Z knihy Vaccination Roulette: Experiences, risks and alternatives
       časť strany 95 z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

<<< predchádzajúca kapitola       obsah knihy       nasledujúca kapitola >>>

 

obálka knihy „Vaccination Roulette: Experiences, risks and alternatives“Príbeh zdravotnej sestry

S.M., Northern Rivers,
Nový Južný Wales, Austrália

 

    Som diplomovanou zdravotnou sestrou, pôrodnou asistentkou a klinickou odborníčkou na detské lekárstvo. Pracovala som 20 rokov v oblasti akútnej starostlivosti v nemocnici. Starala som sa prevažne o novorodencov až po nezávislých a nafúkaných 18-ročných mladistvých. Pracovala som s pestrou paletou detí v rôznych štádiách choroby — od detí, umierajúcich na rakovinu, až po deti, ktoré sme sledovali po návrate domov z nemocnice po ich zotavení.

    Zo všetkých týchto detí bolo najsmutnejším prípadom dieťa, ktoré bolo predtým v poriadku, ale v dôsledku očkovania bolo nevratne poškodené. Starala som sa o mnohé také deti. Tento malý chlapec bol tak neurologicky poškodený, že mal kŕče aj po najľahšom kýchnutí z nádchy, a to napriek množstvu tabletiek, ktoré bral každý deň na „potlačenie“ kŕčov. Tieto kŕče vyčerpávali jeho i jeho rodičov natoľko, až sa pýtali neurochirurgov, či by odstránenie určitej časti (až do polovice) jeho mozgu viedlo k zastaveniu týchto kŕčov. Neviedlo.

    Potom to boli dvojičky — nádherné deti, ktoré boli na novorodeneckej a následných preventívnych prehliadkach označené za „normálne“. Polhodinu po ich prvom očkovaní sa u oboch spustili grand mal kŕče. Následne obe diagnostikovali ako vývinovo závažne postihnuté. Jedno z týchto dvojčiat potom zomrelo po vdýchnutí zvratkov počas jedného grand mal kŕča.

    O viacero rokov neskôr mala matka týchto detí ďalšie dieťa, ktoré bolo (rovnako ako spomínané dvojčatá) zdravé a v poriadku. Po dlhom zvažovaní sa mamička rozhodla toto dieťa nedať očkovať. Všeobecný lekár, ktorý bol pri pôrode dvojičiek a ktorý sa staral o to dieťa z dvojičiek, ktoré prežilo, trval na tom, že očkovanie nebolo príčinou zdravotného postihnutia dieťaťa (detí) a že si je „úplne istý“, že sa to po zaočkovaní najmladšieho člena rodiny nestane znovu. Mamička však nepodstúpi toto riziko. Očkovanie ju stálo život jedného z detí, manželstvo sa jej rozpadlo kvôli značnej záťaži, ktorú predstavoval neustály dohľad a starostlivosť o preživšie dieťa a kvalita života rodiny bola oveľa nižšia, než by bolo žiaduce.

    Tieto prípady sú skutočne smutné, obzvlášť vo svetle ich diagnóz — závažného vývinového postihnutia, závažných dlhodobých grand mal kŕčov. Príčina: neznáma.

 

<<< predchádzajúca kapitola       obsah knihy       nasledujúca kapitola >>>