O besede v Poprade 25.I.2011 - DOPLNENÉ

07.02.2011 13:59

Ing. Marián Fillo

 

       Doplnené: Článok bol zverejnený 27.I.2011 o 11:17 a doplnený 7.II.2011 o 13:59 o odkaz na televíznu reportáž o očkovaní v TV Poprad.

 

       Beseda v Poprade v materskom centre Bambino bola výnimočná ešte skôr, než začala. Totiž pred začiatkom II. slovenského vakcinologického kongresu na Štrbskom Plese (to je z Popradu, čo by kameňom dohodil :-) ma oslovila redaktorka Podtatranských novín (popradský regionálny týždenník), či by som jej odpovedal na sadu otázok. Nuž, prečo nie?

       Myslel som si, že ide len o správny novinársky postup (i keď na Slovensku stále ešte nie štandardný) – vždy osloviť aj druhú stranu. A keďže mi pani redaktorka povedala, že ide na tlačovú konferenciu na zjazd vakcinátorov, tak som to pochopil tak, že popri názore propagátorov povinného očkovania chce mať v článku aj názor za slobodnú voľbu v očkovaní. Na moje veľké prekvapenie však bola v novinách na konci rozhovoru so mnou pozvánka na besedu v Poprade, ktorá sa mala konať (a aj sa konala) týždeň aj pár dní po zjazde vakcinátorov.

       V Podtatranských novinách nakoniec popri rozhovore so mnou bol aj rozhovor s RNDr. MUDr. Jánom Mikasom, vedúcim odboru epidemiológie na Úrade verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a zároveň predsedom Pracovnej skupiny pre imunizáciu. Pán doktor dostal od redaktorky aj nepríjemné otázky ohľadne hnutia za slobodnú voľbu v očkovaní, ale jeho vyjadrenia nateraz nechávam bez komentára. Ak máte záujem, prečítajte si ich sami na stránke Podtatranských novín.

       S pani redaktorkou som sa tesne pred besedou v Poprade stretol aj osobne a nedá mi nepovedať, že to je veľmi milá pani, s ktorou som sa vo viacerých názoroch na súčasnú „modernú“ medicínu a farmaceutický priemysel zhodol. Pobavila ma jej poznámka, že okrem Dr. Mikasa oslovila aj jednu svetlovlasú pani doktorku, na ktorej meno si práve nevedela spomenúť, a tá na zmienku o iniciatíve za slobodnú voľbu v očkovaní reagovala vyslovene hystericky, takže publikovateľný rozhovor na túto tému s ňou vôbec nebol možný. :-)

       Beseda v Poprade prekvapila tiež účasťou, keďže na ňu prišlo toľko ľudí, že zaplnili do posledného miesta nielen miestnosť, v ktorej sa beseda konala, ale viacerí ľudia museli stáť na chodbe, lebo sa už jednoducho nezmestili dnu. Účastníci besedy boli nielen z Popradu a blízkeho okolia, ale aj z Kežmarku a dokonca až z Košíc. Potešila aj účasť istého pána doktora (myslím tým doktora medicíny, teda MUDr.), ktorý sa otvorene vyjadril ostro proti očkovaniu. Vlastne jeho vyjadrenia na adresu očkovania boli oveľa tvrdšie než tie moje. Prečo? Vo svojej praxi sa opakovane stretáva s deťmi, ktorých zdravie bolo vážne poškodené očkovaním, a hasí teda očkovaním spôsobené požiare.

       „Čerešničkou na tortičke“ bola prítomnosť TV Poprad, ktorá so mnou nahrala rozhovor. Reportáž o očkovaní, v ktorej však nezaznelo ani zďaleka všetko, čo som na kameru povedal, nájdete v archíve TV Poprad.

       Beseda bola veľmi živá a zazneli na nej aj niektoré veľmi nemilé osobné skúsenosti s očkovaním, ako napr. pani, ktorá sa dala zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde, čo jej spôsobilo čoraz viac sa zhoršujúcu chorobu s výhľadom na invalidný vozík v priebehu niekoľkých rokov.

       Ako sa už stalo zvykom, aj v Poprade boli mnohí účastníci besedy značne prekvapení z toho, aké práva má pacient (resp. jeho rodič ako zákonný zástupca) a aké povinnosti má lekár podľa zákonov č. 545/2006 Z.z. a 576/2004 Z.z., alebo ako má vyzerať správny postup pri očkovaní podľa vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z.z. Totiž v drvivej väčšine prípadov (viac než 99%) očkujúci lekári postupujú v ostrom rozpore s týmito právnymi predpismi, inak povedané (zväčša nevedomky) porušujú zákon. Prítomných som teda vyzval, aby trvali na dodržiavaní týchto právnych predpisov lekármi a aby lekárov upozorňovali na to, že tieto právne predpisy porušili, keď sa tak stane.

       Po popradskej besede sme bohatší o niekoľko desiatok podpisov pod Petíciu za slobodnú voľbu v očkovaní, vrátane podpisu reportérky TV Poprad. Ak ste sa zúčastnili, môžete napísať svoje dojmy, námietky, pripomienky či kritické poznámky do diskusie nižšie.