O besede v Banskej Bystrici 2.XII.2010

06.12.2010 10:12

Ing. Marián Fillo

 

       Vo štvrtok 2.XII.2010 sa v banskobystrickej čajovni Čarovňa uskutočnila beseda na tému "Očkovanie - veda či náboženstvo 21. storočia?". Neviem, či to bolo kontroverznosťou témy alebo tým, že v decembri ľudia myslia skôr na Mikuláša, Vianoce a Silvestra, každopádne beseda sa odohrala v komornejšom duchu. To však nijak neubralo na kvalite. Ostatne, menej je niekedy viac. :-)

       Nečakanou bola účasť predstaviteľa istej politickej strany, od ktorého sme sa dozvedeli, že jeho rodina sa celá nakazila rotavírusmi po očkovaní jedného z jeho detí proti rotavírusom (rotavírusová vakcína je živá, tzn. obsahuje živé vírusy schopné nakaziť iných). Druhou zaujímavosťou bolo, že okolo 160 priaznivcov jeho strany na východnom Slovensku sa sťažovalo na nežiadúce účinky očkovania a chcelo by s tým niečo robiť aj v rámci politického programu strany. To nás samozrejme teší. Nieže by sa naša stránka mala stať nejakým spôsobom politickou, ale považujeme za potrebné, aby sa politici očkovaním a jeho zdobrovoľnením vážne zaoberali. No a politik, čo sám má skúsenosti s nežiadúcimi účinkami očkovania, je v tomto zmysle ten najperspektívnejší.

       Druhým obzvlášť zaujímavým besedujúcim bol syn jedného lekára, ktorý je vďaka tomu "insiderom" (t.j. človekom zvnútra prostredia). Popísal, ako mu otec ponúkal mikrovlnku, keďže už má vďaka pozornostiam farmaceutických firiem doma mikrovlnky tri. Potvrdil tiež dogmatický prístup, ktorý vládne dnešnej mainstreamovej (alopatickej, oficiálnej, školskej) medicíne (samozrejme - česť svetlým výnimkám).

       V diskusii sme sa dotkli hlbších súvislostí: prečo sa z očkovania stalo novodobé náboženstvo, ako sa z toho môžeme poučiť, čo s tým môžeme robiť, ako pôsobí kapitalizmus a preň typická honba za ziskom v lekárstve atď. Beseda bola zaujímavá a trvala nakoniec vyše 3 a pol hodiny, čo je asi doterajší rekord.