O besedách v Brezne, Lučenci a Zvolene 8.-10.II.2011

14.02.2011 22:55

Ing. Marián Fillo

 

Brezno 8.II.2011

       Beseda v Relaxačnom centre pri soľnej jaskyni Halit v Brezne sa uskutočnila v nie veľmi veľkej miestnosti, tá sa však zaplnila účastníkmi, takže všetky stoličky boli nakoniec obsadené. Niektoré mamičky prišli aj s deťmi.

       Prvé otázky sa týkali očkovania proti tuberkulóze v pôrodnici a spôsobov, ako mu zabrániť. Ďalej sa účastníci zaujímali o detoxikáciu od hliníka, (ne)vymáhateľnosť odškodnenia za poškodenia zdravia spôsobené povinným očkovaním, či nežiadúce účinky očkovania.

       V diskusii sme tiež rozoberali, čo iné robiť pre prevenciu prenosných ochorení než očkovanie. Odpovedal som (okrem iného), že významným príspevkom k posilneniu imunity je nejesť potraviny plné zvýrazňovačov chuti, umelých farbív, konzervantov, stabilizátorov, emulgátorov, protispekavých látok, atď., skrátka Éčok, ktoré pre človeka nemajú vlastne nijakú úžitkovú hodnotu – slúžia len na to, aby sa tovar lepšie predával alebo dlhšie vydržal „čerstvý“. To však nie je prínosom pre konzumenta, ale len pre predajcu, výrobcu a rozvozcu danej potraviny. Imunitný systém, ktorý z väčšej časti spočíva v tráviacej sústave, má potom s týmito látkami kopec práce, lebo sú to prevažne látky pre telo nepotrebné až škodlivé, a tak sa ich telo potrebuje čo najskôr zbaviť. Keď je týmto imunitný systém neustále vyťažený, nestíha odpovedať na iné hrozby (napr. baktérie a vírusy) dostatočne rýchlo a dostatočne silne. Jedna účastníčka besedy sa ale posťažovala, že dnes už všetko obsahuje množstvo Éčok. Iná besedníčka jej však vysvetlila (a tak som to nemusel robiť ja :-), že opak je pravdou, len treba dobre hľadať a vedieť, kde hľadať. To možno pre obyvateľov Brezna znamená, že po niektoré veci si musia ísť do Banskej Bystrice, alebo si ich musia objednať cez internet. Na rozdiel od situácie pred 10 rokmi však už dnes je ponuka BIO (a iných bez-Éčkových) potravín dostupných na Slovensku vcelku široká a je z čoho vyberať. Dokonca aj v mnohých obchodných reťazcoch už dnes nájdeme BIO-kútiky, kde je síce malý výber, ale lepšie ako nič.

       Srdečne ďakujem usporiadateľke za pozvanie a dvom rodičom – účastníkom besedy – za odvoz na miesto, kde som spal, vzdialené niekoľko km od miesta besedy.

 

Lučenec 9.II.2011 dopoludnia

       Dopoludňajšia beseda v Lučenci sa uskutočnila v Spoločenskom centre 3pé, ktoré ma milo prekvapilo jednak svojou veľkosťou, jednak vysokou úrovňou vybavenosti.

       Zišli sa predovšetkým mamičky na materskej a nechýbala ani jedna staršia pani, ktorá sa venuje alternatívnej medicíne a ktorá sa výdatne podelila s ostatnými účastníčkami besedy o svoje praktické skúsenosti. Celkovo bolo účastníčok niečo medzi 10 a 20, čo je (vzhľadom na dopoludňajší termín a veľkosť mesta) celkom slušný počet.

       Účastníčky besedy sa zaujímali o liečenie alergií, právne triky pri odmietaní povinného očkovania, zastrašovanie lekárov zo strany RÚVZ i zastrašovanie rodičov lekármi, očkovanie pri ceste do exotických krajín a všeličo iné.

       Srdečne ďakujem usporiadateľke za pozvanie i obed.

       Po obede som sa vydal navštíviť jedného lučenského advokáta, ktorý podporuje slobodnú voľbu v očkovaní. Nemali sme veľa času, ale rozhovor s ním bol aj tak veľmi zaujímavý a pre mňa obohacujúci. Ja si síce viem naštudovať príslušné zákony, ale jeho praktické skúsenosti a videnie v širších právnych súvislostiach boli pre mňa novinkou. Tak som sa dozvedel napr. že vyhrážanie sa Trestným zákonom, ktorého sa nám čoraz častejšie dostáva zo strany rôznych RÚVZ alebo napr. od prof. MUDr. Svetozára Dluholuckého, CSc., je v podstate nepodložené v súčasnosti platnými právnymi predpismi. To je celkom povzbudivé, horšie je, že vymáhateľnosť odškodnenia za poškodenie zdravia spôsobené povinným očkovaním je u nás takmer nulová a pri súčasnom právnom stave i právnej praxi sa spomínanému advokátovi javí byť úspech v takejto žalobe ako krajne nepravdepodobný.

 

Lučenec 9.II.2011 popoludní

       Keďže miestnosť pre popoludňajšiu besedu sa podarilo nájsť až na poslednú chvíľu v priestoroch Dobrovoľného hasičského zboru Lučenec, účasť nebola nijak závratná. Podebatovali sme teda v užšom kruhu.

       Preberali sme okrem iného, ktoré očkovacie látky sa používajú pri povinnom očkovaní, kde sa dajú nájsť príbalové letáky.

       Srdečne ďakujem usporiadateľke a jej manželovi za pozvanie i za nocľah a pohostinnosť.

 

Zvolen 10.II.2011

       Beseda v útulných priestoroch Slobodnej škôlky Sedmokráska prekvapila tým, že už pár minút pred oficiálnym začiatkom bola miestnosť plná. Nakoniec sa nezmestili všetci a podobne ako v Poprade museli niektorí sedieť alebo stáť na chodbe.

       Účastníci besedy sa zaujímali o epidémiu pásového oparu v súvislosti s ovčími kiahňami a očkovaním proti nim, o detoxikáciu od škodlivých zložiek vakcín i homeopatickú liečbu nežiaducich účinkov očkovania. Padla tiež netradičná otázka o očkovaní proti respiračnému syncyciálnemu vírusu (RSV) vakcínou Synagis, ako aj, ktoré očkovania by som odporúčal. Moja odpoveď v takýchto prípadoch je vždy, že to je na individuálnom zvážení každej osoby, keďže každý je iný a každý žije v iných podmienkach. Plošné odporúčania teda zásadne nedávam. Jedna besedníčka sa zaujímala o očkovanie proti HPV, ktoré je z viacerých dôvodov mimoriadne pochybné. K tomu viď prehľad článkov o očkovaní proti HPV.

       Ďalšia otázka bola o očkovaní proti kliešťovej encefalitíde a prípadnej liečbe kliešťovej encefalitídy alebo lymeskej boreliózy, ktorú taktiež prenášajú niektoré kliešte. Prítomná homeopatka odporučila pri uhryznutí kliešťom homeopatikum Ledum.

       Účastníci besedy sa zaujímali aj o to, aký pokrok sme dosiahli v hnutí za slobodnú voľbu v očkovaní, či chodia na naše besedy aj lekári – zástancovia očkovania, či koľko lekárov s nami sympatizuje. Preberali sa aj detaily súčasnej právnej úpravy povinného očkovania, vedecké podvody pri klinických skúškach očkovacích látok, nezrovnalosti pri zavádzaní povinného očkovania proti pneumokokom na Slovensku a nebezpečenstvá očkovania tehotných žien proti chrípke či čomukoľvek inému.

       Veľmi ma potešili dvaja účastníci besedy, ktorí mi po besede nezávisle od seba povedali, že mi ďakujú za zrozumiteľný výklad, aj keď sa pôvodne obávali, či budú chápať a rozumieť tomu, čo budem hovoriť. O túto zrozumiteľnosť pre širokú verejnosť mi totiž ide v prvom rade – aby ľudia rozumeli tomu, o čo v očkovaní ide, ako to funguje, či prečo to nefunguje, a tak sa nedali vodiť za nos a manipulovať pro-očkovacou propagandou.

       Na záver by som rád poďakoval Slobodnej škôlke Sedmokráska za pozvanie a nocľah, ako i všetkým účastníkom za účasť.

 

       Ako v Brezne, tak i v Lučenci a vo Zvolene sme získali ďalšie podpisy pod Petíciu za slobodnú voľbu v očkovaní, takže domov som sa opäť raz vrátil bohatší o niekoľko desiatok nových podpisov.

 

       Ak ste boli na ktorejkoľvek z týchto besied, môžete napísať svoje dojmy, postrehy, námietky, pripomienky atď. nižšie v diskusii.