Null, Ph.D. Gary

08.07.2010 09:28
  • jeden z popredných odborníkov na zdravie a výživu v USA
  • obhajca alternatívnej medicíny a prírodnej liečby
  • viacnásobne ocenený hosť v rozhlase, tvorca dokumentárnych filmov a investigatívny novinár

 

       Časopis Time (čas) ho nazval "The New Mr. Natural" (Nový pán Prírodný). Časopis My Generation (moje pokolenie) ho označil za jedného zo špičkových guruov v oblasti zdravia v USA. Vyše tri desaťročia bol Gary Null jedným z najväčších obhajcov alternatívnej medicíny a prírodnej liečby.

       Mnohonásobne ocenený novinár a jeden z najlepšie predávaných autorov New York Times napísal vyše 70 kníh o výžive, posilnení seba samého a otázkach verejného zdravia. Účinkuje v rozhlasovej relácii "Natural Living with Gary Null" (prírodný/prirodzený život s Garym Nullom), získal 21 ocenení "Strieborný mikrofón", a táto relácia je najdlhšie súvisle vysielanou reláciou o zdraví v USA (27 rokov).

       Relácia Garyho Nulla nie je plytkým tliachaním, ale zdravotníckym fórom, ktoré predstavuje uznávaných hostí a vedecké informácie z poctivých výskumov, ktoré sú podávané vecne (objektívne) a zrozumiteľne aj pre laikov. Program zostavený z provokatívnych rozhovorov, polemických komentárov a poslucháčskych telefonátov motivuje poslucháčov zmeniť svoje životy k lepšiemu.

       Gary Null je držiteľom titulu Ph.D. v oblasti ľudskej výživy a verejného zdravotníctva. Dôsledne hovorí o tom, ako žiť dlhší, živší život vďaka práci, ktorá zahŕňa telo, myseľ i ducha. Gary verí, že veľa z toho, čo naša spoločnosť prijíma ako nevyhnutné známky staroby, sú v skutočnosti prejavy chorôb, ktorým sa dá predísť. Garyho filosofia ovplyvnila nespočet Američanov, aby dosiahli zdravší, viac naplňujúci životný štýl. Je tiež autorom bestsellerov (najlepšie predávaných kníh) vydavateľstva New York Times "Get Healthy Now!" (Staň sa zdravým ihneď!) a "The Encyclopedia of Natural Healing" (Encyklopédia prírodnej liečby).

       Ako starší redaktor a hlavný vyšetrovateľ relácie "Caveat Emptor" v rádiách ABC a WABC, pritiahol Gary Null pozornosť stoviek tisíc ľudí, ktorí videli, že sa nebojí hovoriť o kontroverzných otázkach vrátane verejného zdravotníctva a alternatívnych liečebných postupov. Ako spravodajca viedol Gary vyše 100 dôležitých vyšetrovaní v otázkach ako AIDS, chronická únava, rakovina, diéta a cvičenie, zvládanie stresu, artritída, očkovanie a alergie. Televízne relácie ako "20/20" a "60 minút" používali tento materiál.

       Ako tvorcovi dokumentárnych filmov sa Garymu dostalo uznania kritikov. Vyrobil vyše 20 filmov a videí na tému zdravia a výživy vrátane nasledujúcich ocenených titulov: Age Is Only A Number (Vek je len číslo); Overcoming Depression and Anxiety Disorders Naturally (Prekonávanie depresií a chorobnej úzkosti prirodzeným spôsobom), za ktoré dostal cenu Gold CINDY [Cinema In Industry]; Deconstructing The Myth of AIDS (Spochybnenie mýtu o AIDS) - víťaz diváckej ceny za najlepší dokumentárny film na Medzinárodnom filmovom festivale nezávislých filmov v New Yorku a Los Angeles; Fatal Fallout (Zhubný rádioaktívny odpad) - víťaz ceny za najlepšiu réžiu a najlepší dokumentárny film na Medzinárodnom filmovom festivale nezávislých filmov v New Yorku a Drugging of Our Children (Napchávanie našich detí liekmi) - víťaz ceny za najlepší dokumentárny film na Medzinárodnom filmovom festivale v Houstone a Key West Indy Fest.

       Gary Null bol zakladateľom a riaditeľom certifikačných programov v oblasti zdravia a výživy na Pratt Institute a The School of Visual Arts. Bol tiež zakladateľom National Health Resources Council (Národnej rady pre zdroje z oblasti zdravotníctva) a Nutrition Institute of America (Americký inštitút výživy), kde tiež slúžil ako riaditeľ odboru výživy. Ako atlét Gary trénoval tisíce maratónskych bežcov a chodcov v rámci svojho Natural Living Walking and Running Clubu (Chodecký a bežecký klub prírodného života).

       Gary Null poskytol rozhovory viacerým časopisom, vrátane The Daily News (denné správy), Time (čas), People (ľudia), Fitness, Time Out (čas vypršal) a Vegetarian Times (vegetariánske časy). V priebehu rokov získal za svoju oddanosť, obhajobu a hlboké porozumenie otázkam vitálneho zdravia, získal cenu za pravdu v žurnalistike za investigatívne novinárstvo a cenu za ľudské práva od Občianskej komisie pre ľudské práva (Citizens Commission on Human Rights). Jeho akademické štúdie boli zverejnené v časopisoch ako The Townsend Letter for Doctors (townsendský list lekárom), The Journal of Orthomolecular Medicine (časopis pre ortomolekulárnu medicínu) a The Journal of Applied Nutrition (časopis pre aplikovanú výživu).

       Gary Null žije v meste New York a na Floride.