Noviny TV JOJ informovali 6.I.2012 o očkovacom ignorantstve nemocnice v Bratislave-Ružinove

06.01.2012 22:55

Ing. Marián Fillo

 

        Noviny TV JOJ v piatok 6.I.2012  priniesli reportáž o očkovaní novorodencov proti tuberkulóze v nemocnici v Bratislave-Ružinove na druhý deň po úplnom zrušení tohto povinného očkovania, o čom sme vás informovali už 3.I.2012 v článku "Ružinovská pôrodnica ignoruje zrušenie povinného očkovania proti tuberkulóze".

       Na stránke TV JOJ si môžete pozrieť reportáž v archíve na adrese https://www.joj.sk/relacia-noviny/noviny-archiv/2012-01-06-noviny-tv-joj.html od 17. minúty a 6. sekundy. Pre tých z vás, čo nemajú možnosť prehrať si video z archívu TV JOJ, alebo si pozerajú našu stránku z mobilného telefónu, prinášame plný textový prepis tejto reportáže:

 


 

moderátor Ľuboš Sarnovský: "Očkovanie proti tuberkulóze sa novelizáciou vyhlášky k 1.I.2012 ruší. V bratislavske ružinovskej nemocnici sa ale deti napriek tejto zmene stále očkujú. Mamička 9-dňového bábätka preto na nemocnicu podáva sťažnosť, hoci nemocnica tvrdí, že neporušila zákon."

redaktorka: "Pani Jana priviedla na svet svojho syna 29.XII.2011 a o 4 dni neskôr, teda 2.I.2012, jej dieťa z náručia zobrala sestrička."

mamička: "Zobrala mi dieťa, že dieťa ide na vyšetrenie na screening, s čím som samozrejme súhlasila. O nejaký čas prišla s malým bábätkom druhá sestrička, ktorá mi oznámila, že bábätko je zaočkované proti tuberkulóze."

redaktorka: "To pani Janu poriadne šokovalo"

mamička: "Vyhláška vyšla ešte 30.XII.2011, čiže účinnosť bola od 1.I.2012, a dieťa mi zaočkovali vlastne už deň po zrušení tohto povinného očkovania, a to bez môjho vedomia, bez môjho informovaného písomného súhlasu."

redaktorka: "Nemocnica ale tvrdí, že ak by neočkovala, konala by protizákonne."

hovorkyňa fakultnej nemocnice Danica Lehotská: "Deti, narodené v roku 2011, sa očkujú podľa očkovacieho kalendára, schváleného a platného v tom danom roku, v ktorom sa narodili, a ak by nebola realizovaná, zdravotnícki pracovníci by porušili zákon."

redaktorka: "Jediný deň tak podľa nemocnice rozdeľuje beztrestnosť od trestnosti. Deti, narodené 31.XII.2011, totiž ešte očkujú, deti, narodené 1.I.2012. už nie. My sme preto oslovili aj právneho experta."

právnik a poslanec NR SR za KDH JUDr. Radoslav Prochádzka: "To, ktoré deti podliehajú povinnosti očkovacej, by mala úplne jednoznačne upraviť tá vyhláška, či už priamo v meritórnom texte alebo v prechodných ustanoveniach. Ak to nerobí takto jednoznačne, tak myslím si, že rozhodujúcim by mal byť dátum očkovania, nie dátum narodenia dieťaťa."

moderátorka Eva Bariová: "Ministerstvo zdravotníctva nám v tejto veci odporučilo kontaktovať Úrad verejného zdravotníctva. Tí nám ale odpovedať odmietli. Musia sa vraj poradiť s právnymi expertami, a tí sú k dispozícii v pracovný deň, teda v pondelok. Eva Bariová, televízia JOJ."

 

 


Napísanie, grafická úprava a zverejnenie tohto článku zabrali správcovi www.slobodaVockovani.sk približne 1 hodinu čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.