Nová vakcína od GSK proti malárii väčšinou nefunguje, ale podľa výrobcu je dosť dobrá na to, aby sa predávala

06.09.2014 19:05

Natural News18.VIII.2014Jonathan Benson

 

       Pôvodný článok New malaria vaccine doesn't work most of the time, but manufacturer says it's good enough to sell
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustračný obrázok: očkovanie a peniaze       Je veľmi pravdepodobné, že drvivá väčšina ľudí, ktorí budú touto vakcínou zaočkovaní, z nej nebude mať žiadny úžitok. To však nebráni britskému farmaceutickému molochovi GlaxoSmithKline (GSK) žiadať o schválenie novej vakcíny proti malárii RTS,S, ktorej účinnosť je podľa najnovšej štúdie len okolo 30% pri prevencii vážnych prípadov tejto choroby, na ktorú niet žiadnej uznávanej liečby.

       Štúdia, zverejnená v časopise PLOS Medicine, zistila, že RTS,S poskytuje obmedzenú ochranu u vybratých jedincov nanajvýš do roka a pol od očkovania. U detí od 5 do 17 rokov môže táto vakcína zabrániť nákaze údajne až u 46% prípadov a závažným prípadom u 34% prípadov. GSK tvrdí, že tieto čísla sú dosť dobré na to, aby stačili na schválenie tejto vakcíny, hoci niet na svete žiadnej inej vakcíny s tak nízkou účinnosťou, ktorá by kedy bola schválená.

       „Je to dosť dobrá vakcína,“ povedala Mary Hamel, epidemiologička z CDC, jedna z autorov tejto novej štúdie. „Hľadali sme niečo s účinnosťou 30% alebo viac.“

 

Vysoká cena a nizka účinnosť naznačujú, že RTS,S je lekárskym podvodom

       Keďže malária údajne zabíja okolo 600.000 ľudí ročne, GSK a jeho spojenci veria, že aj obmedzená účinnosť je dostatočná na ospravedlnenie zlyhaní RTS,S — len pomyslite na tie deti! Hoci táto obohratá výhovorka už dnes veľmi nefunguje, mnohí sa pýtajú, ako si môžu rôzne krajiny sveta dovoliť platiť za túto značne nespoľahlivú vakcínu, ktorá si — zdá sa — vyžaduje neustále preočkovania, aby zostala aspoň minimálne účinná.

       Nielen to! RTS,S je dokonca ešte menej účinná u dojčiat vo veku 6 až 12 týždňov. Pre tieto deti, ktoré sú odolnejšie voči nákaze maláriou než iné deti, môže RTS,S ponúknuť účinnosť okolo 27%, čo je výnimočne biedny výsledok. A tí, u ktorých vakcína zaberie, budú potrebovať pravidelné preočkovania, aby si imunitu udržali.

       „Kto zaplatí za dodávky tejto vakcíny, ktorej výroba nie je práve lacná?“ pýta sa Dr. Jonathan Kurtis z Brown University, ako ho citujú VOA News. „Zaplatia na zabránenie 20 prípadom u 1000 očkovaných počas roka a pol? Neviem nájsť odpoveď na túto otázku.“

 

Väčšina tých, ktorých malária smrteľne ohrozuje, nebude mať z RTS,S žiadny prospech

       Zaujímavé je, že tí, ktorí sú najnáchylnejší zomrieť na maláriu, — deti do 5 rokov — budú mať z RTS,S pravdepodobne najmenší prospech, pripúšťa táto štúdia. Hoci dospelí majú najvyššiu mieru ochrany (okolo 45%), vakcína zabráni chorobe len u približne jedného zo 4 malých detí. Tie zároveň čelia možným nežiaducim účinkom vakcíny a jej rôznych jedovatých adjuvantov či iných prídavných látok.

       Ako si môžete všimnúť v tejto správe od GSK (PDF), RTS,S je tiež výrobkom Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov, ktorá údajne minula stovky miliónov dolárov na vývoj tejto vakcíny. Podľa tej istej správy budú celkové náklady GSK na RTS,S vyše pol miliardy dolárov.

 

Zdroje: