Nová kniha o očkovaní, nové video o hliníku (hlavne v očkovacích látkach), nová vakcína a nová stránka o očkovaní

11.07.2013 10:56

Ing. Marián Fillo

 

obálka knihy Dr. Elekovej       Koncom mája/travňa roku Pána 2013 vyšiel prvý diel knihy našej kmeňovej autorky a prekladateľky MUDr. Ludmily Elekovej Očkování, jeho účinky, následky a jejich léčba. Na jeseň tohto roku očakávame druhý diel. Kniha sa (možno ešte) dá kúpiť v novinových stánkoch, kde predávajú aj časopis Meduňka, a ak ju v žiadnom stánku nenájdete, môžete si ju kúpiť v e-obchode. Kniha Dr. Elekovej sa odlišuje od ostatných kníh o očkovaní tým, že nerozoberá jednotlivé choroby a očkovania, ale venuje sa všeobecným princípom (ne)fungovania očkovania, mechanizmom poškodenia zdravia očkovaním ai.

       Ing. Juraj Mitterhauszer, prevádzkovateľ blogu Preklady od lesa, známy na internete pod prezývkou Ďurino, zverejnil ďalšie skvelé video, ktoré opatril slovenskými titulkami: Hliník - malé špinavé tajomstvo farmaceutického priemyslu. Ide o rozhovor s rakúskym novinárom Bertom Ehgartnerom, ktorého už poznáte aj zo stránky www.slobodaVockovani.sk, konkrétne z článkov:

       Bez veľkej pompy bola Európskym úradom pre kontrolu liečiv (European Medicines Agency = EMA) schválená nová očkovacia látka proti meningokokom skupiny B, aká doposiaľ na trhu chýbala. Doteraz totiž boli dostupné len očkovacie látky proti meningokokom skupín A, C. W135 a Y. Vakcínu Bexsero pre deti od 2 mesiacov vyrába firma Novartis. Ide o očkovaciu látku, vyrobenú pomocou génového inžinierstva, pričom podľa údajov výrobcu obsahuje 0,5 mg nášho obľúbeného hliníka.

       Do tretice tu máme novú stránku o očkovaní - www.OckovacieNoviny.sk, o ktorej príprave sme informovali už 13.I.2013 v článku Obežník ohľadne nežiaducich účinkov vakcíny Infanrix Polio; Stránku SEVS OckovanieInfo.sk platí zrejme GSK; Nová stránka o očkovaní na obzore?. Stránku prevádzkuje PR agentúra Snowball Communications, pracujúca pre GlaxoSmithKline a troch ďalších výrobcov očkovacích látok (Abbott, Baxter a Novartis). Jedným z dvoch spoločníkov tejto firmy donedávna bol PhDr. Martin Kasarda, PhD., avšak zrejme pod tlakom nášho neustáleho upozorňovania na ním nepriznávaný konflikt záujmov dal prepísať svoj podiel na manželku (alebo družku?). Či tak, alebo onak, adresu majú rovnakú.

       Stránka má pomerne rozvetvenú štruktúru, ale viaceré sekcie zatiaľ zívajú prázdnotou. Články sú spravidla krátke, nejdú do hĺbky a odkazy na zdroje by ste tam hľadali márne, čo je celkom pochopiteľné, lebo PR kampaň a overovanie si zdrojov jednoducho nejdú dokopy. Treba to teda chápať ako trošku košatejšie reklamné slogany. Rovnako by ste v Očkovacích novinách zbytočne hľadali správy o vážnych nežiaducich účinkoch (a ak, tak len správy o údajnom vyvrátení súvislosti očkovania s nimi) či iných zlyhaniach očkovania. Zhrnutie: reklamný očkovací bulvár, platený výrobcami vakcín.

 


Napísanie a zverejnenie tohto článku zabralo autorovi vyše 2 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.