Nežiaduce účinky očkovania už možno hlásiť aj elektronickým formulárom

07.02.2016 23:26

Ing. Marián FILLO

 

    Nechápali ste niektoré časti tlačiva na hlásenie nežiaduceho účinku očkovania a pripadalo vám podávanie tohto hlásenia zbytočne krkolomné?

logo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv    Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) konečne urobil krok v ústrety radovým občanom a umožnil im hlásiť nežiaduce účinky očkovania (ale i ľubovoľného medikamentu vo všeobecnosti) pomocou pomerne jednoduchého formulára na svojej internetovej stránke:

    V prípade, že šlo o súbežné očkovanie dvomi (tromi) vakcínami, môžete kliknutím na „(Pridať ďalší liek)“ pridať políčka pre údaje o druhej (tretej) vakcíne. Podobne, ak chcete popísať viac nežiaducich účinkov, ktoré nastali po danom očkovaní, môžete pridať príslušné políčka kliknutím na „(Pridať ďalšiu reakciu)“.

    Pred kliknutím na tlačidlo „Odoslať“ nezabudnite vyplniť overovací kód do políčka „Odpíšte farebné písmená z obrázka“. Je to ochrana proti prípadom, kedy by niekto chcel zmechanizovať zadávanie nežiaducich účinkov nejakým programom (skriptom, robotom). Takto si systém overí, či ste človek, keďže väčšina záškodníckych programov nie je schopná prečítať písmená z obrázka.

    Elektronický formulár je aj vo verzii pre zdravotníkov, ktorá obsahuje navyše niektoré políčka, ktoré by veľká väčšina laikov nevedela vyplniť.