Neutíšiteľný plač, zástava dychu, ekzém a potravinové alergie po očkovaní Infanrix Hexa + Prevenar

24.03.2011 14:32

MUDr. Denisa F.

 

       Dcéra bola očkovaná prvou dávkou vakcíny Infanrix hexa + Prevenar v jej troch mesiacoch. Dovtedy bola zdravé životaschopné bábätko, ktoré krásne prospievalo.

       Už cestou z očkovania v aute strašne plakala. Ale potom sa upokojila a zaspala. Spala aj doma a vyzerala celkom v poriadku. Potom v podvečerných hodinách začala strašne plakať. A plakala a plakala a ten plač sa stupňoval. Nebol to ani plač, skôr vreskot, rev, krik, taký zvláštny ako som nikdy predtým u nej nepočula. Nedala sa nijak utíšiť, ani nadojčiť ani nosiť, keď som sa jej dotkla, tak sa plač ešte vystupňoval. Bol taký silný, že ho bolo počuť až k susedom, čo bývajú v dome oproti cez cestu (suseda sa prišla pozrieť). Takto plakala takmer 4 hodiny.

       Potom som ju už zobrala na ruky, keď zrazu začala kašľať, akoby sa nevládala nadýchnuť, doširoka otvorila ústočká začala v tváričke modrať. To už som začala naozaj panikáriť, zatriasla som ňou, búchala ju po chrbátiku, čo nepomáhalo, položila som ju potom na chrbátik a pár krát jej silno fúkla do úst. Naštastie prišla k sebe a znova sa rozplakala, ale to už bol normálny detský plač. Krátko na to zaspala a spala veľmi tvrdo niekoľko hodín, čo bolo u nej nezvykom. Ešte podotýkam, že nemala vôbec žiadnu horúčku.

       Asi týždeň na to začala mať problémy so stolicou a suchú pokožku. Napriek tomu ma naša pediatrička ubezpečila, že je to normálne (že dojčené deti nemusia mať dlhšie stolicu a jej reakcia po očkovaní bola pravdepodobne na bolesť po vpichu). Načervenalé líčka jej každý obdivoval, ako zdravo vyzerajú. Keby nešlo o dieťa (moje dieťa), tak sa nad tým teraz asi zasmejem.

       Tak sme zaočkovali v riadnom termíne aj druhú dávku Infanrixu hexa aj Prevenaru. Odvtedy sa jej rozvinul atopický ekzém. Dnes má dcéra 2 a pol roka a potvrdenú intoleranciu na kravské mlieko, lepok, sóju, vajce, dokonca zemiaky. Kožu má tak extrémne citlivú, že je rizikom si pre ňu umyť ruky aj v obyčajnej vode z vodovodu, ak je trochu viac chlórovaná.

       Každý deň si vyčítam, že som si potrebné informácie nezistila skôr a v slepej dôvere som vystavila vlastné dieťa riziku, ktorého následky bude znášať možno aj celý život.