Nečakané vážne problémy po očkovaní proti kliešťovej encefalitíde

17.01.2011 19:22

Petra z Banskej Bystrice

 

       Dnes mám 29 rokov a ako 21-ročná som sa dala zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde.

       Po prvej vakcine som pár dní po očkovaní dostala silnú alergickú reakciu v okolí pier - z ničoho nič mi začalo hnisať okolie pier, odpadávali mi kusy kože, ktoré predtým mokvali a hnisali. Každý deň som chodila na kalciové injekcie do žily. Ako-tak sa mi koža zahojila, avšak akonáhle som vynechala čo i len jednu injekciu, okolie pier opäť veľmi zahnisalo. Po mesiaci som dostala ďalšiu očkovaciu vakcínu proti kliešťovej encefalitíde.

       To sa mi stav zhoršil natoľko, že som v priebehu mesiaca a pol vybrala štyri rôzne druhy antibiotik, na ktoré moje telo, žiaľ, vôbec nereagovalo. Okolie pier mi neustále hnisalo, odpadávalo, cítila som sa malátne a slabo. Navyše, všimla som si, že pri zjedení určitých potravín som sa vyhádzala, hoci dané potraviny mi predtým nikdy nerobili problém.

       Nasledovali rôzne vyšetrenia u dermatológa, alergológa, imunológa. Na imunológii mi zistili imunitu takmer nulovú - pol roka mi museli liečiť imunitu. Tiež mi zistili alergiu na parfémy a alergie na niektoré lieky, ktoré som predtým nikdy nemala. Navyše, atopický ekzém, ktorý mi od puberty úplne vymizol, sa po očkovaní opäť objavil a bojujem s ním doteraz. Tretiu vakcínu mi imunológ neodporučil, hoci jeho záver bol, že nemôže potvrdiť ani vyvrátiť danú reakciu v súvislosti s očkovaním.

       Koža v okolí pier mi hnisala takmer rok - nemálo finančných prostriedkov som investovala do drahých krémov, mastí, liekov, doplnkov výživy, laserov v kozmetických salónoch a liečiteľov, aby som sa problému zbavila. Dnes už problém s hnisajúcim okolím pier nemám, no alergie na parfémy a jeden hormonálny liek mám doteraz. Odvtedy som v očkovaní opatrná. Dnes mám 7-mesačné dieťa, ktoré očkovať nedám. Žiaľ, moje dieťa je očkované "len" proti TBC v pôrodnici). Moja skúsenosť s očkovaním ma prinútila pozrieť sa na očkovanie aj z iného uhla pohľadu ako toho, ktorý nám lekári neustále predkladajú.

       To, čo som napísala, je len mierny opis toho, čo som zažila po očkovaní proti kliešťovej encefalitíde. Moja rodina a moji najbližší jeden celý rok so mnou prežívali moje trápenie - rok som kvôli hnisajúcemu okoliu pier nemohla poriadne jesť, rozprávať, ľudia na mňa na ulici ukazovali prstom. Raz sa mi stalo - bola som v knižnici, pristavil sa pri mne jeden pán a opýtal sa ma, či som s "tým" (ukazoval na moje pery) nebola u dermatológa. Ujo ani len nemal tušenie, že k dermatológovi som chodila takmer častejšie než na klavír. Bolo to veľmi ťažké obdobie. Riziká očkovania (aj toho povinného) som si skutočne uvedomila až pri mojom synovi, kedy mu chránička po BCG vakcíne hnisala pol roka.