(Ne)etika abortívnych vakcín

28.05.2018 06:37

Cedarville University Center for Bioethics1.XI.2017Caleb VanDyke

 

    Pôvodný článok The ethics of abortive vaccines
    z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

    Študentka farmácie na Cedarville University Stephanie Cailor študovala indický výskum, ktorý má niekoľko znepokojivých etických dopadov. Na nedávnej konferencii LifeTech tu v Cedarville popísala, ako vakcína, ktorá je práve vyvíjaná, môže slúžiť ako určitý druh antikoncepcie. Cieľom je vysporiadať sa s preľudnenosťou v Indii.

    Dotyčná vakcína vytvorí protilátky, ktoré zablokujú účinok ľudského chorionického gonadotropínu (human Chorionic Gonadotropin = hCG), čo je chemický posol, ktorý uvoľňuje ľudské embryo, ktoré sa práve uhniezdilo v maternici, a to 6 dní po počatí. Bez tohto posla nebude sa telo ženy nedozvie o započatom tehotenstve, takže žena dostane normálnu menštruáciu. Hoci ide len o predbežný výskum, hromadia sa dôkazy, že to môže byť bezpečné pre ženy a účinné v predchádzaní tehotenstvu. Čo je na tom všetkom zlé? V skutočnosti je to viacero vecí:

  • Zničenie tehotenstva, ktoré už započalo, je umelý potrat, nie antikoncepcia.
  • Bez ohľadu na to, aké bezpečné to môže byť pre ženu, je to smrtiace pre nenarodený život v jej maternici.
  • Budú zdravotníci vysvetľovať tieto podrobnosti indickým ženám? Inými slovami: budú indické ženy schopné dať skutočne informovaný súhlas?
  • Ak je konečným cieľom vlády obmedzenie počtu obyvateľov, tieto jemné etické drobnosti možno nespôsobia veľký rozdiel. To by predstavovalo smutné víťazstvo pragmatizmu nad zásadovosťou.

    Ako tak výskum tejto vakcíny pokračuje a vakcína sa podrobuje ďalším klinickým skúškam, kresťania by z viacerých uhlov pohľadu svojej viery mali nahlas protestovať proti týmto snahám, namiereným proti životu.

 

Zdroje:

  1. konferencia LifeTech 2017, https://www.LifedivTechConference.org/
  2. Talwar GP, Nand KN, Gupta JC, Bandivdekar AH, Sharma RS, Lohiya NK: Current status of a unique vaccine preventing pregnancy, Front Biosci (Elite Ed), 2017, 9:321–332

 

Poznámka redakcie:

    K tomu viď článok Okolo vakcíny, ktorá má znížiť plodnosť, vyvstávajú etické otázky a ďalšie články v tomto prehľade.

 


    Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
    Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.
    Ak ste tak ešte neurobili, prečítajte si, prosím, Petíciu za slobodu informovaného rozhodovania o očkovaní, adresovanú Európskemu parlamentu a ak s ňou súhlasíte, podpíšte ju, prosím.