Nádejné vyhliadky pre vakcínu proti rakovine prsníka

04.06.2010 20:34

BBC News - 31.V.2010 o 09:36

 

       Pôvodný článok "Hopes for breast cancer vaccine"
       z angličtiny preložila Zuzana BÖHMEOVÁ,
       preklad doladil a jazykovo upravil Ing. Marián FILLO.

 

       Americkí vedci hovoria, že vyvinuli vakcínu, ktorá zabránila vzniku rakoviny prsníka u myší. Výskumníci, ktorých objavy sú publikované v časopise Natural Medicine, práve plánujú vyskúšať tento liek na ľuďoch. Varujú však, že to môže trvať aj niekoľko rokov, kým bude vakcína k dispozícii širokej verejnosti. Imunológ, ktorý viedol výskum hovorí, že vakcína sa zameriava na bielkovinu nájdenú vo väčšine nádorov prsníka.

       Vincent Tuohy z Lernerovho výskumného ústavu pri Clevelandskej klinike povedal: „Veríme, že táto vakcína raz bude môcť byť použitá na prevenciu rakoviny prsníka u dospelých žien rovnakým spôsobom, akým vakcíny zabránili mnohým detským chorobám. Ak to funguje na ľuďoch rovnako ako na myšiach, bude to úžasné. Mohli by sme odstrániť rakovinu prsníka.“ V štúdii boli použité myši geneticky náchylné k rakovine, ktoré boli zaočkované. Polovica vakcín obsahovala α–laktalbumín a druhá polovica tento antigén neobsahovala. Ani jedna z myší, ktoré boli zaočkované α–laktalbumínom nedostala rakovinu, zatiaľčo všetky, čo zaočkované neboli, rakovinu dostali.

 

Jedinečná výzva

       USA schválili dve vakcíny na prevenciu rakoviny – jednu proti rakovine krčka maternice a jednu proti rakovine pečene. Tieto vakcíny sú však namierené proti vírusom – ľudskému papillomavírusu (HPV) a vírusu nákazlivej žltačky typu B (HBV) – nie proti vzniku rakoviny samotnej.

       Pokiaľ ide o vývoj preventívnej vakcíny, rakovina nepredstavuje problém spôsobený vírusmi, pretože tie sú rozpoznané imunitným systémom ako cudzí útočníci, ničím takým však rakovina nie je.

       Rakovina je v podstate nadmernou tvorbou telu vlastných buniek. Snaha o očkovanie proti tomuto nadmernému rastu buniek by v skutočnosti bola očkovaním proti vlastnému telu zaočkovaného, bola by ničením zdravého tkaniva.

       Caitlin Palframan z charitatívnej organizácie Breakthrough Breast Cancer (Zlom v rakovine prsníka) hovorí: „Tento výskum môže mať významné dôsledky pre predchádzanie rakovine prsníka v budúcnosti, avšak je to len počiatočné štádium výskumu. Sme zvedaví na výsledky širokospektrálnych klinických pokusov, ktoré ukážu či bude táto vakcína pre ľudí bezpečná a účinná“

       Dodala, že sú tu isté kroky, ktoré môžu ženy urobiť, aby znížili riziko vzniku rakoviny prsníka, vrátane obmedzenia konzumácie alkoholu, udržiavania si zdravej váhy a pravidelného cvičenia.

       Profesor onkológie Rober Hawkins z Cancer Research UK (britský ústav na výskum rakoviny) povedal: „Táto štúdia opisuje veľmi zaujímavý prístup k prevencii rakoviny prsníka. Potrvá to niekoľko rokov kým bude kompletne preskúmaná bezpečnosť a účinnosť tejto vakcíny, aby mohla byť využitá na zastavenie tejto choroby u žien."

       Rakovina prsníka je najčastejším typom rakoviny vyskytujúcej sa u žien vo Veľkej Británii, postihuje každoročne viac ako 45.500 žien.