Mýty a fakty o očkovaní psov

03.07.2012 08:35

Canine Health Concern - Catherine O'Driscoll

 

       Pôvodný článok "Pet Vaccine Myths"
       z angličtiny preložila Ing. Mgr. Andrea Droščínová a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

       Ak si nie ste istí, či máte každý rok dať zaočkovať Vášho domáceho miláčika, čítajte:

 

Mýtus č. 1:
Vakcíny chránia našich psov proti chorobám a pomáhajú tak zabezpečiť im dlhý, zdravý a šťastný život.

       To nie je pravda.

       Vakcíny len niekedy chránia našich psov proti chorobám (ak vôbec). Vedecké štúdie ľudských vakcín preukázali, že ochorelo rovnako veľa zaočkovaných ľudí, a niekedy viac zaočkovaných ľudí, ako tých nezaočkovaných. V jednom prípade, v nekrológu v denníku Daily Telegraph z 24.VII.1997, bol imunológ profesor George Dick chválený za dlhú vojnu, ktorú viedol proti očkovaniu detí proti pravým kiahňam, ktoré podľa Daily Telegraph:

"obviňoval zo zabitia viac detí než zabila samotná choroba. Od 50-tych rokov 20. storočia boli pravé kiahne v Británii tak vzácne, že plošné očkovanie, a to aj pri jeho veľmi malom riziku úmrtia, zabíjalo viac detí než by zomrelo, keby sa neočkovalo. Ale bol očkovací program bol zrušený až v roku 1971. Odvtedy sa už pravé kiahne neobjavili."

       Štúdia, vypracovaná Canine Health Concern (CHC) v priebehu roka 1997, ktorej sa zúčastnilo 4000 psov, ukázala, že 68,2% psov v prieskume dostalo parvovírus do troch mesiacov po očkovaní. Rovnako tak 55,6% psov dostalo psinku do troch mesiacov po očkovaní, 63,6% psou s hepatitídou ju dostalo do troch mesiacov po očkovaní, 50% psov s parachrípkou ju dostalo do troch mesiacov po očkovaní a každý jeden pes s leptospirózou ju dostal v časovom horizonte do troch mesiacov od očkovania.

       Takže očkovacie látky predstavujú - v tom najlepšom prípade - len možnosť ochrany, zhruba 1 k 1. Ale ak pochybujete o pravdivosti prieskumu CHC, spýtajte sa vo vašom okolí. Nebude trvať dlho, kým nájdete ľudí, ktorých psy dostali tieto choroby krátko po očkovaní, alebo samotných ľudí, ktorí ochoreli hneď po zaočkovaní.

 

Mýtus č 2:
Vakcíny odstránili epidémie

       To nie je pravda, hoci to výrobcovia vakcín radi vyhlasujú. Napríklad, v súčasnej dobe sú rodičia tlačení do očkovania svojich detí proti meningitíde. Prvá vakcína bola uvedená na trh v roku 1985, ale čoskoro začala strácať dôveryhodnosť po tom, čo lekári uviedli, že prípady meningitídy sa objavovali u detí hneď po zaočkovaní. Jedna štúdia z Minnesoty ukázala, že zaočkovanie päťnásobne zvyšuje riziko nákazy chorobou. Mnoho nových vakcín a mnoho lekárskych správ odvtedy dalo do súvisu vakcínu proti meningitíde (Hib) s výskytom meningitídy. Jedna štúdia, publikovaná v JAMA v roku 1993, pripustila, že neochorel o nič väčší počet nezaočkovaných detí než tých zaočkovaných. Podľa tlačovej správy Public Health Laboratory Service, vydanej v októbri 1999, ani nová vakcína taktiež nefungovala.

       A čo očkovanie proti osýpkam? V USA je očkovanie dieťaťa povinné, čo znamená, že rodičia sú nútení zo zákona, aby svoje deti dali zaočkovať. Napriek tomu sa epidémie osýpok stále objavujp v 3- až 4-ročných intervaloch.

       A očkovanie proti čiernemu kašľu? Pri celoštátnej epidémii čierneho kašľa zistili výskumníci v Cincinnati (štát Ohio, USA), že epidémia zasiahla hlavne deti, ktoré boli proti čiernemu kašľu plne zaočkované. Takto by sme mohli pokračovať ďalej, a ďalej, a ďalej... v citovaní prípadov zlyhania očkovania. Vlastná štúdia CHC u vyše 4000 psov nie je výnimkou. Podľa tohto prieskumu očkovanie psov nechráni, z čoho vyplýva, že nasledujúci mýtus je najväčším klamstvom v histórii "zdravotnej starostlivosti".

 

Mýtus č. 3:
Očkovanie je veľmi bezpečné

       To nie je pravda: Povedzte to ľuďom po celom svete, ktorí sú odsúdení na doživotie za údajnú vraždu svojich detí... detí, ktoré zomreli krátko po očkovaní. Nikto nemôže oprávnene tvrdiť, že očkovanie je bezpečné, pretože nikto nevykonal potrebný výskum, ktorý by to potvrdil. Neboli vypracované nijaké štúdie, ktoré by zisťovali dlhodobé účinky očkovania na ľudí, nieto ešte na psov.

       V skutočnosti výrobca vakcín Merck uvádza čierne na bielom vo svetoznámom Merck Manuáli (lekárskej biblii), že očkovanie môže ZABIŤ pacientov, ktorí trpia alebo pochádzajú z rodín s alergiami, ochoreniami srdca a neurologickými problémami. Píše sa tam jednoznačne, že títo pacienti by nemali dostávať vakcínu so živým vírusom. Ani Vaše zvieratá. Napriek tomu, lekári a veterinári naďalej očkujú kontraindikovaných jedincov... a stále ignorujú dôsledky. Tvrdia, že reakcie na očkovanie sú zriedkavé, ale tomuto je možné uveriť len ak odmietnete preskúmať skutočnosť.

 

Mýtus č 4.
Len malá menšina geneticky chúlostivých psov bude trpieť nežiaducimi účinkami očkovania

       To nie je pravda. Hoci niektoré psy majú genetické predispozície, ktoré robia pre nich očkovanie ešte nebezpečnejšími než uvádzame vyššie (a zdá sa, že v súčasnosti veľa psov trpí alergiami, srdcovými ochoreniami a/alebo neurologickými problémami), existuje mnoho ďalších faktorov, ktoré môžu ohroziť Vášho psa. Intervet, najväčší výrobca zvieracích vakcín vo Veľkej Británii, upozorňuje vo svojich letákoch, že "imunokompetencia môže byť ohrozená rôznymi faktormi, ak ..."

  1. pes je geneticky chybný
  2. pes nedostáva správnu stravu
  3. pes nie je pred očkovaní zdravý
  4. pes je v čase očkovania v strese
  5. imunitný systém psa je narušený
  6. pes je nakazený nejakým vírusom pred očkovaním alebo bezprostredne po ňom
  7. pes užíva imunosupresíva (imunitu potláčajúce medikamenty), ako sú napr. steroidy
  8. zverolekár podá vakcínu nevhodným spôsobom
  9. pes je v čase očkovania v inkubačnej dobe ochorenia
     

       "Imunikompetencia môže byť ohrozená" znamená, že imunitný systém nemusí riadne fungovať. V takom prípade zviera nebude schopné pozbierať sa k nejakej obrane voči výzve, ktorú predstavuje očkovanie. Dôsledkom toho môže byť, že zviera ochorie priamo z očkovania a môže aj zomrieť (tu odkazujem na Dr. Ronalda D. Schultza, riaditeľa oddelenia patobiológie na Wisconsinskej univerzite). Nejestvujú ŽIADNE primerané smernice pre hlásenie nežiaducich účinkov očkovania - ani vo Veľkej Británii, ani kdekoľvek inde, - a to ani u zvierat, ani u ľudí. Je teda nemožné hovoriť - na akejkoľvek úrovni pravdepodobnosti - o tom, že iba "nepatrná menšina" má nežiadúce účinky očkovania.

       Vo Veľkej Británii prosia zverolekárov (ale nenútia ich k tomu), aby hlásili nežiaduce účinky očkovania. Ak pes spadne, upadnúc do epileptického záchvatu do pol hodiny, do desať dní alebo do mesiaca po očkovaní, zverolekár veľmi často nenadobudne podozrenie, že to súvisí s očkovaním - aj keď je známe, že vakcíny spôsobujú epilepsiu a že Oddelenie pre odškodnenie poškodení zdravia, spôsobených očkovaním u ľudí, vyplatilo už milióny libier rodičom, ktorých deti dostali epilepsiu z očkovania. Aj keď zverolekár má podozrenie, že epilepsia u zvieraťa bola vyvolaná očkovaním, nejestvuje žiadny zákon, ktorý by ho prinútil hlásiť nežiaduci účinok očkovania. Mnohí zverolekári sú príliš zaneprázdnení na to, aby riešili ešte aj takéto papierovačky, alebo sa snažia vyhnúť obťažovaniu zo strany zástupcov vakcinačných spoločností.

 

Mýtus č 5:
"Som zverolekárom, a videl som len jeden jediný nežiaduci účinok očkovania za celú svoju 20-ročnú prax."

       To nie je pravda. To si len Vy myslíte, že ste videl len jediný nežiaduci účinok očkovania svojej 20-ročnej praxe!  Vzdelanie zverolekárov ohľadne očkovania končí bezprostred po zaočkovaní. Zverolekári netušia, aká široká paleta chorôb vzniká následkom očkovania.

       Zverolekári boli vyškolení všímať si len okamžité reakcie - ak by bol pes smrteľne alergický na danú očkovaciu látku. V prípade mohutnej alergickej reakcie - anafylaktického šoku – sa veterinárovi odporúča pichnúť zvieraťu adrenalín, aby mu zachránil život. Zverejnené výskumné práce významných vedcov ukazujú, že nasledovné choroby môžu byť spôsobené vakcínami. Všíma si váš zverolekár po očkovaní aj nasledujúce reakcie?

 

Autoimunitná hemolytická anémia

       Strašná choroba, ktorá zvyčajne zabije psa v priebehu niekoľkých dní. Priebeh ochorenia sa veľmi podobá posledným fázam AIDS. Vedci v Amerike vydali v priebehu roka 1997 správu o ton, že jestvujú silné dôkazy, spájajúce túto chorobu s AKÝMKOĽVEK očkovaním.

 

Rakovina

       Dr. Denis W. Macey v jednom americkom časopise pre veterinárov uviedol, že u takmer 22.000 mačiek v USA sa každý rok rakovina v mieste vpichu očkovacej látky. Americké mačky teraz očkovujú do chvosta alebo do nohy, aby im ho/ju mohli odrezať, keď v mieste vpichu vznikne nádor.

       Podľa časopisu New Scientist z roku 1996:

"Opičí vírus, ktorý kontaminoval milióny dávok vakcín proti detskej obrne, priamo súvisel so vznikom rakoviny u očkovaných osôb. Vírus SV40, ktoré vedci objavili v niekoľkých typoch nádorov, zničí kľúčový obranný mechanizmus vypnutím proteínu, ktorý chráni bunky pred rakovinovými zmenami. V roku 1961 bol SV40 objavený v obličkových bunkách opíc makakov, používaných ako bunková kultúra na pestovanie vírusu detskej obrny pre potreby výroby očkovacích látok."

       Inými slovami: Bolo preukázané, že vakcíny sú príčinou rakoviny, ktorá sa môže prenášať z rodičov na deti.

       Vtáčí retrovírus bol tiež nájdený v miestach výskytu rakoviny u ľudí s podozrením, že pochádza z MMR vakcíny. Opičie obličky, kuracie embryá, mozgy a obličky škrečkov, kačíc, psov a tiež mozog a obličky mačiek sa bežne používajú na výrobu vakcín. Ak zviera, použité na pestovanie vakcinačného vírusu, má špecifický retrovírus svojho vlastného druhu, ktorý nie je zachytený a je ponechaný vo vakcíne, vakcína môže natrvalo zmeniť gény ľudí a zvierat, ktorí/ktoré ňou budú zaočkovaní/zaočkované.

 

Genetické vady

       Dr. Larry Glickman z Univerzity Purdue zistil, že rutinne očkované psy si vyvíjajú vlastné protilátky na široké spektrum svojich vlastných chemických látok, vrátane DNA. Význam tejto štúdie je obrovský. To znamená, že vakcíny vyvolávajú poškodenie génov.

 

Ochorenie štítnej žľazy

       môže byť spôsobené očkovaním a následne sa stane dedičným ochorením. Akonáhle má pes základné ochorenie štítnej žľazy, potrebuje už len spúšťač z očkovacej látky, z látky, znečisťujúcej životné prostredie, zo stresu alebo z nevhodnej stravy – aby sa u neho rozvinuli život ohrozujúce autoimunitné ochorenia.

 

Leukémia

       Dr. Jean Dodds, jeden z popredných svetových odborníkov na nežiaduce účinky psích vakcín, píše:

 "Čoraz viac sa uznáva, že očkovanie samostatnými alebo kombinovanými vakcínami so živým pozmeneným vírusom prispieva k imunitou spôsobeným ochoreniam krvi, zlyhaniu kostnej drene a dysfunkciám orgánov."

       Dr. Dodds uvádza leukémiu, ochorenie štítnej žľazy, Addisonovu chorobU, cukrovku a lymfóm ako ochorenia, ktoré môže byť aktivované očkovaním.

 

Parvovírus

       Áno, parvovírus bol vytvorený vakcínami. Táto choroba pred 70-tymi rokmi 20. storočia nejestvovala. Vlastne vedci nám hovoria, že bol vytvorený výrobcami vakcín, ktorí kultivovali vakcínu proti psinke na mačacích obličkách, ktoré boli infikované mačacou enteritídou. Následne boli touto vakcínou zaočkovaní psi po celom svete a presne v tom čase sa po celom svete objavil parvovírus. Prirodzene sa vyskytujúce epidémie by sa šírili naprieč svetadielmi len pomaly. Parvovírus sa objavil s veľkým treskom, v súlade s distribučnou politikou nadnárodného výrobcu očkovacích látok.

       Obdobne sa niektorí vedci domnievajú, že ľudský AIDS je pliaga, vyvolaná očkovaním. Pochádza z neslávne známej Salkovej vakcíny proti detskej obrne, ktorá bola vyvinutá na opičom bunkovom tkanive. HIV (ľudský vírus imunodeficiencie), FIV (mačací vírus imunodeficiencie) a SIV (opičí vírus imunodeficiencie) sú úzko spojené vírusy. Dve samostatné vedecké práce spájajú vniknutie vírusu HIV medzi ľudí s použitím vakcín proti detskej obrne (kultivovaných na opičích obličkách), infikovaných SIV, u homosexuálnych mužov v New Yorku a nevinných občanov belgického Konga.

 

Artritída

       Jestvujú početné vedecké štúdie, spájajúce artritídu s očkovaním. Zložky vakcín boli dokonca izolované v kostiach chorých na artritídu po očkovaní.

 

Alergie

       Jestvuje veľmi veľa výskumných prác, poukazujúcich na súvislosť medzi alergiami a očkovaním. Zvieratá s genetickou predispozíciou k alergiám (ľudia so syndrómom dráždivého čreva / Crohnovou chorobou / enteritídou, astmou, sennou nádchou, ekzémom, poruchami pozornosti, atď. v rodinnej anamnéze), sa môžu stať viac alergickými, alebo sa stanú veľmi precitlivelými po vpichu cudzorodých bielkovín (sér a bunkových tkanív, obsiahnutých vo vakcínach) do ich tela. Popýtajte sa vo svojom okolí a uvidíte, že rýchlo nájdete ľudí a zvieratá, u ktorých sa krátko po očkovaní vyvinuli alergie, ktoré pred očkovaním nemali. Alergia na uhryznutie blchou? To je poškodenie zdravia, spôsobené očkovaním.

       Príručky pre zverolekárov hovoria otvorene o reakciách na sérum a vakcíny obsahujú sérum. Reakcia na sérum nie je nič iné ako alergická reakcia na cudzorodé krvné preparáty, vpichnuté do krvného obehu. Môže byť smrteľná. Nedávno britská vláda nariadila stiahnutie vakcín proti detskej obrne, obsahujúcich hovädzie sérum, a to kvôli riziku BSE (choroby šialených kráv - pozn. red.).

       V roku 1983 Frick a Brooks zverejnili správu, v ktorej ukázali, že inhalačné alergie (prejavujúce sa ako atopická dermatitída) sa vyvinuli u psov po očkovaní proti psinke, hepatitíde a leptospiróze, a to tesne pred, ale nie po ich vystavení výťažkom z peľu. Inými slovami: vakcíny spúšťajú genetické predispozície.

       Zverolekári, zaoberajúci sa homeopatickou liečbou, liečia veľký podiel kožných problémov ako vakcinózu (chorobná reakcia na vakcíny). Homeopati tiež liečia "vakcínovú miasmu". Je to už dlho zavedená homeopatická prax rozpoznávania a liečby zdedeného poškodenia očkovaním.

 

Epilepsia

       Ako bolo uvedené vyššie, je vedecky dokázané, že očkovanie môže u ľudí spôsobiť epilepsiu. Dr. Hans Sely zverejnil v časopise Nature v roku 1936 slávny článok, ktorý vysvetlil, ako organizmus reaguje na mohutnú výzvu (akou je očkovanie). Každý systém tela povstane do boja, a môže sa uvoľniť hormón, zvaný DOC. Tento hormón môže spôsobiť poškodenie a zničenie veľkej časti mozgu. Epilepsia je neurologická porucha (porucha mozgu).

       Príručka od Mercku uvádza, že vakcíny môžu spôsobiť encefalitídu (zápal mozgu). Tiež popisuje epilepsiu ako príznak encefalitídy.

 

Mýtus č. 6:
Výrobcovia vakcín musia podstúpiť prísne postupy a testy na zaistenie bezpečnosti

       To nie je pravda. Alebo dobre, je to len čiastočne pravda... Výrobcovia vakcín musia prejsť postupmi a testami bezpečnosti vakcín, ale tvrdiť, že tieto testy sú prísne, je veľmi subjektívne. Ako potom prešiel SV40, ako sa vtáčí vírus dostal do MMR vakcíny, ako sa prešmykol parvovírus a ako sa zrazu zjavil AIDS. len tak odnikiaľ, zabíjajúc milióny ľudí?

       V skutočnosti nikomu nie je dovolené (prinajmenšom nie vo Veľkej Británii) testovať vírusovú zložku vakcíny pre zvieratá - okrem samotného výrobcu vakcíny. On jediný na to má licenciu. To znamená, že ak sa domnievate, že vakcína zabila Vaše šteniatko, budete sa musieť uspokojiť s vyjadrením výrobcu vakcíny, ak tento tvrdí, že jeho vakcína Vaše šteniatko nezabila. Niet tu nikoho, koho by ste mohli požiadať o nezávislú kontrolu.

       Navyše, vedeli ste, že vládni úradníci podpisujú dohody o mlčanlivosti s farmaceutickými spoločnosťami pred tým, ako sa zúčastnia spoločných stretnutí? Naši vlastní zvolení zástupcovia a úradníci nás nechránia, chránia farmaceutické spoločnosti. Vládne orgány, vytvorené na ochranu nás a našich zvierat, sú obsadené odhora nadol ľuďmi, ktorých príjem závisí od tých firiem, pred ktorými nás údajne "chránia". Farmaceutické medikamenty schvaľujú tí ľudia, ktorí na nich zarabajú. Ak by ste si chceli túto skutočnosť overiť, obráťte sa, prosím na Riaditeľstvo veterinárnej medicíny (Veterinary Medicines Directorate), ktoré je oddelením Ministerstva poľnohospodárstva Veľkej Británie (Ministry of Agriculture), a vyžiadajte si register záujmov (Register of Interests).

 

Mýtus č. 7:
Je lepšie riskovať reakciu na vakcínu ako vystaviť svojho psa týmto smrteľným chorobám

       To nie je pravda. Po prvé, veľmi málo z bežných psích chorôb je smrteľných. Psy sú v súčasnosti očkované proti parvovírusu, psinke, hepatitíde, parachrípke a leptospiróze.

       Parvovírus je vo všeobecnosti smrteľný len pre šteňatá, pričom materské protilátky môžu byť u šteniat prítomné až 22 týždňov. Keďže však materské protilátky zneutralizujú vakcínu, je nepravdepodobné, že by očkované šteniatka boli chránené pred parvovírusom. Dospelé psy zriedka umierajú na parvovírus.

       Psinka zabije iba polovicu ňou postihnutých psov - a len niekoľko málo veterinárov videlo vôbec nejaký prípad psinky za posledných desať rokov! Prečo stále očkujeme naše zvieratá proti tejto vzácnej chorobe každý rok, najmä ak odolnosť voči vírusovému ochoreniu trvá celé roky alebo celý život? (viď Dr. Ronald D. Schultz)

       Klinické príznaky hepatitídy a parachrípky sa prejavujú od miernych a neviditeľných až k smrteľným - ale chrípka zabíja len zriedka a navyše mutuje, takže vakcína je vysoko neúčinná. Hepatitída môže byť spôsobená množstvom faktorov, vrátane zlej výživy, parazitov, baktérií, plesní, chemikálií, liekov, pričom vakcína nechráni proti všetkým ostatným faktorom - len proti vírusu hepatitídy. Leptospiróza je veľmi vzácna. Okrem toho, leptospiróza u spôsobujú stovky rôznych baktérií, takže pravdepodobnosť, že kmeň v očkovacej látke sa zhoduje s kmeňom, s ktorým sa zviera stretne, je nepatrná; a vakcína poskytuje ochranu len na tri až šesť mesiacov, takže očkovaných psov necháva aj tak "nechránených" až 9 mesiacov do roka. Významní vedci vo Veľkej Británii aj v USA žiadali zrušenie tejto vakcíny, pretože je zbytočná. Toto je presne dôvod, prečo každý jeden pes s leptospirózou v prieskume CHC dostal túto chorobu do troch mesiacov od očkovania.

       Takže o tom premýšľajte: riskujete rakovinu, leukémiu, artritídu, kožné ochorenia, alergie, autoimunitné ochorenia, poškodenie mozgu a smrť, keď očkujete. Chystáte sa to aj tak urobiť, pretože muž v bielom plášti hovorí, že musíte? Napíšte výrobcovi vakcíny a požiadajte ho, aby sa zaručil, že jeho vakcína ochráni vášho psa. Spýtajte sa ho, prečo by ste mali svojho psa očkovať každý rok. Ponúkame odmenu prvej osobe, ktorá dostane priamu, čestnú alebo rozumnú odpoveď. Spýtajte sa výrobcu vakcíny, či vám môže zaručiť, že váš pes nebude mať alergickú reakciu na očkovanie, alebo že očkovanie nemôže spôsobiť poškodenie mozgu, artritídu, srdcové choroby, autoimunitné ochorenia a smrť. Neurobí to, pretože nemôže. Tiež sa opýtajte Vášho zverolekára, či vám môže písomne zaručiť, že vakcína, ktorú použije, je bezpečná a že bude niesť osobnú zodpovednosť, ako finančnú, tak aj morálnu, ak sa akékoľvek poškodenie zdravia, spojené s očkovaním, vyskytne u vášho psa po očkovaní.

       Priekum CHC ohľadne očkovania zvierat, ukázal, že najmenej 3% psov je poškodených očkovaním. Môžete mať šťastie, alebo môžete byť ako ja: šesť z mojich šiestich zaočkovaných psov trpelo chorobami, spojenými s očkovaním: rakovinou, leukémiou, náhlym ochrnutím a smrťou, alergiami, ochoreniami štítnej žľazy či artritídou.

 

Mýtus č. 8:
K očkovaniu nejestvuje žiadna spoľahlivá alternatíva

       To nie je pravda. Súčasný výskum a skúsenosti ukazujú, že homeopatické nozódy poskytujú ochranu, pravdepodobne väčšiu ochranu než vakcíny. Nozódy sú malé pilulky, ktoré sú podané v určitých intervaloch, nie vpichnutím.

       Rastúce množstvo milovníkov psov začína voliť homeopatickú alternatívu k vakcínam. Niektorí z nich používajú nozódy takmer dvadsať rokov a tvrdia, že nikdy nemali problém. CHC má rastúci počet členov, ktorí odmietajú očkovanie. Hovoria nám, že ich psy sú veľmi zdravé, len zriedka potrebujú navštíviť veterinára a vyhrávajú v súťažiach na výstavách psov.

       Avšak, aby sme boli spravodliví, mali by ste pochopiť, že ani vakcína, ani homeopatické nozódy neznamenajú zaručenú ochranu proti psím ochoreniam. Dobrá výživa je tiež kľúčom ku zdraviu a celkový zdravotný stav vášho psa je najlepšou obranou proti akémukoľvek vírusovému alebo bakteriálnemu ochoreniu.

 

Mýtus č. 9:
Mali by ste svojho psa očkovať každý rok

       To nie je pravda. Ak nechcete nič iné počuť, ak nechcete nič z vyššie uvedeného akceptovať, vedzte, prosím, že každoročné očkovanie nie je nevyhnutné. Prosím, nevystavujte svojich psov rok za rokom rizikám očkovania, až kým nepadnú.

       Niekoľko amerických zverolekárskych vysokých škôl v reakcii na tlak spotrebiteľov a ich obavy z nežiaducich účinkov očkovania oznámilo, že každoročné očkovanie psov je zbytočné. Zverolekárska fakulta Coloradskej štátnej univerzity (College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences at Colorado State University) vyhlásila, že každoročné očkovanie psov nemá žiadny vedecký základ, a rovnako dobre by sme mohli na pichanie ihiel zvoliť "každý spln mesiaca". AAVMA (American Academy of Veterinary Medical Acupuncture = Americká akadémia zverolekárskej akupunktúry - pozn. red.) vydala oficiálne smernice, podľa ktorých vakcíny, ktoré dostane šteňa, sú postačujúce a následné preočkovania nie sú potrebné.

       Ale majte prosím na pamäti to, že keď je vakcína podaná šteňaťu, keď je jeho imunitný systém ešte nezrelý, je to pravdepodobne najškodlivejší úder zo všetkých, ktorý je schopný vyvolať veľkú spúšť - spúšť, ktorú nemusíte byť schopní okamžite rozoznať. Mám dvoch úplne neočkovaných sedemročných zlatých retrieverov. Sú to najzdravšie psy, s akými som kedy žil, a majú protilátky proti psinke a parvovírusu, čo naznačuje, že sa s chorobou stretli a neochoreli na ňu. Dokonca nebolo jediného dňa, kedy by sa cítili zle.

 

Mýtus č. 10:
Môj lekár/zverolekár najlepšie vie, čo je dobré

       To nie je pravda. Lekári a zverolekári sú školení vo veľmi špecifickom liečebnom odbore. Poznajú liečivá, a niektorí vedia operovať. Ale spoliehajú sa na farmaceutické spoločnosti, aby im povedali, ktoré lieky za akých okolností užívať. Okrem toho sa spoliehajú na farmaceutický priemysel, aby im poskytoval zľavy, ktoré sú dôležité pre ich finančnú životaschopnosť - a tieto zľavy sa často dohadujú na základe toho, koho vakcínu (od ktorej firmy) použijú.

       Homeopati netvrdia, že môžu zvrátiť všetky škody, spôsobené očkovaním, a zmluvní zverolekári, ktorí dokonca ani len nerozpoznajú väčšinu prejavov poškodení zdravia, spôsobených očkovaním, sú v tom len málo úspešní. Keď ste už raz dali svojho psa zaočkovať, nedá sa to vrátiť späť. Prosím PREŠTUDUJTE SI FAKTY, aby ste nemuseli vidieť svojho psa predčasne umierať a potom si to do smrti vyčítať.

       Tieto fakty sú rozobraté podrobnejšie aj s úplnými odkazmi na zdroje v knihe "What Vets Don't Tell You About Vaccines" ("Čo vám veterinári o očkovaní nepovedia").

 

Kroky, ktoré treba podniknúť, aby ste ochránili Vaše deti a zvieratá:

  1. Ak máte pocit, že musíte očkovať, uistite sa, že Vaše dieťa alebo zviera je v dobrom zdravotnom stave.
  2. Vyžiadajte si a prečítajte si príbalový leták od výrobcu vakcíny a vyhľadajte v ňom vedľajšie účinky a kontraindikácie.
  3. Zoznámte sa s vedľajšími účinkami očkovania. Nenechávajte deti alebo zvieratá po očkovaní bez dozoru.
  4. Sledujte vaše dieťa alebo zviera po očkovaní. Niektoré nežiadúce účinky sa vyskytujú do troch dní, ale väčšina reakcií sa objaví do troch mesiacov od očkovania. Závažné okamžité reakcie zahŕňajú vysokú horúčku, dlhý prenikavý krik, ťažkosti s dýchaním, šok, kŕče alebo letargiu. Ak sa domnievate, že ide o takúto reakciu, informujte svojho lekára alebo zverolekára, alebo vezmite Vaše dieťa či zviera ihneď na vyšetrenie.
  5. Informujte svojho lekára alebo zverolekára, ak Vaše dieťa alebo zviera už utrpelo nežiaduci účinok akéhokoľvek očkovania, čo aj menej závažný. V tom prípade je totiž vyššia pravdepodobnosť ďalších nežiaducich účinkov.
  6. Upozornite svojho lekára, ak niekto vo vašej rodine či zvieracej rodine mal nežiaduce účinky očkovania, kŕče alebo neurologické poruchy, závažné alergie či autoimunitné ochorenia. Očkovanie za týchto okolností môže mať smrteľné následky, a nemalo by sa vykonať.
  7. Udržujte si svoj vlastný trvalý zdravotný záznam o všetkých očkovaniach, vrátane názvu vakcíny, výrobcu vakcíny a čísla šarže.
  8. Preskúmajte alternatívu v podobe homeopatických nozód. Nie sú s nimi spojené nežiaduce účinky a množstvo pokusov potvrdzuje ich účinnosť.

 


Zverejnenie tohto článku (korektúra prekladu a grafická úprava) zabralo šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk vyše 4 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.