Matka obete Gardasilu sa stáva aktivistkou v oblasti zdravia

01.01.2011 19:22

NaturalNews.com - 29.XI.2010 - Tony Isaacs

 

       Pôvodný článok "Mother of Gardasil victim becomes health activist"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Pred dvomi rokmi bola Rosemary Mathis bežnou úspešnou pracujúcou mamou. Mala dobrú prácu a dve deti, ktoré milovala a z ktorých mala radosť. Ako milióny iných rodičov, úplne dôverovala ich rodinnému lekárovi. Preto nemala nijaké pochybnosti a poslúchla jeho radu, aby dala svoju dcéru Lauren zaočkovať sériou dávok očkovacej látky Gardasil (na Slovensku sa predáva pod názvom Silgard - pozn. prekl.), a tým ju ochránila pred HPV (human papilloma virus) a rakovinou krčka maternice. Bola to rada, ktorá zanedlho obrátila Rosemarin život hore nohami.

       "Vždy som verila svojim lekárom. Úplne som dôverovala všetkým očkovaniam. Dovolila som lekárovi zaočkovať moju dcéru a to som nemala robiť. Ale urobila som." povedala Rosemary.

       Po prvých dvoch dávkach Gardasilu zažila Lauren v auguste 2008 žalúdočné bolesti, bolesti hlavy a nevoľnosť. Lekár jej povedal, že mala virózu, ktorá s očkovaním nesúvisí. Potom dostala Lauren 18. augusta tretiu - poslednú - dávku Gardasilu. Za menej než dva týždne bola úplne pripútaná na lôžko a Rosemary začala tráviť dni vláčením Lauren po lekároch na ďalšie a ďalšie testy a liečby.

       "Moja 13-ročná dcéra vynechala takmer celý 8. ročník školy!" povedala Rosemary. "Niektoré z jej príznakov boli: zväčšená pečeň, žlčníkové záchvaty, ťažká nevoľnosť, bolesť hrudníka, ťažké bolesti brucha, ťažké bolesti hlavy, stuhnutie mozgu, žalúdočný vred a citlivosť na svetlo. Dostala ťažkú depresiu, pretože nemohla navštevovať školu a byť so svojimi priateľmi ako bežné dieťa."

       Lekári spočiatku nevedeli prísť na to, prečo tak mladé dievča môže mať také príznaky. Napokon sa lekári zhodli na žlčníkových problémoch a poslali Lauren na operáciu do baptistického lekárskeho strediska vo Wake Forest (Wake Forest Baptist Medical Center). Našťastie chirurg rozpoznal, že príznaky sú viac než len poruchou žlčníka a neoperoval ju.

       Lauren bola následne na Duke University označená za obeť očkovania. Zatiaľčo sa Lauren liečila zo svojich problémov, jej matka Rosemary nesedela doma so založenými rukami. Namiesto toho začala skúmať Gardasil a stretávať sa s matkami iných obetí. Spolu s inými matkami založili Truth About Gardasil (Pravda o Gardasile; truthaboutgardasil.org) a neskôr neziskovú organizáciu S.A.N.E. Vax Inc. (sanevax.org), aby šírili informácie o nebezpečenstvách Gardasilu. Dnes sú Rosemary Mathis a S.A.N.E. Vax medzinárodne známe a uznávané, čo podľa slov Rosemary je hlavne vďaka neúnavnému úsiliu dobrovoľníkov.

       12. marca 2010 sa Rosemary objavila pred FDA (U.S. Food and Drug Administration = Úrad na kontrolu potravín a liečiv v USA; obdoba slovenského Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv) a predstavila 243 stránok údajov a správ o Gardasile, vrátane 61 úmrtí a vyše 17.000 vážnych nežiadúcich účinkov, ktoré boli dovtedy hlásené. FDA sľúbil, že sa na to pozrie do jedného mesiaca, ale zatiaľ to neznamenalo oveľa viac než uistenie, že tieto materiály boli preposlané príslušným odborníkom na prehodnotenie.

       Ako Rosemary a skupina okolo nej zistili, postup FDA voči nebezpečným medikamentom môže byť pomalým, namáhavým a frustrujúcim úsilím. FDA trvalo dlhé roky a počet mŕtvych dosiahol vyše 50.000, kým konečne zakázal Vioxx. Pre porovnanie: po tom, čo bolo 52 úmrtí pripísaných neúmyselnému zrýchleniu auta od popredného výrobcu, boli z trhu stiahnuté autá v hodnote 2 miliárd dolárov.

       Gardasil/Silgard - očkovacia látka proti HPV od firmy Merck (na Slovensku vystupuje pod skratkou MSD = Merck, Sharp & Dohme - pozn. prekl.) - bola neobvykle rýchle schválená v roku 2006, čo mnohých prekvapilo, keďže rakovina krčka maternice tvorí v USA len 1% zo všetkých úmrtí na rakovinu. Merck, ktorý bol tiež výrobcom Vioxxu, tvrdí, že Gardasil zachraňuje ľudské životy, aj keď doposiaľ nie sú dostupné nijaké dlhodobé štúdie. Otázka, na ktorú chce počuť odpoveď Rosemary a ďalšie matky, je: "A čo všetky tie životy, ktoré Gardasil zobral alebo zničil?"

       "Obávam sa, že sa Gardasil stane ďalším Vioxxom, a že o 5 rokov bude stiahnutý, ale pre všetky tie dievčatá to už bude príliš neskoro," povedala Rosemary Mathis.

 

Viď tiež:

 

Zdroje: