Malátnosť, rýchle búšenie srdca a vážne problémy s trávením po očkovaní proti HPV (Cervarix)

02.04.2011 22:32

Lucia z Nitrianskeho kraja

 

       Pred takmer 3-a-pol rokmi som sa dala zaočkovať proti rakovine krčka maternice vakcínou Cervarix. Po poslednej (tretej) dávke som zhruba do dvoch mesiacov mala vážne zdravotné problémy.

       Aby som bola konkrétnejšia: V tej dobe sme s manželom žili a pracovali v Írsku. Pracovali sme obaja vo firme Dell na zmeny. Jeden týždeň sme pracovali ráno a druhý týždeň sme mali nočné. Keď sme mali nočné, tak sme častokrát robili dvanástky od 2000 do 800. Takže to bol zaberák, ale aby som sa dostala k podstate veci: začalo mi bývať zle, bola som malátna, často sa mi krútila hlava, bolo mi na zvracanie, no nikdy som nezvracala. Všetko som pripisovala, nadmernému vyťaženiu v práci.

       Potom sa pridružili problémy ako rýchle bušenie srdca, oblievalo ma teplo... Niekoľkokrát som z práce utekala rovno na pohotovosť. Moja line-leaderka sa ma medzi rečou opýtala, či nemôžem byť tehotná, lebo všetky príznaky, ktoré som popisovala, jej pripadali ako tehotenské symptómy. Samozrejme som vedela, že tehotná nie som, preto som bola o to viac nespokojná, pretože ak by som bola tehotná, tak aspoň viem, odkiaľ vietor veje. Na potovosti mi nič nezistili, krvný obraz v norme. Prehliadla ma aj neurologička, tak to uzavreli s tým, že som prepracovaná, naordinovali mi vitamíny a poslali ma domov.

       S manželom sme sa rozhodli, že pôjdeme na dovolenku, možno sa mi zdravotný stav "znormalizuje", ak si oddýchnem. V tej dobe ma ani len nenapadlo, že mám niekde povedať, že veď pred dvoma mesiacmi som bola očkovaná! Dnes už to asi nijak nedokážem, ale spätne, keď som si prehrávala súvislosti, tak ma to až priveľmi nabáda na to, že za môj neuspokojivý zdravotný stav môže vakcína. A možno nie. Neviem. Snažím sa len nájsť príčinu mojich problémov. Možno za to mohlo naozaj len to pracovné vyťaženie, ale porovnávala som to s dobou, keď som pracovala ako finančná účtovníčka v audítorskej a účtovníckej firme tu na Slovensku. Vtedy som mala enormné stresové zaťaženie v období podávania rôznych daňových priznaní atď. a nič takéto sa mi neudialo.

       No ale aby som pokračovala, kde som prestala: odišli sme na dovolenku, ale moje problémy neutíchli. Gradovali, až som nemohla bez problémov ani vodu piť, pretože zo všetkého mi bolo strašne zle. Schudla som 15 kg za dva mesiace. Stravovala som sa presne ako môj synček teraz. Na raňajky som mala chlieb "Irish loaf" (vyrába sa iba v Írsku, je to ich home-made, len z celých zŕn, žiadna múka) veľký ako moja dlaň, tak polku z neho natretý maslom florou. K tomu 1,5 dcl čaju bez cukru a citrónu. Mala som od gastroenterológa doporučenie, aby som čo najdlhšie jedla a veľakrát prežula. Takže takéto "výdatné" raňajky mi trvali hodinu! Na obed som mala všetko robené na pare, bez pridania soli, korenín, oleja - jeden zemiak, dve hlávky brokolice, jedna mrkva. Večera - suchá ryža na pare znovu bez pridania čohokoľvek. Potom som obmieňala polievku na obed, vo vode len uvarená zelenina a rozmixovaná. Ovocie, sladkosti a všetko ostatné som nevidela, ako je rok dlhý! Po polroku takéhoto jednostranného jedálnička som postupne pridávala ryby, kuracie mäso... Teraz, keď tak nad tým premýšľam, aj môj synček papá toho viac ako ja v tej dobe!

       Mala som strašné búšenie srdca. Koľkokrát ma to v noci zobudilo, čo už som si myslela, že prišla moja posledná chvíľa (a to nepreháňam!). Srdce mi išlo vyskočiť z hrude. Po takýchto stavoch som bola strašne oslabená. Stále sa mi grgalo. Bolo to také hnusné... Celý deň som nič nejedla, nepila, ale grglo sa mi snáď stokrát.

       No keď mi už nič nezistili, na poslednej pohotovosti ma poslali na vyšetrenie s podozrením na vredy, tak som prišla domov na Slovensko a nechala sa vyšetriť tu. Bola som u kardiologičky, mala som naordinované dvoje lieky, a konečná príčina mojich problémov sa zistila na gastre. Budem sa teraz vyjadrovať laicky, pretože si nepamätám presnú diagnózu, ale lekár mi vravel, že v tele každého človeka je trubička, ktorá sa otvára a zatvára, cez ktorú sa prepúšťa žlč do žalúdka na rozkladanie prijatej potravy. A mne táto trubička nefungovala správne, bola stále otvorená, takže som žalúdok mala zaliaty touto žlčou.

       Dostala som balík medikamentov, a dostávala som sa z týchto akútnych problémov niečo vyše roka!!!! Spontánne pominuli tie stavy búšnosti, ale so žalúdkom mám problémy doteraz. Nevravím, že takého formátu, ale keď sa niekedy najem, zostane mi zle a je mi na vracanie. Až teraz, keď sa o túto problematiku zaujímam, som si vyhľadala príbalový leták Cervarixu a (čuduj sa svete!) možné nežiaduce účinky: z častých - žalúdočno-črevné príznaky zahŕňajúce pocit na dávenie, dávenie, hnačku a bolesť brucha; z menej častých - závrat.

       Takže toľko môj príbeh. A to som ešte "rada" že som si vybrala Cervarix, zámerne vravím - vybrala, pretože keď som sa rozhodla pre očkovanie, môj gynekológ mal vtedy voľno a zastupovala ho mne neznáma lekárka. Pýtala som sa jej, čo odporúča, Silgard/Gardasil alebo Cervarix? Na túto otázku mi odpovedala, že to je v podstate jedno, nech si vyberiem sama. To ako keby som sa rozhodovala, nechať si nafarbiť na blond alebo na čierno?!!!! Stálo ma to zdravie, a to nevravím o tej horibilnej sume, ktorú som v tej dobe za to zaplatila. Ani ma len vo sne nenapadlo pochybovať, alebo len si prečítať príbalový leták, alebo čokoľvek iné.

       Som strašne rada, že som synčeka od týchto svinstiev uchránila. A keď už rozoberám môj zdravotný stav, tak od narodenia trpím bronchiálnou astmou a ekzémom. V puberte sa to upravilo, ekzém zmizol úplne, len kde tu, sa objavil suchší fliačik, ale nič vážne. Na astmu beriem dodnes pravidelne lieky. Vlastne už nič vyše roka nič neberiem. Moja alergologička by ma za to ukrižovala, ale strašne som sa bála si čokoľvek dávať, aby to synčekovi v brušku neuškodilo. Takže som to s ňou nekonzultovala, len som jedného pekného dňa všetko vysadila. A musím si zaklopať: ťuk-ťuk-ťuk, žiadne astmatické záchvaty, žiadna dušnosť, všetko je v najlepšom poriadku. Dúfam, že to takto zostane aj naďalej. Keď som sa pýtala maminy, kedy som akú chorobu dostala, tak vravela, že po narodení sa mi vytvoril ekzém (čo by zodpovedalo BCG) a od dvoch rokoch astma. Nemám doma kartu, takže ani neviem, čo v tej dobe bolo očkované.