Liečba čierneho kašľa vitamínom C - 2. časť

12.01.2012 03:32

International Medical Council on Vaccination - 20.XII.2011 - Dr. Suzanne Humphries

 

       Pôvodný článok "The Vitamin C Treatment of Whooping Cough"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

<<< 1. časť

 

Baktéria čierneho kašľa

       Najprv treba povedať, že Bordetella pertussis, baktéria zodpovedná za čierny kašeľ, má vlastnosti, ktoré nemá hocijaká baktéria a ktoré spôsobujú to príznačné híkanie: Vylučuje niekoľko jedov a dokáže sa prilepiť na bunky v dýchacích cestách.

vlásočnicecilia = riasinky; bacteria = baktérie; nonciliated cells = bunky bez riasiniek

       Väčšina slizníc dýchacieho ústrojenstva (od nosu po priedušky) je pokrytá riasinkovými epitelovými bunkami. Cílie (riasinky) udierajú jedným smerom, čím smerujú hlieny smerom k hrdlu, kde sú prehltnuté. Smerom nadol k prieduškám sa mení tvar buniek, stále však majú riasinky. Prieduškové riasinky za plného zdravia stále posúvajú hlieny. Tento nepretržitý pohyb udržuje dýchacie cesty bez invazívnych patogénov (= agresívnych choroboplodných mikróbov). Ak by sa to nedialo, každý deň by nás premohli baktérie a vírusy, ktoré vdychujeme. Tento hlien je súčasťou vrodeného imunitného systému a je prešpikovaný imunoglobulínmi. Treba teda udržať hlien v pohybe, obzvlášt u chorého dieťaťa. Keď sa zachytí baktéria čierneho kašľa na riasinkách, vylučuje priedušnicový cytotoxín (bunkový jed), ktorý odreže riasinky, zastaví ich pohyb a zničí bunky pod nimi.[14] Hlien sa potom prestane normálne pohybovať a namiesto toho sa nahromadí na dne. Dýchanie sa stane obtiažnejším a telo dáva podnet na kašľanie, aby pohlo hlien preč z cesty a človek mohol opäť poriadne dýchať. Pokým udržíte hlien v pohybe, bábätko by nemalo dostať sekundárnu (druhotnú) nákazu. Vitamín C a dostatok tekutín pomôžu udržať hlien v pohybe. Keď prvýkrát použijete vitamín C, hlien sa rýchlo rozriedi a pomocou kašľania chorá osoba počas 24 hodín môže vylúčiť veľké množstvo hlienov.

       Baktérie čierneho kašľa (Bordetella pertussis) vylučujú dva jedy:[15] pertusický toxín (PTx), ktorý zastaví posielanie neutrofilov (imunitných buniek) v tele, ktoré by zabili baktérie, a adenylát-cyklázový toxín (ACT). ACT spomaľuje činnosť imunitného systému a otravuje imunitnú odpoveď,[16] pôsobiac ako "silové pole", ktoré ochráni baktérie pred imunitným systémom, zatiaľčo tieto začnú odstrihovať priedušnicové riasinky z epitelových buniek. Očkované deti si nevedia vytvoriť protilátky proti ACT.[17] Vitamín C neutralizuje tieto jedy, zatiaľčo si telo vytvára primeranú imunitnú odpoveď, čo trvá pár týždňov.

       Ak sa choroba vymkne kontrole, toxíny sa môžu dostať do krvi a dráždiť telo. Ak imunitný systém daného bábätka nie je až tak dobrý, tak sa tento toxín môže dostať aj do mozgu, ale to sa stáva veľmi zriedkavo. Preto 1 z 200 bábätiek na čierny kašeľ zomrie. To sú ich čísla, ktoré Vám tu opakujem.

       Pravdou je, že zomrieť môže 1 z 200 bábätiek, ktorým bola poskytnutá štandardná lekárska liečba alebo žiadna liečba. Tieto čísla sa častokrát používajú na vystrašenie rodičov, aby dali svoje bábätko zaočkovať. Sú to však súčty detí, ktoré boli liečené alopaticky, nie tých, čo boli úspešne liečené alternatívne. Alternatívne liečené deti sa zriedkakedy dostanú do nemocnice, takže nie sú do štatistík započítané.

       Ak hlien nie je vykašľaný, baktéria sa bude množiť a spôsobí druhotnú bakteriálnu chorobu, ktorú by lekári chceli liečiť antibiotikami. Hovoria, že čierny kašeľ môže v zriedkavých prípadoch spôsobiť dlhotrvajúce problémy s prieduškami. Áno, môže, ak ho budete liečiť tak ako lekári, nerobiac nič okrem podávania antibiotík. Samotné používanie antibiotík sa nevysporiada s nahromadeným hlienom ani s uvoľneným toxínom. Ak udržíte hlien v pohybe (môžete tiež použiť jemné polohovanie pre lepšie odvádzanie hlienov, ak chcete), nemali by byť žiadne ďalšie problémy okrem samotného kašľa.

 

Pôsobenie vitamínu C

       Vitamín C neutralizuje (zneškodňuje) akýkoľvek toxín (jed) v krvi a mal by dieťa stabilizovať. Ak dieťa dojčíte, mali by ste sama užívať vitamín C a/alebo podávať ho, až kým kašeľ neprestane. Je jednoduchšie a lacnejšie podávať ho priamo bábätkám, než sa pokúšať odhadnúť, koľko sa ho prenáša materským mliekom. Ak sama užívate vitamín C, nikdy si nemôžete byť istá, či Vaše bábätko dostáva toľko vitamínu C, koľko potrebuje, pretože môžete byť viac vystresovaná, než si myslíte, a Vaše telo môže spotrebúvať viac, než odhadujete.´

       Vitamín C nezabíja baktérie čierneho kašľa. Vitamín C zmobilizuje (vyhlási pohotovosť) neutrofily a fagocyty (imunitné bunky, ktoré sa postarajú o nákazu), ktoré môžu byť až úplne nefunkčné bez vitamínu C, lebo ten je ich pohonnou látkou. Toxín vytvára "bariéru" (prekážku) pre imunitný systém. Užívaním vitamínu C túto prekážku odstraňujete a dovoľujete imunitnému systému ľahko sa dostať na problematické miesto a vysporiadať sa s baktériami. Vysporiadanie sa s baktériami môže trvať nejaký čas - až 100 dní, - ale dieťa NEBUDE mať vážne príznaky, pretože udržiavate jeho imunitný systém v správnej funkčnosti.

       Funkcií vitamínu C v akejkoľvek toxínom spôsobenej chorobe (vrátane tetanu, záškrtu, čierneho kašľa, zlatého stafylokoka, streptokoka typu A, meningokokových invazívnych ochorení či pneumokokových invazívnych ochorení) je niekoľko.

       Tri základné funkcie vitamínu C: posilňuje bunkové a cievne kolagénové väzby, detoxikuje telo a udržiava správnu funkčnosť mitochondrií. Veľmi bežným dôvodom, prečo ľudia, ktorí sú chorí dlhý čas, majú extrémnu letargiu (chorobnú spavosť a otupenosť), je nedostatok vitamínu C.[18] Nemôžete mať funkčné mitochondrie bez vitamínu C. A nie je žiadnou náhodou, že ak lekár skúma bábätko, čo náhlne "nevysvetliteľne" zomrelo, častokrát skonštatuje nulovú úroveň vitamínu C.[19]

       Tu je niekoľko funkcií vitamínu C, pričom ako príklad použijem čierny kašeľ:

  1. Prvoradou úlohou vitamínu C ja naviazať a neutralizovať toxín, ktorý je v obehu a ktorý sa potom z tela odstráni pomocou obličiek. U čierneho kašľa telo zvláda toxíny, až kým sa mu úplne neminie vitamín C. Potom sa toxín začne hromadiť, kašeľ zosilnie, a toxín sa dostane do krvi. U bábätiek so subklinickým (bezpríznakovým) skorbutom (ktorý lekári nikdy nerozpoznajú, pretože si myslia, že všetky formy skorbutu zmizli s objavom kapitána Cooka) významne zoslabne hemato-encefalická bariéra (krvno-mozgová prekážka) – kvôli čomu sa toxín môže dostať do mozgu.
  2. Keď "híkajúcemu" telu dôjde vitamín C, nastanú dve veci. Ak je matka všímavá, zaznamená, že ďasná dieťaťa na okrajoch sčervenejú - čo je prvý príznak skorbutu. Potom sa kašeľ výrazne zhorší, pretože neutrofily nie sú viac schopné útočiť na baktérie, lebo im došli zásoby vitamínu C. Takže baktérie sa šíria po prieduškách, ničia prieduškové riasinky, čo znamená, že miesto toho, aby sa hlien pohyboval nahor prieduškami, recykloval a udržiaval túto oblasť v čistote, hromadí sa na spodku predušiek a toxín ovládne túto oblasť. V tomto okamihu vitamín C v dostatočne veľkých dávkach zneškodní toxín, ale nezastaví potrebu kašľať, pretože riasinky sú už zničené, takže dieťa musí stále vykašliavať nahromadený hlien. Vitamín C tiež riedi hlien, čím výrazne uľahčí dieťaťu vykašliavanie, takže sa nedostane do štádia "červenej tváre", pretože hlien už nie je hustý a pohybuje sa ľahko. Keďže sa však tento hlien pohybuje rýchlo, môžete zažiť nemilú príhodu s vracaním, obzvlášť ak sa dieťa práve najedlo.
  3. Vitamín C posilňuje kolagénové vnútrobunkové väzby. Ak niet vitamínu C, celistvosť vnútrobunkových kolagénových väzieb začne slabnúť, dieťa začne mať červené oči z lebečného tlaku a pľúca sa začnú zaplavovať, krvno-mozgová prekážka sa spriepustní... a to všetko kvôli nedostatku vitamínu C.
  4. Vitamín C je skvelým anti-oxidantom. Bez vitamínu C neutrofily a pečeň nebudú schopné vysporiadať sa s voľnými radikálmi a toxínmi, ktoré útočia na telo.[20] (A áno, vitamín C hrá veľkú úlohu pri prevencii rakoviny a vysporiadaní sa s ňou.)
  5. Vitamín C má veľkú úlohu vo fungovaní mitochondrií. Pacient bez vitamínu C môže byť vyčerpaný, pretože karnitín nevtiahne mastné kyseliny do mitochondrií a tie tak vyrobia menej energie.
     

       Skutočnosť, že vitamín C je základom života, je dôvodom, prečo tak veľa námorníkov zomieralo na skorbut. Bez vitamínu C by všetky kľúčové činnosti v ľudskom tele postupne prestali fungovať a bez doplnenia vitamínu C je možný len jediný výsledok: smrť. Môžete do ľudského tela natlačiť čokoľvek iné - akékoľvek iné "dobré" jedlo, - ale ak v žiadnom takom jedle nebude vitamín C, daný človek zomrie.

       Ak užívate vitamín C na "naviazanie a neutralizáciu" toxínov pri čiernom kašli alebo akejkoľvek inej chorobe, užívajte toľko vitamínu C, koľko telo znesie, aby ste všetky funkcie udržali v chode a zavŕšili proces uzdravovania. Všetok vitamín C, čo do tela dostanete, sa použije na naviazanie exotoxínov a ich vypláchnutie z tela, na udržanie neutrofilov schopných pohybu a vysporiadania sa s odpadom, na ochranu pečene, na udržanie správnej funkčnosti mitochondrií.

 

Liečebný postup

       Tu uvedené informácie pramenia z veľkého množstva literatúry, ktorá dokazuje, že vitamín C je extrémne bezpečný a užitočný pri biochemickom zotavovaní sa z nákazy baktériou Bordetella pertussis (tzn. z čierneho kašľa). Tí, čo tento prístup uplatnili, sú dôkazom, že prirodzené zotavenie sa z čierneho kašľa má výhody na celý život. Vakcína proti čiernemu kašľu je jednou z najneúčinnejších vakcín, má mnohé nevýhody a je potrebných niekoľko dávok a posilňovacích dávok (boosterov). Jedno prirodzené zotavenie sa z čierneho kašľa poskytuje imunitu na najmenej 30 rokov. Následný čierny kašeľ u zotavených dospelých bude len nepríjemným kašľom.

       Ak máte spolupracujúceho lekára, tento dokument môže poslúžiť jemu i Vám ako smernica pre vzájomnú spoluprácu.

       Práškový askorbát sodný alebo liposférický vitamín C je vhodný na vysoké dávky. Mali by ste ho vždy mať doma, pretože sa dá použiť na mnoho dobrých účelov. Môžete si ho kúpiť vo svojom obchode so zdravým jedlom alebo na internete.

       Pertusický toxín možno neutralizovať za 12 hodín správnou dávkou vitamínu C. Je potrebné pokračovať v užívaní vitamínu C tri mesiace. Vitamín C nezastaví chorobu. Vitamín C odstráni toxíny a výrazne zmierni kašeľ, zvýši schopnosť tela vysporiadať sa s baktériami a vytvoriť si prirodzenú imunitu.

       Počiatočná dávka u detí je 200-375 mg na kg telesnej váhy denne. Ak stále kašlú až do fialova, dávate im príliš malé dávky vitamínu C. Dajte im ako počiatočnú dávku hneď 375 mg/kg telesnej váhy počas dňa. Zoberte si kalkulačky a odvážte svoje dieťa.

       Dostanete množstvo v miligramoch, ktoré rozložíte na niekoľko dávok počas 24 hodín. Na sklonku dňa podajte vyššie množstvo, rovnako tak keď sa kašeľ zhoršuje. Toto je len dávka, s ktorou treba začať. Následne môžete zistiť, či je treba dávku zvýšiť alebo znížiť. To si vysvetlíme nižšie.

       Vynásobte hmotnosť v kg x 375 = denná dávka vitamínu C v mg.

       Ak máte problém vypočítať správnu dávku, poraďte sa s niekým, kto Vám ju pomôže vypočítať.

       Odkedy začnete užívať vitamín C, hlien výrazne zredne. Počas prvých 24 hodín môže hlien vychádzať von vo veľkom množstve, ako postupne redne.

       Ak je Vami zvolená dávka správna, do 8 hodín by malo nastať zmiernenie kašľa o 2/3.

       Ak začnete znižovať dávku vitamínu C priskoro, tzn. skôr než za 4 týždne, môžete zaznamenať zhoršenie kašľa. Vtedy by ste sa mali vrátiť k pôvodnej dávke. V zásade nie je dobrým nápadom čo len pokúšať sa obmedziť dávky skôr než za mesiac.

       Ak dostane Vaše dieťa hnačku, asi mu dávate priveľa vitamínu C. V takom prípade znížte dávku o 50% a sledujte, čo sa stane.

       Ak sú podané správne dávky vitamínu C, tak sa kašeľ u drvivej väčšiny detí zmierni na nie viac než štvrtinu pôvodného. Stále však treba vedieť, ako zvládnuť množstvo čiernym kašľom vyrobeného hlienu, obzvlášť u bábätiek. Bábätká nie sú dosť dobre schopné použiť žalúdočné svaly na správne vykašliavanie a ich úzke priedušky predstavujú fyzickú nevýhodu oproti starším deťom. Ak sa hlieny nepohybujú, môže dôjsť k druhotným bakteriálnym nákazám, a práve ony môžu spôsobiť problémy.

 

Čo s bábätkami?

       Pri akomkoľvek kašli, obzvlášť pri čiernom kašli, otočte bábätko tak, aby bolo chrbtom k Vášmu bruchu. Rozkročte nohy, aby bolo bábätko podopreté Vaším bruchom, ale nohy malo rovno nadol medzi Vašimi stehnami. Vaše ruky vytvoria jemnú sieť okolo hrudného koša a bruška bábätka. Keď bábätko kašle, jemne sa predkloňte, aby ste naklonili bábätko, vďaka čomu bude bábätko mať niečo, čo bude tlačiť proti jeho brušným svalom počas kašľa. Tým dávate bábätku určitý tlak, ktorý môže využiť, ale nestláčajte mu brucho. Zatiaľ sa ešte nenaučilo ovládať svaly, aby dokázalo účinne kašľať, takže Vaše ruky mu poskytnú stenu, proti ktorej môže tlačiť, čo mu výrazne uľahčí vykašliavanie. Pri čiernom kašli vykašle na podlahu číru hlienitú guču. Lepšia vonku než vnútri tela. Nesnažte sa ju zachytiť, pretože Vám pritom môže vypadnúť bábätko. Pri čiernom kašli sa kašeľ stane pravidelnejším, najprv v noci. Možno každú hodinu. To preto, lebo trvá zhruba hodinu, kým sa hlien nahromadí na spodku prieduškovej trubice.

       Neskôr sa kašeľ stane bežnejším aj cez deň. Keď dieťa začne pravidelne kašľat aj cez deň, vtedy zvyčajne rodičia začnú mať podozrenie na čierny kašeľ.

       Ak si myslíte, že ide o čierny kašeľ, napíšte si čas každého záchvatu kašľa, aby ste zistili, či je kašeľ pravidelný. To pomôže pri diagnostike.

       Prečo napísať? Lebo život sa stane tak hektickým, že si nebudete schopná/ý zapamätať to, takže papier bude Vašou pamäťou. Umožní Vám ohliadnuť sa späť jasne, bez paniky, a zistiť, aký je vývoj ochorenia.

       Ak je kašeľ Vášho dieťaťa čiernym kašľom, bude trvať normálny čas - pravdepodobne 100 dní..., ale kašeľ bude len nepríjemný, nie životu nebezpečný. Ak dojčíte, všimnete si, že každé kŕmenie vyvolá kašeľ, zvyčajne počas rázneho sania. Najprv sa vysporiadajte s kašľom. Nechajte dieťa vyprsknúť mlieko, ak je to potrebné. Vyberte hlieny a potom bábätko hneď opäť priložte k prsníku. Už nebude viac kašľať, pretože hlien je preč, a spapá plnú porciu. Možno však budete Vy i bábätko mokrá/mokré a lepkavá/lepkavé.

       Bábätká s čiernym kašľom majú slabý spánok. Skúsená matka, ktorá zvládla čierny kašeľ u niekoľkých bábätiek, povedala:

"Usporiadala som domácnosť tak, že som spala s bábätkami na veľkej dvojposteli (na podlahe, nie na vyvýšenej) a počas dňa, odhliadnuc od zastávkach na záchode, som si všetko dobre naplánovala... Strávila som väčšinu dňa v hojdacom kresle, ak bábätko spalo, alebo som ho dala do nosidla na chrbát, ak som potrebovala niečo urobiť, hoci som schytala pár dobre mierených hlienových pľuvancov na krk. Všetko bolo usporiadané tak, že som mohla čo najviac spať, pretože nedostatok spánku u matky je hlavným problémom. Drobci, zdá sa, večne energicky vyskakujú, dokonca aj keď kašlú. Nejako sa so spánkom v malých dávkach vysporiadajú lepšie než my dospelí. Upratovanie som neriešila. Sústredila som sa na varenie, umývanie riadu a pranie. Kúpeľ či sprchu som si dopriala, len bol manžel doma a mohol mi pomôcť s bábätkom."

       VAROVANIE: Ak príliš rýchlo vysadíte vitamín C, čoskoro zistíte, že kašeľ náhle výrazne zosilnie. Akonáhle deti zistia, že je to práve vitamín C, ktorý drží kašeľ na uzde, a rodičia im prestanú dávať vitamín C, deti oň budú prosiť. Treba ho používať niekoľko týždňov, inak sa bude stále vracať. Bábätko či dieťa s čiernym kašľom, o ktoré je dobre postarané, by nemalo vôbec schudnúť.

 

Obdobie zotavovania sa

       Ak Vaše dieťa nachladne v priebehu 6 až 9 mesiacov po zotavení sa z čierneho kašľa, začne "híkať" alebo kašľať rovnakým spôsobom ako pri čiernom kašli. Je to preto, lebo trvá dlhý čas, kým riasinky opäť dorastú. Akákoľvek choroba bez poriadnych riasiniek v prieduškách vedie k hromadeniu hlienu. Keďže došlo k strate riasiniek v prieduškách, hromadenie hlienu nevyhnutne vedie ku kašľu, dostatočne silnému na to, aby dostal hlien zo spodku priedušiek nahor. Nepoužívajte prostriedky na potlačenie kašľa, inak skončíte so zápalom pľúc.

 

<<< 1. časť

 


[14]  Cookson, B.T.; Tyler, A.N.; Goldman, W.E.: "Primary structure of the peptidoglycan-derived tracheal cytotoxin of Bortetella pertussis", Biochemistry, 1989, 28(4):1744-1749

[15]  Carbonetti, N.H.; Artamonova, G.V.; Andreasen, C.; Bushar, N.: "Pertussis Toxin and Adenylate Cyclase Toxin Provide a One-Two Punch for Establishment of Bordetella pertussis Infection of the Respiratory Tract", Infect Immun, 2005, 73(5):2698-2703

[16]  Goodwin, M.S.; Weiss, A.A.: "Adenylate Cyclase Toxin Is Critical for Colonization and Pertussis Toxin Is Critical for Lethal Infection by Bordetella pertussis in Infant Mice", Infect Immun, 1990, 58(10):3445-3447

[17]  Cherry, J.D.; Xing, D.X.; Newland, P.; Patel, K.; Heininger, U.; Corbel, M.J.: "Determination of serum antibody to Bordetella pertussis adenylate cyclase toxin in vaccinated and unvaccinated children and in children and adults with pertussis", Clin Infect Dis, 2004, 38(4):502-507

[18]  KC, S.; Cárcamo, J.M.; Golde, D.W.: "Vitamin C enters mitochondria via facilitative glucose transporter 1 (Glut1) and confers mitochondrial protection against oxidative injury", FASEB J, 2005, 19(12):1657-1667

[19]  Okamoto, M.; Ueno, Y.: "Is sudden death with vitamin C deficiency caused by lack of carnitine?", J Clin Forensic Med, 2006,13(1):26-29

[20]  Chatterjee, M.; Saluja, R.; Kumar, V.; Jyoti, A.; Kumar Jain, G.; Kumar Barthwal, M.; Dikshit, M.: "Ascorbate sustains neutrophil NOS expression, catalysis, and oxidative burst", Free Radic Biol Med, 2008, 45(8):1084-1093 

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi približne 6 hodín čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.