Lianka — príznaky autizmu po očkovaní vakcínami Infanrix Hexa (GlaxoSmithKline) a Prevenar (Pfizer)

01.02.2016 00:48

Katka P. z Dunajskej Lužnej

 

    Mám dvojčatá. Detičky sa narodili zdravé, na dvojčatá „nie predčasne“. Akurát dcérka mala nižšiu pôrodnú hmotnosť (2,08 kg) a pár dní po pôrode dostala teploty tzv. „neznámej etiológie“. Jej malý organizmus sa niekoľko dní po pôrode musel vyrovnať s dávkami antibiotík.

    Prvé očkovanie si ani veľmi nepamätám. Len som si všimla, že sa dcérka v porovnaní so súrodencom (mocnejším, váhovo ťažším) začala oveľa neskôr usmievať, aj menej často. Po druhej dávke očkovania sa nežiaduci účinok prejavil na súrodencovi — ten akoby sa vývojovo posunul o 3–4 týždne dozadu. Predtým džavotal, potom na mesiac prestal. Pýtala som sa pediatričky, či je to normálny vývin. Odpoveď znela, že je to bežný jav, nezávislý od očkovania. Chcela by som poznamenať, že aj kamarátkina dcérka sa po očkovaní posunula vývinovo o pár týždňov dozadu. Našťastie, tieto dve detičky sa po čase vzchopili.

    Pri Lianke účinok druhého povinného očkovania neviem posúdiť, keďže ona mala všeobecne také zvláštne správanie. Nemala rada bližší fyzický kontakt a nevyžadovala ho. Odtláčala ma rukami, keď som ju niesla v náručí, nereagovala na pohladkanie; rada okolie pozorovala a nezapájala sa do diania. Vtedy sme to s manželom vyhodnotili ako:

„Každé dieťa je nejaké, dcérka je len trochu iná. Nič to nemusí znamenať.“

logo GlaxoSmithKline    Zlom nastal po treťom očkovaní hexavakcínou (Infanrix Hexa, výrobca: GlaxoSmithKline) v kombinácii s Prevenarom (výrobca: Pfizer). Lianka ostala na druhý deň apatická a mala v tvári ubolený výraz. V ten deň sme boli mimo domu a cudzia pani sa ma po krátkom pozorovaní dvojičiek opýtala, či som si u Lianky všimla príznaky autizmu. Ostala som prekvapená.

    V nasledujúce dni som nonstop surfovala po internete a hľadala informácie. To, čo som našla, ma úplne ochromilo. Lianka skutočne prejavovala znaky autizmu! Nielen po poslednom očkovaní, ale už aj pred ním. Nepotreba blízkeho kontaktu, spoločenský chlad, echolálie (t.j. identické opakovanie zvuku alebo reči po druhých), poloha dlane v spánku, rytmické kývanie sa do strán niekoľkokrát denne, rýchle pohyby, iná tónina hlasu atď.

    Pátrala som po informáciách (aj na zahraničných stránkach), či môžem niečo pre ňu urobiť. Informácie, ktoré som si pozliepala, uvádzam nižšie.

    Autizmus často sprevádzajú alebo vyvolávajú tieto faktory, prípadne ich kombinácia: metabolické poruchy, výskyt parazitov a celková toxicita organizmu (t.j. zaťaženie organizmu nebezpečnými látkami).

  1. Metabolické poruchy (t.j. neschopnosť organizmu tráviť určité látky/potraviny) v tomto prípade zahŕňajú metabolizmus jednoduchých cukrov, lepku a kravského mlieka. Toto všetko sme zo stravy vylúčili — z lásky k dcérke a kvôli mojej tvrdohlavosti. Začínali sme s bezlepkovými chlebíkmi z DM drogérie a dojčenské práškové mlieko sme nahradili kozím mliekom z Bio obchodu. Sladkosti deti v tom čase ani nedostávali.
  2. Pod pojmom parazity si môžete predstaviť nielen červov, ale aj vírusy, baktérie a plesne. Tie sa často nachádzajú nielen v črevnom trakte, ale aj kdekoľvek v organizme — napr. vírusy v mozgu. Na parazitov sme skúšali alternatívnu medicínu — liečbu frekvenciami. Zo začiatku s nedôverou, ale keď sa po prvej 20-minútovej kúre proti vírusom Lianka na druhý deň po zobudení na mňa zoširoka usmiala, vedela som, že sa niečo deje. Pretože ona sa predtým na mňa neusmievala takmer vôbec. Stačilo cca 6 liečob frekvenciami a moje dieťa začalo prejavovať emócie!
  3. Detoxikácia organizmu. Skúšali sme výživové doplnky a takisto rozprúdiť lymfatický systém. Taktiež sme upravili stravu — navýšili sme množstvo čerstvej zeleniny. Deti si obľúbili najmä čerstvé uhorky, ktoré majú detoxikačný účinok). Lianke po čase zmizol z líčka atopický ekzém, ktorý sme mali takmer od prvej dávky antibiotík.

    A ako sme napredovali? Lianka sa postupne začala viacej usmievať, dokonca sa smiala už aj nahlas. Pamätám si na deň, keď začala prejavovať nesúhlas hlasným krikom. S manželom sme sa potešili:

„Hurááá, prejavuje emócie!“

    Keď mala 1 rok, prvýkrát prišla do mojej náruče sama od seba. Chcela byť v mojej blízkosti.

    V 18-tich mesiacoch sme odmietli očkovanie MMR vakcínou (pre istotu pre obe dvojičky). Som si istá, že ďalšie očkovanie by pre Lianku mohlo skončiť poruchou centrálneho nervového systému.

    Chcela by som apelovať na mamičky, ktorým sa narodili deti predčasne, s nízkou pôrodnou váhou, s atopickým ekzémom, alebo mali v útlom veku časté choroby, čo môže signalizovať zníženú imunitu: Zvážte riziká očkovania. Pred očkovaním si dajte námahu prečítať si príbalové letáky k vakcínam. Nájdete ich na internete a na požiadanie vám ich vedia dať aj v lekárni. Detskí lekári ich bežne v ordináciách nedržia (čím porušujú Zákon o liekoch — pozn. red.). A to vás pritom majú vopred oboznámiť so všetkými rizikami očkovania!

    Ak máte detičky menšie alebo „nebacuľaté“, zistite si priemerné hodnoty hmotnosti pre ich vek. Možno budete prekvapené, že majú o 1 kg menej v porovnaní s najnižšou priemernou váhou pre svoj vek a pohlavie — čo bol náš prípad. A logicky, ak majú deti nižšiu váhu, ich organizmus môže ťažšie odbúravať záťaž po očkovaní.

    E-mailom som sa opýtala výrobcu vakcíny MMR (M-M-RVaxPro, výrobca: Sanofi Pasteur MSD), aká je minimálna hmotnosť dieťaťa pre podanie danej vakcíny. Odpoveď znela, že pri testovaní vakcíny sa nebrala do úvahy hmotnosť detí, len ich vek… Pýtam sa vás, milí rodičia, čo si myslíte o testovaní účinnosti a bezpečnosti vakcíny, ak sa pri testovaní detí neberie do úvahy ich hmotnosť???

    Ak sa rozhodnete pre očkovanie, skúste oddialiť určené časovú obdobie na čo najneskôr. Prečo vystavovať dieťa záťaži už na začiatku 11. mesiaca, keď dané očkovanie môže byť aplikované aj na konci 12. mesiaca? To len pediatri si chcú odškrtnúť pacienta a čo najskôr vyúčtovať daný zákrok poisťovni.

    Vy sa ale nemáte kam ponáhľať. Dajte si čas na premyslenie — ide o vaše dieťa.

    Štatistiky o nežiaducich účinkoch očkovania nie sú vedené správnym spôsobom. Asi len poctivý pediater nahlasuje, ak malo dieťa nežiaduce účinky. A poctivý pediater by si aj viedol evidenciu reakcií po očkovaní a žiadal by si od vás spätnú väzbu. Majú na to pediatri vôbec čas a chuť? Je takáto aktivita preplácaná? Je potrebné vyplniť 3 strany formátu A4. U nás prejavy rytmického kývania sa a citového chladu pediatrička s očkovaním nespájala…

    Záverom musím priznať, že ak by Lianka nemala problémy, iste by sme veselo dávali zaočkovať všetky svoje deti naďalej. Ľudia vopred nevedia zvážiť riziká, je to prirodzené. Preto pozorne sledujte vývin svojich detí a všelijaké (varovné) signály, ktoré by mohli súvisieť s chorobami ústrednej nervovej sústavy alebo imunodeficienciou (nedostatočnou imunitou).

    Ešte by som dodala, že mať zdravé dieťa je ten najcennejší poklad pre rodinu. Naša Lianka má teraz 27 mesiacov. Emočne sa prejavuje, citový chlad pominul úplne. Prejavy rytmických pohybov (kývania sa) sa odbúravali veľmi pomaly. Vyjadruje sa jednoduchšie v porovnaní s jej súrodencom, ale je veľmi bystrá. Sme si istí, že do 3. narodenín bude od rovesníkov na nerozoznanie.