Ktorí poslanci NR SR hlasovali ZA a ktorí PROTI zníženiu pokuty za odmietnutie povinného očkovania

05.02.2012 21:30

Ing. Marián FILLO

 

       Som si vedomý toho, že sa nevyhnem obvineniu z politikárčenia, ale človek sa jednoducho nezavďačí každému. Ako sa povie hezky česky: "Není na světě člověk ten, co by vyhověl lidem všem." :-)

       Idú voľby a keď nie ste pevne rozhodnutí nevoliť, tak by to možno chcelo nejaké kritéria, podľa ktorých si vybrať svojich volených zástupcov - poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Jedným z takých kritérií sú aj minulé hlasovania toho-ktorého poslanca.

       Počas aktuálneho volebného obdobia, ktoré sa nezadržateľne chýli ku koncu (voľby budú 10.III.2012 od 700 do 2200), bolo 19.V.2011 o 1712 jedno významné hlasovanie, v ktorom sa rozhodovalo, či bude maximálna možná súhrnná pokuta za odmietnutie povinného očkovania znížená z 331 € na 100 €. Ide o pozmeňovací návrh zo spoločnej správy výborov - bod č. 8, ktorý nájdete v hlave IV odkazovaného dokumentu.

       Ako hlasovali súčasní poslanci NR SR? Podrobný prehľad nájdete na stránke NR SR.

 

Súhrn hlasovania podľa poslaneckého klubu:

SMER-SD: drvivá väčšina proti zníženiu pokuty, 2 neprítomní, 4 sa zdržali hlasovania, nikto za zníženie pokuty

SDKÚ-DS: drvivá väčšina za zníženie pokuty, 1 neprítomný, 3 sa zdržali hlasovania, 1 proti zníženiu pokuty (Ivan Harman)

SaS: všetci za zníženie pokuty

KDH: drvivá väčšina za zníženie pokuty, 2 sa zdržali hlasovania

Most-Híd: drvivá väčšina za zníženie pokuty, 1 sa zdržal hlasovania

SNS: drvivá väčšina proti zníženiu pokuty, 2 neprítomní, 1 sa zdržala hlasovania

Nezaradení: Igor Matovič i Andrej Ďurkovský za zníženie pokuty

 

Súhrn hlasovania podľa výsledku:

ZA zníženie pokuty: Abrhan, Aštaryová, Blahová, Brocka, Bugár, Cibulková, Dostál, Droba, Dubovcová, Ďurkovský, Fecko, Fedor, Fořt, Fronc, Gál, Gaľa, Galbavý, Golian, Hladký, Homoľa, Hort, Horváth, Hrušovský, Chaban, Chren, Jakab, Janiš, Jurčík, Jurinová, Kalist, Kaník, Kiššová, Kollár, Krnáč, Kužma, Laurenčík, Marcinčin, Matej, Matovič, Mikuš, Muránsky, Nagy, Novotný, Oravec, Osuský, Pado, Pfundtner, Poliačik, Procházka, Přidal, Radošovský, Sabolová, Sidor, Solymos, Somogyi, Stanko, Suja, Sulík, Šebej, Štefanec, Švejna, Švihura, Tkáčová, Tomčo, Tóth, Vargovčák, Vášáryová, Viskupič, Vörös, Zajac, Žitňanská

PROTI zníženiu pokuty: Baška, Blanár, Bublavý, Buček, Burian, Čaplovič, Číž, Faič, Federič, Fico, Galis, Glenda, Glváč, Goga, Harman, Choma, Jahnátek, Jánoš, Kaliňák, Kažimír, Kolesík, Kondrót, Košútová, Kovačócy, Krajkovič, Kubánek, Laššáková, Lišková, Lukáč, Maďarič, Madej, Martinák, Matejička, Mikolaj, Muňko, Obrimčáková, Ondruš, Paška, Pavlis, Pellegrini, Petrák, Počiatek, Pučík, Rafaj, Raši, Richter, Rošková, Saloň, Senko, Stromček, Štefanov, Šuca, Tomanová, Valocký, Vaľová, Varga, Vážny, Vitteková, Záhumenský, Zelník, Zmajkovičová, Želiezka, Žiga

ZDRŽALI SA hlasovania: Bastrnák, Belousovová, Gabániová, Gibalová, Jarjabek, Kubovič, Kvasnička, Lazár, Markovič, Podmanický, Rosová

NEPRÍTOMNÍ: Beblavý, Jasaň, Mamojka, Slota, Švantner

 

Analýza

       Zníženie pokuty bolo dohodnuté v rámci vládnucej koalície SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd, čomu zodpovedá polarizácia hlasovania, pri ktorom opozícia hrala klasický truc-podnik, pričom i vodca opozície Robert Fico, ktorý vyše roka pred tým odsúdil očkovanie proti prasacej chrípke ako "hru farmaceutických firiem", tentokrát hlasoval v prospech očkovacej mašinérie. Škoda. Veľmi dlho mu to presvedčenie nevydržalo...

       Toto minulé hlasovanie samozrejme neznamená, že pri najbližšej príležitosti bude ten-ktorý poslanec pri obdobnom hlasovaní hlasovať rovnako. Ľudia sa menia a s nimi aj názory a mnohí so súčasných odporcov povinného očkovania ešte pred pár rokmi boli jeho zástancami. Opačný trend je veľmi zriedkavý (že by niekto bol v minulosti proti očkovaniu a teraz je za očkovanie), ale tiež v zásade možný.

       Aj tak však toto hlasovanie dáva určitý obrázok o postoji súčasných poslancov NR SR k povinnému očkovaniu. Buď ich to nezaujíma a len dodržali "stranícku disciplínu" (Igor Matovič by ich asi nazval "opicami" :-), alebo ich to zaujíma a z vlastného presvedčenia hlasovali ZA alebo PROTI zníženiu pokuty.

       Keďže idú voľby a predvolebná kampaň je výnimočné krátke obdobie, počas ktorého kandidáti na poslancov NR SR načúvajú verejnosti (alebo to aspoň predstierajú), nebolo by od veci spýtať sa svojich favoritov (teda ak nemáte v úmysle voliť niekoho úplne iného, kto v NR SR v súčasnosti nesedí), ako to toho 19.V.2011 o 1712 mysleli, keď hlasovali tak, ako hlasovali.

       Vinou tých, čo hlasovali PROTI, dodnes máme 3,31x vyššiu maximálnu možnú pokutu oproti tej, čo mohla byť, keby ešte dvaja zo 145 prítomných poslancov hlasovali ZA zníženie pokuty namiesto PROTI alebo zdržania sa hlasovania. Možno by nezaškodilo spočítať to vinníkom v nadchádzajúcich voľbách do NR SR.

 


Napísanie, grafická úprava a zverejnenie tohto článku trvalo autorovi približne 1 hodinu a 15 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Ktorí poslanci NR SR hlasovali ZA a ktorí PROTI zníženiu pokuty za odmietnutie povinného očkovania

Prosbopis

Filip | 11.02.2012

Možno by bolo lepšie obrátiť sa s prosbopisom (ako za franzjožka) rovno na Pentu,ako čakať niečo od tejto predajnej bandy v parlamente.

https://dolezite.sk/Ministerstvo_zdravotnictva_clen_skupiny_Penta_106.html

OLaNo

TomBart | 09.02.2012

moja manzelka kandiduje za OLaNO, ak sa dostane do parlamentu, urcite bude proti povinnemu ockovaniu. mame tri deti a odkedy sa zaujimam o ockovanie, uz skoro tri roky sme ich ochranili pred ockovanim a uz ani ziadne nedostanu. moj brat ma tiez tri (mensie) deti a len najstarsi ma dve ockovania, druhy dvaja nemaju ziadne. a jeden moj znamy ma dve (male) deti a tie nemaju ani jedno ockovanie.

KOHO VOLIT..??

Ján | 08.02.2012

Nechcel som, ale z uvedeneho mi vyplyva, ze budem volit SMER (SD) alebo SNS.. ako vidim, JEDINÍ zmýslaju RACIONÁLNE!!

Re:KOHO VOLIT..??

pomsta za ušlí zisk za neočkovanie | 08.02.2012

zmýšľajú racionálne

Re:KOHO VOLIT..??

Ing. Marián FILLO | 08.02.2012

V rámci snahy o maximalizáciu ziskov farmaceutického priemyslu konajú mimoriadne racionálne.

Re:Re:KOHO VOLIT..??

yoshi | 10.02.2012

Asi tak...

Fico

bug.tom | 06.02.2012

Fico odsúdil odsúdil očkovanie proti prasacej chrípke ako "hru farmaceutických firiem" len na základe odporučenia od svojho "radcu" nemenovaného primára...

Re:Fico

opica | 07.02.2012

Pripojte sa k akcii bojkot volieb. Všetci politici podporujú očkovanie.

Pridať nový príspevok