Kanaďanka tvrdí, že očkovanie proti chrípke jej spôsobilo ochrnutie, kvôli ktorému nemôže pracovať

12.11.2012 01:15

Canada.com - 9.XI.2012 - Beatrice Fantoni

 

       Pôvodný článok "Woman claims flu shot paralyzed her, forced her out of work"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

fotografia Marlene Turkington
Marlene Turkington z Windsoru (provincia Ontario, Kanada) povedala vo štvrtok 8.XI.2012, že sa domnieva, že očkovanie proti chrípke jej spôsobilo ochrnutie. Očakáva sa, že sa z toho dostane, ale kvôli komplikáciám musela byť hospitalizovaná.
Foto: Jason Kryk / The Windsor Star

 

       Žena z Windsoru, ktorá viní zo svojho ochrnutia očkovanie proti chrípke, si myslí, že by mala dostať od vlády odškodnenie, pretože sa nemôže vrátiť späť do práce. 59-ročná Marlene Turkington hovorí:

"Je toho strašne veľa, čo nedokážem robiť."

       Hoci je rada, že sa z ochrnutia dostala s aspoň akou-takou mobilitou, drasticky zmenilo jej každodenný život. Bez schopnosti pracovať netuší, ako dokáže spolu s manželom, ktorý je na invalidnom dôchodku, vôbec vyžiť. Je príliš mladá na to, aby dostala štátny dôchodok a nikdy nezarábala dosť veľa na to, aby si mohla dovoliť platiť z toho poistenie proti invalidite.

       Jedného večera v novembri minulého roku bola Marlene Turkington v práci, keď zacítila niečo čudné v nohách. Ako keby boli z olova. Ukončila prácu a šla rovno domov, vynechajúc nákupy. Ráno, po tom, ako urobila pár krokov z postele, jej nohy vypovedali službu. Od pása nadol ochrnula:

"Moje nohy sa nehýbali. Tak to skončilo."

       Bola hospitalizovaná s tým, o čom si lekári mysleli, že to je transverzná myelitída – zriedkavá choroba, zvyčajne spôsobovaná nejakým vírusovým ochorením alebo abnormálnou imunitnou odpoveďou, ktorá má za následok, že časť miechy sa zapáli, čo ovplyvňuje nervy, ktoré vysielajú signály do zvyšku tela.

       Marlene Turkington, ktorá pracovala ako upratovačka v zdravotných strediskách, povedala, že bola 2 týždne predtým očkovaná proti chrípke a jej lekári nevylúčili, že očkovanie bolo možným spúšťačom choroby. Podľa Úradu verejného zdravotníctva Kanady (Public Health Agency of Canada) ročne bývajú po očkovaní proti chrípke hlásené 0 až 2 prípady transverznej myelitídy. Pritom každoročne hrozí údajne 2.000 až 8.000 Kanaďanom, že zomrú na chrípku. Hovorkyňa tohto úradu povedala, že nejestvujú vedecké dôkazy príčinnej súvislosti transverznej myelitídy s očkovaním (napriek tomu je transverzná myelitída uvedená v niektorých príbalových letákoch vakcín ako možný nežiaduci účinok očkovania - pozn. prekl.). Zdôraznila tiež, že prínosy očkovania vysoko prekračujú akékoľvek riziká s ním spojené.

       Marlene Turkington povedala, že strávila 3 mesiace v nemocnici a ďalšie 4 ako ambulantná pacientka na fyzioterapii. Nemôže sa vrátiť do práce, pretože jej ľavá noha zostala čiastočne ochrnutá, takže ju nemôže zohnúť ani vystrieť. Teraz používa chodítko, nedokáže stáť dlhší čas alebo dvíhať objemné predmety, pretože jej chrbát je príliš slabý. Necíti teplo ani chlad v chodidlách a ochrnutie jej tiež spôsobilo inkontinenciu (neschopnosť zadržať moč a/alebo stolicu). Neurológ jej povedal, že akékoľvek ďalšie zlepšenia jej sily a pohyblivosti sú nepravdepodobné.

       V liste ministrovi financií Dwightovi Duncanovi z augusta tohto roku jej manžel Glenn prosil o pomoc:

"Keď sa na to pozriete objektívne, počet Kanaďanov, zdravotne postihnutých tak, ako moja žena, je minimálny. Urobte, prosím, ctihodný skutok."

       Vo svojej odpovedi Duncan povedal, že odovzdal list Turkingtonovcov provinčnému ministerstvu zdravotníctva. Turkington tiež oslovil federálnu ministerku zdravotníctva Leonu Aglukkaq, ktorá odpovedala listom, že akékoľvek odškodnenie, spojené s očkovaním, je na zodpovednosti provincie. Ontario nemá program na odškodnenie ľudí, ktorí sú vážne zdravotne poškodení očkovaním. Jediná provincia Kanady, ktorá taký program má, je Quebec. USA i všetky ostatné krajiny G8 okrem Ruska tiež má podobný odškodňovací program. (Podľa knihy "Očkovanie v otázkach a odpovediach pre premýšľajúcich rodičov" ruského lekára Dr. Alexandra Kotoka je aj v Rusku program na odškodnenie obetí očkovania - pozn. prekl.)

       Line Lauzon, riaditeľka oddelenia očkovaním preventabilných prenosných chorôb na Úrade verejného zdravotníctva Windsoru-Essexu, povedala, že si nespomína na nijaké vážne poškodenia zdravia z očkovania proti chrípke za posledných niekoľko rokov - lekári i zdravotné sestry vo Windsore-Essexe majú hlásiť akékoľvek vážne reakcie na očkovanie miestnemu úradu verejného zdravotníctva, ktorý ich potom hlási provinčnému úradu verejného zdravotníctva. Povedala, že ľudia sa nemajú báť pýtať otázky, keď majú byť očkovaní, a že majú klásť otázky až pokým nebudú mať pocit, že majú dostatok informácií na informované rozhodnutie.

       Povedala tiež, že v očkovacích centrách úradu verejného zdravotníctva sestričky vždy hovoria o najbežnejších nežiaducich účinkoch, ako napr. bolestivosť v mieste vpichu alebo závrat, a očkovaným osobám odporúčajú navštíviť lekára, ak po očkovaní nastane niečo vážnejšie, napr. vyrážky. Podľa Liney Lauzon majú zdravotné sestry po ruke všetky príbalové letáky ku všetkým vakcínam a nazrú do nich, ak má ktokoľvek otázky o zložení vakcíny alebo ak chce vedieť viac o možných nežiaducich účinkoch. Zdravotné sestry majú aj knihu "Kanadský sprievodca očkovaním" ("Canadian Immunization Guide") a aktuálne stanoviská Federálneho poradného výboru pre očkovanie (National Advisory Committee on Immunization; obdoba slovenskej Pracovnej skupiny pre imunizáciu - pozn. prekl.). Každej osobe sú tiež zisťované alergie na lieky a na vajcia, ktoré by mohli spôsobiť nežiaduce účinky, ako aj akákoľvek chronická choroba, ktorá by mohla predstavovať riziko. V niektorých prípadoch odporučia pacientom vrátiť sa späť k svojim rodinným lekárom, ak nie sú dobrými kandidátmi na bežné očkovanie proti chrípke, povedala Line Lauzon.

       Dr. Kumanan Wilson, vedúci kanadského výskumu politiky verejného zdravotníctva na Ottawskej univerzite (University of Ottawa) povedal, že Kanada uvažovala o tom, čo je známe pod menom "systém na odškodnenie nikým nezavinených, očkovaním spôsobených poškodení zdravia" už v 80. rokoch 20. storočia, keď takýto program zaviedli USA. Myšlienka šla na chvíľu do stratena a potom sa znovu objavila v roku 2009, keď bola v užívaní vakcína proti prasacej chrípke. Je tu vôľa znovu zvážiť zavedenie takéhoto systému. Wilson však povedal, že to nepovažuje za vysokú prioritu verejného zdravotníctva. Náklady by podľa neho boli celkom znesiteľné, pretože prípadov očkovaním spôsobeného vážneho poškodenia zdravia je v Kanade len veľmi málo.

"Očkujeme sa nielen aby sme chránili samých seba, ale aj aby sme chránili iných,"

povedal Wilson, vysvetľujúc "spoločenskú zmluvu", ktorá stojí za verejnými očkovacími programami, a dodal:

"Takže ak je niekto vážne poškodený očkovaním, čo sa stáva len veľmi zriedkavo, tak by tu mal byť systém na odškodňovanie obetí očkovania"

       David Jensen, hovorca ontarijského Ministerstva zdravotníctva a dlhodobej starostlivosti, povedal pre The Windsor Star, že provincia

"bude pokračovať v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva Kanady a spolu s provinčnými úradmi na sledovaní a vyhodnocovaní očkovacích programov a bude zvažovať potrebu akýchkoľvek zmien a doplnkov k jestvujúcej federálnej očkovacej stratégii."

       Povedal tiež, že v Kanade sa od výrobcov vakcín požaduje aby zbierali a hlásili nežiaduce účinky očkovania ich vakcínami. Dodal, že vážne nežiaduce účinky sú potom preskúmané odborníkmi, aby sa zistilo, či to bola daná vakcína, čo spôsobilo hlásený problém

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi približne 2 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Kanaďanka tvrdí, že očkovanie proti chrípke jej spôsobilo ochrnutie, kvôli ktorému nemôže pracovať

zoznam-lekarov-na-diskreditaciu-vypracovany-pharma-firmou

kdhfg | 14.11.2012

https://nezdravi.parlamentnilisty.cz/Articles/127-zoznam-lekarov-na-diskreditaciu-vypracovany-firmou-merck.aspx

Re:zoznam-lekarov-na-diskreditaciu-vypracovany-pharma-firmou

MUDr.Ludmila Eleková | 15.11.2012

Skandál s Vioxxem je dobře známý, něco k němu píšu v diskuzi pod článkem o Gardasilu. Porovnávám dvojí metr, co stačilo je stažení Vioxxu a co se toleruje u Gardasilu.

Re:zoznam-lekarov-na-diskreditaciu-vypracovany-pharma-firmou

Helena | 15.11.2012

Pred chvíľkou som si vypočula neskutočné video o vakcínach - kto vie angl. oplatí sa vypočuť:
https://tv.naturalnews.com/v.asp?v=17A176441B98DBBF34E69D3FB5F9363F

Chripka

Zojita | 12.11.2012

Moja sestra sa dala ockovat proti chripke pretoze pracuje v skolke. Co nastalo potom snad ani nebola chripka, bolo to horsie. Sestra bola uplne K.O. Uz nikdy viac.

odškodné

MUDr.Ludmila Eleková | 12.11.2012

Šanci na odškodnění by člověk u nás a na Slovensku měl pouze v případě, že by se prokázalo pochybení lékaře, např. použití prošlé vakcíny, prokazatelné nedodržení pokynů ke skladování, aplikace jinam než do svalu apod. Nebo nerespektování kontraindikace uvedené v příbalovém letáku. Nebo nějaká prokazatelná závada na straně výrobce.
Ale šance na úspěch bych viděla hodně nízko. Protože jak diskutující správně uvádějí, vše, co se stane po očkování je jen náhoda, stalo by se to stejně. Proto jsou vakcíny oficiálně bezpečné.

Re:odškodné

J.N. | 12.11.2012

súhlasím s pani doktrokou s drobnou zmenou - "nerespektování kontraindikace" na "nerespektování ZNÁMÉ kontraindikace, NEBO O KTERÉ LÉKAŘ MOHL VĚDET". Ospravedlňujem sa, dúfam že je to po časky jazykovo správne.

Odškodné

J.N. | 12.11.2012

Tak ale z článku sme sa nedozvedeli, čo bude ďalej. V článku vôbec nenapísali, aké má pani možnosti. To, že neexistuje (v Kanade, v mieste kde tá pani býva) systém odškodňovania pre obete očkovania, neznamená predsa, že pani nemá nárok na odškodné. Proste ak jej budú schopní vystaviť posudok, že príčinou jej ochrnutia je s vysokou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou očkovanie, musí byť vyvodená zodpovednosť. Na Slovensku nesú občiansko-právnu zodpovednosť za škodu na zdravíu zdravotní poskytovatelia, t.j. nemocnice, zdravotné strediská atď. a to i škodu spôsobenú vadnými lekárskymi prístrojmi, či liekmi atď. Nie výrobca. Takže pani asi neostáva nič iné len riešiť to súdnou cestou, ale s kým sa bude súdiť, to netuším, ako to majú v Kanade.

Re:Odškodné

Ani v čechách se neodškoňuje | 12.11.2012

... neb na Slevensku ani v Čechách nejsou ŽÁDNÉ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY VAKCÍN! Vše, po očkování dostanou Vaše děti či Vy nemá s očkováním žádný souvis! A basta!

Já se nechala pod nátlakem zaměstnavatel naočkovat proti chřipce v roce 2001 - tenkrát i s dobrým úmyslem. Naštěstí do levé ruky (jsem pravák), neb druhý den mne ruka bolela tak, že bych si jí raději usekla a třetí až 14-tý den byla úplně chromá, necitlivá, nepoužitelná. Zhruba rok trvala postupná rekonvalescence do "použitelného stavu", ale nikdo sovislost s očkováním neviděl - vše výše popsané bylo jakože ok krční páteře ...Třetí týden po očkování jsem k tomu dostala takovou chřipku, že jsem myslela, že umřu - již nikdy více!!!

Můj syn prodělal černý kašel - po očkování. Všichni lékaři svorně tvrdili, že to černý kašel nemůže být, neb je proti němu očkovaný, ač měl všechny příznaky - oni jsou asi úplně slepí či - spíš zaplacení :) ...

Re:Re:černý kašel

MUDr.Ludmila Eleková | 14.11.2012

Chcete-li názorně vidět, jak funguje české zdravotnictví v případě černého kašle, podívejte se sem https://www.protisedi.cz/article/svetle-chvilky-cerneho-kasle. Pobavíte se a naštvete najednou. Opravdu to stojí za přečtení.

Nielen v Kanade ale aj na Slovensku

Ing. Marián FILLO | 12.11.2012

Aj u nás sú takéto prípady, ba ešte oveľa horšie, po očkovaní proti chrípke - úplné trvalé ochrnutie (snáď až na hlavu) s úplnou odkázanosťou na osobnú asistenciu. Poznám osobne.

Na rozdiel od Kanady však na Slovensku nikto z (ne)kompetentných ani len neuvažuje o odškodňovaní obetí očkovania, a už vôbec žiadny samosprávny kraj takéto odškodňovanie nemá zavedené.

Re:Nielen v Kanade ale aj na Slovensku

Helena | 12.11.2012

Dnes kvôli matke som musela navštíviť obvodného lekára. Na dverách napísané veľkým písmom - Očkujeme proti chrípke. Dobre, že ma "nevytočilo". V čakárni samí dôchodca. Rozmýšľaľa som koľkých asi "chytia". Ale zašepkala som im : Nedajte sa očkovať. Ja som z toho veľmi ochorela.

Záznamy: 1 - 11 zo 11

Pridať nový príspevok