Je Brian Deer podvodníkom? (ad: Dr. Wakefield, očkovanie MMR a autizmus)

17.01.2011 04:17

Age of Autism - 10.I.2011 - Jonathan Bradford Handley

 

       Pôvodný článok "Keeping Anderson Cooper Honest: Is Brian Deer The Fraud?"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

"Je úplne jasné, že nerozumiete po anglicky. Brian Deer nie je členom redakcie Sunday Times. Je to novinár na voľnej nohe, ktorý má svoju vlastnú internetovú stránku a blog, a ktorý nie je pod kontrolou týždenníka Sunday Times, ani nie je týmto týždenníkom riadený. Brian Deer by sa nemal predstavovať ako redaktor Sunday Times. Nie je členom redakcie, NEPOBERÁ od nás pravidelný plat, nie je v našom dôchodkovom systéme a samostatne si platí dane ako živnostník. Ak hovorí, že píše pre Sunday Times, tak to je v poriadku. Je príležitostným prispievateľom do Sunday Times, ale opakujem: nemáme nad ním nijakú kontrolu..."

Alaistair Brett, právnik Sunday Times

 

       Pozeral som sa na vystúpenie Briana Deera v relácii "Anderson Cooper 360", kde zatváral oči na niekoľko sekúnd, keď sa ho Anderson pýtal určité ťažké otázky, a bol som zvedavý: "Kto v skutočnosti JE tento chlapík?"

       Odpovede na túto otázku prichádzajú rýchlo a dôrazne, a musím povedať, že som poriadne ohromený, ako vážne zlyhali mnohé hlavné spravodajské médiá, obzvlášť CNN a Anderson Cooper, keď divákom v USA predstavili tohto novinára bez toho, že by preskúmali jeho minulosť alebo sa porozprávali s rodičmi 12 detí, ktoré boli v starostlivosti Dr. Wakefielda a o ktorých pojednávala jeho štúdia uverejnená v roku 1998 v lekárskom časopise Lancet. Tým tieto médiá falošne ubezpečili rodičov v USA. Čím viac sa o tomto chlapíkovi dozvedám, tým divnejšie to je. Toto je dlhý článok, tak sa vopred ospravedlňujem.

       Tu je to, čo som sa dozvedel o Brianovi Deerovi:

 

1. Nie je reportérom Sunday Times a nikdy ani nebol, tak kto do čerta platí jeho účty?

       To je určite pravda - na základe vyššie citovaného e-mailu zo Sunday Times, ale čo hovorí Brian Deer? Hovorí toto:

 

Chetry: Brian Deer, investigatívny novinár, The Sunday Times of London - dobrý deň.

Deer: Bol som investigatívnym novinárom pracujúcim pre "The Sunday Times of London" od skorých 80. rokov 20. storočia.

Deer: Najal ma "British Medical Journal", aby som napísal tento článok, áno. Tak to novinári robia.

Chetry: A čo "The Sunday Times of London" a Channel 4 v Británii?

Deer: Pracujem pre nich. Správne. Áno, samozrejme, platia mi. Som novinár. Bol som najatý na nejakú prácu, ako ste aj Vy.

Chetry: Správne.

Deer: Vás platia za Vašu prácu a mňa platia za moju prácu.

 

       Brian Deer navštevoval výsluchy Dr. Andrewa Wakefielda pred GMC (General Medical Council = Všeobecná lekárska rada vo Veľkej Británii - pozn. prekl.) 160 dní v rokoch 2007 až 2010. Kto mu za to všetko zaplatil? Od roku 2004 publikoval len veľmi málo článkov - napriek tomu, že je novinárom na voľnej nohe. Jane Bryant z OneClick Group sa na to spýtala Briana Deera počas výsluchov pred GMC:

 

Jane Bryant: “Brian, kto Vás platí za to, že navštevujete tieto výsluchy každý deň?”

Brian Deer: “The Sunday Times a Channel 4.”

Jane Bryant: “Oni Vám platia za každý jeden deň?”

Brian Deer: “Nuž, moje financie, viete, to nie je potrebné...”

Jane Bryant: “Pýtam sa legitímnu otázku. Koľko Vám za to platia?”

Brian Deer: “Kto platí VÁS?”

Jane Bryant: “Nikto.”

Brian Deer: “Nikto?”

Jane Bryant: “Poskytujem svoje služby úplne zadarmo.”

Brian Deer koktajúc: “To je... to je...”

Jane Bryant: “Koľko Vám platia Sunday Times?”

Brian Deer: “Nie som pripravený baviť sa o mojich osobných financiách.”

Jane Bryant: “Nie ste pripravený baviť sa o Vašich osobných financiách?”

Brian Deer: “Povedal som Vám, kto ma platí! Povedal som Vám, že ma nikdy neplatili výrobcovia liekov! Nijakým spôsobom nie som napojený na výrobcov liekov!”

Jane Bryant: “Nepýtam sa na výrobcov liekov. Pýtam sa, koľko Vám platia Sunday Times.”

Brian Deer, kričiac: “Nejaký KLAUN, nejaký KLAUN dal na svoju internetovú stránku, že...”

 

       Ako Channel 4 tak i Sunday Times potvrdili, že neplatili Brianovi Deerovi za to, že sa zúčastnil 160 dní výsluchov pred GMC. Kto ho teda za to platil? Keď bol Brian Deer predstavený Andersonom Cooperom, znelo to takto:

"Brian Deer, investigatívny novinár, The Sunday Times of London"

       Pekná práca, CNN a Anderson, nemáte vôbec predstavu, kým tento chlapík v skutočnosti je.

 

2. Keď začal Brian Deer svoje vyšetrovanie Dr. Andrewa Wakefielda, bol podporovaný farmaceutickou skupinou

       V relácii Anderson Cooper 360 sa odohral nasledujúci rozhovor:

 

Cooper: Nuž, Brian Deer v skutočnosti podpísal dokument, ktorým sa zaručuje, že nemá na tom nijaké finančné záujmy, ani finančné napojenie na kohokoľvek, ktorý by na tom finančné záujmy mal.

Wakefield: Nuž, to je zaujímavé, že to hovoríte, pretože bol podporovaný vo svojom vyšetrovaní Zväzom britského farmaceutického priemyslu (Association of British Pharmaceutical Industries), ktorá je priamo a výlučne financovaná farmaceutickým priemyslom. Takže...

Cooper: Brian Deer ale tvrdí, že posledné vyše tri roky nedostal nijaké financie od kohokoľvek, kto by by na tejto veci mal záujem.

 

       Anderson Cooper, rozumel som správne? "Posledné tri roky." Keďže Deer publikoval svoj prvý článok o Dr. Andrewovi Wakefieldovi pred 7 rokmi, prečo ste sa nespýtal Deera na posledných 7 rokov namiesto posledných 3 rokov? Možno sa Vám podarí primäť Deera k podpisu dokumentu, ktorým čestne prehlasuje, že za posledný mesiac nikoho nezabil. Smiešne!

       V skutočnosti bol Deer pôvodne financovaný Zväzom britského farmaceutického priemyslu, aby vyšetroval Dr. Wakefielda, presne ako to Dr. Wakefield povedal. Z dôverného zdroja:

"Deerovi bola poskytnutá bezplatná asistencia Medico-Legal Investigations (MLI = Zdravotno-právne vyšetrovania), spoločnosti vlastnenej a ovládanej Zväzom britského farmaceutického priemyslu. Mám o tom dôkazy. MLI sa špecializuje na prenasledovanie lekárov Všeobecnou lekárskou radou. A to sa stalo pred zverejnením Deerovho článku v The Sunday Times vo februári 2004."

 

3. Najnovší Deerov článok bol financovaný Britským zväzom lekárov (British Medical Association = BMA), ktorý má mnoho dôvodov na umlčanie Dr. Wakefielda

       Anderson Cooper pri rozhovore s Dr. Wakefieldom na CNN povedal nasledovné:

 

Cooper: Ale to nie je len jeden človek. To je... to je zverejnené v "The British Medical Journal" (BMJ = Britskom lekárskom časopise).

 

       Ako všetci vieme, Deerov článok zverejnený v BMJ dal tomuto príbehu podstatne väčšiu váhu v amerických médiách. Koľko reportérov však vie, čo to je BMJ? Netrvá dlho nájsť na vlastnej stránke BMJ nasledovné:

"Časopisy BMJ dostávajú príjmy z reklamy za zobrazenie reklamy na farmaceutické i nefarmaceutické výrobky."

"Skupina BMJ (vydavateľ BMJ) je 100% vlastnenou dcérskou firmou Britského zväzu lekárov."

       Čo to je Britský zväz lekárov? Podľa ich internetovej stránky je to:

"nezávislá odborová organizácia a profesný zväz pre lekárov a študentov lekárstva, s vyše 140.000 členmi po celom svete."

       Dovoľte mi preložiť to do zrozumiteľnej reči, keďže CNN a Anderson Cooper tomu očividne nerozumejú:

       BMJ dostáva najviac peňazí z reklám od farmaceutických firiem. Navyše je tento časopis úplne (na 100%) vlastnený Britským zväzom lekárov, čo je odborový zväz, ktorý vystupuje v mene všetkých lekárov Veľkej Británie. Vo Veľkej Británii je zdravotníctvo z väčšej časti v rukách štátu, je to niečo úplne iné než v USA. Všetci lekári sú členmi BMA a BMA zastupuje záujmy lekárov v každom ohľade ich činnosti, vrátane vyjednávania o platoch s britskou vládou.

       BMA je výnimočne silným odborovým zväzom zastupujúcim lekárov. Ak očkovanie spôsobuje autizmus, je to pre členov BMA veľmi zlé. Takže BMA si najal Briana Beera na napísanie populárneho článku pre ich odborový časopis.

       A Anderson Cooper povedal: "Brian Deer ale tvrdí, že posledné vyše tri roky nedostal nijaké financie od kohokoľvek, kto by by na tejto veci mal záujem." Ale BMJ, plne vlastnený BMA, práve zaplatil Brianovi Deerovi za napísanie jeho najnovšieho článku, ako povedal sám Brian Deer:

 

Deer: Najal ma "British Medical Journal", aby som napísal tento článok, áno. Tak to novinári robia.

 

       Toto mu máme zhltnúť???

 

4. Deer je v prvom rade osobou, ktorá podala u GMC sťažnosť na Dr. Andrewa Wakefielda - odviedol pozornosť!

       Vyššie som sa zmienil, že Deera pôvodne podporovala dcérska firma Zväzu britského farmaceutického priemyslu zvaná Medico-Legal Investigations, čo je skupina, o ktorej vyššie uvedený zdroj povedal, že sa "špecializuje na prenasledovanie lekárov Všeobecnou lekárskou radou."

       Opäť z toho istého zdroja:

"Načasovanie Deerovej prvej sťažnosti u GMC na 25.II.2004 ukazuje, že Deer nemrhal časom po zverejnení jeho článku (hanopisu na Dr. Wakefielda) v nedeľu 22.II.2004 v Sunday Times. Skôr, než Deer napísal jediné slovo o Wakefieldovi, konzultoval a využil bezplatné poradenstvo a pomoc spoločnosti Medico-Legal Investigations Limited (Zdravotno-právne vyšetrovania s.r.o.), čo je firma vlastnená Zväzom britského farmaceutického priemyslu, ktorej špecialitou je obžalovávanie lekárov u Všeobecnej lekárskej rady."

       Pre tých, čo potrebujú nápovedu: Všeobecná lekárska rada Veľkej Británie (GMC = General Medical Council) je orgánom, ktorý udeľuje všetkým lekárom v Británii licencie na lekársku prax, a môže im ich aj odobrať.

       Prvé dve pôvodné Deerove sťažnosti si môžete prečítať (v angličtine) TU a TU a sú jednoducho nepopierateľné, ako je aj prepis zo súdneho dokumentu TU, ktorý jednoznačne hovorí:

"Pred tým, ako bol program odvysielaný, podal Brian Deer sťažnosť u GMC na žalobcu (Dr. Andrewa Wakefielda)."

       Zaraďme si túto skutočnosť do kontextu: GMC je orgánom, ktorý odobral Dr. Wakefieldovi licenciu na lekársku prax. Jej rozsudok spôsobil stiahnutie článku uverejneného v roku 1998 v časopise Lancet, a priamo viedol k najnovšiemu mediálnemu cirkusu.

       Avšak nijaký z rodičov detí, ktorých sa týkala štúdia z roku 1998, nemal s Dr. Wakefieldom nijaký problém. Nikto zo Slobodnej kráľovskej nemocnice (Royal Free Hospital), kde Dr. Wakefield pracoval, nemal s Dr. Wakefieldom nijaký problém. Nikto v časopise Lancet, ktorý štúdiu Dr. Wakefielda zverejnil, nemal s prácou Dr. Wakefielda problém.

       Brian Deer, novinár najatý farmaceutickou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje na udávanie lekárov u GMC, bol jedinou osobou v celej Británii, ktorá mala záujem na podaní sťažnosti u GMC ohľadne Wakefieldovej štúdie, a urobil tak až 6 rokov po tom, ako bola Wakefieldova práca zverejnená v časopise The Lancet.

       Brian Deer vyrobil tento príbeh, teraz o ňom hovorí, a americké médiá ani zďaleka nechápu, čo sa tu v skutočnosti odohralo. Novinári, je naozaj tak ťažké pochopiť, že tu niečo nehrá? Anderson Cooper sa na to Briana Deera nemohol spýtať, pretože som si istý, že nerozumie, kto to je GMC, čo za sťažnosť (ktorá viedla k výsluchu pred GMC) Deer sám podal, alebo ako to celé funguje.

       Ako som Vám už ukázal vyššie, jestvujú jasné dôkazy, že Brian Deer podal u GMC pôvodnú sťažnosť na Dr. Wakefielda, máme ako jeho pôvodnú sťažnosť, tak aj niečo, čo bolo povedané pred britským súdom, čo túto skutočnosť dokazuje. Čo v skutočnosti povedal Brian Deer, keď bol konfrontovaný s touto informáciou?

       Novinárka Jane Bryant hovorí o jej rozhovore s Brianom Deerom počas výsluchov pred GMC v roku 2008:

Keď som sa Deera spýtala, či bol žalobcom a či to je jeho prípad, ktorý teraz prejednáva GMC, Deer jednoducho vybuchol: Vyskočil, stúpol si pár centimetrov odo mňa a narušil môj osobný priestor. Deer pokračoval vo vyhrážaní sa, kričaní a zvieraní svojich prstov blízko mojej tváre.

Brian Deer: "Nie! Nesťažoval som sa! Dostal som listy z GMC, ktoré hovoria, že ja nie som žalobcom! Spýtajte sa ma to ešte raz! Ešte raz sa ma spýtajte a ja Vám to poviem!"

       Novinár Martin Walker hovorí:

"Výsluch u GMC by mohol byť na právnickej fakulte súčasťou lekcie o zneužívaní procesu, a to nikde inde viac než na jeho počiatku. Ako by mohol mať jediný pro-očkovací novinár také znalosti zdravotno-právneho procesu, že by dokázal podnietiť jedno z najväčších trestných konaní v histórii GMC - proti trom lekárom, ktorých výskum vrhá tieň pochybnosti na bezpečnosť MMR vakcíny? Ako by mohla firma výlučne financovaná farmaceutickým priemyslom pomôcť tomuto novinárovi predniesť sťažnosť pred GMC? Nakoniec (a to je snáď z toho všetkého najviac znepokojujúce): Ako je vôbec možné, že GMC, organizácia, ktorej boli prepožičané silné právomoci na základe zákona britského parlamentu, tajne spolupracuje s vládou a farmaceutickým priemyslom, vedúc vyše 5 rokov trvajúce trestné konanie, aby tým ochránila vládny očkovací program?"

 

5. Deer sa v celej tejto veci zdá byť nastrčenou figúrkou a skutočný podnecovateľ vyšetrovania Wakefielda môže byť niekto oveľa mocnejší

       Z iného zdroja:

"Deer nepracoval sám, ale ruka v ruke s Dr. Evanom Harrisom, poslancom britského parlamentu, chlapíkom z Glaxo-Wellcome (jedna z dvoch firiem, ktorých zlúčením vznikol GlaxoSmithKline - pozn. prekl.) a aktívnym členom Britského zväzu lekárov. Dr. Harris už od počiatku navštevoval spolu s Deerom kancelárie časopisu Lancet, ako to redaktor Lancetu Dr. Horton neskôr zaznamenal vo svojej knihe o týchto udalostiach ("MMR veda a výmysly: Skúmanie krízy v očkovaní"). Bolo to tiež nepriamo potvrdené Dr. Harrisom v britskom parlamente, ako aj neskoršou účasťou Dr. Harrisa na výsluchoch Dr. Wakefielda pred GMC v Londýne v Anglicku."

       Ak ste celý tento zmätok sledovali a ak rozmýšľate podobne ako ja, toto je tá chvíľa, kedy si poviete "aháááá", lebo ďalšie veci začnú dávať zmysel. A aby to bolo ešte o kúsok odpornejšie, tu je vyjadrenie Johna Stonea, redaktora Age of Autism, o Dr. Evanovi Harrisovi:

"Dr. Evan Harris, poslanec, ktorý vypovedal v diskusii o MMR vakcíne v Dolnej komore Britského parlamentu v marci 2004, uviedol, že jeho otec Frank bol donedávna profesorom detského lekárstva, ale neuviedol, že bol členom Výboru pre bezpečnosť liekov (Committee on Safety in Medicines) v rokoch 1990-1992 (čo je uvedené pri jeho mene v zozname "Kto je kto") - v čase, kedy sa dospelo k stiahnutiu MMR vakcín používajúcich kmeň príušníc Urabe (vyvolával vysoké množstvo vážnych nežiadúcich účinkov - pozn. prekl.) v septembri 1992."

       Opäť preklad do zrozumiteľnej reči:

       Dr. Evan Harris bol poslancom Britského parlamentu (niečo ako kongresman v USA) v rokoch 1997-2010 (prehral v najnovších voľbách). Bol tiež lekárom, ktorý vyštudoval Lekársku fakultu v Oxforde (podobne ako bol Bill Frist lekárom, čo sa stal politikom (na Slovensku podobne napr. MUDr. Štefan Zelník (SNS) - pozn. prekl.)). Jeho otec bol lekár a profesor medicíny. Jeho otec bol taktiež členom britského výboru pre bezpečnosť liekov počas škandálneho stiahnutia z trhu nepodarenej MMR vakcíny. Evan Harris povedal počas svojho vystúpenia v parlamente:

"Dôkazy a vedecký konsenzus o bezpečnosti MMR vakcíny sú ohromujúce. Je tu množstvo dobrých výskumov, ktoré nenašli nijaký vážny problém spojený s MMR vakcínou..."

       Teraz to už všetko dáva zmysel.

 

6. Výkonný riaditeľ časopisu Lancet sa stal členom správnej rady GlaxoSmithKline krátko pred Deerovým prvým článkom v roku 2004 v Sunday Times

       Výňatok z tlačovej správy JABS (https://jabs.org.uk/) k výsluchom pred GMC:

"Ďalšou hlboko znepokojujúcou skutočnosťou je, že Dr. Horton nikdy neuviedol, že jeho nadriadený, lord Crispin Davis, výkonný riaditeľ Reed Elsevier, bol menovaný za člena správnej rady GlaxoSmithKline, výrobcu a obhajcu MMR vakcíny, v lete 2003 iba pár mesiacov pred tým, ako zverejnili Sunday Times vo februári 2004 článok, ktorý obvinil Dr. Wakefielda."

       Zrozumiteľnejšie: Dr. Richard Horton bol redaktorom časopisu Lancet, ktorý vydal Wakefieldovu štúdiu. Horton má zrejme amnéziu (stratu pamäti) ohľadne Wakefieldovej štúdie a hodil Dr. Wakefielda cez palubu. V rozpore s tým, ako sú lekárske časopisy vykresľované niektorými médiami, ide v skutočnosti o komerčné firmy. Reed Elsevier je firmou, ktorá vydáva časopis Lancet, ako aj mnoho iných časopisov. V lete 2003 sa výkonný riaditeľ Reed Elsevier stal členom správnej rady GlaxoSmithKline, jedného z najväčších výrobcov vakcín, vrátane MMR vakcín.

       Rád by som podotkol, že toto prepojenie medzi časopisom Lancet a firmou GlaxoSmithKline nie je ťažké vypátrať. Čo sa teda Anderson Cooper spýtal Briana Deera?

 

Cooper: ... ako viete, James Murdoch, majiteľ Vášho zamestnávateľa, "The London Times", sa stal členom správnej rady GlaxoSmithKline, čo je výrobca MMR vakcíny. Stalo sa tak v roku 2009.

Deer: Áno.

Cooper: Niektorý ľudia o tom hovoria, že ide o konflikt záujmov.

Deer: Nie, to je absurdné, úplne absurdné.

 

       Poznámka pre Andersona Coopera: nesprávny rok, človeče!

       A znovu to tu máme: pri rozhovore s Deerom si London/Sunday Times nazval "jeho zamestnávateľom" - ako keby bol Deer zamestnancom Sunday Times, čo však rozhodne nie je.

 

7. Redaktor Sunday Times, ktorý pôvodne najal Deera, má tiež vážny konflikt záujmov

       Vari to nikdy neskončí?

"Deer bol najatý na vyšetrovanie Dr. Wakefielda redaktorom Sunday Times Paulom Nukim, ktorý je synom prof. Georgea Nukiho, ktorý bol členom Výboru pre bezpečnosť liekov, keď bola zavedená MMR vakcína Pluserix."

 

8. Deer mal prístup k zdravotným záznamom 12 detí, čo boli v starostlivosti Dr. Wakefielda, už dlho pred výsluchmi u GMC, čo je očividne protiprávne

       Britské zákony sú rovnako prísne ohľadne dôvernosti lekárskych informácií, ako sú tie americké. Rodičia detí, o ktoré sa staral Dr. Wakefield, sa už roky sťažujú: ako je vôbec možné, že Brian Deer mal prístup k zdravotným záznamom ich detí, keď mu k tomu oni nikdy nedali povolenie. Tu je poznámka jedného z týchto rodičov spred niekoľkých dní:

"Brian Deer sa so mnou nerozprával. Objavil som sa v médiách ako zástupca rodín poškodených očkovaním a hovoril som o svojom dieťati, ale nikdy som nepovedal nijakú dôvernú lekársku informáciu. Hovoril som výlučne o nežiadúcich účinkoch MMR vakcíny. Brian Deer pozná lekárske informácie, ktoré možno nájsť len v zdravotnom zázname môjho dieťaťa, a poznal ich už dlho pred výsluchom u GMC, takže nemôže tvrdiť, že mu ich poskytla GMC."

       Ďalší komentár:

"Brian Deer mal mená detí, o ktoré sa staral Dr. Wakefield, ako aj dátumy, kedy boli umiestnené v Slobodnej kráľovskej nemocnici, na svojej webovej stránke, kde si ich mohol ktokoľvek pozrieť, a to už dlho pred výsluchmi u GMC. Podľa neho niekto z nás rodičov to povedal v médiách. Problém je, že som médiám nepovedal o tom, že môj syn sa zúčastnil štúdie, až kým to nezverejnil Brian Deer. Písal som mu množstvo e-mailov pýtajúc sa, ako je možné, že sa dostal bez môjho dovolenia k zdravotným záznamom môjho dieťaťa. Na túto otázku nikdy neodpovedal, ani sa nikdy nerozprával so mnou či s kýmkoľvek z mojej rodiny.

       Domnievam sa, že Brian Deer dostal množstvo dôverných informácií o našich deťoch a chcem vedieť, ak sa také niečo mohlo stať. V jednom e-maile mi povedal, že dokázal ukoristiť dôverné informácie od Slobodnej kráľovskej nemocnice. Na túto otázku mi však Brian Deer nikdy neodpovedal: "Mohol by, prosím, Brian Deer, dať vedieť BMJ, akými prostriedkami umožňujú britské zákony prístup novinárom na voľnej nohe (či akýmkoľvek iným) prezerať si pôvodné údaje z výskumu a porovnávať ich zo zdravotnými záznamami Slobodnej kráľovskej nemocnice (či akejkoľvek inej nemocnice alebo súkromného zdravotníckeho zariadenia) o deťoch, vrátane plnej identity, všetkých výsledkov testov, bez súhlasu rodičov, súhlasu autorov štúdie, dovolenia k narušeniu súkromia či schválenia etickej komisie nemocnice?"

       Tu je najnovšia sťažnosť týchto rodičov adresovaná BMJ ohľadne najnovšieho článku v BMJ:

"Týmto sa oficiálne sťažujem na BMJ za to, že umožnil Brianovi Deerovi zverejniť tento článok o mojom dieťati a iných deťoch. Ako môže BMJ dovoliť novinárovi bez akejkoľvek kvalifikácie v črevných chorobách vysloviť takéto predpoklady? Moje dieťa trpí dennodenne na svoju črevnú chorobu vo veľkej bolesti. Črevná choroba, ktorú tieto deti majú, sa postupom času zhoršuje a aj ďalší lekári - špecialisti na črevné choroby - túto diagnózu potvrdili. Nebyť Dr. Wakefielda, prof. Walker-Smitha a prof. Simona Murcha, nechcem si ani len predstaviť, ako by moje dieťa dopadlo. Prof. Johnovi Walkerovi-Smithovi bola práve minulý týždeň udelená cena za jeho zásluhy Európskou spoločnosťou pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition). Bol nominovaný prof. Alanom Walkerom z Lekárskej fakulty Harvardskej univerzity a porota to jednohlasne schválila. Akú kvalifikáciu má Brian Deer? Koľko životov zachránil Brian Deer? Brian Deer nemal dosť zdvorilosti na to, aby sa ma sám opýtal, a predsa pozná lekárske záznamy môjho syna. Aké informácie má BMJ pre podloženie sťažností Briana Deera? Požadujem úplné odhalenie týchto informácií."

 

9. Deer aktívne pomáhal Ministerstvu spravodlivosti USA v jeho obhajobe očkovania v nedávnych sporoch okolo autizmu spôsobeného očkovaním

       Tu je chvastanie sa Briana Deera o jeho pomoci Ministerstvu spravodlivosti USA (Department of Justice = DoJ) pri jeho obhajobe v súdnych sporoch okolo autizmu spôsobeného očkovaním:

"Pravdu povediac, som veľmi hrdý aj na to, že - podobne ako GMC - aj vláda USA vyhľadala moju pomoc v prípade rodiny Cedillovcov, pričom si hojne požičiavala stránky z mojich dôkazov na mojej webovej stránke a niektoré z nich predniesla na súde. Bol som tým prekvapený. Predpokladal som, že budú mať sofistikované napojenie na iné vlády a na priemysel, a dostanú od nich viac než dostatok toho, čo potrebujú. Avšak mnohokrát som prišiel domov, našiel som si v schránke e-mail od DoJ so žiadosťou o dokument a nasledujúci deň bol ten dokument použitý na súde. Naisto si spomínam, že som DoJ poskytol kľúčový dokument o O'Learyho laboratóriu, ktorý DoJ zrejme nepoznalo, a to len pár týždňov pred súdnym pojednávaním. Preto boli neskôr predvolaní pred súd ako svedkovia Bustin a Chadwick. Ja som sa o to pričinil a teší ma to. Nehovorím to, aby som sa vyťahoval, ale len preto, že sa čudujem - ak tu máme všemožné veľké konšpirácie skryté za obhajobou bezpečnosti očkovania - vlády a regulačné orgány sú tak nejednotné, že aj obyčajný novinár ich môže pretromfnúť v tejto hre."

       Je nejaký problém v tom, že Brian Deer pomáhal vláde USA? Je, ak jej posielal dôverné zdravotné záznamy, ku ktorým po správnosti ani nemal mať prístup.

       Pozn.: na základe Zákona o slobodnom prístupe k informáciám sme získali e-maily, ktoré si vymenili DoJ a Brian Deer. Viac o tom v inom článku.

 

10. Rodičia detí, o ktoré sa staral Dr. Wakefield, sú z Briana Deera vydesení a považujú ho za nebezpečného človeka bez zábran, schopného ublížiť ich rodinám

       V priebehu posledných 24 hodín som sa osobne rozprával s rodičmi 12 detí, o ktoré sa staral Dr. Wakefield. Nemajú vôbec potuchy o tom, do akých rozmerov bola táto mediálna bublina nafúknutá v USA, keďže vo Veľkej Británii sa to sotva dostane do správ. Bolo pre mňa nepochopiteľné, prečo sa boja tohto muža, čo nemá manželku ani deti, ktorého som sledoval na CNN, a tu sú niektoré z vysvetlení, ktoré som dostal a ktoré vysvetľujú, odkiaľ pochádza ich strach:

"Jedna vec, čo sa stáva, je obvinenie rodičov prokurátorom z Münchausenovho syndrómu (predstieranie choroby - pozn. prekl.). Ľudia sa boja, že by im kedykoľvek mohli odobrať deti, ak by mali na tento systém nejaké požiadavky, a jestvuje množstvo vhodných zámienok. Rodičom by mohli povedať, že ich dospelé dieťa ich nechce vidieť. Taktiež sme veľmi centralisticky riadenou krajinou: je veľmi ľahké zničiť ľuďom život úradnou šikanou, odopretím rôznych služieb a pod. A v najväčšom počte prípadov - obávam sa - sa ľudia podrobia a nepomýšľajú na to, že by spochybnili systém."

       Ďalší komentár:

"Myslím si, že by ste aj Vy mal mať na pamäti, že žijeme v spoločnosti, v ktorej sa všetky Deerove všakovaké priestupky voči zákonom odohrali za skrytej podpory štátu."

       Wow, asi by som mal teraz povedať "Vďaka Bohu za USA!" Brian Deer, vitaj v krajine červenej, bielej a modrej, kde ľudia stále majú posledné slovo a môžu slobodne povedať svoj názor bez strachu z odplaty.

       Novinárka Jane Bryant hovorí o Deerovi:

"Jediný rozumný záver, ktorý možno urobiť z popísaného debaklu, je, že novinár Brian Deer je veľmi šetrný, čo do hovorenia pravdy. Je to nechutný agresívny muž, ktorý sa nevie ovládať, a rýchlo si vydobýva status vlastného gólu pre pro-očkovaciu lobby. Podobný incident sa odohral pred úradom GMC 27.III.2007, na začiatku prezentácie obhajoby. Na kameru bolo natočené ako Deer zastrašuje a karhá rodičov detí, ktoré sa stali autistami kvôli očkovaniu, a rodičia sú tak vystrašení, že sa boja tento film zverejniť."

       Tu je e-mail Briana Deera jednému poslancovi za okrsok, v ktorom žijú jedni z rodičov detí, o ktoré sa staral Dr. Wakefield:

"Moja skúsenosť s touto matkou je, že je to zlomyseľná nepríjemná pani, ktorá očividne ďalej šíri konšpirácie o Dr. Andrewovi Wakefieldovi a falošne tvrdí, že jestvujú dôkazy o tom, že MMR vakcína spôsobuje autizmus. Podľa mňa sú jej motívmi jednak citové sebauspokojenie, jednak finančný zisk... Podľa mňa by si táto matka mala spytovať svedomie ohľadne jej konania v posledných rokoch, keď šírila neopodstatnený strach z MMR vakcíny."

e-mail od Briana Deera z 23.X.2006

 

11. Deerov posledný článok v BMJ, ktorý celú túto mediálnu bublinu vyrobil, sa zakladá na nemožnosti, ktorú by novinári mali byť schopní pochopiť

       Z včerajšieho (9.I.2011 - pozn. prekl.) príspevku na Age of Autism:

"Ústredným tvrdením novinára Briana Deera v článku vydanom v BMJ 6.I.2011 je obvinenie, že Dr. Wakefield 'pozmenil početné údaje v zdravotných záznamoch pacientov, aby tým podporil svoje tvrdenie, že objavil nový syndróm'."

       Deer a BMJ si zrejme nie sú schopní uvedomiť, že nielenže Wakefield nevytvoril výsledky sám, keďže to bola práca 12-členného teamu odborníkov zo Slobodnej kráľovskej nemocnice v Londýne v Anglicku, ale že:

"Nebolo vôbec možné pre Wakefielda ani nikoho iného sfalšovať pôvodné klinické záznamy detí, pretože nikto v Slobodnej kráľovskej nemocnici v Londýne ich nemal ani to nie je bežná prax, že by ich mohli mať. Preto tu vôbec nemôže nastať falšovanie týchto záznamov. Jednoducho to nebolo možné"

       Zrozumiteľnejšie povedané: Ak Vás v Británii miestny lekár pošle do nemocnice, ako je napr. tá, kde pracoval Dr. Wakefield, záznamy Vášho predchádzajúceho lekára NEPUTUJÚ s Vami.

       Keď GMC viedla výsluch, mohla si "miestne" záznamy o všetkých týchto deťoch vyžiadať. Keďže Slobodná kráľovská nemocnica je sofistikovanejším miestom a pretože nemala NIJAKÉ predchádzajúce záznamy, urobila vlastné diagnózy.

       Počas výsluchov pred GMC mal Deer prístup k miestnym zdravotným záznamom týchto detí (čo Wakefield a kol. nikdy nemali). Ak Deer našiel rozdiely, roztrúbil, že ide o "podvod". Je to zmätok vyvolávajúci, ale dôležitý rozdiel, a ktorýkoľvek lekár v Británii si môže overiť, ako tieto veci fungujú. Američania zvyknú priniesť svoj zdravotný záznam so sebou, keď menia lekárov.

       Od jedného amerického advokáta:

"Napádať lekárov v Slobodnej kráľovskej nemocnici za to, že sa ich diagnózy líšia od diagnóz miestneho praktického lekára, je ako povedať, že Mayo Clinic (vychýrená sieť nemocníc v USA - pozn. prekl.) pácha lekársky podvod kedykoľvek príde s diagnózou novej a neobyčajnej choroby, ktorá je iná než diagnóza miestnych lekárov - to je predsa hlavný dôvod, pre ktorý ľudia v USA navštívia Mayo Clinic, čoby poslednú možnosť, a preto ľudia v Británii navštívia Slobodnú kráľovskú nemocnicu"

(V slovenských pomeroch si predstavte, že by bol napr. team lekárov v Bratislave na Kramároch obvinený z lekárskeho podvodu, keby jeho diagnóza znela inak než diagnóza miestneho lekára v Uličskom Krivom - pozn. prekl.)

       A nakoniec niečo z príspevku na Age of Autism:

       Moja prvá reakcia na ten posledný Deerov článok bola: "Prečo do čerta by si Wakefield potreboval vymýšľať príbehy o deťoch, u ktorých sa prejavili autistické príznaky po očkovaní MMR sprevádzané vážnou črevnou chorobou? Veď takých detí je nesmierne veľa!"

 

12. Napriek ubezpečeniam Andersona Coopera adresované obyvateľom USA, Brian Deer nerobil rozhovory s rodičmi detí, o ktoré sa staral Dr. Wakefield

       Toto Anderson Cooper povedal Dr. Wakefieldovi:

 

Cooper: Brian Deer sa rozprával s pacientmi - rozprával sa s rodičmi - rozprával sa s rodičmi pacientov, ktorí sa zúčastnili Vašej pôvodnej štúdie. A odhalil, že ani jeden z 12 prípadov, o ktorých tvrdíte, že ste ich študoval, nebol bez - citujem - "prekrútení a pozmenení." Ani v jednom jedinom prípade neboli zdravotné záznamy v súlade s popismi, diagnózami a históriami zverejnenými v časopise. Niektorí z rodičov detí, čo sa zúčastnili Vašej pôvodnej štúdie, hovoria, že to, čo ste tvrdil o zdravotnej histórii ich detí, nebola pravda. Podľa Vás títo rodičia klamú?

 

       Takže v prvý večer, čo Anderson Cooper pojednával o tomto prípade, predpokladal, že Brian Deer sa rozprával so VŠETKÝMI rodičmi 12 detí, o ktoré sa staral Dr. Wakefield - s tými istými rodičmi, čo sa Briana Deera boja a myslia si o ňom, že je to človek bez zábran. V druhý večer, čo Anderson pojednával o tomto prípade, mal pri sebe Briana Deera a spýtal sa ho:

 

Cooper: Hovoril ste vôbec s nejakým z rodičov týchto 12 detí?

Deer (pevne si zatvoriac oči): Osobne som sa zhováral s jednou, dvomi, tromi rodinami z týchto 12. Nejakí ďalší, dvaja ďalší sa zhovárali na môj podnet s inými novinármi. Takže to je 5 z 12. Ó, nie, vlastne som sa v skutočnosti rozprával s ešte jedným, takže to je vcelku podstatný počet.

 

       To je mi za odpoveď, Brian Deer! Anderson Cooper povedal pred 24 hodinami, že si sa rozpráva so všetkými rodičmi. Musíš počítať s očami pevne zatvorenými, koľko ich vlastne bolo?

       Toto viem od rodičov, ktorých poznám: NIKTO sa nikdy z Brianom Deerom nerozprával o zdravotnej histórii svojho dieťaťa a nikto si nevie predstaviť, že by to ktorýkoľvek z ostatných rodičov urobil.

       Mám tiež potvrdené od úplne prvého z týchto rodičov, s ktorým sa v skutočnosti Brian Deer rozprával, že sa Brian Deer predstavil ako "Brian Lawrence" a nikdy neodhalil svoju skutočnú identitu rodičovi dieťaťa č. 2. Anderson Cooper, pravidelne používaš falošnú identitu, aby si donútil ľudí rozprávať sa s Tebou? Pochybujem.

       Tu je e-mail, čo poslal jeden z rodičov Brianovi Deerovi, konfrontujúc ho s jeho skresleniami:

 

Od: Rodič dieťaťa, o ktoré sa staral Dr. Wakefield

Dátum: 16.IV.2010

Komu: @briandeer.com

Predmet: [moje dieťa]

 

Brian, 

 

       prečo hovoríš, že moje dieťa nemá črevnú chorobu? Nie si lekárom a nemáš nijaké vzdelanie v oblasti črevných chorôb. Dr. Wakefield, prof. Simon Murch a prof. Walker-Smith sú lekármi a potrebné vzdelanie majú.

       Nikdy si sa so mnou nerozprával a nemáš vôbec poňatia o zdravotnom stave môjho dieťaťa.

       Prestaň už, prosím Ťa, lebo vystavuješ zdravie môjho dieťaťa nebezpečenstvu.

 

rodič dieťaťa, o ktoré sa staral Dr. Wakefield

 

       Tu je výňatok z e-mailu tohto rodiča, pojednávajúci o črevnej chorobe jeho dieťaťa (o ktorej Deer tvrdí, že ju dieťa nemá):

"Jedna vec, ktorú vieme naisto, je, že telo dieťaťa stále nie je schopné požiť akékoľvek jedlo. Keď lekár chcel zistiť, či steroidy mali nejaký dopad na tento stav, povedal nám, aby sme skúsili dieťaťu dať malý kúsok obyčajného uvareného zemiaku. Do niekoľkých minút dieťa všetko vyzvracalo. Nielenže bolo ťažko choré, ale bolo hore celú noc plačúc od bolesti a búchajúc ma, že som mu tak ublížil(a). Keby tak vedel hovoriť a povedať nám, kde presne ho to bolí. Je to srdcerevúci pohľad, keď sa dieťa zvíja od bolesti a nie je schopné nám povedať, čo ho bolí. Už je to rok odkedy naposledy jedlo."

 

13. Anderson Cooper nazval Briana Deera "nezávislým novinárom, ktorý získal mnoho ocenení", pričom ani jedno z toho nie je pravdou

       Dúfam, že keď ste sa dočítali až sem, je Vám jasné, že Brian Deer nie je nezávislým novinárom.

       Čo sa ocenení týka, jeho značne narcistická a nechutná webová stránka (pozrite si jeho fotogalériu) hovorí o presne JEDNOM ocenení, ktoré získal v roku 1999 na British Press Awards TU: "Špeciálny reportér roka - Brian Deer, Sunday Times"

       Mnoho ocenení? Nezávislý? Čo sú to za nezmysly???

 

Záver

       Čo dodať? Povedal som Vám všetko, čo viem, tak si z toho vyvoďte vlastné závery o tom, kto tu je v skutočnosti podvodníkom. Prečo táto téma nie je na pretrase vo Veľkej Británii?

       Osobne som tieto informácie poslal producentovi relácie Anderson Cooper 360 i lekárskemu redaktorovi CNN. Osobne som predstavil rodičov 12 detí, o ktoré sa staral Dr. Wakefield, CNN a iným v piatok (7.I.2011 - pozn. prekl.).

       Dúfam, že urobia s týmito rodičmi rozhovory a ukážu Amerike aj pohľad z druhej strany. Toto je jedna z najabsurdnejších vymývární mozgov, akú som kedy videl. CNN a mnohí iní boli načapaní na hruškách. Upracú si po sebe tie zmätky, čo narobili, alebo to nechajú na chudákov rodičov, aby sa s tým vyrovnali, ako najlepšie vedia?

       Vďaka Bohu za internet, Age of Autism a schopnosť hovoriť pravdu.