Imunológ prezradil, prečo je dnešná generácia náchylná na choroby: Je to katastrofa

08.02.2016 10:29

    Boris Hruškovič z Imunologického a alergologického centra Imuno-Alergo v Bratislave o sebe hovorí ako o medicínskom kacírovi. Nerád pacientom predpisuje tabletky, pretože zákony ľudskej imunity sa nedajú len tak ľahko oklamať. Alarmujúce podľa neho je, že v roku 2050 bude polovica populácie na niečo alergická.

    [...]

    Je pravda, že deti, ktorých rodičia puntičkársky nedbajú na hygienu, sú zdravšie? Nie je to len mýtus? De facto, žijeme vo veľmi znečistenom prostredí.

    Áno, ako som už spomenul. Všade na svete, aj v civilizovanom, vyspelom, existujú čím ďalej, tým početnejšie skupiny ľudí, hľadajúcich alternatívny spôsob života. V tejto oblasti patrím medzi „kacírov“ v lekárskej obci. Určite sa na takéto trendy nepozerám kriticky. Napríklad, môj bratranec sa so štyrmi malými deťmi presťahoval z Bratislavy do Banskej Štiavnice. Myslím, že deti ani nedal očkovať a nikdy som ho za to nekritizoval. Ale viem, že dokáže prebrať plnú zodpovednosť aj za riziká, ktoré tým následne hrozia. Nenabádam na „neočkovanie“, ale poukazujem na to, že pravda nie je čiernobiela a do budúcna bude nutné aj počúvať „hlas ľudu“ a vedieť hľadať vedecké či medicínske odpovede aj iným smerom.

 

    Viac na stránke topky.sk.