Hliník pod drobnohľadom výskumníkov z Univerzity Britskej Kolumbie

15.09.2011 08:36

straight.com - 21.X.2010 - Pieta Wooley

 

       Pôvodný článok "UBC researchers put aluminum under the microscope"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo
.

 

       Vedci-neurológovia Chris Shaw a Lucija Tomljenovic možno objavili niečo strašné a zároveň užitočné. Táto dvojica výskumníkov z Univerzity Britskej Kolumbie (University of British Columbia = UBC) porovnala množstvo hliníka v očkovacích kalendároch pre malé deti v niekoľkých krajinách sveta  s výskytom autizmu v týchto krajinách počas niekoľkých rokov. (Pozn. prekl.: Britská Kolumbia je juhozápadnou provinciou (krajom) Kanady, hlavné mesto: Vancouver)

       Zistili pozoruhodnú koreláciu (úmernosť). Štúdia, zdá sa, dokazuje, že čím viac hliníka dostanú batoľatá do tela očkovaním — obzvlášť kým sú mladšie než 6 mesiacov — tým viac je pravdepodobné, že sa u nich vyvinie autizmus.

       Aj keď v posledných 15 rokoch vedci spojitosť medzi ortuťou vo vakcínach a autizmom "dokázali" a následne "vyvrátili", možná úloha hliníka v náraste výskytu autizmu ešte nie je poriadne preskúmaná.

       "Ak je čokoľvek z toho pravda, vzbudzuje to veľkú hrôzu," povedal Shaw.

       Ich štúdia "Prispieva zvýšená telesná záťaž, spôsobená hliníkovými adjuvantami v očkovacích látkach, k nárastu výskytu autizmu?" ešte nebola zverejnená, ale svoje zistenia budú prezentovať vo februári 2011 na 9. konferencii o hliníku v Niagare, provincia Ontario, Kanada. (Pozn. prekl.: medzitým už je po konferencii a ich štúdia vyšla pod iným názvom: "Aluminum vaccine adjuvants: are they safe?" = "Hliníkové adjuvanty: sú bezpečné?")

       "Neodmietajte očkovanie len na základe tejto jedinej štúdie," nalieha Monika Naus, zástupkyňa riaditeľa Strediska pre kontrolu chorôb Britskej Kolumbie (B.C. Centre for Disease Control; obdoba slovenského Úradu verejného zdravotníctva - pozn. prekl.). "Aj keď 93% detí je v tejto provincii očkovaných, ich podiel za posledných 10 rokov významne klesol," vysvetľuje. Odôvodňuje to strachom z ortuti vo vakcínach.

       "Bolo by paródiou, keby sa to isté (rodičia odmietajúci očkovanie) stalo s hliníkom a autizmom," povedala Monika Naus pre Straight.com s poznámkou, že zložité činitele ako napr. genetika, zdá sa, tiež prispievajú k vzniku autizmu. "Mohlo by sa to zmeniť na ďalší hon na čarodejnice". Pripustila však, že environmentálna štúdia, ako je aj tá od Lucije Tomljenovic a Chrisa Shawa, je zvyčajne prvým krokom k nájdeniu príčiny nejakej choroby.

       Ich štúdia je len posledným majákom, čo vysiela varovaníe o hliníkovej záťaži tela. "Hliník je tretím najbežnejším chemickým prvkom na Zemi," vysvetľuje Shaw, "ale ľudské telo ho vôbec nepotrebuje. V skutočnosti sa v tele hromadí — a zvykne sa hromadiť v mozgu — je jedovatý. Vo viacerých peer-reviewed štúdiách bol spojený s makrofágovou myofascitídou, rakovinou, chronickým únavovým syndrómom a Alzheimerovou chorobou. Čo sa týka Alzheimerovej  choroby, ľudia podceňujú spojitosť s hliníkom už dlhé roky, a až teraz sa jej dostáva aké-také chabé prijate." povedal Shaw. (Pozn. prekl.: peer-reviewed = zhodnotený ešte pred zverejnením inými odborníkmi z daného oboru)

       "Aká veľká je hliníková záťaž, závisí od pár faktorov," poznamenal Shaw : "či je krvno-mozgová prekážka (hemato-encefalická bariéra) pevná (u dojčiat nie je), ako dobre fungujú obličky (u starších ľudí to môže byť problém), ako sa hliník sa dostane do tela (očkovanie je priamejšou cestou než jedlo) a koľko sa ho do tela dostane." A v Britskej Kolumbii to je vskutku veľa.

       Bežný očkovací kalendár pre deti do 6 rokov v Britskej Kolumbii zahŕňa až 17 vakcín, z ktorých niektoré obsahujú hliník. Lucija Tomljenovic a Chris Shaw zistili, že takýto očkovací kalendár vystavuje deti 20x až 50x vyššiemu množstvu hliníka, než je známa hranica toxicity (otravy) pre ľudské telo.

       "V novom závode na filtráciu vody z nádrží Seymour a Capilano sa používa dodekahydrát síranu draselno-hlinitého (známy aj pod označením "alum") na čistenie vody," povedala pre Straight.com Sharon Peters, správkyňa tohto závodu. To znamená, že od januára je voda z vodovodu vo väčšine Vancouveru a okolia čistená zlúčeninou hliníka.

       Prášok do pečiva častokrát obsahuje hliník. Rôzne nápoje sa dodávajú v hliníkových plechovkách. Niektoré kuchynské panvice sú vyrobené z hliníka. Hliník je vo farebných náteroch, v koži, antacidách (liekoch proti páleniu záhy), hnojivách, pesticídoch a - samozrejme - v alobale (hliníkovej fólii).

       Hliník je tiež aktívnou zložkou antiperspirantov (kozmetických prípravkov potláčajúcich potenie). Napr. hliníkové zlúčeniny tvoria 16% z Gillette Clear Gel Arctic Ice a Soft & Dri DriGel, 19% z Arm & Hammer Advance Invisible Solid a 21% zo Secret Platinum Asian Pear.

       Webová stránka kanadského zdravotníctva (Health Canada), týkajúca sa výskumu hliníka, končí konštatovaním: "Aj keď tu sú dôkazy, že hliník pôsobí a ovplyvňuje rôzne časti nervovej sústavy, dostupné údaje nie sú dostatočné na to, aby poslúžili na podloženie hypotéz o spôsobe, akým hliník vyvoláva určité neurologické poruchy, ako napr. Alzheimerovu chorobu."

       Donútiť vedcov a vládu, aby zmenili smerovanie v takejto zásadnej veci je "niečo ako otočiť Titanic o 180°," povedal Shaw. Medzitým prestal používať antiperspiranty.

 


Preklad tohto článku zabral prekladateľovi približne 1,5 hodiny čistého času.