Hlavný hygienik o povinnom očkovaní a (ne)odškodňovaní obetí očkovania na Slovensku

30.12.2012 12:50

regionálne týždenníky MY - 18.XII.2012 - č. 50

 

logo Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR)       Opýtali sme sa hlavného hygienika Slovenskej republiky prof. MUDr. Ivana Rovného, PhD., MPH.

 

       Očkovanie vo všetkých krajinách západnej Európy (Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko,...) s ďaleko vyspelejšími zdravotnými systémami v porovnaní so Slovenskom je slobodné a dobrovoľné. Na Slovensku ešte stále platí zákon o povinnom očkovaní a prípadné jeho odmietnutie je sankcionované pokutou (do 331 €). Myslíte si, že slovenský občan sa odlišuje od rakúskeho, nemeckého či švajčiarskeho, a teda je nekompetentný a neschopný rozhodovať o tom, čo je pre jeho dieťa najlepšie?

       Úrad verejného zdravotníctva považuje z pohľadu verejného zdravia očkovanie za prioritu v prevencii ohrozenia zdravia infekčnými ochoreniami. Nestotožňujeme sa s  názorom, že povinné očkovanie vyjadruje nekompetentnosť a neschopnosť obyvateľov Slovenskej republiky. Práve naopak, možnosť dať zaočkovať dieťa patrí medzi základné práva dieťaťa, ktoré dieťa chráni pred ohrozením jeho zdravia. Dať zaočkovať svoje dieťa na druhej strane odzrkadľuje zodpovednosť rodičov, ktorí práve očkovaním predchádzajú možným komplikovaným priebehom infekčných ochorení u ich detí. Slovenská republika sa pri vytváraní stratégie očkovania riadi odporúčaniami odborných medzinárodných organizácií s prihliadnutím na epidemiologickú situáciu infekčných ochorení a  potencionálne riziko ich šírenia v  budúcnosti. Očkovanie je najefektívnejší nástroj v prevencii infekčných ochorení. Eliminácia infekčných ochorení však neznamená, že by sa očkovanie malo zrušiť pre jeho ďalšiu nepotrebnosť. Naopak, očkovanie umožňuje udržať imunitu obyvateľstva na takej úrovni, že schopnosť šírenia infekčných ochorení je výrazne minimalizovaná. Otvorením hraníc a cestovaním do západných krajín môžeme vidieť rozdielne prístupy k stratégii očkovania. Národný imunizačný program napĺňa svoj základný cieľ, ktorým je eliminácia infekčných ochorení prostredníctvom efektívneho očkovania. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v súčasnosti nevidí dôvod na zmenu stratégie očkovania v Slovenskej republike. Súčasná stratégia očkovania je podporovaná aj zo strany odbornej verejnosti a odborných spoločností.

 

       Stále viac pribúda detí, ktorých rodičia sú presvedčení, že ich zdravotný stav sa rapídne zhoršil následne po očkovaní. Pripúšťate možnosť, že sa niekedy vytvorí aj u nás inštitúcia na odškodnenie poškodených detí po očkovaní obdobne ako je to už v spomínaných štátoch?

       Súčasná doba ponúka rodičom veľké množstvo informácií prostredníctvom rôznych médií. Dôležité však je, aby tieto informácie boli odborne podložené a objektívne. Očkovanie ako zásah do ľudského organizmu môže vyvolávať nežiaduce reakcie, ktoré v Slovenskej republike kontroluje Štátny ústav pre kontrolu liečiv a príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Väčšinou ide o očakávané reakcie v mieste aplikácie očkovacej látky. Ojedinele sa môžu vyskytnúť regionálne alebo celkové reakcie. Pri posudzovaní poškodenia zdravia po očkovaní je dôležité rozlišovať medzi časovou a príčinnou súvislosťou s  očkovaním. Ak sa u dieťaťa vyskytne akékoľvek poškodenie zdravia v časovej súvislosti s očkovaním, u rodiča to môže navodiť dojem, že príčinou tohto poškodenia zdravia je práve očkovanie. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky v rámci každoročnej administratívnej kontroly očkovania okrem iného vyhodnocuje aj nežiaduce účinky po očkovaní. Na základe týchto vyhodnotení nepovažujeme vytvorenie inštitúcie na odškodnenie poškodených detí po očkovaní za opodstatnené. Nevylučujeme však vznik takejto inštitúcie v budúcnosti.

 

       Milí čitatelia, právnici, pediatri či iní lekári, ak máte záujem reagovať na vyjadrenia hlavného hygienika SR o povinnom očkovaní, môžete tak urobiť písomnou formou (aj anonymne) v diskusii pod týmto článkom.

       Dlhšie reakcie (povedzme viac než 3 odstavce) môžete poslať e-mailom na sloboda.v.ockovani@gmail.com. Zverejníme ich v samostatnom článku.

 


Zverejnenie tohto článku zabralo šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk približne 30 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, keď našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: Hlavný hygienik o povinnom očkovaní a (ne)odškodňovaní obetí očkovania na Slovensku

trestne oznamenie

Mg.Halicky Patrik | 11.01.2013

Ak je zname chem. zlozenie
https://m.slobodavockovani.sk/news/prehlad-ockovacich-latok-s-platnou-registraciou-na-slovensku-a-ich-zlozenie/
Preco nieje podane trestne oznamenie za trestny cin verejneho ohrozenia ?
Prosim vysvetlenie!
Nieje dost lekarov.
Tieto jedy sa tam davaju cielene.
Moj kamarat mal uja ktory pracoval
vo firme vyrabajucich "Martankov" .
Davaju tam jedy aby neskor predali ine
lieky na nove choroby. Cim viac chori ludia tym viac predaju. Ja nekupujem ani vyzivove doplnky su to svine ! Ten jeho ujo vraj s tamade odysiel lebo na to nemal zaludok na taky biznis.
Pisem z mobilu tak bez diakritiky.

MUDr. Ivan Rovný

J.N. | 05.01.2013

Odpovediam sa vyhol, iba zmes demagógie. Stručne: jeho tvrdenia si logicky odporujú. Vydáva nepravdy za pravdy a naopak. Viac netreba dodať. Hnus...

cierna diera...

alena | 03.01.2013

tento chory system na SK, kde je zaroven system povinneho ockovania a zaroven neexistencia systemu na odskodnovanie obeti ockovania a nefungujuci system hlasenia NÚ a taktiez vyhodnocovania suvislosti NÚ s predchadz.vakcinaciou -to robia zo Slovenska jednu velku ciernu dieru,kde zakladne ludske prava nemaju este stale svoje miesto...

pekná propaganda

Silvia | 03.01.2013

Pekná propaganda, nič viac, osobnu zodpovednosť za dieta má a bude mat rodič. Takze ako sa hovorí 'reči sa hovoria a chlieb sa je', ten chlieb zabezpečuje pre dieťa rodič a tie reci okolo 'uzasneho ockovania' môže a nemusí počúvať.

hlupota

mary | 31.12.2012

Držíte si svoje teplé dobré platené miesto a prikyvujete,ako loutka pán profesor..alebo ste sa s koňom zbil..veď tu ide o detí o zdravú generáciu,ktorá má právo žiť zdravo a nie ich od narodenia čipovať a degenerovať, ide vám o úbytok obyvateľstva? podporujete megafarmaceutika, ktoré Vám dobre platia? To len v SR je ťažkopádnosť rozoznať dobré od zlého.. Nezabúdajte,pán Rovný, čo DÁŠ TO DOSTANEŠ..aj s úrokami..zákon Univerza...

Senior

Helena | 31.12.2012

https://www.zvedavec.org/komentare/2012/12/5265-kazda-lidska-emoce-je-nyni-klasifikovana-jako-dusevni-porucha.htm
Niekto preložil jeden článok z môjho obľúbeného webu www.naturalnews.com Oplatí sa to prečítať. Ale ako v psychiatrii podobne to ide aj v očkovacom biznise. Nech každý človek berie psychiatrické lieky nech každý človek je zaočkovaný. Ja to nazývam depopulácia, nech sme viac a viac chorí, nech sme viac a viac závislí na farmácii...

Rovný

Jao | 30.12.2012

Tak minulý týždeň sme od Rovného dostali predvolanie na Rúvz. To je super, že mohol rozhodnúť za nás, lebo my sme stádo oviec, ktoré len čakáme na tie múdra z jeho hlavy a máme vlastný rozum na takej úrovni, že vieme len kývať hlavou spredu dozadu. Idem sa z tých jeho odpovedí vygrcať.

Senior

Helena | 30.12.2012

https://www.naturalnews.com/038503_health_news_2012_interview.html
Práve som si vypočula hodinové video s pánom Mike Adams. Kto vie angl. veľmi doporučujem vypočuť toto video. Je to o medicínskej tyranii, veľa je tam o vakcínach - obsahujú 4 smrteľné jedy, skoro všetky vakcíny sú "smrteľné" ako sú lekári podplácaní, o biznise v psychiatrii, farmácia chce aby každý z nás bol na psychiatrickom lieku, aby každý bol zaočkovaný. Očkovanie narúša mozok, vďaka očkovania sa darí biznisu - dialýza, prečo nezobrať dieťa k pediatrovi, o nebezpečenstve chemtrailsu, o nebezbečenstve gen. modifikovaných plodín. Dnes je dôležitý len biznis, korporátne profity. Pán Mike Adams očakáva, že prichádza k kolapsu poľnohospodárstva, oceánov, z toho hladomor...Už dnes sa vykuruje s mrtvolami...nazvú to zelená energia

práva dieťaťa

Lucia M. | 30.12.2012

asi tak 12 rokov dozadu som spracovala seminárku o právach dieťaťa, pokial si spomínam nebolo tam absolutne nič o očkovaní. takže zase si niekto niečo vykladá po svojom, 1000 ludí 1000 názorov - každý si potom do toho textu može skryť hocičo podla vlastného názoru a potom to tak aj vyzerá

Senior

Helena | 30.12.2012

https://buzz.naturalnews.com/000769-vaccines-Australia-censorship.html

zakladne právo

BuG.ToM | 30.12.2012

dieťaťa je právo na zdravý život, s čo najmenším alebo žiadnym zásahom farmaceutickej drogovo-vakcinačnej mafie, ktorá si toto právo vynucuje bez odobrenia a upovedomenia rodičov.
Vyjadrenia typu "dieta ma právo na očkovanie" nie je nič ine, ako klamlive vynucovanie pochybnej lekarskej prevencie a potlacovanie rokmi overených faktov a skusenosti pri predchadzani nakazlivých ochorení.
Najhorsie je, že si vynucuju niečo, čo nebolo nikdy dokazane nezavislou vedeckou štúdiou, ale na druhej strane umrtia a chorobnost zaockovaných je vzdy hladana niekde inde ako v zlyhani vakcín a ockovacích programoch.
Jednoznačne mozno napísat, že cely farmaceuticky system je jeden velký rakovinový nador, ktorý rastie s kazdou pichnutou vakcinou a mnozstvom podaných drog (liekov).

právo na očkování

MUDr.Ludmila Eleková | 30.12.2012

Nikde, v žádných právních předpisech včetně nadnárodních úmluv není uvedeno "právo dítěte na očkování". Je tam uvedeno "Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, uznávají, že každé dítě má přirozené právo na život. 2. Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, zabezpečují v nejvyšší možné míře zachování
života a rozvoj dítěte." Vakcíny zabíjejí, nevyhnutelně, ale nepředvídatelně. Vakcíny poškozují rozvoj dítěte -nevyhnutelně, nepředvídatelně. Vakcíny jsou tedy v rozporu s Úmluvou.
Dále se uvádí "Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy,uznávají právo dítěte na dosažení nejvýše dosažitelné úrovně zdravotního stavu a na využívání rehabilitačních a léčebných zařízení.
Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, usilují o zabezpečení toho, aby žádné dítě nebylo zbaveno svého práva na přístup k takovým zdravotnickým službám. 2. Státy, které jsou smluvní stranou úmluvy, sledují plné uskutečňování tohoto práva a
zejména činí potřebná opatření:
a) ke snižování kojenecké a dětské úmrtnosti"
Očkování naopak ZVYŠUJE kojeneckou úmrtnost, tudíž je v rozporu s Úmluvou.
Nejvyšší dosažitelná úroveň zdravotního stavu a nezbavení práva přístupu ke zdravotním službám neznamenají právo na očkování! Naopak, poslední vědecké výzkumy ukazují, že očkování snižuje šanci na dosažení nejvyšší úrovně zdravotního stavu a zdraví dlouhodobě poškozuje.
A nakonec, právo přece není povinnost. Pardon, v komunistické zemi je, měli jsme právo na práci, ale fakticky povinnost pracovat. Kdo pracovat nechtěl - nechtěl využít svého práva, měl problém. Co kdyby si dr. Rovný nejdříve přečetl zákony, na které se odvolává?

Re:právo na očkování

stara mama | 30.12.2012

veru aj my sme sa s frázou " dieťa má právo na očkovanie a pod. " stretli priamo u nášho pediatra, keď sme odmietli očkovanie. Myslím, že v tomto majú neporiadok aj samotní pediatri aj ostatní, nielen p. Rovný , alebo to majú ako cez kopírak naučené frázy, ktorými sa snažia presvedčovať rodičov a pritom sami nevedia zákony !

Re:Re:právo na očkování

Ing. Marián FILLO | 30.12.2012

Máte pravdu, všetci majú tie drísty z jedného zdroja, pravdepodobne z kancelárie WHO na Slovensku.

odpoved na 1. otázku

bralenka | 30.12.2012

Pan "rovný" ak by ste boli skutočne rovný, na 1. otázku by ste aj odpovedali. Otázka bola jasne formulovaná, odpoved bola asi na inú otázku...
Ak mám "právo" dieťa si zaočkovať, ako spomína pán "rovný", nemôže to byť povinnosť. Ak je očkovanie povinné, zodpovednosť za následky nenesie rodič, ale štát!!!!


ach...

ela | 30.12.2012

...sloboda, sloboda, kedy tu uz budes???
zatlkaju zatlkaju,
za telce nas mudr. maju.
zo slovenska robia ciernu dieru,
ockovat budu vsetko a vsetkych, namojveru.
ze tu ktosi trpi, ci umiera, poprie ich veda-neveda.
radsej nech aj deti umru, nepovedia pravdu celu - neznicia si karieru!

Záznamy: 1 - 16 zo 16

Pridať nový príspevok