Firma Scancell vyvíjajúca vakcínu proti rakovine kože dúfa v prílev hotovosti

28.07.2010 18:04

EXPRESS.co.uk - 19.VII.2010 - Philip Waller

 

       Pôvodný článok "Skin Cancer Vaccine Firm Scancell Hopes for a Cash Injection"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Spoločnosť, ktorá vyvíja revolučnú vakcínu proti rakovine kože, dúfa, že pritiahne záujem nadnárodných farmaceutických spoločností, keď sa presunie do AIM (= Alternative Investment Market = alternatívny investičný trh; časť Londýnskej burzy cenných papierov, ktorá umožňuje malým spoločnostiam vydávať akcie s flexibilnejším regulačným systémom než sa aplikuje na hlavný trh - pozn. prekl.).

       Scancell, ktorý pracuje na vakcíne proti melanómu v súčasnosti známej ako SCIB1, chce svoje akcie sprístupniť v širšom meradle a prilákať tak snáď prípadných investorov.

       Po porade so Zeus Capital akcionári dúfajú, že predajú spoločnosť v roku 2012, ak budú skúšky vakcíny úspešné.

       Generálny riaditeľ Scancellu David Evans, ktorý je tiež šéfom firmy Immunodiagnostics obchodovanej na AIM, povedal, že spoločnosť už hovorila s prípadnými partnermi a uchádzačmi.

       "Obchodovanie akcií firmy na AIM vytvorí firme dostatočný profil na to, aby dosiahla svoje ciele," povedal Evans. "Považujem Scancell za kráľovský šperk v mojom portfóliu."

       Scancell nazbieral 1,6 milióna libier, keď vstúpil na burzu v roku 2008, a ďalších 2,5 milióna libier tento rok na financovanie klinických skúšok SCIB1.

       Dúfa, že lekári budú môcť použiť vakcínu na prevenciu nových melanómov u pacientov, ktorí už predtým mali túto chorobu, ktorá je 6. najčastejšou rakovinou vo Veľkej Británii. Očkovacia látka je založená na technológii terapeutických vakcín Scancellu "DNA ImmunoBody", ktorú by Scancell rád použil aj na liečbu iných druhov rakoviny a prenosných ochorení.

       Scancell očakáva, že technológia začne prinášať zisky od 2. polovice budúceho roka (2011).

       Evans povedal, že DNA vakcíny proti rakovine priťahujú značný záujem významných výrobcov liečiv. "S našou technológiou veríme, že pôjde o lákavé ponuky," povedal. Celosvetový rakovinový trh sa odhaduje na 100 miliárd dolárov v roku 2012 a trh s liekmi proti rakovine v súčasnosti rastie rýchlosťou 13% za rok.

       Popri Evansovi je vo vedení spoločnosti aj medzinárodne uznávaná imunologička - špecialistka na liečenie tumorov - Lindy Durrant, čoby výkonná riaditeľka.