Štúdia: Epidémia príušníc v komunitách pravoverných židov v USA - 97% chorých boli očkovaní

09.12.2012 00:35

The New England Journal of Medicine - 1.XI.2012; 367:1704-1713 - Albert E. Barskey, M.P.H.; Cynthia Schulte, R.N., B.S.N.; Jennifer B. Rosen, M.D.; Elizabeth F. Handschur, M.P.H.; Elizabeth Rausch-Phung, M.D., M.P.H.; Margaret K. Doll, M.P.H.; Kisha P. Cummings, M.P.H.; E. Oscar Alleyne, Dr.P.H.; Patricia High, M.H.S.; Jacqueline Lawler, M.P.H.; Andria Apostolou, Ph.D., M.P.H.; Debra Blog, M.D., M.P.H.; Christopher M. Zimmerman, M.D., M.P.H.; Barbara Montana, M.D., M.P.H.; Rafael Harpaz, M.D.; Carole J. Hickman, Ph.D.; Paul A. Rota, Ph.D.; Jennifer S. Rota, M.P.H.; William J. Bellini, Ph.D.; Kathleen M. Gallagher, D.Sc., M.P.H.

 

       Pôvodný článok "Mumps Outbreak in Orthodox Jewish Communities in the United States"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

logo časopisu The New England Journal of MedicinePozadie

       Do roku 2005 znížilo očkovanie ročný výskyt (incidenciu) príušníc (mumpsu) o vyše 99%, pričom bolo hlásených len málo epidémií. V roku 2006 však nastala veľká epidémia medzi plne očkovanými obyvateľmi v USA a podobné epidémie boli hlásené aj inde vo svete. Epidémia, popísaná v tomto článku, nastala v rámci komunít pravoverných židov v rokoch 2009 a 2010.

 

Použité metódy

       Boli preskúmané prípady opuchu príušných žliaz a iných príznakov, klinicky kompatibilných s príušnicami, a tiež vyhodnotené demografické, klinické, laboratórne a očkovacie údaje.

 

Výsledky

       Od 28.VI.2009 do 27.VI.2010 bolo hlásených 3.502 s epidémiou spojených prípadov príušníc v meste New York, dvoch okresoch štátu New York (USA) a jednom okrese štátu New Jersey (USA). Spomedzi 1.648 prípadov, u ktorých boli k dispozícii klinické vzorky, bolo 50% laboratórne potvrdených. Pravoverní židia tvorili 97% prípadov príušníc. Dospievajúci vo veku 13 až 17 rokov (27% zo všetkých prípadov) a muži/chlapci (78% z pacientov tejto vekovej skupiny) bolo postihnutých príušnicami disproporčne. Spomedzi pacientov vo veku 13 až 17 rokov, u ktorých bol známy očkovací status, 89% v minulosti dostalo 2 dávky očkovacej látky proti príušniciam a 8% dostalo 1 dávku. Prenos choroby sa dial hlavne v židovských školách pre chlapcov, kde študenti trávili mnoho hodín denne v intenzívnom styku tvárou v tvár. Orchitída (zápal semenníkov) bol najbežnejšou komplikáciou (120 prípadov, 7% z mužských pacientov vo veku 12 alebo viac rokov), pričom výskyt orchitídy bol významne vyšší u neočkovaných osôb než u osôb, ktoré dostali 2 dávky očkovacej látky.

 

Závery

       Z epidemiologických rysov tejto epidémie vyplýva, že intenzívna expozícia, obzvlášť u chlapcov na školách, umožnila prenos vírusu a prekonala očkovaním vyvolanú ochranu u týchto pacientov. Vysoká miera zaočkovanosti dvomi dávkami očkovacej látky znížila závažnosť tejto choroby a prenos na iné osoby v podmienkach menej intenzívnej expozície.

 

Upozornenie

       Zistenia a závery v tejto štúdii sú zisteniami a závermi autorov a nemusia nutne byť názorom Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (Centers for Disease Control and Prevention) pri Ministerstve zdravotníctva a služieb ľuďom (Department of Health and Human Services).

 

Zamestnávatelia autorov

  • Division of Viral Diseases, National Center for Immunization and Respiratory Diseases, Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia (A.E.B., R.H., C.J.H., P.A.R., J.S.R., W.J.B., K.M.G.)
  • Epidemic Intelligence Service, Scientific Education and Professional Development Program Office, Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia (A.A.)
  • New York State Department of Health, Albany, New York (C.S., E.R.-P., D.B.)
  • New York City Department of Health and Mental Hygiene, New York (J.B.R., M.K.D., K.P.C., C.M.Z.),
  • Rockland County Department of Health, Pomona, New York (E.O.A.),
  • Orange County Health Department, Goshen, New York (J.L.)
  • New Jersey Department of Health and Senior Services, Trenton, New Jersey (E.F.H., B.M.)
  • Ocean County Health Department, Toms River, New Jersey (P.H.)

 


Preklad a zverejnenie tohto článku zabrali prekladateľovi približne 1,5 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Epidémia príušníc v komunitách pravoverných židov v USA

Senior

Helena | 09.12.2012

Ďalší článok:
https://www.naturalnews.com/038288_flu_season_CDC_vaccines.html
A koľko chudákov z toho umrie, ochorie.

Senior

Helena | 09.12.2012

Kto vie angl. doporučuje prečítať článok:
https://www.naturalnews.com/038290_children_poisoned_vaccines.html
ako sa naše deti otrávujú, je tam aj veľmi dobré video od pána Mike Adams.
Už len plakať.

čistá fascinácia

Ing. Marián FILLO | 09.12.2012

Úplne ma fascinuje, ako páni epidemiológovia a panie epidemiologičky dokázali z totálne frustrujúceho faktu, že 97% chorých sú očkovaní, vyvodiť, že očkovanie bolo prospešné...

Re:čistá fascinácia

bug.tom | 09.12.2012

Asi preto, že žiaden očkovaný nezomrel. To že ochoreli na chorobu, na ktorú boli zaočkovaný, je pre nich len prinos, nakolko zase mozu zarobit na liečeni týchto ludí...

Re:čistá fascinácia

Ladislav Melisko | 18.12.2012

Jezisimarja. Nikto predsa netvrdi, ze vakciny maju 100 % ucinnost (ani vyrobcovia). Tak pocitajme spolu: Pri 90 % ucinnosti, ked 100 % zaockoujem populaciu 1000 ludi, tak mi moze ochoriet 100 z nich. Ochranil som vsak 900 dalsich, ktori vdaka ockovaniu neochoreli. Samozrejme, ze tych 100 bolo tiez ockovanych, ale vakcina u nich nefungovala. Ale stale je to lepsie, ako keby ich ochorelo 1000. Takze tych 97 % je vasa typicka manipulacia s cislami - chcete vzbudit dojem, ze 97 % zaockovanych ochorie, co je samozrejme konina.

Re:Re:čistá fascinácia

Rasto | 22.12.2012

p.Fillo to nepochopi ale vzbudi dostatocnu paniku medzi ludmi co nevedia ani poriadne citat. btw. tu je najpodstatnejsia veta celeho clanku ... Vysoká miera zaočkovanosti dvomi dávkami očkovacej látky znížila závažnosť tejto choroby a prenos na iné osoby v podmienkach menej intenzívnej expozície.

Re:Re:Re:čistá fascinácia

Ing. Marián FILLO | 26.12.2012

Jedna vec sú fakty, druhá vec sú závery.

Faktom je, že 97% chorých boli očkovaní.
Faktom je, že zaočkovanosť je 90%.

Z toho niekto môže krkolomne vyvodiť, že očkovanie dvomi dávkami prospieva (dokonca už padli aj návrhy na tretiu dávku), avšak realita je taká, že očkovanie v skutočnosti ZVYŠUJE náchylnosť na mumps.

Keby bolo očkovanie účinné, tak pomer očkovaných chorých a neočkovaných chorých musí byť nižší než je zaočkovanosť. Ale on je vyšší, takže očkovanie zvyšuje riziko ochorenia.

Ale pán Rasťo to asi nechápe, a tak ochotne pritakáva pánu Meliškovi (keďže bez ohľadu na logiku a fakty je a priori za očkovanie). Tomu pánu Meliškovi, ktorý doteraz nebol schopný zostrojiť jediný VECNÝ, PODLOŽENÝ a zároveň LOGICKÝ argument. Ale musím uznať istý pokrok pána Meliška, lebo tento jeho argument už bol vcelku vecný (síce s osobným útokom v závere, ale nad ten sa povznesiem), a budil aj známky logiky (hoci čiastočne chybnej), bol však úplne nepodložený.

Re:Re:Re:Re:čistá fascinácia

Rasto | 26.12.2012

a toto viete vtesnat do svojej logiky?
" pričom výskyt orchitídy bol významne vyšší u neočkovaných osôb než u osôb, ktoré dostali 2 dávky očkovacej látky"
p.Fillo bez urazky, naozaj neviem ako vy chapete odborny text ale tu len manipulujete fakty. neviem ake mate vzdelanie ale ked vidim ako vytrhavate udaje z kontextu pochybujem ze dokazete pochopit odborne studie ktore publikujete a hlavne ktore nepublikujete

Re:Re:Re:Re:Re:čistá fascinácia

Ing. Marián FILLO | 02.01.2013

Nebudem komentovať Vaše osobné útoky, už ma to fakt nebaví.

Len zopakujem, že očkovaní mali vyššiu pravdepodobnosť ochorieť než neočkovaní, keďže zaočkovanosť je nižšia než percento chorých očkovaných. To, že zároveň mali očkovaní nižšiu pravdepodobnosť orchitídy, je druhá vec.

Faktom však stále zostáva, že očkovanie reálne zvyšuje pravdepodobnosť dostať mumps (čo je celkom pochopiteľné, keďže sa očkuje živou vakcínou), a to je podľa mňa dosť frustrujúce vysvedčenie pre očkovanie.

Kde na tomto mojom konštatovaní vidíte manipuláciu s faktami?

A ešte si všimnite, že výskyt orchitídy sa porovnával len medzi neočkovanými a očkovanými 2 dávkami. Očkovaní 1 dávkou z toho boli nejak "taktne" vynechaní. Hmmm... Hmmm... Hmmm... Prečo asi?

Re:Re:čistá fascinácia

Ing. Marián FILLO | 26.12.2012

Máte nejaký údaj o zaočkovanosti proti mumpsu v USA?

Ak by sme považovali zaočkovanosť proti mumpsu za totožnú so zaočkovanosťou proti osýpkam (keďže samostatné vakcíny sa už zrejme ani v USA nepoužívajú a pri očkovaní MMR vakcínou sa očkuje zároveň proti osýpkam i proti mumpsu), tak podľa WHO je zaočkovanosť proti osýpkam (a teda aj proti mumpsu) v USA 90%:
https://apps.who.int/immunization_monitoring/en/globalsummary/timeseries/tswucoveragemcv.htm

To znamená, že ak je očkovanie proti mumpsu aspoň trochu účinné, tak pomer očkovaných chorých voči neočkovaným chorým musí byť menší než 9:1.

Ak by bol presne 9:1, tak by to znamenalo, že bez ohľadu na očkovanie ochorejú očkovaní i neočkovaní rovnako.

Lenže on je ten pomer väčší, je to 97:3. A to v dôsledku znamená, že očkovanie neznižuje, ale naopak zvyšuje výskyt mumpsu.

Matematika nepustí a ak tu niekto manipuluje, pán Meliško, ste to Vy, nie ja.

Tento Váš príspevok už síce vykazuje známky logiky, problém však je, že je vyslovene nepodložený. A tak niet divu, že ste dospel k vyslovene chybnému výsledku. Pravda je totiž v tomto prípade presne opačná než tvrdíte.

Re:Re:čistá fascinácia

Ing. Marián FILLO | 26.12.2012

P.S.:

Toto je z Vašej strany úplne úchylné obvinenie, pán Meliško:
"chcete vzbudit dojem, ze 97 % zaockovanych ochorie, co je samozrejme konina."

To som nikde nenapísal a samotný preložený článok je abstraktom vedeckej štúdie PROOČKOVACÍCH lekárov, čo zjavne vyplýva zo záverov štúdie.

V mojom diskusnom príspevku akurát konštatujem nesúlad záverov štúdie s nameranými údajmi, nič viac a nič menej.

Vy máte zrejme dojem, že viete čítať moje myšlienky, ale musím Vás sklamať: čítate ich úplne zle. Čítajte, prosím, čo píšem, a nedomýšľajte si k tomu vyslovené nezmysly, ktoré potom s veľkou pompou vyvrátite a obviníte mňa z manipulácie, hoci tá manipulácia, ktorú ste vyvrátili, je Vaša a nie moja.

Záznamy: 1 - 11 zo 11

Pridať nový príspevok