Dr. Taťjana Obuchanyč: „Ilúzia očkovania — O tom, ako očkovanie oslabuje prirodzenú imunitu a čo možno urobiť pre znovuzískanie zdravia“ — 13. Prečo je homeopatia lepšia než Paralen®

26.07.2012 00:25

17.II.2012Taťjana Obuchanyč, PhD.

 

       Pôvodnú kapitolu „Why Homeopathy is Better than Tylenol®“
       z knihy Vaccine Illusion — How vaccination compromises our natural immunity and what we can do to regain our health
       z angličtiny s dovolením autorky preložil Ing. Marián Fillo.

 

<<< Skoč na predchádzajúcu kapitolu       Skoč na obsah       Skoč na nasledujúcu kapitolu >>>

 

13. Prečo je homeopatia lepšia než Paralen®

       V 12. kapitole sme sa dozvedeli, aký je glutatión dôležitý pre naše zdravie a pre odolnosť voči invazívnym bakteriálnym ochoreniam. Ak by sústavne nízke dodávky použiteľných stavebných materiálov pre výrobu glutatiónu v štandardnom americkom jedálničku nestačili, možno použiť voľno-predajný medikament, ktorý nás glutatiónu nadobro zbaví: paracetamol (acetaminofén), známy pod mnohými značkami, najčastejšie ako Paralen® (ale aj Panadol®, Coldrex®, Tylenol® ai.).

Predná strana obálky knihy „Vaccine Illusion“       V pečeni sa 10% až 20% paracetamolu premení na prudko jedovatý reaktívny metabolit, zvaný N-acetyl-p-benzochinón-imín, skrátene NAPQI (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21296090). NAPQI viaže glutatión a vylučuje sa s ním. Ak sa prostredníctvom NAPQI vyčerpajú všetky zásoby glutatiónu z pečene, nastane fatálne poškodenie pečene kvôli akútnemu oxidačnému stresu v bunkách pečene. Preto použitie paracetamolu na úľavu od nepohodlia imunitnej odpovede (vyvolanej buď prirodzeným ochorením alebo očkovaním) môže mať vážne nežiaduce dopady, o ktorých Vám lekári nepovedia, keď predpisujú tento inak veľmi „bezpečný“ medikament Vášmu bábätku. Je zjavne veľmi ľahké predávkovať sa paracetamolom bez toho, že by ste si to vôbec všimli.

       Paralen® a ďalšie antipyretiká (medikamenty proti horúčke) sa podávajú deťom hlavne na zrážanie horúčky. Neznesieme horúčku u detí, bojíme sa, že spôsobí poškodenie mozgu alebo smrť. V našom strachu však zabúdame na to, že naše telo má dobrý dôvod na tvorbu horúčky — je to naša obrana proti skutočným komplikáciám, ktoré by mohli spôsobiť poškodenie mozgu alebo smrť, ako sú napr. invazívne bakteriálne choroby alebo jedy. Horúčka vytvorí pre baktérie nepohodlnú teplotu, ktorá obmedzuje ich životnosť, zvyšuje tvorbu protilátok a zrýchľuje enzymatické reakcie v pečeni na odstránenie jedovatých látok. Keď použijeme medikamenty na zrážanie horúčky, bránime obrannému mechanizmu horúčky bez toho, že by sme odstránili jej príčinu. Použitie týchto medikamentov navyše vytvára dodatočnú toxickú záťaž, s ktorou sa treba vysporiadať použitím životne dôležitých ochranných živín, ako napr. glutatiónu. Preto tieto medikamenty imunitnému systému veľmi sťažujú vysporiadanie sa s nákazami.

       Je tu nejaký spôsob, ako liečiť horúčku bez hádzania polien pod nohy imunitnému systému? Áno, je. Možno to urobiť pomocou homeopatie. V Indii bola vykonaná randomizovaná skúška, porovnávajúca účinky konvenčných medikamentov proti horúčke (antipyretiká) a bolesti (analgetiká) s homeopatickou liečbou u nákaz uší (akútny zápal stredného ucha) u detí (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22226309). Takmer všetky deti (39 zo 40), ktorým boli podávané konvenčné antipyretiká a analgetiká, potrebovali po troch dňoch antibiotiká na vysporiadanie sa s nákazami uší. S tým silne kontrastoval fakt, že žiadne z 38 detí, ktorým boli podávané homeopatiká, nepotrebovalo nijaké antibiotiká na zvládnutie svojich nákaz uší. Ich imunitný systém to zvládol sám.

       Čo je homeopatia a prečo je v liečbe horúčky, bolestí a ďalších početných zdravotných problémov lepšia než konvenčné medikamenty? Homeopatická liečba sa líši od konvenčnej v tom, že pracuje spolu s (a nie proti) procesom zotavovania sa z choroby. Urýchľuje zotavenie sa. Správne použitá homeopatia poskytuje bezpečnú a účinnú alternatívu pre zvládnutie horúčky a iných akútnych príznakov. Čo tu však treba silne zdôrazniť, je, že má byť správne použitá, tzn. podľa princípov homeopatie. Ak sa tak nestane, tak homeopatický liek neprinesie nijakú úľavu a bude jednoducho sklamaním. Treba vynaložiť nejaký čas a úsilie na naučenie sa princípov homeopatie a na ich úspešné uplatnenie. Ale akonáhle ich zvládnete, nebudete mať žiadny dôvod na návrat ku konvenčnej farmakológii (viď Prílohu pre zdroje informácií o homeopatii). Rodičom odporúčam spoľahnúť sa na pomoc  profesionálneho klasického homeopata  vo výbere toho správneho lieku pre ich dieťa pri akejkoľvek akútnej chorobe.

       Homeopatii je upierané postavenie legitímnej vedy na základe skutočnosti, že nerozumieme, ako vlastne homeopatické lieky fungujú. Sú pripravované špeciálnym postupom tzv. potencovania — pretrepávania a riedenia až do tej miery, že v nich sotva zostane vôbec nejaká molekula látky, z ktorej sú odvodené. Farmakologicky založené zmýšľanie nedokáže pochopiť, ako by takýto roztok mohol vôbec mať akýkoľvek biologický účinok. Napriek tomu je však homeopatia založená na dôkladnom pozorovaní, odvodzovaní a overovaní si jej princípov — čo si viac priať od legitímnej empirickej vedy? Mnohí ľudia označujú homeopatickú liečbu len za psychologické placebo. Napriek tomu však účinok homeopatickej liečby nad rámec placebo efektu bol doložený ako u detí (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12634583), tak aj u pokusných zvierat (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10484829). Prečo potom naďalej lipneme na našich obmedzených farmakologických predstavách aj napriek týmto dôkazom? Je načase konečne si priznať, že povaha uzdravovania sa je oveľa zložitejšia, než sa biomedicínska veda v jej súčasnom rozsahu vôbec môže pokúsiť vysvetliť.

 

<<< Skoč na predchádzajúcu kapitolu       Skoč na obsah       Skoč na nasledujúcu kapitolu >>>

 


Preklad a zverejnenie tejto kapitoly zabrali prekladateľovi približne 2 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.