Dokumentárny film „O pôvode AIDS“ („Origins of AIDS“, 2004) o tom, ako sa vírus HIV dostal zo šimpanzov na ľudí pomocou očkovania proti detskej obrne (slovenské titulky)

06.10.2016 21:35

Ing. Marián FILLO

www.svobodaVockovani.cz Česká verze www.svobodaVockovani.cz

 

    Film „Origins of AIDS“ („O pôvode AIDS“) z roku 2004, ktorý trvá len necelých 44 minút, predstavuje množstvo pozoruhodných faktov, ktoré by nemali nechať chladným žiadneho fanúška očkovania, obzvlášť očkovania proti detskej obrne (poliomyelitíde), ako ani žiadneho bojovníka proti HIV/AIDS.

    Totiž vo vtedajšom Belgickom Kongu (dnešná Demokratická republika Kongo a medzitým Zair) bola v druhej polovici 50. rokov 20. storočia vyrábaná a hromadne skúšaná vakcína proti detskej obrne, a to na vyše milióne miestnych Afričanov. Z toho istého obdobia a z toho istého miesta zároveň pochádza najstaršia HIV pozitívna vzorka krvi. Pritom nikdy predtým nebola žiadna taká choroba zaznamenaná a zistilo sa, že vírus HIV bol prenesený na človeka zo šimpanzov, pre ktorých však nie je ani zďaleka tak nebezpečný. Pritom vírusy pre vakcíny, vyrábané v Belgickom Kongu, boli podľa všetkého pestované na obličkách šimpanzov. Náhoda?

    Film nás prevedie od počiatkov snáh o vyvinutie vakcíny proti detskej obrne, problémami, ktoré s tým boli spojené, ako aj vrcholne neetickým správaním sa jednotlivých výskumníkov, ktoré možno smelo porovnať s činmi nacistických lekárov, súdených po 2. svetovej vojne Norimberským tribunálom.

    V druhej časti filmu sa zameriava na výskumy Dr. Hilaryho Koprowského, ktorého pokusná živá orálna vakcína proti detskej obrne CHAT bola skúšaná v rokoch 1957–1960 v Belgickom Kongu. Sám Dr. Koprowski vo filme vystupuje a zaryto popiera, že by na výrobu vakcín používal šimpanzie obličky, avšak mnoho jeho bývalých spolupracovníkov, ktorí vo filme vystupujú tiež, svedčí viac či menej priamo o pravom opaku.

Edward HooperEdward Hooper

    Hlavným oponentom Dr. Koprowského je autor knihy The River: A Journey to the Source of HIV and AIDS („Rieka: Cesta k zdroju HIV a AIDS“), investigatívny novinár Edward Hooper. Knihu práve čítam a je to veľmi pútavé čítanie, len mi to ešte chvíľu potrvá, keďže má vyše 1000 strán. Hooper má i svoju webovú stránku na túto tému: AIDS Origins (v angličtine). Snažil som sa ho pozvať do svojej relácie na Slobodnom vysielači, ale moje pozvanie, žiaľ, odmietol s tým, že si síce stále stojí za tým, čo zistil a zverejnil, ale už k tomu nepodáva verejné rozhovory. :-(

    Tento film by si rozhodne mal pozrieť každý, kto sa vytešuje z vyhubenia (eradikácie) vírusu poliomyelitídy, ktoré by údajne malo nastať v priebehu pár rokov. Škody, ktoré doposiaľ napáchal vírus HIV a ním spôsobovaná choroba AIDS (vinou práve očkovania proti detskej obrne), totiž mnohonásobne prevyšujú všetko zlé, čo kedy v histórii spôsobil ľuďstvu vírus detskej obrny.

    Tento i ďalšie filmy o očkovaní si môžete pozrieť aj na sociálnej sieti VK (vyžaduje bezplatnú registráciu a prihlásenie sa, ak ste tak ešte neurobili; prihlásiť sa dá i skrz účet na Facebooku):

 


    Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
    Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.