Deti v škôlke nemusia byť stále choré

13.09.2010 05:23

       [...]

       "Pneumokoky sú baktérie, ktoré vyvolávajú viaceré nebezpečné ochorenia. Sídlia v nosohltane mnohých ľudí a nemusia spôsobiť žiadne ochorenie. Ak sa však prenesú kašľom alebo kýchaním, takzvanou kvapôčkovou infekciou, na iných ľudí, tak tí už ochorieť môžu," vysvetľuje detská lekárka Michaela Czániková. Výskyt pneumokoka u detí v predškolských zariadeniach je dosť častý. Kvapôčkovou infekciou sa pneumokoky šíria a spôsobujú ochorenia. "Rodičia nikdy nemôžu vedieť, kedy sa ich dieťa stretne s nositeľom pneumokoka alebo s chorým dieťaťom a samo ochorie, preto odporúčam očkovanie," dodáva Czániková.

       [...]

       Niektoré deti v predškolskom veku boli už zaočkované pôvodnou vakcínou, no dodatočnú ochranu proti ďalším kmeňom pneumokoka môžu získať aj ony. U všetkých detí od dvoch do päť rokov na to stačí jedna dávka novej vakcíny. Jej podaním sa u dieťaťa jednak posilní imunitná odpoveď proti pôvodným kmeňom, no získa aj ochranu proti novým kmeňom. Odporúča sa všetkým rizikovým, ale aj zdravým deťom pred vstupom do kolektívu.

 

       Viac na stránke zdravie.pravda.sk.

       K tomu viď článok "Plošné očkovanie proti pneumokokom spôsobilo zvýšené riziko nákazy kmeňom odolným voči antibiotikám" a ďalšie články v tomto prehľade.