Čo obnáša byť aktivistom za slobodnú voľbu v očkovaní - pohľad manželky

22.03.2012 22:16

Magdaléna

 

       Som manželkou Mariána Filla a rada by som napísala, koľko času venuje môj manžel téme „sloboda v očkovaní“. Keď sa nám narodilo tretie dieťatko a odmietli sme očkovanie, asi do mesiaca nám prišlo predvolanie na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Vtedy sa manžel začal naplno venovať tejto oblasti. Naštudoval si kopu materiálov, zákonov. Aj na podnet priateľov založil stránku www.slobodaVockovani.sk.

       Spolu s priateľmi zostavili Petíciu za slobodnú voľbu v očkovaní. Je to petícia pre všetkých ľudí, ktorí by z vlastnej vôle a zodpovednosti chceli rozhodovať o očkovaní (posunutie termínu očkovania, prípadne očkovanie len proti niektorým chorobám…) či neočkovaní svojich detí. Manžela táto téma veľmi zaujíma, napĺňa a rád by pomohol ľuďom a našej spoločnosti.

       Keď sme dostali predvolanie na RÚVZ, pracoval ešte ako programátor v jednej firme. Náročnosť zisťovania všetkých údajov ho primäla k tomu, že odišiel z firmy. Popri tom založil internetový obchod s knihami.

       Čas ktorý manžel venuje „očkovaniu“ je zhruba ¾. Čas venovaný e-obchodu je približne zvyšná ¼.

       Čo obnáša „očkovanie“? Založenie stránky, zostavenie a spustenie petície, dopĺňanie stránky, čítanie článkov, prekladanie článkov, sledovanie informácií, odpovedanie na maily (denne prídu desiatky mailov), odpovedanie na telefonáty, sprevádzanie ľudí na RÚVZ, preštudovanie ich materiálov, písanie článkov do časopisov, účasť na besedách… Pracuje denne neraz aj 15 hodín.

       Posledné dva roky boli pre našu rodinu ťažké. Neverila som, že by sa dalo takto žiť. Osobne som cítila veľký tlak z toho, či sa uživíme. E-obchod s knihami (https://www.dary-zivota.sk) sa len rozbieha. Nebyť nezištných darov od priateľov, známych a neraz aj neznámych, sme v mínuse. Z celého srdca ďakujem všetkým ľuďom, ktorí nám finančne pomáhajú.

       Keďže zatiaľ to ide, vnímam to ako manželovu cestu, ktorou má kráčať. Osobne mu prajem, aby mohol robiť to, čo ho napĺňa. Prajem ľuďom, aby sa stávali zodpovednými a slobodnými.

       Namiesto záveru trochu humoru: