Čo možno neviete o očkovaní — 46. časť (Vitalita 4/2017)

09.08.2017 12:12

Ing. Marián Fillo

 

<<< 45. časť       Obsah seriálu článkov       47. časť >>>

 

    Vyčíňa v Rumunsku a Maďarsku desivá[1] smrteľná epidémia osýpok?[2] Mali by sme sa jej báť aj na Slovensku? A môžu za to všetko rodičia, čo „svojvoľne“ odmietli dať očkovať svoje deti? Môžu rodičia zaočkovaných detí zostať úplne pokojní[3] alebo majú dôvod na obavu aj oni?

 

Čo sa to vlastne stalo?

Hustota výskytu osýpok v jednotlivých krajoch Rumunska v rokoch 2016–2017    V prvej polovici marca 2017 sa v slovenských oznamovacích prostriedkoch hlavného prúdu vyrojili všakovaké strach naháňajúce správy o údajne desivej smrteľnej epidémii osýpok v Rumunsku, ba dokonca už aj v susednom Maďarsku. Pomerne sucho o tejto epidémii oboznámil verejnosť Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky,[4] ale bulvár urobil z komára somára.

    Uvádza sa, že v Rumunsku v období 1.I.2016–17.II.2017 bolo hlásených 3.071 prípadov osýpok a 16 úmrtí. Zďaleka nie všetky hlásené prípady osýpok boli aj laboratórne overené.[5] Najviac ohrozenou skupinou sú dojčatá (deti do 1. narodenín) a batoľatá.[6]

    V Maďarsku sa vraj nakazili desiati zdravotníci z nemocnice v meste Makó v Csongrádskej župe.[7] Tí ale s vysokou pravdepodobnosťou boli proti osýpkam očkovaní, keďže v Maďarsku je proti osýpkam zaočkovaných nad 99% obyvateľstva prinajmenšom od roku 1980.[8] Staršie údaje o zaočkovanosti v Maďarsku som nenašiel. V Rumunsku je však zaočkovanosť o poznanie nižšia.

 

Rómovia a podvýživa

    Treba podotknúť, že Rumunsko má významnú rómsku menšinu, ktorá je v Rumunsku druhou najväčšou národnostnou menšinou (po Maďaroch), rovnako ako u nás.[9] Podobne ako na Slovensku, aj v Rumunsku mnohí Rómovia (a ich deti) trú biedu a podvýživa je medzi nimi úplne bežná.[10]

    Nuž a podvýživa je najčastejšou príčinou tzv. sekundárnej imunodeficiencie, t.j. za života získanej (nie vrodenej) nedostatočnej imunity.[11] Na úspešné zvládnutie osýpok samozrejme potrebujeme mať imunitu v rozumnom stave, čo ale podvyživené deti rozhodne nemajú. To je aj dôvod, prečo v Afrike na osýpky umiera mnohonásobne väčšie percento chorých než v (prevažne dobre živenej) Európe a drvivá väčšina ročného úhrnu úmrtí na osýpky ide na vrub Afriky, kde je podvýživa každodennou rutinou.

 

Osýpky a očkovanie proti nim

    Touto témou sme sa už zaoberali vo Vitalite 9/2012 v 13. časti tohto seriálu.[12] Nižšie len doplním to, čo sa do môjho vyše 4 roky starého článku nezmestilo.

    Okrem toho odporúčam pre ďalšie informácie preštudovať si články z prehľadu „Články o osýpkach a očkovaní proti nim“ na stránke Sloboda v očkovaní,[13] ako aj špecializovanú stránku o osýpkach na webe Iniciatívy pre uvedomenie si rizík očkovania.[14] Za vypočutie tiež stojí relácia Sám sebe lekárom č. 71 na Slobodnom vysielači, ktorá sa venuje práve tejto téme.[15]

 

Osýpky a kolektívna imunita

    Pojem „kolektívna imunita“ (v pôvodine „herd immunity“, teda stádová imunita, či skôr imunita stáda) vyvstal z poznatku, prvýkrát zverejneného Dr. A. W. Hedrichom v roku 1933,[16] že epidémia osýpok sa v obyvateľstve objaví zase raz až po tom, ako percento ľudí, čo sú imúnni voči osýpkam, klesne pod určitú kritickú hranicu.[17] Išlo však o imunitu získanú prirodzene prekonaním divokých osýpok, keďže prvé vakcíny proti osýpkam sa dostali na trh až o takmer 30 rokov neskôr.

    Táto pôvodná prirodzená kolektívna imunita chránila ako dospelých a starších ľudí (seniorov), tak aj dojčatá a batoľatá, pokiaľ boli dojčené, a teda všetky vekové kategórie, ktoré sú z hľadiska osýpok rizikové. Spočívala na troch pilieroch:

    1. Divoký vírus osýpok koluje v obyvateľstve a raz za niekoľko rokov, keď sa nazbiera určité percento nových detí, čo osýpky ešte neprekonali, spôsobí epidémiu u detí spravidla škôlkárskeho veku (3–6 rokov). V rámci epidemickej vlny sa nakazia aj tí, čo osýpky už prekonali, a tí potom neochorejú, ale obnovia si tvorbu protilátok, tzn. posilní sa ich imunita, čo je prirodzený proťajšok tzv. posilňovacej dávky očkovacej látky (angl. booster).

    2. Takmer všetci dospelí si už osýpky odkrútili prirodzeným spôsobom v detstve a majú imunitu voči nim (protilátky a ďalšie zložky) nielen v krvnom obehu (čo sa deje aj po očkovaní, ak je úspešné), ale aj na slizniciach v horných cestách dýchacích (čo sa po očkovaní nedeje takmer nikdy).

    3. Takmer všetky deti do 2 rokov sú dojčené, pričom takmer všetky ich matky si osýpky už odkrútili (spravidla ešte v detstve) a majú dostatok protilátok na slizniciach (tzv. IgA = ImunoGlobulíny typu A), ktoré jediné sa prenášajú z matky na bábätko materským mliekom.

    Takto boli chránené takmer všetky deti do 2 rokov a takmer všetci dospelí. Občas však niekto osýpkam v detstve unikol a dostal ich až ako dospelý, čo mohlo mať neblahé následky. A občas niektorá mamička osýpky do pôrodu neprekonala a nemala protilátky na rozdávanie, čo mohlo jej bábätko v krajnom prípade stáť aj život.

    Faktom však je, že krátko pred zavedením plošného očkovania proti osýpkam v druhej polovici 60. rokov 20. storočia sa na osýpky prakticky prestalo umierať ako v Česku, tak v Anglicku, USA či Austrálii. Inak povedané: akonáhle sa podarilo po Druhej svetovej vojne znovu vybudovať rozbité hospodárstvo a pozdvihnúť z biedy veľkú väčšinu obyvateľstva globálneho Severozápadu, na osýpky sa prestalo umierať.[18] To, čo zrazilo úmrtnosť na osýpky na nulu teda celkom očividne nemohlo byť očkovanie, keďže s tým sa začalo až po dosiahnutí absolútneho dna úmrtnosti na túto chorobu.

 

Prečo sa dnes na osýpky znovu umiera?

    Očkovanie proti osýpkam bolo dočasne pomerne účinné, takže vďaka nemu (ak máme veriť oficiálnym číslam) došlo k prudkému poklesu vykazovanej chorobnosti na osýpky, čo vo výsledku viedlo k narušeniu kolobehu divokého osýpkového vírusu a v niektorých krajinách (vrátane Slovenska a Česka) dokonca k úplnej eliminácii osýpok (tzn. po celé roky neboli hlásené žiadne prípady osýpok). Zastavenie kolobehu divokého vírusu malo za následok odstránenie prirodzeného posilňovania imunity u dospelých, čo zrejme bolo príčinou ochorenia 10 maďarských zdravotníkov. Je však tiež možné, že príčinou bolo zlyhanie očkovania, ak títo zdravotníci boli vo veku do 47 rokov, tzn. už sa ich týkalo plošné povinné očkovanie proti osýpkam.

    Na druhú stranu vyrástlo pokolenie mamičiek, ktoré už boli takmer všetky očkované a veľká väčšina z nich osýpky neprekonala, a teda ani nemajú proti-osýpkové protilátky IgA, ktoré by mohli poskytnúť dojčením svojim bábätkám. A tak mnohé bábätká prinajmenšom do prvého očkovania + cca mesiac, kým si telo po očkovaní vytvorí dostatok protilátok, nie sú chránené, čo znamená najmenej prvých a najrizikovejších 15 mesiacov svojho života.

    Ako vidno z vyššie uvedeného, za osýpky u dospelých i u malých detí, ako aj za úmrtia malých detí na osýpky, môže plošné povinné očkovanie, nie jeho odmietanie.

 

Prečo taká ohromná mediálna maškaráda?

    Na celej tejto úplne prestrelenej a nesmierne nafúknutej mediálnej kauze je pozoruhodná jedna vec: napriek tomu, že v Česku, rovnako ako na Slovensku, je povinné očkovanie, napriek obdobným snahám v Česku a na Slovensku o zrušenie tejto povinnosti, porušujúcej základné ľudské práva (na život, na súkromie, na nedotknuteľnosť osoby ai.), ktoré sa v Česku navyše javia byť intenzívnejšie než na Slovensku, v Česku o osýpkach v Rumunsku či Maďarsku slýchať len veľmi málo. Naproti tomu na Slovensku je to dobre-že-nie kauza storočia.

    To ma vedie k jedinému záveru (aj keď nemôžem vylúčiť, že sa mýlim): celá táto maškaráda je v skutočnosti (utajene) platenou reklamnou kampaňou výrobcov vakcín a ich skorumpovaných poskokov z radov štátnych zamestnancov a lekárov, je ich odpoveďou na snahu piatich opozičných poslancov Národnej (z)rady Slovenskej republiky zrušiť pokuty za odmietnutie povinného očkovania, ktorá sa vo februári 2017 stretla s neúspechom. Za zrušenie pokút totiž hlasovalo len 20 poslancov opozičných strán — príliš málo.[19] Nastal však značný mediálny rozruch a ten si pýtal odpoveď.

 

Zdroje

[1]  https://www.topky.sk/cl/10/1614219/Desive-varovanie-hlavneho-hygienika--Epidemia-osypok-moze-prepuknut-aj-na-Slovensku

[2]  https://www.topky.sk/cl/10/1613753/Smrtelna-epidemia-v-Rumunsku-a-Madarsku----a-bat-sa-mozu-aj-Slovaci--vieme-preco-

[3]  https://www.zenyvmeste.sk/vidiet-tak-do-hlav-antivakcinovych-rodicov

[4]  https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3069:informacia-o-aktualnej-situacii-vo-vyskyte-osypok-k-732017&catid=68:epidemiologia&Itemid=76

[5]  https://szu.cz/tema/prevence/epidemie-spalnicek-v-rumunsku-a-belgii

[6]  https://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/communicable-disease-threats-report-25-feb-2017.pdf, str. 6

[7]  https://www.teraz.sk/zahranicie/madarsko-pri-hraniciach-s-rumunskom-pr/247329-clanok.html

[8]  https://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/timeseries/tswucoveragemcv1.html

[9]  https://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people_in_Romania#Integration_in_Romanian_society

[10]  https://zaujimavosti.sme.sk/c/1942524/na-spisi-lieci-podvyzivene-romske-deti.html

[11]  Bhargava A: „Undernutrition, nutritionally acquired immunodeficiency, and tuberculosis control“, BMJ, 12.X.2016, 355:i5407

[12]  https://www.slobodaVockovani.sk/news/co-mozno-neviete-o-ockovani-13-cast-vitalita-9-2012/

[13]  https://www.slobodaVockovani.sk/clanky/temy/osypky/

[14]  https://RizikaOckovania.sk/osypky.html

[15]  https://hearthis.at/slobodnyvysielac/sm-sebe-lekrom-71-2017-03-13-k-medilnej-hystrii-okolo-ospok-v-rumunsku-a-maarsku/

[16]  Hedrich AW: „Monthly estimates of the child population „susceptible“ to measles, 1900–1931, Baltimore, MD“, Am J Epidemiol, 1933, 17(3):613–636

[17]  Fine P, Eames K, Heymann DL: „"Herd immunity": a rough guide“, Clin Infect Dis, 1.IV.2011, 52(7):911–916

[18]  https://www.slobodavockovani.sk/news/v-europe-sa-zrutila-kolektivna-debilita-ludia-odmietaju-ockovanie-ad-hrozia-nam-epidemie-v-europe-sa-zrutila-kolektivna-imunita-ludia-odm ietaju-ockovanie/

[19]  https://www.slobodavockovani.sk/news/skutocni-fasisti-v-nr-sr-odmietli-co-i-len-debatovat-o-zdobrovolneni-doteraz-povinneho-ockovania/

 

<<< 45. časť       Obsah seriálu článkov       47. časť >>>

 


    Len vďaka dobrovoľným príspevkom čitateľov a poslucháčov môže Sloboda v očkovaní prinášať všetkým ľuďom bezplatne dôležité informácie (nielen) o očkovaní. Ak si myslíte, že naša práca má hodnotu, a ak je to vo vašich možnostiach, prispejte, prosím, na ďalší chod tejto stránky. Každé euro a každý cent je dobrý a srdečne ďakujeme zaň!
    Môžete však priložiť ruku k dielu aj iným spôsobom.