Čo možno neviete o očkovaní — 39. časť (Vitalita 1/2015)

03.02.2015 20:44

Ing. Marián Fillo

 

<<< 38. časť       Obsah seriálu článkov       40. časť >>>

 

       Možno ste sa stretli s výčitkami ako napr. „Aj naša generácia bola očkovaná a nikto si nesťažoval, tak čo teraz robíte drahoty?“ Bolo očkovanie pred rokom 1990 rovnaké, ako je dnes, a naozaj si nikto nesťažoval na nežiaduce účinky očkovania?

 

Ako to začalo

       Medzi propagátormi očkovania sa traduje, že s povinným očkovaním v našich končinách začala už cisárovná Mária Terézia, čo je vylúčené, lebo zomrela už v roku 1780, tzn. skôr než bolo vynájdené prvé očkovanie. V jej prípade nešlo o očkovanie, ale o varioláciu, čo je vlastne umelé šírenie pravých kiahní prenášaním hnisu z pľuzgierov chorého do naškrabanej pokožky „očkovaného“. Tak isto sa neskôr aj očkovalo, len sa miesto vírusu pravých kiahní prenášal vírus kravských kiahní, ktoré sú údajne miernejšie, avšak ich prekonanie vraj poskytne imunitu aj proti pravým kiahňam.

       Prvé povinné očkovanie proti pravým kiahňam tak bolo zavedené vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku 9.VII.1836 a v novo vzniknutom Československu krátko po jeho vzniku – v roku 1919.[1] Pozoruhodné je, že ide o vírusové ochorenie, ale samotný pojem vírus bol v dnešnom zmysle slova definovaný až v roku 1898,[2] vyše 100 rokov po údajnom objave prvej očkovacej látky Edwardom Jennerom v roku 1796.[3] Jenner totiž neprišiel s touto myšlienkou prvý,[4] on len zlízol všetku slávu. Vyše 100 rokov sa teda očkovalo, hoci sa nevedelo čím presne a proti čomu presne. Očkovaním sa spolu s vírusom kravských kiahní prenášalo aj mnoho iných pôvodcov chorôb (napr. nákazlivá žltačka typu B alebo syfilis),[5] takže celkovo bolo skôr na škodu než na úžitok. Po vynáleze antibiotík v roku 1928[6] sa tieto začali pridávať do vakcín, aby sa vyriešil problém s možnou bakteriálnou kontamináciou. Dovtedy, tzn. väčšiu časť dejín očkovania, bolo očkovanie významným zdrojom bakteriálnych nákaz. Nazvať také očkovanie príspevkom k verejnému zdraviu by bolo asi zlým žartom.

Pierre Paul Émile RouxPierre Paul Émile Roux

       V roku 1885 Émile Roux a Louis Pasteur predstavili očkovaciu látku proti besnote,[7] tá však mala veľmi často vážne neurologické následky, hoci tie sa vzhľadom k prakticky 100% smrteľnosti tejto choroby považovali za prijateľné. To bolo 13 rokov pred objavením prvého vírusu, takže aj táto očkovacia látka bola očkovaním nevedno čím proti nevedno čomu presne, lebo besnota je vírusová choroba.

       V roku 1897 Paul Ehrlich prvýkrát vyrobil z tetanového toxínu tzv. anatoxín (toxoid), teda toxínu podobnú látku, ktorá však nebola jedovatá, ale predsa vyvolala tvorbu protilátok, účinných aj proti pôvodnému toxínu (jedu). Tento poznatok sa zužitkoval v roku 1921 na výrobu záškrtového anatoxínu, ktorý sa od roku 1923 používal na očkovanie ľudí.[8] Prvé vakcíny proti tetanu nasledovali v roku 1924.[9] V roku Albert Calmette a Camille Guérin v roku 1921 prvýkrát skúšali na ľuďoch očkovanie proti tuberkulóze oslabenou baktériou kravskej tuberkulózy (Mycobacterium bovis), ktorá dostala po nich meno Bacille Calmette-Guérin (BCG).

       V roku 1938 boli po viacerých predchádzajúcich neúspešných pokusoch uvedené prvé ako-tak účinné vakcíny proti čiernemu kašľu.[10] V tom istom roku bola vyvinutá aj prvá vakcína proti chrípke.[11] Prvá kombinovaná vakcína proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu (DTP) bola zavedená v roku 1942.[12] V roku 1944 vznikla prvá očkovacia látka proti japonskej encefalitíde.[13] Prvá pneumokoková vakcína sa objavila v roku 1945,[14] ale keďže sa v tom čase začal vo veľkom používať penicilín, ktorý si s pneumokokmi dobre poradil, nenašla táto vakcína veľké uplatnenie.

 

Povinné očkovanie po 2. svetovej vojne

       V roku 1946 bolo v Československu zavedené povinné očkovanie proti záškrtu.[15] V roku 1953 pribudli povinné očkovania proti tuberkulóze a čiernemu kašľu. V roku 1954 sa začala vo väčšom používať prvá vakcína proti detskej obrne, ktorá bola inaktivovaná (obsahovala zneškodnený vírus),[16] u nás povinne od roku 1957. V roku 1960 sa prešlo na živé vakcíny, podávané ústami. Vakcínami proti detskej obrne sa zanesli vírusy SV40 (spôsobuje rakovinu) a HIV (trvale poškodzuje imunitu) z opíc na ľudí vďaka použitiu opičích obličiek pri výrobe. V roku 1958 pribudlo povinné očkovanie proti tetanu a začala sa používať troj-vakcína proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu.

       V roku 1948 bola vynájdená prvá (neživá) vakcína proti príušniciam (mumpsu), ale jej účinnosť bola veľmi slabá, takže v roku 1978 bola definitívne nahradená živou vakcínou, vynájdenou v roku 1967.[17] V Československu začalo povinné očkovanie proti príušniciam až v roku 1987.

       V roku 1963 boli v USA schválené prvé živé i neživé vakcíny proti osýpkam. Tie neživé sa neosvedčili a v roku 1967 sa prestali používať.[18] U nás bolo zavedené povinné očkovanie proti osýpkam v roku 1969. Najprv sa predpokladalo, že jedna dávka postačí na celý život, ale už po 8 rokoch (v roku 1977) bola zavedená druhá dávka. Toto očkovanie (spoločne s ružienkou a príušnicami) sa posúvalo o niekoľko mesiacov skôr či neskôr, až sa zistilo, že u detí do 1. narodenín veľmi nefunguje, takže prvá dávka sa ustálila na začiatok 15. mesiaca a druhá dávka v 11. roku života.

       V roku 1969 bola vynájdená aj prvá očkovacia látka proti ružienke.[19] Dva roky na to boli skombinované živé vírusové vakcíny proti osýpkam, príušniciam a ružienke do jednej trojkombinovanej tzv. MMR vakcíny (z angl. Measles, Mumps, Rubella). Na Slovensku sa začali MMR vakcíny používať až v roku 1992.[20] Povinné očkovanie proti ružienke samostatnými vakcínami však začalo už roku 1982 u 12-ročných dievčat. Od roku 1984 sa proti ružienke očkovali všetky dojčatá, aj chlapci.

(článok pokračuje pod červeným rámčekom)

! ! ! ! ! ! !

Napísanie tohto článku zabralo tvorcovi www.slobodaVockovani.sk niekoľko hodín (a nadobudnutie v článku uplatnených poznatkov ďalších niekoľko desiatok až stoviek hodín), ktoré nevenoval obstarávaniu obživy pre seba a vlastnú rodinu pomocou nejakej komerčnej zárobkovej činnosti. Okrem dobrovoľných darov na jeho činnosť v oblasti všeľudovej osvety o očkovaní (ktorá pohlcuje všetok jeho pracovný čas) nemá žiadne ďalšie príjmy.

Na pokračovanie v jeho ďalšiej činnosti na tomto poli je potrebné, by tieto dobrovoľné dary pokrývali aspoň základné životné potreby jeho rodiny, avšak za január/leden 2015 sa nenazbieralo ani na životné minimum.

Stránka www.slobodaVockovani.sk (a rovnako tak jej hlavný tvorca Ing. Marián FILLO) nemá nijakých bohatých sponzorov ani z korporátnej sféry, ani ju neplatí štát či samospráva, ani akékoľvek treťosektorové fondy.

Bez dobrovoľných peňažných darov od vás — čitateľov a podporovateľov — neprežije a ZANIKNE BEZ NÁHRADY.

Zvážte preto, prosím, Vašu prípadnú peňažnú podporu tejto stránke a jej hlavnému tvorcovi, ktorý sa okrem jej tvorby venuje bez nároku na honorár aj vystupovaniu v TV a rozhlase (hlavne Slobodný vysielač), písaniu článkov do novín a časopisov (hlavne Vitalita a Zem&vek), osobnému telefonickému/e-mailovému poradenstvu k zdravotnej i právnej stránke očkovania, zastupovaniu štátom obvinených občanov odmietajúcich povinné očkovanie na priestupkových konaniach, osobným stretnutiam s jednotlivými rodičmi, verejným prednáškam a besedám ai.

Bližšie údaje k možnostiam peňažnej podpory nájdete na pod-stránke:
O nás / Kontakty / Podporte nás

Za akúkoľvek podporu (aj 50 centov mesačne je lepších ako nič) vopred srdečne ďakujeme.

! ! ! ! ! ! !

       Dnes už na Slovensku nie sú dostupné samostatné očkovacie látky proti osýpkam, príušniciam či ružienke, ale len kombinovaná MMR vakcína, čo je problém, lebo zložka proti príušniciam sa ukazuje byť výrazne menej účinná. Vďaka tomu máme tento rok po dlhom čase väčšiu epidémiu príušníc (cez 1000 prípadov),[21] pričom drvivá väčšina chorých sú osoby proti príušniciam očkované.[22]

       V roku 1974 vznikla prvá očkovacia látka proti ovčím kiahňam.[23] Neskôr bola zvýšením dávky antigénu (oslabeného vírusu ovčích kiahní) vyrobená takmer totožná očkovacia látka proti pásovému oparu, keďže pásový opar i ovčie kiahne spôsobuje ten istý vírus.[24]

       V roku 1977 bol zaznamenaný údajne posledný prípad pravých kiahní.[25] V roku 1980 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prehlásila pravé kiahne za vyhubené, a tak sa v tom istom roku proti nim prestalo u nás povinne očkovať. S tým vyhubením to však zrejme nebude také horúce, pretože sa stále (aj keď len v malom počte) objavujú tzv. opičie kiahne, ktoré vyzerajú na nerozoznanie rovnako a údajne proti nim účinkuje tá istá očkovacia látka ako proti pravým kiahňam,[26] čo vzbudzuje dojem, že ide len o premenované pravé kiahne.

       V roku 1981 bola vynájdená prvá očkovacia látka proti nákazlivej žltačke typu B, vyrobená z kr­vi nakazených ľudí. V roku 1986 bola nahradená vakcínou, vyrobenou nie z krvi, ale pomocou génového inžinierstva, ktorá sa používa dodnes.[27]

       V roku 1985 bola uvedená na trh prvá polysacharidová vakcína proti baktérii Haemophilus influenzae typu b (Hib), ktorá však nebola použiteľná do 18 mesiacov života dieťaťa, tzn. v najrizikovejšom veku.[28] V roku 1987 vynašli prvú konjugovanú vakcínu proti Hib, použiteľnú u mladších detí.[29]

 

Post-totalitná očkovacia diktatúra

       V roku 1993 bola schválená prvá očkovacia látka proti nákazlivej žltačke typu A.[30] V roku 1998 bolo u nás zavedené povinné očkovanie proti žltačke typu B pre všetkých (nielen pre rizikové skupiny). V roku 2000 pribudlo povinné očkovanie proti Hib a bola tiež uvedená na trh prvá konjugovaná vakcína proti pneumokokom.[31] Tá sa stala povinnou v roku 2009. V roku 2005 bola u nás nahradená živá orálna vakcína proti detskej obrne za neživú injekčnú. V roku 2007 sa na Slovensku upustilo od používania vakcín, konzervovaných thiomersalom (zlúčeninou ortuti), výnimkou bola vakcína proti prasacej chrípke z rokov 2009/2010. Od roku 2012 už nie je u nás povinné očkovanie proti tuberkulóze, ktoré v Česku skončilo o rok skôr a v Nemecku či Rakúsku o vyše 20 rokov skôr.

       K preočkovaniu proti tetanu v 13. roku života postupne pribudlo preočkovanie proti záškrtu, detskej obrne a čiernemu kašľu (2010). V roku 2008 bolo zrušené očkovanie proti žltačke typu B v 11. roku života (zostalo očkovanie dojčiat) a preočkovanie proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu v 3. roku života. Od roku 2007 sa na základné očkovanie používa 6-zložková vakcína Infanrix Hexa.

 

Porovnanie – očkovanie pred prevratom a po prevrate

       Dnes všetky vakcíny dovážame, pred rokom 1990 sa veľká časť používaných vakcín vyrábala v Československu. Na rozdiel od dôb minulých dnes nikto na Slovensku nekontroluje, čo vakcína obsahuje. Od roku 2002 sa dokonca ani netestuje, aký má očkovanie účinok, takže nemáme žiadnu spätnú väzbu, či aktuálne povinné vakcíny (ktoré sú úplne iné, než sa používali v roku 2002) sú vôbec niečo platné. Predtým sa používali len samostatné vakcíny a od roku 1958 jediná kombinovaná vakcína (DTP), dnes sú všetky vakcíny v povinnom očkovaní kombinované, čo predstavuje väčšiu záťaž. Počet povinných očkovaní sa v priebehu času významne zvýšil: do r. 1945 bolo len 1 povinné očkovanie, od r. 1946 2, od r. 1953 4, od r. 1957 5, od r. 1958 6, od r. 1969 7, po r. 1980 6, od r. 1984 7, od r. 1987 8, od r. 1998 9, od r. 2000 10, od r. 2009 11 a od r. 2012 10.

       Netreba tiež zabúdať na to, že dnešné potraviny už nie sú to, čo bývali pred 50 rokmi, ovocie a zelenina neobsahujú toľko vitamínov a stopových prvkov, mnohí sa napchávajú „preÉčkovanými“ priemyselne spracovanými potravinami, konzumuje sa oveľa viac cukru, ľudia sú prepchatí antibiotikami, či už priamo alebo v mäse zvierat z veľkochovov atď., čo všetko má záporný vplyv na imunitu a tým aj na schopnosť vysporiadať sa bez vážnejších problémov s očkovaním. S rozvojom organickej chémie dramaticky vzrástlo znečistenie životného prostredia, čo – spolu s ostatnými činiteľmi – činí povinné očkovanie dnes oveľa oveľa nebezpečnejším, než bolo za mladých čias dnešných rodičov, nehovoriac o mladých časoch dnešných starých rodičov.

       Druhá vec je, že aj pred prevratom boli nežiaduce účinky očkovania, vrátane vážnych, ale absencia internetu a všadeprítomná cenzúra sa postarali o to, aby sa o tom prakticky nikto nedozvedel.

       Rozhodne teda nie je pravda, že keď bolo očkovanie pred r. 1990 bez problémov (čo ale nebolo, to len cenzúra vytvárala takú falošnú predstavu), tak je bez problémov aj dnes.

 

Zdroje

[1]  https://www.zzz.sk/?clanok=7784

[2]  https://en.wikipedia.org/wiki/Virus

[3]  Riedel S: „Edward Jenner and the history of smallpox and vaccination“, Proc (Bayl Univ Med Cent), 2005, 18(1):21–25

[4]  https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Jenner#Invention_of_the_vaccine

[5]  https://www.whale.to/a/deathssmallpox.html

[6]  https://en.wikipedia.org/wiki/Antibiotics

[7]  https://en.wikipedia.org/wiki/Rabies_vaccine#History

[8]  Prigge R: „The development of diphtheria vaccines“, Bull World Health Organ, 1955, 13(3):473–478

[9]  https://en.wikipedia.org/wiki/Tetanus_vaccine#History

[10]  Shapiro-Shapin CG: „Pearl Kendrick, Grace Eldering, and the Pertussis Vaccine“, Emerg Infect Dis, 2010, 16(8):1273–1278

[11]  https://www.emedicinehealth.com/flu_vaccine/page2_em.htm

[12]  https://en.wikipedia.org/wiki/Pertussis#History

[13]  Newman L: „Maurice Hilleman“, BMJ. Apr 30, 2005; 330(7498): 1028

[14]  https://en.wikipedia.org/wiki/Pneumococcal_polysaccharide_vaccine

[15]  https://www.ruvzmi.sk/index.php/epidemiologia/79-informacie-odd-epidemiologie/ockovanie/115-narodny-imunizacny-program-v-sr

[16]  https://en.wikipedia.org/wiki/Polio_vaccine#Inactivated_vaccine

[17]  https://www.who.int/wer/2007/wer8207.pdf

[18]  https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00041753.htm

[19]  https://discovery.yukozimo.com/who-discovered-rubella/

[20]  news/z-dejin-povinneho-ockovania-na-slovensku/

[21]  https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/337260-zabudnute-nakazy-su-spat-budu-sa-ockovat-aj-dospeli/

[22]  https://brezno.dnes24.sk/v-okrese-zistili-mumps-neprijemnym-ochorenim-sa-nakazilo-pat-deti-192305

[23]  Takahashi M, Otsuka T, Okuno Y, Asano Y, Yazaki T: „Live vaccine used to prevent the spread of varicella in children in hospital“, Lancet, 1974, 2(7892):1288–1290

[24]  https://www.webmd.com/vaccines/features/shingles-chickenpox

[25]  https://en.wikipedia.org/wiki/Smallpox

[26]  https://en.wikipedia.org/wiki/Monkeypox

[27]  https://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_B_vaccine#History

[28]  https://en.wikipedia.org/wiki/Hib_vaccine#History

[29]  https://www.historyofvaccines.org/content/timelines/all

[30]  https://en.wikipedia.org/wiki/Hepatitis_A_vaccine

[31]  https://en.wikipedia.org/wiki/Pneumococcal_vaccine#USA

 

<<< 38. časť       Obsah seriálu článkov       40. časť >>>