Čo možno neviete o očkovaní — 34. časť (Vitalita 8/2014)

27.10.2014 22:59

Ing. Marián Fillo

 

<<< 33. časť       Obsah seriálu článkov       35 časť >>>

 

       „Nech potrava je tvojim liekom a tvoj liek tvojou potravou!“ učil pred takmer 2 a pol tisíc rokmi praotec modernej medicíny Hippokrates. Platí to aj o autizme a poruchách autistického spektra? Môže ich nevhodná poživeň spôsobiť (alebo aspoň prispieť k ich vzniku) a vhodná zase vyliečiť?

 

Poruchy trávenia u autistov

       Táto otázka sa stala životnou náplňou anglickej dietologičky a neurologičky ruského pôvodu Dr. Nataše Campbell-McBride. Sama je matkou (kedysi) autistického dieťaťa, ktoré sa jej podarilo vhodnou stravou zo spárov autizmu vytrhnúť.

       Zároveň je to otázka, ktorou sa zaoberal pravdepodobne najznámejší lekár, spájajúci očkovanie s autizmom — detský gastroenterológ Dr. Andrew J. Wakefield. Ten v druhej polovici 90. rokov skúmal problémy s trávením u niekoľkých desiatok detí, ktoré zároveň boli autistami. Rodičia väčšiny týchto detí spájali nástup ťažkostí s trávením a neskorší úpadok (regres) do autizmu s očkovaním trojkombinovanou vakcínou proti osýpkam, príušniciam a ružienke (angl. MMR = Measles, Mumps, Rubella).

Obálka knihy Dr. Nataše Campbell-McBride       Podľa súkromného prieskumu jednej mojej kamarátky na večierku istej neziskovej organizácie rodičov autistických detí a tiež podľa Dr. Nataše Campbell-McBride sú závažné problémy s trávením prítomné u najmenej polovice autistických detí.

 

Ako chorobné trávenie spôsobuje poruchy mozgu

       Hoci veci neznalému človeku sa môže zdať, že medzi trávením a mozgom sotva bude nejaká súvislosť, súvislostí tu je neúrekom. Isto nikto nepoprie, že keď do tráviacej sústavy človeka nalejeme liter-dva pálenky, bude to mať vážne dopady na jeho mozog, konkrétne napr. pamäť alebo koordináciu pohybov, či schopnosť udržať rovnováhu.

       Pri trávení vyslovene nevhodnej potravy alebo pri trávení síce zdravej potravy, avšak chorou tráviacou sústavou, dochádza k principiálne tej istej veci: Látky, ktoré narušujú činnosť mozgu, či dokonca mozog natrvalo poškodzujú, sa z tráviacej sústavy dostávajú do mozgu či už cez krvný obeh alebo rozsiahlu sieť cca 100 miliónov neurónov, ktorých má tráviaca sústava viac než napr. miecha či celá obvodová (periférna) nervová sústava. Niet divu, že niektorí vedci preto nazývajú tráviacu sústavu naším „druhým mozgom“.[1] Mozog je obojsmerne prepojený s tráviacou sústavou nervami, imunologicky i hormonálne.[2]

       Dr. Natasha Campbell-McBride vo svojej knihe[3] podrobne opisuje, ako má správne fungovať trávenie, aký význam pri ňom má osídlenie čriev priaznivými baktériami (mikroflórou), ako fungujú a odkiaľ sa berú enzýmy apod. a tiež čo sa stane, keď sa niečo z toho naruší. Rušivých vplyvov pritom môže byť neúrekom: od nevhodnej stravy (nadmiera cukrov, ktoré sú hlavnou potravou choroboplodných baktérií a kvasiniek) cez antibiotiká, analgetiká, antipyretiká, hormonálnu antikoncepciu, pesticídy, konzervanty, farbivá a ďalšie zdraviu škodlivé prísady v jedle, genetiku, nezdravú črevnú mikroflóru matky až po očkovanie vakcínami s obsahom funkčných vírusov (akou je aj MMR vakcína). Vírusy (aj tie očkovacie) napádajú zdravé bunky a výrazne tým menia ich fungovanie, čo sa v nemalej miere týka aj buniek v tráviacej sústave.

       Nedostatok tráviacej kyseliny v žalúdku a nevhodná črevná mikroflóra vedie k zlému tráveniu a chorým črevným stenám, v dôsledku čoho sú potraviny nedostatočne či nesprávne strávené, takže napr. miesto samostatných aminokyselín prechádzajú do krvi (a následne do mozgu) celé reťazce aminokyselín (peptidy), z ktorých niektoré fungujú ako opiáty. Pacient je vďaka nim určitým spôsobom nadrogovaný. Navrch k tomu nevhodné baktérie a kvasinky v črevách premieňajú cukor a škrob (čo je vlastne polysacharid, tzn. zreťazený cukor) na etanol (alkohol) a acetaldehyd.

       Podľa Dr. Williama R. Davisa[4] je najväčším problémom v strave dnešných ľudí moderná (nízka, vysoko výnosná) pšenica, obsahujúca mimoriadne agresívne bielkoviny (lepky, glutény), problémy (síce menšie, ale predsa) však spôsobujú aj ostatné lepkové obilniny (raž, jačmeň, ovos) a v o niečo menšej miere aj obilniny nelepkové (ryža, proso, kukurica, amarant, quinoa…). Spolu s Dr. Campbell-McBride sa zhodnú na tom, že v prvom rade všetky lepkové a v druhom aj bezlepkové obilniny treba z potravy úplne vylúčiť alebo aspoň dramaticky obmedziť. Namiesto cukrov (jednoduchých, dvojitých či zložených) by sa základným palivom ľudského tela mali stať tuky.

 

Ako predísť najhoršiemu

       Dr. Natasha Campbell-McBride navrhuje prestať s plošným povinným očkovaním a pred každým očkovaním vykonať rozsiahle imunologické vyšetrenie, ktoré by okrem stavu imunity dieťaťa malo zistiť pomocou analýzy stolice a moču aj prípadné nedostatky v tráviacej sústave dieťaťa, rapídne zvyšujúce riziko vážnych nežiaducich účinkov očkovania (napr. autizmu). Podľa výsledkov testov a vyhodnotenia dotazníku o zdraví rodičov a súrodencov radí:

(článok pokračuje pod červeným rámčekom)

! ! ! ! ! ! !

Napísanie tohto článku zabralo tvorcovi www.slobodaVockovani.sk niekoľko hodín (a nadobudnutie v článku uplatnených poznatkov ďalších niekoľko desiatok až stoviek hodín), ktoré nevenoval obstarávaniu obživy pre seba a vlastnú rodinu, čiže komerčnej zárobkovej činnosti. Okrem dobrovoľných darov za jeho činnosť na poli všeľudovej osvety o očkovaní (ktorá pohlcuje takmer všetok jeho pracovný čas) nemá žiadne ďalšie významnejšie príjmy.

Ak mesačný úhrn vyzbieraných dobrovoľných darov nebude dosahovať čiastky, pokrývajúce aspoň základné životné potreby, dôjdu mu aj posledné úspory a jeho ďalšia činnosť na tomto poli už nebude ekonomicky možná na rádovo mesiace až roky (a možno vôbec).

Stránka www.slobodaVockovani.sk (a rovnako tak jej hlavný tvorca Ing. Marián FILLO) nemá nijakých bohatých sponzorov ani z korporátnej sféry, ani ju neplatí štát či samospráva, ani akékoľvek treťosektorové fondy.

Bez dobrovoľných peňažných darov od vás — čitateľov a podporovateľov — nemôže prežiť viac než niekoľko málo mesiacov a potom nadobro ZANIKNE BEZ NÁHRADY.

Zvážte preto, prosím, Vašu prípadnú peňažnú podporu tejto stránke a jej hlavnému tvorcovi, ktorý sa okrem jej tvorby venuje bez nároku na honorár aj vystupovaniu v TV a rozhlase (hlavne Slobodný vysielač), písaniu článkov do novín a časopisov (hlavne Vitalita a Zem&vek), osobnému telefonickému/e-mailovému poradenstvu k zdravotnej i právnej stránke očkovania, zastupovaniu štátom obvinených občanov odmietajúcich povinné očkovanie na priestupkových konaniach, osobným stretnutiam s jednotlivými rodičmi, verejným prednáškam a besedám ai.

Bližšie údaje k možnostiam peňažnej podpory nájdete na pod-stránke:
O nás / Kontakty / Podporte nás.

Za akúkoľvek podporu (aj 50 centov mesačne je lepších ako nič) vopred srdečne ďakujeme.

! ! ! ! ! ! !

 

  • vôbec neočkovať bábätká matiek s chronickým únavovým syndrómom, fibromialgiou, tráviacimi problémami, astmou, ekzémom, silnými alergiami, autoimunitnými či neurologickými ochoreniami.
  • rozhodne neočkovať deti s ekzémami, astmou, tráviacimi problémami či akoukoľvek inou poruchou, naznačujúcou narušenú črevnú mikroflóru a/alebo imunitu.
  • neočkovať mladších súrodencov autistov, ekzematikov, astmatikov, alergikov, epileptikov či cukrovkárov 1. typu (autoimunitná, tzv. detská cukrovka, čiže cukrovka závislá na inzulíne).
  • odkladať očkovanie až do zlepšenia výsledkov testov. Testy by sa mali robiť každých 6–8 mesiacov a očkovanie robiť iba samostatnými očkovacími látkami (nie kombinovanými).

       U detí s narušenou črevnou mikroflórou (či už tých, ktoré sa aj vďaka očkovaniu autistami stali, alebo tých, ktoré sa nimi vďaka odmietnutiu očkovania nestali) navrhuje diétu s minimalizáciou cukrov (a ak už, tak len s cukrami jednoduchými, čiže s ovocím a medom), so zdraviu prospešnými tukmi (či už panenský olivový olej, prírodný kokosový olej, maslo alebo masť z rôznych zvierat, rozhodne však žiaden margarín, ani stužený/hydrogenovaný olej/tuk) a výdatnými doplnkami zdravých probiotických baktérií z čo najviac druhov z rodov Lactobacillus a Bifidobacterium, ako aj Bacillus subtilis a priateľské kmene Escherichia coli. Zdrojom môžu byť aj kvasené (fermentované) potraviny, ako napr. kyslá kapusta či nepasterizované kyslo-mliečne výrobky.

       Na detoxikáciu tela od rôznych jedov radšej než potenciálne problematické chemické prostriedky odporúča čerstvo odšťavené (tzn. nie v obchode kúpené) ovocné a zeleninové šťavy. Ďalšie podrobnosti o tzv. GAPS diéte možno nájsť v knihe Dr. Campbell-McBride alebo na internete.[5]

 

Novodobý hon na čarodejnice

       V roku 1998 zverejnil Dr. Andrew J. Wakefield s 12 kolegami tzv. case-series štúdiu,[6] v ktorej popísali 12 detí, ktoré po nástupe podobného ochorenia čriev, aké dovtedy nebolo v literatúre popísané, duševne upadli, stratili už nadobudnuté schopnosti a nakoniec dostali diagnózu autizmus. Táto štúdia Dr. Wakefielda a kol. bola neskôr stiahnutá, údajne kvôli vedeckým podvodom. Skutočným dôvodom však bolo, že Dr. Wakefield a kol. v štúdii tlmočili podozrenia väčšiny rodičov, že za chorobu ich detí môže MMR vakcína, ktorú deti dostali krátko pred prvými príznakmi popísaných problémov. Ako sa v štúdii uvádza, súvislosť očkovania MMR vakcínou s autizmom štúdia nedokázala a ani dokázať nemohla, lebo tento typ štúdie (case-series) to ani dokázať v princípe nemôže. Posledná veta štúdie znie: „Na preskúmanie tohto syndrómu a jeho možnej súvislosti s očkovaním je potrebné ďalšie vyšetrovanie.“

       Žiadny definitívny záver, žiadne jednoznačné tvrdenie, iba konštatovanie časovej následnosti a potreby ďalšieho výskumu. Napriek tomu bola táto štúdia stiahnutá a Dr. Wakefield bol obvinený z vedeckého podvodu. Tieto obvinenia nakoniec boli vyvrátené nezávisle od seba dvomi výskumníkmi — mikrobiológom Dr. Davidom Lewisom[7] i gastroenterológom Dr. Ingvarom Bjarnasonom, ktorý síce nesúhlasil s niektorými „subjektívnymi“ údajmi, vylúčil však úmyselné falšovanie zo strany Dr. Wakefielda. Tisíckrát do sveta roztrúbená a niekoľkokrát vyvrátená lož však nijakým z trubačov nebola odvolaná a do zbláznenia je stále opakovaná ignorantmi aj z istého slovenského denníka.[8] Pritom si stačí prečítať odkazované vedecké články, lenže novodobí inkvizítori ich buď z lenivosti či neschopnosti porozumieť im nečítajú, alebo vedome klamú.

       Je pritom prekvapivé, že sa terčom stala práve táto štúdia, ktorá vôbec netvrdí, že očkovanie spôsobuje autizmus, hoci Dr. Wakefield pracoval aj na ďalších štúdiách, ktoré sú tomuto tvrdeniu podstatne bližšie.[9] V nich ďalej skúmal ochorenia čriev u autistov a chronické infekcie čriev vakcinačným vírusom osýpok. Taktiež obvinenia, že Dr. Wakefield spôsobil epidémiu osýpok, sú vyslovene lživé, pretože po preskúmaní údajov o (ne)bezpečnosti MMR vakcín odporúčal návrat k samostatným vakcínam (tzn. odklon od vakcín kombinovaných), nie skončiť s očkovaním úplne.

       Napriek všetkému však bola Dr. Wakefieldovi odňatá lekárska licencia na území Veľkej Británie a je prakticky nemožné zastaviť šírenie lživej propagandy o jeho údajných podvodoch, pod ktorou je podpísaný bulvárny novinár Brian Deer, pravdepodobne najatý výrobcami MMR vakcín. Hoci viacerí lekári a vedci spájajú či už tie-ktoré vakcíny alebo očkovanie všeobecne s autizmom, bol to práve Dr. Wakefield, ktorého si očkovací priemysel vybral za (pre ostatných výskumníkov, spochybňujúcich bezpečnosť očkovania) odstrašujúci príklad exemplárneho potrestania „kacíra“.

       Viac o prípade Dr. Andrewa J. Wakefielda sa dozviete na stránke www.slobodaVockovani.sk.[10]

 

       Popri narušení čriev vakcinačným vírusom osýpok jestvujú však i ďalšie možnosti, ako očkovanie môže spôsobiť autizmus alebo k jeho vzniku prispieť. O nich viac vo Vitalite 9/2014.

 

Zdroje:

[1]  Gershon MD: „The enteric nervous system: a second brain“, Hosp Pract (1995). 1999, 34(7):31–32, 35–38, 41–42 passim.

[2]  Al Omran Y, Aziz Q: „The brain-gut axis in health and disease“, Adv Exp Med Biol, 2014, 817:135–153

[3]  Campbell-McBride N: „Syndróm trávenia a psychológie“, Európa, Bratislava, 2010

[4]  Davis WR: „Život bez pšenice“, Jota, Brno, 2013

[5]  https://www.gapsdiet.com/

[6]  Wakefield AJ, Murch SH, Anthony A, Linnell J, Casson DM, Malik M, Berelowitz M, Dhillon AP, Thomson MA, Harvey P, Valentine A, Davies SE, Walker-Smith JA: Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children, Lancet, 1998, 351(9103):637–641

[7]  https://www.prnewswire.com/news-releases/ongoing-investigations-by-dr-david-lewis-refute-fraud-findings-in-dr-andrew-wakefield-case-133649563.html

[8]  https://ockovanie.sme.sk/#rizika

[9]

  • Wakefield AJ, Montgomery SM: „Autism, viral infection and measles-mumps-rubella vaccination“, Isr Med Assoc J, 1999, 1(3):183–187;
  • Wakefield AJ, Anthony A, Murch SH, Thomson M, Montgomery SM, Davies S, O'Leary JJ, Berelowitz M, Walker-Smith JA: „Enterocolitis in children with developmental disorders“, Am J Gastroenterol, 2000, 95(9):2285–2295;
  • Furlano R, Anthony A, Day R, Brown A, McGarvey L, Thomson MA, Davies SE, Berelowitz M, Forbes A, Wakefield AJ, Walker-Smith JA, Murch SH: „Colonic CD8 and gamma delta T-cell infiltration with epithelial damage in children with autism“, J Pediatr, 2001, 138(3):366–372;
  • Uhlmann V, Martin CM, Sheils O, Pilkington L, Silva I, Killalea A, Murch SB, Walker-Smith J, Thomson M, Wakefield AJ, O'Leary JJ: „Potential viral pathogenic mechanism for new variant inflammatory bowel disease“, Mol Pathol, 2002, 55(2):84–90;
  • Torrente F, Ashwood P, Day R, Machado N, Furlano RI, Anthony A, Davies SE, Wakefield AJ, Thomson MA, Walker-Smith JA, Murch SH: „Small intestinal enteropathy with epithelial IgG and complement deposition in children with regressive autism“, Mol Psychiatry. 2002;7(4):375–382, 334;
  • Ashwood P, Anthony A, Pellicer AA, Torrente F, Walker-Smith JA, Wakefield AJ: „Intestinal lymphocyte populations in children with regressive autism: evidence for extensive mucosal immunopathology“, J Clin Immunol, 2003, 23(6):504–517;
  • Ashwood P, Anthony A, Torrente F, Wakefield AJ: „Spontaneous mucosal lymphocyte cytokine profiles in children with autism and gastrointestinal symptoms: mucosal immune activation and reduced counter regulatory interleukin-10“, J Clin Immunol, 2004, 24:664–673;
  • Wakefield AJ, Ashwood P, Limb K, Anthony A: „The significance of ileo-colonic lymphoid nodular hyperplasia in children with autistic spectrum disorder“, Eur J Gastroenterol Hepatol. 2005, 17(8):827–836;
  • Ashwood P, Wakefield AJ: „Immune activation of peripheral blood and mucosal CD3+ lymphocyte cytokine profiles in children with autism and gastrointestinal symptoms“, J Neuroimmunol, 2006, 173:126–134;

[10]  https://www.slobodavockovani.sk/clanky/temy/autizmus/#wakefield

 

<<< 33. časť       Obsah seriálu článkov       35 časť >>>