Chrípka už začína útočiť

27.09.2010 11:27

       [...]

       „Úplne ideálne je chrípku vyležať. Neliečená respektíve nedoliečená chrípka vyvoláva rôzne zdravotné komplikácie - zápaly pľúc, priedušiek, prínosových a čelových dutín, ako aj ušné infekcie. Treba si uvedomiť, že päťdňová maródka vôbec nestačí. Po uplynutí tohto času totiž zmiznú len klinické príznaky,“ varovala regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach MUDr. Janka Stašková, MPH. Vírus je však v tele ďalej a ak sa človek nelieči, choroba v organizme stále pretrváva a spôsobuje už uvedené ťažkosti. Chrípkovému ochoreniu sa dá predísť vďaka prijímaniu dostatočného množstva tekutín. „Odporúča sa predovšetkým bylinkový čaj,“ zdôraznila. Takisto dostatok ovocia, zeleniny, vitamínu C a kapusty. Nie je vhodný častý pobyt v preplnených, prefajčených a nevetraných miestnostiach. Nebezpečná je aj dobre známa kvapôčková infekcia. Pri kýchnutí sa totiž do okolia rozptyľuje veľa choroboplodných zárodkov. Preto sa neodporúča pohyb v blízkosti chorobou napadnutej osoby.

       „Chrípka si naozaj nevyberá. Postihuje všetky vekové skupiny. Najviac však malé deti a ľudí nad 60 rokov,“ poznamenala. Zvlášť u posledne spomínanej skupiny sa často skombinuje s ďalšími chorobami, čím vyvoláva ďalšie nepríjemnosti. V najhorších prípadoch zapríčiňuje srdcovo-cievne ochorenia, poškodenie imunitného systému, metabolické choroby a pod. Jedným z účinných spôsobov prevencie je očkovanie. Najvhodnejším obdobím je október. „Vakcína vytvára v tele protilátky po desiatich dňoch od zaočkovania, pričom účinkuje pol roka. To znamená, že keď sa človek dá zaočkovať v budúcom mesiaci, vakcína ho ochráni prakticky počas celého nebezpečného obdobia,“ vysvetlila.

 

       Viac na stránke Noviny Zemplína.

       Viď tiež článok "Vitamín D sa ukázal byť v predchádzaní chrípke oveľa lepší než očkovanie" a ďalšie články v tomto prehľade.