Chrípka už klope na dvere: Pred vírusom vás ochráni očkovanie

13.09.2010 12:24

       [...]

       Až 71 percent ľudí, ktorí odmietajú očkovanie proti chrípke, ako dôvod uvádzajú strach z ihly. Preto tím odborníkov vynašiel novú vakcínu proti chrípke IDfl u, bez zásahu svalu. „Podáva sa priamo do kože, kde je veľké množstvo špeciálnych imunitných buniek. Preto si telo vytvorí dostatočnú obranu aj s 5-krát menším množstvom očkovacej látky ako pri očkovaní hlboko do svalu,“ vysvetľuje lekárka Zuzana Krištúfková, predsedníčka Slovenskej lekárskej spoločnosti. Ďalším dôvodom tejto bezbolestnej injekcie je takmer neviditeľná mikroihla, ktorá je desaťkrát kratšia a o 40 % tenšia ako bežná ihla.

       [...]

       Obdobie chrípkovej epidémie sa datuje približne od septembra do februára. Zaočkovať sa však môžete podľa lekárov kedykoľvek počas roka. "Mali by ste však zachovať 12-mesačnú pauzu medzi posledným a nasledujúcim očkovaním. Teda, ak vám lekár podal vakcínu v novembri, odporúčam zachovať rovnaký termín aj tento rok," radí virológ Fedor Čiampor.

 

       Viac na stránke čas.sk.

       K tomu viď článok "Odborníci preskúmali údaje z klinických skúšok vakcín proti chrípke u zdravých dospelých" a ďalšie články v tomto prehľade.