Chce slobodu v očkovaní - rozhovor

30.08.2010 13:17

MY Žilinské noviny - 23.VIII.2010 - Gabriela Holeščáková a Ing. Marián Fillo

 

Žilinčan Marián Fillo bojuje za možnosť slobodnej voľby vakcinácie

  
Vyštudoval aplikovanú informatiku na Žilinskej Univerzite v Žiline, má za sebou 10 rokov praxe v informačných technológiách. Je ročník 1977, šťastne ženatý, má dve dcérky, dvojročnú a sedemmesačnú. Ich narodenie a následná starostlivosť o ich zdravie boli preňho podnetmi k hlbšiemu skúmaniu súčasnej vakcinačnej praxe. Stal sa za jedným z hlavných signatárov prebiehajúcej petície za slobodnú voľbu v očkovaní na Slovensku. Indície smerujú k osobe Žilinčana Mariána Filla.

       Kedy ste sa začali zaujímať o problematiku očkovania, čo Vás k tomu viedlo?

       Očkovaním som sa začal hlbšie zaoberať po narodení svojich detí a hlavne po tlaku od detskej lekárky na ich zaočkovanie.

 

       Očkovanie sa všeobecne chápe ako určitý základ prevencie pred šírením nákazlivých ochorení. V čom vidíte jeho nedostatky?

       V principiálnej neprimeranosti pre deti do dvoch rokov, v prudkej toxicite (jedovatosti) viacerých zložiek očkovacích látok, v nedostatočnom testovaní zdravotného stavu dieťaťa pred očkovaním, v očkovaní proti chorobám, ktoré nie sú vážne a už vôbec nie smrteľné, alebo proti chorobám, ktorým sa dá účinne predchádzať iným spôsobom... Podrobný (aj keď nie úplne vyčerpávajúci) prehľad výhrad voči povinnému očkovaniu nájdete v článku na našej web stránke https://www.sloboda-v-ockovani.sk/news/preco-je-dolezita-a-potrebna-slobodna-volba-v-ockovani-/

 
       Čo poviete na názor, že zásluhou plošného očkovania sú dnes choroby ako záškrt, obrna, strašiaky našich starých materí, prakticky neznáme?

       Štatistiky neúprosne ukazujú, že tieto choroby boli na prudkom ústupe už dávno predtým, ako bolo zavedené očkovanie proti nim. Netvrdím, že očkovanie nemalo vôbec žiadny účinok, ukazuje sa však, že sú viaceré účinné spôsoby predchádzania nákazlivým chorobám, pričom očkovanie sa javí byť tým najnebezpečnejším a najnespoľahlivejším z nich.

 
       Je všeobecne vžité, že očkovanie je to najlepšie pre dieťa...

       Kedysi sa podobne verilo názoru odborníkov, že ležanie na bruchu je to najlepšie pre bábätko, avšak syndróm náhleho úmrtia dieťaťa, ktorý sa prejavuje vo výrazne zvýšenej miere práve vtedy, keď dieťa leží na bruchu, nás z tejto mylnej predstavy (dúfajme) raz a navždy vyliečil.

 
       Podľa lekárov a farmaceutov vakcíny stimulujú imunitný systém... Prečo by im rodičia nemali veriť?

       Nepochybne imunitný systém stimulujú, mnohokrát ho však až predráždia, z čoho vznikajú alergie, ktorými zanedlho bude trpieť polovica obyvateľstva. Kombinované vakcíny pre zmenu dokážu tak popliesť imunitný systém - keďže za normálnych okolností telo nikdy nebojuje s napr. šiestimi chorobami naraz; že tento začne útočiť aj na telu vlastné bunky, čím vznikajú autoimunitné ochorenia, hormonálne poruchy, obzvlášť poruchy štítnej žľazy a pod. Treba tiež podotknúť, že zďaleka nie všetci lekári a zďaleka nie všetci farmaceuti sú za očkovanie, naopak mnohí vystupujú proti očkovaniu (prinajmenšom proti tomu povinnému).

 
       Nebojíte sa smrteľných infekčných chorôb? Nie je neočkovanie hazardom so životom vlastných detí?

       Nebojíte sa vychádzať na ulicu? Je totiž oveľa pravdepodobnejšie, že Vás alebo Vaše dieťa zrazí auto alebo trafí blesk, než že by sa nakazilo záškrtom či detskou obrnou, ktorá sa u nás nevyskytla už desiatky rokov.

       Pripomínam, že mnohé infekčné choroby - vlastne väčšina - proti ktorým sa očkuje, nie sú za normálnych okolností na Slovensku smrteľné. Naopak, prinajmenšom niektoré z nich - osýpky, čierny kašeľ či ovčie kiahne - majú preukázateľne pozitívny vplyv na vývoj dieťaťa, ak ich prekoná prirodzeným spôsobom, t.j. bez očkovania, pričom týmto získaná imunita býva zvyčajne celoživotná, na rozdiel od – v lepšom prípade – pár rokov ochranného účinku očkovania.

 
       Poznáte konkrétne prípady, kedy očkovanie spôsobilo ujmu na zdraví?

       Poznám ich osobne niekoľko desiatok a z počutia, respektíve z médií, ďalšie desiatky, ak nie stovky. Ide o rôzne vážne trvalé choroby od astmy cez poruchy zraku, cukrovku, autizmus až po rakovinu.

 

       Je veľa rodičov, ktorí zvažujú očkovanie podľa platného očkovacieho kalendára kvôli nežiaducim účinkom vakcín?

       Žiaľ, mnohí z rodičov, ak nie väčšina, sa o túto tému začali hlbšie zaoberať až keď ich vlastné dieťa bolo očkovaním vážne poškodené. Iní sa „prebudili“ po fiasku okolo prasacej chrípky a očkovania proti nej, pričom je pozoruhodné, že to boli práve lekári, kto toto očkovanie húfne odmietali. Nuž a poslednú veľkú skupinu tvoria tí, čo si narazili na informácie o problematických stránkach očkovania v médiách. Informovanosť o tejto téme je na Slovensku stále pomerne malá, ale postupne rastie. Zároveň s tým rastie počet rodičov, ktorí prinajmenšom niektoré očkovania odmietajú.

 

       Čo ak rodič odmietne dať si svoje dieťa očkovať?

       To do značnej miery závisí od detského lekára, u ktorého je dieťa prihlásené. Ak tento nahlási odmietnutie očkovania rodičom na RÚVZ, hrozí rodičovi pokuta do výšky 331,- eur, ktorá je však stanovená protiústavným zákonom a príslušnou vyhláškou, ktorá je taktiež protiústavná, takže v prípade, že sa rodič nebojí hájiť svoje práva pred súdom, je táto pokuta prakticky nevymožiteľná. Ja osobne som takúto pokutu dostal a hodlám sa kvôli nej s RÚVZ súdiť. V Česku to už tak nie je. Štát už nesmie trestať rodičov pokutami, keď vakcínu pre dieťa odmietnu. Takto rozhodol koncom júla český Najvyšší správny súd v prípade rodičov štyroch detí z Moravy.

 

       Médiá dokonca priniesli nedávno správu, že hlavný hygienik Českej republiky chce zrušiť očkovanie novorodencov proti TBC; tvrdí, že môže závažne poškodiť ich zdravie...

       ... a že v posledných rokoch má očkovanie novorodencov proti TBC na svedomí dokonca niekoľko úmrtí. Povedal, že k takému kroku už pristúpili všetky vyspelé európske štáty. Z toho mi vyplývajú dve veci:

  1. Slovensko nie je vyspelý európsky štát.
  2. Verejní predstavitelia v Česku majú aspoň trocha cti (na rozdiel od Slovenska) a priznajú, že očkovanie môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, dokonca aj smrť. Vôbec si neviem predstaviť, že by niečo také dokázal povedať hlavný hygienik SR Ivan Rovný. 

 
       Na Slovensku organizujete besedy o očkovaní a jeho rizikách, ste v petičnom výbore petície za slobodu v očkovaní. Mohli by ste priblížiť Vaše ciele?

       Hlavným cieľom je dosiahnuť zmenu legislatívy tak, aby rodičia neboli za odmietanie očkovania kriminalizovaní, aby sa každý mohol slobodne, vedome a zodpovedne rozhodnúť. Sme si však vedomí, že na dosiahnutie tohto cieľa je potrebná výdatná osvetová činnosť, preto organizujeme besedy, píšeme a prekladáme články, zanedlho vytlačíme osvetový leták... Za slobodnú voľbu v očkovaní sa zatiaľ (za päť mesiacov) vyjadrilo podpisom pod našu Petíciu za slobodnú voľbu v očkovaní vyše 2 000 občanov Slovenskej republiky.