Bioetik doc. MUDr. Jozef Glasa, CSc., PhD. o (ne)očkovaní na rádiu Lumen 30.I.2013

24.02.2013 17:37

Ing. Marián Fillo

 

       Jeden z čitateľov www.slobodaVockovani.sk ma upozornil na rozhovor s bioetikom prof. MUDr. Jozefom Glasom, CSc., PhD., ktorý bol odvysielaný na katolíckom rádiu Lumen v stredu 30.I.2013. Ku koncu rozhovoru (v posledných dvoch minútach) sa vyjadruje aj k očkovaniu, resp. k odmietaniu očkovania. V zásade odmieta očkovanie proti HPV (a zdá sa, že aj proti ostatným pohlavne prenosným chorobám), na čom sa nepochybne zhodneme. Nezhodneme sa však na zvyšku jeho vyjadrenia:

"... Alebo sa nájdu kresťania, ktorí hovoria, že treba chrániť deti pred očkovaním. Aká hrubá nezodpovednosť a aká hlúposť to je! Ako to vôbec nesedí s pravdou! A budú vás prenasledovať títo dobrí kresťania, že ste za očkovanie. Veď samozrejme, že sme za očkovanie. A zasa tam treba rozlišovať, pretože niektoré očkovania sú naozaj komerčná záležitosť, skoro sú až urážkou vašej dobrej dcéry, lebo ju majú chrániť v prípade, že by bola promiskuitná (alebo jej budúca polovička), že vraj pred rakovinou. Treba rozlišovať. Je na tom blude nejaké zrnko pravdy - na každom. Ale to treba rozlíšiť, a nie tuná vyťahovať do boja proti očkovaniu napríklad. Veď to je hanba vôbec v 21. storočí takto uvažovať a počúvať ľudí, ktorí nemajú vôbec žiadnu kvalifikáciu, aby vám niečo rozumného hovorili. Ani len nevedia preložiť to, čo Svätý Otec povedal, alebo čo povedala príslušná pápežská dikastéria alebo akadémia. Budú vám tlačiť kaleráby do hlavy. Áno, na to je tá bioetika: aby sme si vedeli klásť dobré otázky, aby sme sa pokúšali v pokore hľadať dobré odpovede."

       V prípade, že prof. Glasa vie o nejakých chybách v preklade bioetických článkov na www.slobodaVockovani.sk, budem veľmi rád, keď nám poskytne správnejší preklad, než je ten náš. Uvedomujem si, že dokument Pontifikálnej akadémie pre život (Pontificia Academia pro Vita = P.A.V.) "Riflessioni morali circa i vaccini preparati a partire da cellule provenienti da feti umani abortiti" sme neprekladali z talianskej pôvodiny, ale z pomerne kostrbatého anglického prekladu, ktorý bol uverejnený na stránke P.A.V., ale už na nej uverejnený nie je (prinajmenšom sa mi ho nedarí nájsť). Nemám teda problém pripustiť, že náš preklad "Morálne úvahy o vakcínach pripravených na bunkách odvodených z umelo potratených ľudských plodov" vykazuje nejaké chyby prekladu, možno naše vlastné, možno tie, ktoré boli urobené pri preklade z taliančiny do angličtiny, z ktorej sme to my prekladali do slovenčiny, možno oboje. Budem len rád, ak nás prof. Glasa upozorní, kde konkrétne je chyba (či už naša, alebo prekladateľov z taliančiny do angličtiny) a ako to má byť správne preložené. Tento dokument sme navyše prekladali len preto, lebo nijaký iný slovenský preklad doteraz nebol zverejnený. Kde sa stala chyba, že si slovenská Katolícka cirkev nedala záležať na tom, aby tento dôležitý dokument zodpovedne a poriadne preložila priamo z talianskej pôvodiny a zverejnila slovenský preklad na internete?

       Druhým dokumentom, o ktorý opierame svoju bioetickú argumentáciu proti očkovaniu proti ružienke, ovčím kiahňam a nákazlivej žltačke typu A (všetky na Slovensku dostupné vakcíny proti týmto trom chorobám sú totiž vyrobené pomocou buniek, pochádzajúcich z umelo potratených bábätiek), je encyklika blahoslaveného Jána Pavla II. "Evangelium Vitae", ktorá je však už preložená a zverejnená priamo na stránke Konferencie biskupov Slovenska (KBS):

doc. MUDr. Jozef Glasa, CSc., PhD.       Dúfam, že nám prof. Glasa nechce vyčítať prípadné chyby v preklade tohto dokumentu, keďže sme ho neprekladali my, ale ide o oficiálny preklad slovenskej Katolíckej cirkvi.

       Čo je však na vyjadrení prof. Glasu naozaj zarážajúce, je paušálne odsúdenie všetkých odmietačov očkovania - bez akéhokoľvek seriózneho argumentu. Prof. Glasa sa im v podstate len povýšenecky vysmieva a nazýva ich konanie "hlúposťou" - bez toho, že by sa čo len zamyslel nad ich motívmi. Jeho vyjadrenia sú len znôškou osobných útokov na nich - bez sebemenšieho náznaku skutočného logického, vecného a podloženého argumentu, bez jediného príkladu, ktorý by dokumentoval, že skutočne robia to, z čoho ich obviňuje. Pritom obvinení nemali nijakú možnosť vyjadriť sa priamo k obvineniam doc. Glasu bezprostredne po tom, čo ich vyslovil, ale to už je skôr chyba rádia Lumen než samotného prof. Glasu.

       Je snáď takéto správanie etické (či už zo strany prof. Glasu alebo zo strany rádia Lumen)?

       Zoznam sponzorov Ústavu medicínskej etiky a bioetiky, ktorého vedúcim je prof. Glasa, zahŕňajúci hneď troch výrobcov vakcín (Pfizer, Sanofi, GlaxoSmithKline), ponechávam bez ďalšieho komentára. Môžete sa realizovať v diskusii pod článkom.

 

       Ihneď po zverejnení tohto článku som prof. Glasovi napísal:

 


 

Od: Za slobodnú voľbu v očkovaní <sloboda.v.ockovani@gmail.com>
Dátum: 24. február 2013 19:38
Predmet: rádio Lumen 30.I.2013
Komu: prof. MUDr. Jozef Glasa, CSc., PhD. <jozef.glasa@szu.sk>

 

Dobrý deň, pán profesor.

 

Rád by som Vás poprosil o Vaše vyjadrenie k môjmu krátkemu komentáru k Vášmu ani nie 2-minútovému preslovu na adresu odmietačov očkovania, odvysielanému 30.I.2013 na rádiu Lumen:

https://www.slobodavockovani.sk/news/bioetik-dr-glasa-o-ne-ockovani-na-radiu-lumen-30-i-2013/

 

Za odpoveď vopred ďakuje a pekný deň Vám praje

--
Ing. Marián FILLO
* * * * * * * * * * * *
Sloboda v očkovaní - necenzurované informácie o očkovaní
https://www.slobodaVockovani.sk
sloboda.v.ockovani@gmail.com
 


 

       Odpoveď od prof. Glasu zatiaľ neprišla.

 

       Viď tiež e-mail prof. Glasovi od poslucháča rádia Lumen a jeho následná konverzácia s prof. Glasom:

 

       Poznámka autora: Keďže som sa - súdiac podľa stránky Ústavu medicínskej etiky a bioetiky - domnieval, že Dr. Glasa je docentom, ale dodatočne som zistil, že už je profesorom (pedagogický titul vyšší než docent), opravil som 10.III.2013 o 1808 titul docent (doc.) na profesor (prof.).

 


Napísanie a zverejnenie tohto článku zabralo autorovi približne 2 hodiny čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: Bioetik doc. MUDr. Jozef Glasa, CSc., PhD. o (ne)očkovaní na rádiu Lumen 30.I.2013

otazka

otaznik | 04.11.2013

dobry den,

ja sa len chcem spytat na zaklade coho ste usudili ze spolocnosti PFIZER a GSK su sponzormi ustavu na ktorom pracuje prof. Glasa, lebo tam som ich medzi sponzormi nenasla (https://www.bioetika.sk/sponzori)...iba ako sponzorov daneho projektu Bioeticka tablicka 2012. vdaka

Re:otazka

Ing. Marián FILLO | 03.12.2013

Projekt bioetická tablička je venovaný Ústavu zdravotníckej etiky SZU, ktorému však šéfuje ten istý prof. Glasa:
https://www.szu.sk/index.php?id=99&menu=46&kgid=201&idpart=4&iddp=5

primitivizmus

szu | 22.05.2013

Velmi by ma zaujimalo, kolki z vas maju vobec ponatia o com ockovanie je...99% z vas si precitalo na topkach "super" clanok, ze cele ockovanie je na hovno a teraz sa hrate na slovo vzatých odbornikov...Profesor Glasa odbornik je, a preto jeho vyjadrenia maju nejaku vahu...keby sa kazdy vyjadroval len k tomu,comu naozaj rozumie, to by bolo sveta žiť! vsak? A co sa tyka toho, co bolo vyssie pisane o arogantnom postoji profesora Glasu, tak sa nemoze viac mylit! Je to PÁN doktor, profesor aj človek...

Re:primitivizmus

lenka | 22.05.2013

Tento prispevok ma konecne nejaku pravdivu hodnotu . Suhlasim uplne na 100% so vsetkym spomenutym. Ludia, ktori sem pisu tieto neodborne prispevky na zaklade nejakych laickych clankoch naozaj sa nemaju co k takemuto Cloveku ako je prof. Glasa takto negativne vyjadrovat. Tento clovek ako ho mnohi oznacujete za arogantneho a podobne sa ani zdaleka nepodoba tomu ako ho hodnotite. Predsa ma svoj nazor , ktory si len tak nezahlasil z brucha , v prvom rade je to vyborny odbornik a bioetik. A ano , ti ktori nestuduju zdravotnictvo nemozu mat ani ponatie na akej urovni sa uci etika v zdravotnictve. Je to lekar , bioetik s velkym srdcom a spravnymi nazormi. A ti , ktori nerozumiete problematike sa radsej zdrzujte vasich uzasnych moralnych prispevkov a nastudujte si ODBORNU problematiku v celom rozsahu
.

Re:Re:primitivizmus

szu | 22.05.2013

Mas uplnu pravdu!! a este jedna vec...ked ste tak velmi nabozensky zalozeni..nie je jedno z prikazani "pomahaj bliznemu svojmu"?? ak raz pomozete takemu kvantu ludi ako prof.Glasa tak si kludne otvarajte huby a piste tu dristy... a nie len ten vas alibizmus!

tým pádom by sme mohli nazvať bioetikom

J.N. | 25.02.2013

kľudne aj chrobáka truhlíka...pán docent by s ním spolu mohol hádzať to laso lasíčko...

Je to v súlade s New Age.

filip | 25.02.2013

Cirkev už dávno ovládli slobodomurári a vedú ju do záhuby zvanej NEW AGE.Tento obrat nastal po druhom vatikánskom koncile v roku 1965 a vyústil dokumentom Nostra aetate.
https://www.youtube.com/watch?v=NBxZXDwV02A
https://www.youtube.com/watch?v=byzLVeLwUPU
Akupunktúru a homeopatiu označujú za bosoráctvo a vyznávajú len "medicínu založenú na dôkazoch"-teda farmabiznis.To,že účinnosť očkovania takto dokázaná nikdy nebola,im nevadí. Vatikán je jednou z najbohatších investičných spoločností,ktorá bez rozpakov investuje aj do najvýnosnejších odvetví,akými sú zbrojársky a farmaceutický priemysel.
Nedivme sa teda takýmto vyjadreniam,nebudú si predsa kaziť vlastné kšefty.

Re:Je to v súlade s New Age.

Ing. Marián FILLO | 25.02.2013

Ale v Katolíckej cirkvi je aj mnoho veľmi dobrých, poctivých a úprimných ľudí.
Otázkou je len: Ako oddeliť zrno od pliev?

Re:Re:Je to v súlade s New Age.

ela | 25.02.2013

Kristus si oddeli sam. A tym, co hladaju, pomoze oddelit aj pravdu od lzi, ktora by vysla, ci vychadza hoc aj z ust samotneho papeza

Re:Re:Re:Je to v súlade s New Age.

Ing. Marián FILLO | 25.02.2013

To je síce pekné, ale pre nás v túto chvíľu prakticky nepoužiteľné.

Re:Re:Je to v súlade s New Age.

filip | 25.02.2013

Už sa oddelilo:
https://zivot.azet.sk/clanok/12784/knaz-ktoreho-arcibiskup-bezak-vyhodil-svoj-cin-nelutuje.html

Ostatní si vybrali iný podiel:
https://dolezite.sk/Co_vravi_Boh_na_Vatikan_a_rimkatcirkev_49.html

Re:Re:Re:Je to v súlade s New Age.

Ing. Marián FILLO | 26.02.2013

Pozoruhodné...

Každopádne by ma zaujímalo, či je doc. Glasa sám oklamaný a žije v blude (mylnom presvedčení) ohľadne očkovania, ktorý hlása ďalej, alebo či vedome a úmyselne klame a zavádza katolíckych veriacich prostredníctvom rádia Lumen (prípadne aj iných médií) za výdatného sponzoringu troch svetovo najväčších výrobcov vakcín.

Re:Re:Re:Re:Je to v súlade s New Age.

filip | 26.02.2013

Aj ja sa nad tým vždy zamýšľam a pokúšam to odhadnúť,ale bezúspešne.Ak aj ide o naozaj presvedčeného vakcinacistu,potom pred Bohom nejde o žiadnu poľahčujúcu okolnosť,pretože je napísané:2,11Sol
“…lebo neprijali lásku k pravde,aby mohli byť spasení.A preto Boh na nich posiela silu bludu,aby verili lži a boli odsúdení všetci,čo neuverili pravde,ale obľúbili si neprávosť.”
Mk4,12
..".aby hľadeli a hľadeli,ale nevideli,aby počúvali a počúvali,ale nechápali,aby sa azda neobrátili a aby sa im neodpustilo."
Je to o vzťahu k pravde vo všetkých aspektoch života.

Re:Re:Re:Re:Je to v súlade s New Age.

stara mama | 26.02.2013

však uvidíme, či bude p.Glasa reagovať na Váš list, ktorý ste mu poslali, ako SPRAVNY predstaviteľ cirkvi a neoblomný ETIK, by mal reagovať, no ak nebude, tak je vec taká jasná.......trafili ste klinec po hlavičke !

!!!!

Lucia M. | 24.02.2013

ďalší zapredaný katolícky farizej
a takýto ludia sú vedúci
mal si mu Marián dať tých pár viet čo si čítal na Slobodnom vysielači ktoré ti zakázali čítať na Lumene. Aby sa pán "vedúci zemegule" naučil niečo nové

Re:!!!!

Ing. Marián FILLO | 25.02.2013

Poznám veľa katolíkov, ktorí sú vskutku dobrými ľuďmi, takže by som sa rozhodne vyvaroval tvrdení, ktoré navodzujú dojem, že všetci katolíci sú zapredaní farizeji.

Faktom však je, že argumentácia doc. Glosu kríva na obe nohy. Vlastne v jeho prejave argumentácia úplne absentuje, lebo on v skutočnosti vôbec neargumentuje, on iba "kydá hnoj" - bez podkladov, bez logiky, bez čo len náznaku pochopenia tých, na ktorých ten hnoj kydá.

No a traja výrobcovia vakcín čoby jeho sponzori (vlastne sponzori ústavu, ktorého je vedúcim, ale to de facto znamená, že aj jeho sponzori) - to teda riadne škrípe, nemôžem si pomôcť.

pan docent Glasa

hladajuci otec | 24.02.2013

mam otazku: na zaklade coho je pan MUDr.doc. Glasa bioetik? vystudoval etiku, moralnu teologiu alebo bioetiku? pokial viem vystudoval medicinu (a tam sa zial neprednasa etika alebo bioetika na adekvatnej urovni - a ak aj, tak ju prednasaju amateri), o com sa pacienti na SK mozu presvedcit kazdy den v nasom zdravotnickom systeme, ako aj podla podla vyssieho uverejneneho citatu vyjadrenia pana docenta. na druhej strane viem ze sa roky angazuje v oblasti bioetiky. ale to ako verejne komunikuje svoje nazory na vakcinaciu bez vedeckych dokazov a bez ucty voci inemu nazoru a osobam, ktoreho reprezentuju, mi signalizuje minimalne arrogantny a nevedecky postoj.

Re:pan docent Glasa

Ing. Marián FILLO | 24.02.2013

Nuž, je vedúcim Ústavu medicínskej etiky a bioetiky, tak som predpokladal, že ho možno označiť za bioetika. Pravda, ak nespĺňa nejaké (mne neznáme) oficiálne kritériá na bioetika, tak to potom asi vcelku veľa vypovedá nielen o ňom, ale aj o celom Ústave, ktorého je vedúcim.

Záznamy: 1 - 18 zo 18

Pridať nový príspevok