Bill Gates: Mobilná zdravotná technológia pomôže zachrániť životy, zabráni preľudňovaniu

15.01.2011 17:00

SmartPlanet - 10.XI.2010 - Melanie D. G. Kaplan

 

       Pôvodný článok "Bill Gates: mobile health technology will save lives, help overpopulation"
       z angličtiny preložil Martin Šumanský a jazykovo upravil Ing. Marián Fillo.

 

       Bill Gates, spoluvlastník a riaditeľ nadácie Billa a Melindy Gatesovcov, hovoril 9.XI.2010 na kongrese mHealt, každoročnom stretnutí, ktoré sa zameriava na vylepšenie zdravotnej starostlivosti pomocou mobilnej technológie. Gates sa pred 2-tisícovým publikom vyjadril, že ak by sa každé narodenie dieťaťa dalo zaznamenať cez mobilný telefón, mohli by sme zabezpečiť, aby každé dieťa dostalo správne vakciny. Taktiež spomenul, že kľúčom ku kontrole nárastu počtu obyvateľov je zachraňovať životy detí do 5 rokov a ďalšia veľká vec v technológii sú roboti.

       Gates povedal, že počítačová technológia bola obrovským prínosom pre zdravotnú starostlivosť a že je veľké množstvo možností, ako využiť mobilné telefóny na klinikách. Taktiež spomenul, že niektoré miesta, kde je mHealth technológia najpotrebnejšia, možno nebudú schopné ju naplno využiť.

       "Musíme k týmto veciam pristupovať s istou dávkou ľudskosti," povedal Gates. "Nemusia tam mať internetové pripojenie a pacienti sú často príliš chorí na to, aby boli schopní robiť niečo s mobilom, ktorý by im mohol pomôcť".

       Gates povedal, že kľúčovým ukazovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý by sme sa ako spoločnosť mali snažiť vylepšiť, je ten, ktorý máme stále na mysli: úmrtnosť detí do 5 rokov. Dnes je to okolo 8,5 miliónov detí ročne, pričom v roku 1960 to bolo 20 miliónov detí ročne.

       "Približne jednu tretinu z tohto zlepšenia možno pripísať zvýšeniu príjmov," povedal Gates. "Hlavná časť však je vďaka očkovaniu. Vakcíny budú kľúčové. Ak máte možnosť zaregistrovať každé narodenie, získať odtlačky prstov, zistiť zemepisnú polohu, potom môžete nastaviť systémy, ktoré zaistia, že dieťa bude zaočkované."

       Gates by sa veľmi rád dožil registračného systému novorodencov a keďže je to nová technológia, "mali by sme nechať vyrašiť tisíc nových nápadov". Gates tvrdí, že zaočkovanosť v chudobnejších častiach sveta, ako je severná Nigéria a severná India, je pod 50% a mobilná technológia by to mola významne ovplyvniť.

       "Keď rozmýšľam o najväčších dopadoch, budú to zrejme upomienky pre pacientov." povedal Gates. Vysvetlil, že táto technológia by mohla ľuďom pripomínať aby pravidelne užívali lieky na tuberkulózu alebo pripomenúť matkám, že majú urobiť určité veci potrebné pre dieťa v prvom roku jeho života.

       Taktiež povedal, že táto technológia bude monitorovať dávkovanie (napr.vyvarovať sa kontraindikáciám medzi vakcínami a inými v danom čase užívanými medikamentami), ako aj zachranovať životy priamo v teréne. "Malária a tuberkulóza sa stanú prvou vecou, pri ktorej si poviete: wow, bez tejto mobilnej aplikácie by boli všetci títo ľudia mŕtvi."

       Gates povedal poslucháčom, že nejestvuje niečo ako zdravá spoločnosť s vysokým prírastkom obyvateľstva. "Ak ste zdraví, máte nízky nárast obyvateľstva." Väčšina z nás si myslí, že zachraňovanie životov detí zvýši preľudňovanie. Opak je pravdou, tvrdí Gates. "Kľúčovou vecou, najdôležitejším faktom, ktorý by ľudia mali vedieť a dať vedieť ostatným, je: ak zachránite deti do 5 rokov, zabránite preľudňovaniu. Znie to paradoxne. Faktom však je, že rodičia sa do 10 rokov, odkedy sa im zvýši príjem, rozhodnú mať menej detí."

       "Keď počet obyvateľov Zeme rastie zo 6 miliárd na 9 miliárd, tak celý tento prírastok sa deje v slumoch. Slumy rastú, a to je veľmi zaujímavý problém," povedal Gates. "Nezáleží na tom o čo sa staráme - či o životné prostredie, školstvo, výživu, konflikty... - tieto problémy sú neriešiteľné pri 3%-nom ročnom prírastku obyvateľstva. Nikto nedokáže zvládnuť takúto situáciu, takže najlepšie riešenie je zabrániť týmto úmrtiam."

       Povedal, že nastali ťažké časy pre zahraničnú pomoc a vlády znižujú svoje výdavky kvôli momentálnej finančnej kríze. "Veľká Británia je typický príklad," hovori. "Zrušila svoje výdavky na zahraničnú pomoc a je na ceste splniť svoj záväzok. Dúfam, že sa tak nestane aj v USA, ale mám vážne obavy, že dúfam márne."

       Gates hovori, že sa uchýlil k prosíkaniu o peniaze. "Stal sa zo mňa žobrák. Obchádzam vlády a žobrem od nich posledné milióny dolárov potrebné na vyhubenie detskej obrny. Nedostatok financií môže byt príčinou, prečo sa ju ešte vyhubiť nepodarilo."

       Pri otázke, aký ďalší technologický pokrok je v pláne, odpovedal: "Rozhodne sú to roboti. Ak sa Vám nechce ísť na výročnú schôdzu, jednoducho pošlete robota. Keď sa pozrieme na niečo také, ako je detská úmrtnosť, je určitá úroveň, pod ktorú sa nedostanete, ak neviete vykonávať pri pôrode cisárske rezy." Gates tvrdí, že cisársky rez si vyžaduje sterilné prostredie, ale keďže je to v podstate rutinný zákrok, mohol by ho robiť aj robot.

       Povedal, že sme na ceste od počítačov, čo ticho sedia, zatiaľčo ťukáme do klávesnice, cez také, čo nás budú môcť vidieť a mať vysoko pokročilé aplikácie, až k takým, čo nám umožnia presúvať sa a spájať sa s ďalšími užívateľmi v aplikáciách ako Xbox (herná konzola od Microsoftu - pozn. prekl.).

       "Počítače sa učia vidieť, hovoriť, počúvať, chodiť," hovorí Gates. "Tieto zručnosti počítačov nás čakajú možno tak o 5 rokov. ale ak sa počítač naučí splniť danú úlohu, nikdy to nezabudne a môže to robiť bez prestávky 24 hodín denne.

       Gates použil príklad z Južnej Afriky, aby ilustroval, ako vzdelávanie v oblasti zdravia nie vždy plní svoj účel. Spomenul, že jeho nadácia spolupracovala s nadáciou rodiny Kaiserovcov, aby mladých Juhoafričanov vzdelávala o HIV použijúc rôzne formy podávania informácií, vrátane billboardov. Keď sa pýtali mládežníkov, nebolo pochýb, že vedia, čo vedie k nákaze HIV. Nenastali však ani žiadne výraznejšie zmeny v ich správaní, pretože považovali chorobu za vzdialenú budúcnosť. "Keby AIDS zabíjal okamžite, situácia by bola lepšia, lebo by ste videli hromadu mŕtvych vonku pred barmi a pomysleli by ste si: "Nepôjdem tam, vyzerá to podozrivo." Táto absencia spojitosti v mysliach ľudí spôsobuje problémy," povedal Gates. "Ak by všetci chudobní ľudia žili v našom susedstve, nemali by sme problém so zahraničnou pomocou."