Štúdia: Bábätká zaočkované proti pneumokokom sú ohrozené vážnou bakteriálnou nákazou dýchacieho ústrojenstva, na ktorú neúčinkujú antibiotiká

19.10.2010 00:40

NaturalNews.com - 23.IX.2010 - S. L. Baker

 

       Pôvodný článok "Babies given pneumococcal vaccination risk infection with serious drug resistant respiratory disease"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Všetci sme počuli tie argumenty, údajne solídne dôkazy a takmer hystériu vo veci dôležitosti očkovania detí za účelom ich ochrany pred chorobami. Nanešťastie, nielenže očkovanie niekedy spôsobuje vážne nežiadúce účinky (https://www.naturalnews.com/vaccines.html), ale teraz sa ukazuje, že deti očkované proti pneumokokom sú náchylnejšie na ochorenie nebezpečnou formou bakteriálnej nákazy odolnou voči antibiotikám.

       Podľa výskumu nedávno zverejneného v Journal of the American Medical Association (JAMA; časopis Zväzu lekárov USA - pozn. prekl.) sa môžu deti očkované konjugovanou očkovacou látkou proti siedmym typom pneumokokov (PCV-7, obchodná značka Prevenar) v 2., 4. a 11. mesiaci života s vyššou pravdepodobnosťou než neočkované deti nakaziť pneumokokovým kmeňom 19A. Ten sa, zdá sa, stáva superbacilom, pretože si rýchlo vyvíja odolnosť voči viacerým antibiotikám. Konkrétne majú očkované deti vyššiu pravdepodobnosť nákazy tohto typu v ich nosných dutinách a v hornej časti hrdla za nosom.

       Výskumný tím z Univerzitného zdravotného strediska v Utrechte v Holandsku hlásil vo svojej štúdii:

"Prudký nárast výskytu pneumokokového kmeňa 19A, ktorý je častokrát odolný voči viacerým antibiotikám, bol pozorovaný počas posledného desaťročia. V USA je teraz kmeň 19A najčastejšou príčinou pneumokokových invazívnych a respiračných ochorení a najčastejšie pozorovaným kmeňom v nosohltane."

       O príčinách zvýšeného výskytu kmeňa 19A prebiehala diskusia. Nastal len nejak spontánne, alebo bol spôsobený rozsiahlym nad-užívaním antibiotík, alebo je možné, že tie isté očkovacie látky, ktoré by mali zabrániť nákazám, nejakým spôsobom podnecujú vývoj týchto potenciálne závažných nákaz odolných voči antibiotikám? "V USA aj iných krajinách prebiehalo zvýšenie výskytu kmeňa 19A časovo súbežne so zavádzaním plošného očkovania PCV-7 do bežných očkovacích kalendárov pre deti," poznamenali holandskí vedci v ich štúdii.

       Tak sa Dr. Elske J. M. van Gils s kolegami rozhodli vyšetriť spojitosť medzi očkovaním PCV-7 a nosohltanovou nákazou pneumokokovým kmeňom 19A u zdravých novorodencov v Holandsku (kde je odolnosť voči antibiotikám nízka). Deti boli sledované kým nedosiahli dva roky života.

       Výskum prebiehal pred začiatkom plošného očkovania holandských detí proti pneumokokom očkovacou látkov PCV-7, od júla 2005 do februára 2008. Spolu 1.003 bábätiek bolo náhodne rozdelených do troch skupín: prvá bola zaočkovaná dvomi dávkami PCV-7 v 2 a 4 mesiacoch, druhá tromi dávkami PCV-7 v 2, 4 a 11 mesiacoch a tretia nebola vôbec očkovaná (kontrolná skupina). Výtery z nosohltanu boli odobraté vo veku 6 týždňov, 6, 12, 18 a 24 mesiacov.

       Výsledky? Keď mali deti 24 mesiacov, tie, ktoré boli očkované boli takmer dvakrát náchylnejšie na nákazu pneumokokovým kmeňom 19A. Spolu 16,2% zaočkovaných a len 9,2% neočkovaných detí sa nakazilo kmeňom 19A.

       Vo svojej štúdii zverejnenej v JAMA výskumníci podotkli, že ich výskum preukázal po prvý krát, že očkovanie PCV-7 môže viesť k nákaze kmeňom 19A - patogénom, ktorý je známy tým, že spôsobuje zápaly stredného ucha, ako aj potenciálne invazívne pneumokokové respiračné ochorenia, ktoré sú odolné voči liečbe antibiotikami. Myslíte, že títo vedci volajú po zákaze PCV-7? Je to neuveriteľné, ale odpoveď je: Nie. Namiesto toho volajú po ešte viac očkovacích látkach so "širším pokrytím".

       Pridali toto varovanie:

"Potrebujeme si však byť vedomí, že iné kmene s podobnými charakteristikami a schopnosťami vyvolať zdravotné ťažkosti môžu byť na rade a rozšíriť sa, a preto je stály dohľad nad pneumokokmi naďalej dôležitý aj po zavedení konjugovaných očkovacích látok proti vyššiemu počtu pneumokokových kmeňov."

       Inými slovami: pripúšťajú, že po zavedení plošného očkovania bábätiek proti väčšiemu počtu pneumokokových kmeňov by lekári a epidemiológovia mali očakávať ešte viac prípadov šírenia choroby vyvolaných očkovaním.

 

Viac informácií nájdete tu: