Atopická dermatitída po očkovaní proti tuberkulóze, zhoršenie po očkovaní Infanrix Hexa + Prevenar

23.02.2012 15:38

Zuzana z Trenčína

 

       Som matkou dvoch detí, 2,5-ročného Adamka a 10-mesačnej Karolínky. Adamko sa narodil ako riadne donosené a zdravé dieťa. Z pôrodnice sme odchádzali nezaočkovaní, pretože bolo málo detí na to, aby mohli načať 10-dávkové balenie očkovacej látky, a tak sme až dodatočne dostali predvolanie na prvé očkovanie, ktorým bolo očkovanie proti TBC. Samozrejme, ako rodičia, ktorí chcú pre svoje dieťa to najlepšie, sme ho s dobrým úmyslom dali zaočkovať (očkovanie proti TBC dostal ako 2-týždňové bábätko). Dovtedy sme sa, ani ja ani manžel, nevenovali problematike očkovania.

       Približne o necelé 4 týždne po tomto očkovaní sa to začalo. Adamkovi sa tvorili po celom tele vrátane hlavičky červené ložiská, ktoré ho svrbeli a mokvali. Keď sme na to upozornili našu pediatričku, odpovedala nám len toľko, že to je detský ekzém, ktorý má skoro každé dieťa, a že to prejde. Sama mám atopický ekzém od svojich 8 mesiacov a vždy som sa obávala, aby moje deti toto ochorenie nedostali, kedže majú po mne predispozíciu. Samozrejme som našu pediatričku upozorňovala na túto skutočnosť (že mám ja ako matka atopický ekzém) a že máme v rodine silnú cukrovku (moja babka), ale tá tomu neprikladala žiadnu váhu.

       Pri ďalšej návšteve pediatričky v 3 mesiacoch nám ho chceli zaočkovať aj napriek tomu, že v tom čase mal Adamko nádchu a ekzém v zlom stave. Vtedy sme ju poprosili o posunutie očkovania, až keď bude mať Adamko ekzém ukľudnený a nebude mať nádchu. Veď sa má očkovať len vtedy, keď je dieťa úplne zdravé. Pediatričke sa to však veľmi nepozdávalo - asi preto, že si pri našom dieťati nemohla spraviť fajku - zaočkované. Odporučila nám návštevu alergológa.

       Hneď pri prvej návšteve kožnej lekárky v Trenčíne nám bolo povedané, že Adamko má zlatého stafylokoka a bola nám predpísaná antibiotická liečba. Problém s kožou však neustupoval a my sme poprosili našu pediatričku, či nám nevie doporučiť nejakú kožnú lekárku/alergologičku, ktorá sa zaoberá alternatívnou medicínou. Doporučila nám alergologičku v Topoľčanoch.

       Tam sme sa dozvedeli, že náš syn užíval zbytočne antibiotiká, pretože on nemá zlatého stafylokoka, ale atopickú dermatitídu a nasadila nám kortikoidné mastičky, čípky a kvapky na ukľudnenie. Ešte som sa u tejto lekárky dočkala obvinenia, že za synov stav môžem ja, určite som zjedla nejaký silný alergén ako napr. rajčiny, citrusy a pod. (keďže bol len dojčený), alebo som zmenila kozmetiku a prací prášok. Len podotýkam, že od narodenia našich detí používam len ekologické čistiace prostriedky. Cestou kortikoidnej "liečby" sme však ísť nechceli, pretože sama som si touto cestou prešla a nikam to neviedlo. Kortikoidné mastičky, lieky a čípky neliečia príčinu, ale utlmujú dôsledok a škodia iným orgánom.

       V 4 mesiacoch dostal na silné naliehanie našej pediatričky Adamko prvú dávku Infanrix Hexa a Prevenar. Už vtedy sme si neboli istí, či robíme správne. Ešte pred zaočkovaním sme sa pýtali pediatričky na nežiaduce účinky týchto vakcín. Jej odpoveď bola taká, že keď nám dá príbalový leták prečítať, tak svoje dieťa určite nedáme zaočkovať, a že sa ja nemám chovať ako nezodpovedná a psychicky labilná matka, veď som predsa vysokoškolsky vzdelaná. Adamko po tomto očkovaní vyzeral ako prasiatko, celé telo mal zapálené, bol veľmi nekľudný, nevedel spať a všetko ho príšerne svrbelo. Naša pediatrička nás ukľudňovala tým, že môžeme byť radi, že má len ekzém a ten určite nesúvisí s očkovaním.

       Alergologičku v Topolčanoch sme navštevovali do novembra 2009, potom sme sa rozhodli pre alternatívny spôsob liečby, pri ktotom sme dodnes. V 6 mesiacoch nám Adamka samozrejme chceli zaočkovať ďalšou dávkou Infanrixu Hexa a Prevenaru, ale nesúhlasili sme s tým a očkovanie sme stále odkladali. Tým, že sme nesúhlasili s ďalším očkovaním nášho syna, naša pediatrička zmenila celkový prístup k nám a nášmu dieťaťu. Na prehliadkach ho len zbežne prehiadla a celková návšteva trvala cca 5 minút. Keď mal Adam 9 mesiacov, prišli sme s ním k našej pediatričke s tým, že od rána neustále plače ako by ho niečo bolelo. Asi preto, že sme neboli pre ňu obľúbenými, Adamka vôbec neprehliadla, nepopočúvala, nepozrela mu do hrdla, neprehliadal mu bruško, proste ho len videla nám na rukách usedavo plakať a poslala nás domov s tým, že má angínu a nasadila mu antibiotiká.

       Do večera sme boli na pohotovosti, kde hneď ako som ho vyzliekla a lekár mu prezrel bruško nás poslali sanitkou na Kramáre do Bratislavy na operáciu, pretože Adamko mal herniu (= prietrž = pruh - pozn. red.). V BA nemocnici si ma dala zavolať lekárka a pýtala sa ma, prečo dávam svojmu synovi antibiotiká, keď ich vôbec nepotrebuje. Zaujímavé - už druhýkrát za tak krátky čas užíval náš syn antibiotiká úplne zbytočne.

       Po návrate z nemocnice si išiel manžel vypýtať zdravotnú kartu nášho syna s tým, že už našej pediatričke po tejto skúsenosti nedôverujeme a chceme prejsť k inému pediatrovi. Lekárka mu kartu dať nechcela, vraj to musí ukončiť a má si po ňu prísť na druhý deň. Na naliehanie môjho manžela mu zdravotnú kartu dala cca po 2-hodinovom čakaní. V karte bolo podopisované, že Adamka pri poslednej návšteve riadne prezrela, vraj mu prezrela ušká, hrdlo, bruško a vtedy bolo všetko v poriadku, čo samozrejme nie je pravda. Teraz navštevujeme s obidvomi deťmi iného pediatra v Trenčíne, z ktorého aspoň nemáme pocit, že sme pre neho nepohodlnými pacietmi len preto, že nechceme dať očkovať naše deti.

       Adamko teda dostal len očkovanie proti TBC a prvú dávku Infanrix Hexa a Prevenar. Karolínka nemá žiadne očkovanie. 19.VII.2011 sme podpísali u nášho pediatra, že nesúhlasíme s očkovaním našich detí. 20.II.2012 sme obdržali predvolanie na RUVZ v Trenčíne na prejednanie nezabezpečenia povinného pravidelného očkovania našich detí. Vzhľadom na to, že od malička žijem s atopickým ekzémom, viem, že to nie je ľahké a že to človeka vo veľa veciach obmedzuje, a aj kvôli tomu, že v rodine máme silného cukrovkára a aj z nášho etického presvedčenia sme sa rozhodli naše deti neočkovať.

 


Zverejnenie tohto článku (pravopisná a typografická korektúra) zabrali správcovi www.slobodaVockovani.sk približne 30 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, môžete našu činnosť podporiť.

 

Diskusia: Atopická dermatitída po očkovaní proti tuberkulóze, zhoršenie po očkovaní Infanrix Hexa + Prevenar

meno pediatričky

Kačen | 15.04.2012

Aj mňa by zaujímalo meno tej "lekárky" - ela určite myslela tú skvelú ignorantskú pediatričku.

:(

ela | 29.02.2012

este by bolo zaujimave meno tej ,,lekarky,,....

Re::(

Ing. Marián FILLO | 01.03.2012

Ktorej lekárky?

Pridať nový príspevok