Ak milujete svoje deti, nedajte ich zaočkovať proti chrípke

04.10.2010 22:40

Mercola.com - 10.IX.2010 - Dr. Joseph Mercola

 

       Pôvodný článok "If You Love Your Kids, Please Do Not Make This Mistake"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Švédsky úrad pre zdravotnícke výrobky dostal hlásenia od zdravotníkov týkajúce sa narkolepsie ako pravdepodobného nežiadúceho účinku očkovania proti prasacej chrípke vakcínou Pandemrix. Hlásenia sa týkajú "-násťročných" detí, u ktorých vznikli príznaky narkolepsie po mesiaci až dvoch od očkovania proti prasacej chrípke. Fínsko taktiež skúma možnú súvislosť tohto očkovania s nárastom porúch spánku medzi deťmi na jar tohto roku.

       Podľa The Local:

"V Európskej únii bolo očkovaných Pandemrixom okolo 30.000.000 ľudí. Švédsko kúpilo 18 miliónov dávok, tzn. dve dávky pre každého obyvateľa z celkových zhruba 9.300.000 obyvateľov."

       Príbalový leták Pandemrixu uvádza "somnolenciu" (spavosť), i keď nie priamo narkolepsiu, ako známy možný nežiadúci účinok očkovania.

       Fínsky Národný výskumný ústav zdravia (THL) vydal príkaz na zastavenie používania očkovacej látky proti prasacej chrípke Pandemrix kvôli možnej spojitosti s narkolepsiou u detí. THL dostal 6 hlásení o deťoch, u ktorých vznikli chronické poruchy spánku po očkovaní v januári 2010, píše Seer Press News.

       6 prípadov narkolepsie s kataplexiou - zriedkavou chorobou vyznačujúcou sa chronickou spavosťou spolu so stratou svalového napätia (tonus) - sa zistilo vo Francúzsku medzi ľuďmi očkovanými proti chrípke A(H1N1).

       Ako si možno spomínate, Austrália tiež zakázala očkovanie detí do 5 rokov proti prasacej chrípke v apríli 2010 kvôli neúnosne vysokému počtu febrilných kŕčov.

 

Zdroje:

 

Komentár Dr. Mercolu

       Ako už asi viete, zdravotnícke úrady po celom svete si veselo tvrdia, že očkovanie proti chrípke je bezpečné, a to bez ohľadu na to, čo sa deje v skutočnom svete. Zas a znovu sú vážne nežiadúce účinky očkovania prehliadané a zametené pod koberec ako "náhoda". To vzbudzuje otázku: Koľko takýchto "náhod" treba, aby si uvedomili pravidlo? Je veľmi pohodlné pripísať všetky nežiadúce účinky očkovania čistej náhode.

       Pritom Vy i ja veľmi dobre vieme, že keby bol nejaký výživový doplnok spojený s napr. kŕčmi alebo narkolepsiou, bol by okamžite stiahnutý z trhu - z dôvodu ochrany Vášho zdravia, pochopiteľne.

       Ale keď ide o očkovanie, trvajú na tom, že jediným spôsobom ochrany zdravia Vášho i Vašej rodiny je očkovanie proti chrípke každú každučičkú sezónu, od 6 mesiacov života dieťaťa až po hrob, a tí, ktorí sú touto politikou poškodení, sú vnímaní jednoducho ako "povolené straty" alebo ako príliš chorí na to, aby mali z očkovania úžitok, a ich zdravotné problémy by nastali s očkovaním i bez neho.

       Tento druh zvrátenej logiky tu už vyčíňal príliš dlho.

 

Chceli by ste, aby Vaše deti svoj život prespali?

       Čo by ste radšej zažili: týždeň v posteli pijúc teplé nápoje, alebo celoživotné upadávanie do spánku v najnevhodnejších časoch: v škole, počas obeda, v práci, vo Vašom aute...?

       Narkolepsia, záhadná nevyliečiteľná neurologická choroba, ktorá spôsobuje náhle upadnutie do hlbokého spánku, nie je niečo, o čom by ste počuli veľmi často. Avšak Švédsko a Fínsko nedávno bili na poplach, lebo mladí pacienti náhle ochoreli na túto nenormálnu poruchu spánku po očkovaní proti prasacej chrípke.

       Francúzsko, Nemecko a Nórsko tiež začali počítať prípady narkolepsie po očkovaní a EÚ začala vyšetrovanie.

       Švédsky Úrad pre zdravotnícke výrobky (Läkemedelsverket) začal vyšetrovanie 18.VIII.2010. Predmetnou očkovacou látkou je Pandemrix - výrobok GlaxoSmithKline proti pandemickej chrípke H1N1, ktorý sa používal od septembra 2009 vo Švédsku a iných európskych krajinách. K 28.VIII.2010 Švédsko potvrdilo 12 prípadov narkolepsie, ktoré boli spojené s očkovacou látkou Pandemrix, píšu Epoch Times. Najmenej 6 z týchto prípadov sú deti od 12 do 16 rokov. Tieto príznaky sa u nich objavili 4 až 8 týždňov po zaočkovaní Pandemrixom.

       26.VIII.2010 oznámil Seer Press, že Fínsko zastavilo používanie Pandemrixu, keď sa u fínskych detí tiež začala objavovať narkolepsia v nevídanom meradle. Podľa Epoch Times:

"6 prípadov narkolepsie zodpovedá podľa THL ročnému priemeru, ale všetci títo pacienti ochoreli po očkovaní a objavilo sa ďalších 9 prípadov, ktoré však zatiaľ ešte neboli potvrdené."

       Fínsko očakáva predbežné výsledky svojho vyšetrovania koncom tohto roka.

       K 29.VIII.2010 bolo hlásených 6 prípadov narkolepsie s kataplexiou (stratou svalového napätia) aj vo Francúzsku. Francúzsky časopis Le Figaro tvrdí, že tri deti a traja dospelí ochoreli na poruchy spánku po očkovaní dvomi rozličnými očkovacími látkami proti prasacej chrípke. Tieto prípady boli zistené od 23.VIII.2010. 5 prípadov bolo po očkovaní Pandemrixom a 1 prípad po očkovaní očkovacou látkou Panenza, ktorú vyrába Sanofi Pasteur (a ktorú nakúpilo aj Slovensko - pozn. prekl.).

       Doposiaľ bolo podľa Euroclinix.net zistených v Európe 27 prípadov narkolepsie niekoľko týždňov po očkovaní proti prasacej chrípke.

       Prečo a ako toto očkovanie spôsobuje narkolepsiu, treba ešte len zistiť. Ale príbalový leták Pandemrixu hovorí, že "somnolencia" (aj keď nie priamo narkolepsia), je známym možným nežiadúcim účinkom tejto očkovacej látky.

 

Čo je to narkolepsia a aké sú známe prípady?

       Narkolepsia je chronické (dlhotrvajúce, možno až doživotné) ochorenie, ktoré spôsobuje, že z ničoho nič upadnete do hlbokého spánku. Z neznámych dôvodov Váš mozog prestane byť schopný regulovať cykly spánku a bdenia normálne, takže v ľubovoľnom okamihu počas dňa jednoducho zaspíte na niekoľko sekúnd až niekoľko minút, v ojedinelých prípadoch i na hodinu alebo dlhšie.

       Netreba zdôrazňovať, že je to veľmi obmedzujúca choroba, ktorá môže mať výrazne škodlivý dopad na kvalitu Vášho života, nehovoriac o tom, že môže byť nebezpečná, v závislosti od toho, kde náhle zaspíte. Môže to byť aj strašidelná choroba, lebo navyše k hlbokému spánku, väčšina (70%) prípadov narkolepsie je spojená s kataplexiou - náhlou stratou kontroly nad svalmi - spolu so živými halucináciami a úplným ochrnutím na začiatku alebo konci narkoleptickej epizódy.

       Ochrnutie a halucinácie sú oboje "vtrhnutím" prvkov REM spánku (ide o fázu spánku prejavujúca sa rýchlym pohybom očí, angl. Rapid Eyes Movement = REM - pozn. prekl.). Halucinácia je vlastne snom, aj keď ste pri vedomí. Pocit ochrnutia je vlastne bežným "spánkovým ochrnutím", ktoré za normálnych okolností nastáva, kým ste v hlbokom spánku, takže si ho nikdy nevšimnete.

       Z pochopiteľných dôvodov môžu tieto príznaky človeka poriadne vystrašiť, keď sa prvý krát objavia. Podľa Federálneho výskumného ústavu zdravia v USA (US National Institutes of Health = NIH):

"Výskumníci objavili abnormality v rôznych častiach mozgu zapojených do regulácie REM spánku, ktoré pravdepodobne prispievajú k vzniku týchto príznakov.

       Odborníci sa teraz domnievajú, že je pravdepodobné, že - podobne ako u iných komplexných chronických neurologických chorôb - pri narkolepsii pôsobí viacero činiteľov súčasne spôsobujúc neurologické dysfunkcie a nečakaný REM spánok.

       Viacero variantov (alel) génov umiestnených v oblasti chromozómu 6 známeho ako HLA komplex sa ukázalo byť silne (aj keď nie výlučne) spojených s narkolepsiou. HLA komplex obsahuje veľký počet súvisiacich génov, ktoré regulujú kľúčové aspekty fungovania imunitného systému...

       Skupiny neurónov v niektorých častiach mozgového kmeňa a v strednom mozgu, vrátane talamu a hypotalamu (lôžko a podlôžko), pôsobia spoločne pri ovládaní spánku...

       Genetické predurčenie samotné nie je schopné spôsobiť narkolepsiu. Ďalšie činitele - ako napr. nákaza, dysfunkcia imunitného systému, trauma, hormonálne zmeny či stres - sa môžu tiež podieľať na vzniku choroby."

       Nanešťastie pre deti postihnuté touto neliečiteľnou chorobou, príznaky majú sklony sa ZHORŠOVAŤ počas 20-30 rokov po tom, čo sa prvý krát objavia. Panuje všeobecná zhoda v tom, že čím skôr sa príznaky objavia, tým horšie človeka postihnú. Po 60-ke príznaky zvyčajne slabnú.

 

Austrália dočasne zakázala očkovanie proti chrípke kvôli febrilným kŕčom

       V apríli 2010 Austrália zastavila očkovanie detí do 5 rokov proti chrípke po tom, čo sa zistil (v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi) nezvyčajne vysoký počet nežiadúcich účinkov počas 12 hodín po očkovaní. Išlo hlavne o vysoké horúčky a kŕče. Rok staré dieťa dokonca po zaočkovaní proti chrípke upadlo do kómy.

       Austrálske Ministerstvo zdravotníctva však 30.VII.2010 obnovilo očkovanie malých detí proti sezónnej chrípke tvrdiac, že:

"Bližšie sledovanie nežiadúcich účinkov tohtoročného očkovania proti sezónnej chrípke u detí do 5 rokov ukázalo, že vyšší než bežný výskyt horúčok a febrilných kŕčov pravdepodobne spôsobuje očkovacia látka Fluvax od firmy CSL, takže rodičia sa môžu poradiť so svojím lekárom a použiť iné značky na trhu, ak chcú dať svoje malé deti zaočkovať."

       Austrálsky hlavný hygienik tiež povedal:

"V mojej poslednej správe rodičom a zdravotníckej verejnosti 1.VI.2010 som zdôraznil, že Fluvax sa zdá byť hlavným rizikovým faktorom, ale kvôli ich obmedzenému používaniu, nebolo dostatok dôkazov o rozšírení horúčok a febrilných kŕčov spojených s inými očkovacími látkami na trhu.

       Preto som naďalej odporúčal zastaviť očkovanie proti sezónnej chrípke u zdravých detí do 5 rokov akoukoľvek značkou očkovacej látky.

       Pokračujúce vyšetrovania v Austrálii i v zámorí naznačujú, že výskyt febrilných kŕčov u detí do 5 rokov nie je vyšší než bežný pri očkovaní proti chrípke očkovacími látkami Influvac a Vaxigrip."

       Ako vidíte - na trhu je niekoľko očkovacích látok proti chrípke. Niektoré sú výlučne proti A(H1N1), zatiaľčo iné sú kombináciou H1N1 spolu so sezónnymi chrípkovými kmeňmi.

       Doposiaľ bolo významne zvýšené riziko spojené s Pandemrixom (GlaxoSmithKline) a možno Panenzou (Sanofi Pasteur) v Európe a Fluvaxom (CSL) v Austrálii. Avšak o všetkých ostatných sa tvrdí, že sú "bezpečné". Ja by som však na to svoje zdravie nestavil.

       Čo teda toto všetko znamená pre občanov USA (ale i Slovenska - pozn. prekl.), ku ktorým chrípková sezóna zakrátko príde?

 

Plán pre túto chrípkovú sezónu v USA

       Novinkou tento rok je, že tohtoročná očkovacia látka proti sezónnej chrípke bude kombináciou obsahujúcou okrem dvoch kmeňov sezónnej chrípky aj kmeň prasacej chrípky - nebudete mať na výber, či si ich necháte aplikovať samostatne, ako ste to mohli minulý rok.

       FDA (U.S. Food and Drug Administration = Úrad na kontrolu potravín a liečiv) vymenúva 6 samostatných a 5 trojitých očkovacích látok proti chrípke schválených pre chrípkovú sezónu 2010/2011 v USA, a okrem toho aj jednu očkovaciu látku, ktorá sa vstrekuje do nosa.

       Podľa Barbary Loe Fisher bude tohtoročná očkovacia látka proti sezónnej chrípke obsahovať jeden chrípkový vírus typu B a dva typu A, z ktorých jeden je H1N1.

       Ako si možno spomínate, vo februári 2010 CDC (Centers for Disease Control and Prevention = Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA; niečo ako slovenský Úrad verejného zdravotníctva - pozn. prekl.) oznámilo, že každý občan USA vo veku od 6 mesiacov až po hrob by sa mal dať každý rok očkovať proti chrípke - či už je zdravý alebo chorý.

       Ale navzdory z celého sveta prichádzajúcim správam o škodlivých nežiadúcich účinkoch očkovacích látok proti A(H1N1), USA sa ešte nevysporiadali so žiadnou z týchto obáv ohľadom nadchádzajúcej chrípkovej sezóny. Deti nie sú jedinou skupinou, ktorá prudšie reaguje na trojitú očkovaciu látku obsahujúcu aj zložku proti H1N1.

       Podľa Barbary Loe Fisher z NVIC (National Vaccine Information Center = Národné informačné stredisko o očkovaní; nezisková organizácia snažiaca sa o objektívne informovanie o očkovaní v USA - pozn. prekl.) bola zriadená špeciálna vládna komisia na vyšetrovanie minuloročnej očkovacej látky proti H1N1, keďže je zrejme spojená s vyšším výskytom určitých druhov reakcií. Výbor predbežne zistil, že s očkovacou látkou proti prasacej chrípke H1N1 z minulého roka boli spojené tri problémy. Barbara Loe Fisher hovorí:

"Jedným je Guillain-Barrého syndróm (GBS), o ktorom vieme, že ho spôsobuje očkovanie proti chrípke, už od roku 1976, keď bola použitá prvá očkovacia látka proti prasacej chrípke. Potom to je ochorenie krvi zvané trombocytopénia (nedostatok krvných doštičiek). To je autoimúnna choroba.

Ďalším je Bellova obrna (ochrnutie tváre). Je to neuroimúnna reakcia.

Vláda hovorí, že nevie, či ide o skutočné dôsledky očkovania, ale sú určité dobré dôvody myslieť si to."

       Vo svetle nedávneho vývoja v Európe a Škandinávii idú teraz USA v ústrety chrípkovej sezóne 2010-2011 s očkovacou látkou, ktorá môže vyvolávať silné reakcie. Barbara Loe Fisher hovorí:

"Robím si starosti. V USA je 300 miliónov obyvateľov, ktorí... by mali byť zaočkovaní touto očkovacou látkou proti chrípke. A je tu agresívny tlak médií a ďalších, ktorí nasledujú vedenie vlády, takže sme možno v zlej situácii."

 

Ázia v akcii

       Minulý mesiac oznámil Korea Herald, že Kórejskému úradu verejného zdravotníctva bolo nahlásených takmer 2.600 nežiadúcich účinkov v súvislosti s očkovaním proti prasacej chrípke. Týmito nežiadúcimi účinkami boli (okrem iných): horúčky, bolesti hlavy, alergické reakcie a 10 úmrtí.

       Poslanec Shim Jae-cheol z vládnucej Veľkej národnej strany k tomu povedal:

"Je možné, že očkovanie proti chrípke spôsobuje nežiadúce účinky u niektorých jednotlivcov. Radšej než tlačiť na spotrebovanie očkovacích látok, čo sú na sklade, by mala vláda byť pri očkovaní proti chrípke opatrnejšia."

 

Predchádzajte chrípke bez rizika nežiadúcich účinkov

       Mám vážne obavy z bezcitného postoja, ktorému je ukradnuté naše zdravie, a ktorý ignoruje akékoľvek dôkazy odporujúce pro-očkovacej propagande. Kedykoľvek ide o zdravie miliónov ľudí, mal by byť aplikovaný princíp predbežnej opatrnosti.

       Známky toho, že tohtoročná očkovacia látka proti chrípke môže byť oveľa nebezpečnejšia než tie minuloročné, sú už tu! Vyzývam Vás, aby ste si našli čas a naozaj poriadne zvážili Vaše rozhodnutie pred tým, než sa poženiete za tohtoročným očkovaním proti chrípke.

       Našťastie, spolu so zlými správami o očkovacích látkach proti chrípke sme tento rok videli rozmach štúdií o vitamíne D, ktoré posilňujú dôkazy, že to je silné preventívne opatrenie proti nachladnutiam a chrípke.

       Napr. ak ste tehotná alebo máte v úmysle otehotnieť, mala by ste vedieť, že článok, vydaný 1.V.2010 v American Academy of Pediatrics News (Správy Americkej akadémie detského lekárstva), odporúča tehotným ženám užívať 4.000 IU vitamínu D denne na prevenciu nákaz a chorôb, udržanie si dobrého zdravia a na pôrod zdravších, silnejších bábätiek.

       Ale aj toto zdanlivo veľké množstvo by mohlo byť vážne neprimerané pre mnohé ženy. Niektoré môžu potrebovať viac než 10.000 jednotiek za deň a jediný spôsob, ako si byť na istom, je dať si otestovať hladinu vitamínu D.

       Potom sa pozrite na túto japonskú štúdiu z minulého roka, ktorá ukázala, že skupina detí užívajúca vitamín D3, mala o 58% nižšiu pravdepodobnosť ochorenia na chrípku typu A. To je vyššia účinnosť, než možno tvrdiť o akejkoľvek očkovacej látke proti chrípke, a nie je to spojené s bremenom možných zničujúcich nežiadúcich účinkov!

       Keďže už vieme, že väčšina detí a mladistvých má nedostatok vitamínu D, vyzývam Vás, aby ste dali otestovať hladinu vitamínu D u Vašich detí, a ak sa ukáže, že ho majú nedostatok, aby ste sa riadili mojimi odporúčaniami na optimalizáciu hladiny vitamínu D. Ak to urobíte, výrazne tým znížite pravdepodobnosť, že tento rok dostanú akúkoľvek chrípku či nádchu.

       Pre viac informácií Vám vrelo odporúčam pozrieť si moju hodinovú zdarma lekciu o vitamíne D spolu s mojím videom o úlohe vitamínu D pri prevencii chrípky.

       Tiež by som rád oznámil, že v týždni od 1. do 6.XI.2010 spúšťame spolu s NVIC "týždeň uvedomenia si rizík očkovania" (Vaccine Awareness Week). Vydáme niekoľko veľmi dôležitých správ, takže čítajte naďalej naše stránky a poznačte si to do kalendára!