Ad: Žasnem nad hlúposťou a aroganciou "odborníkov"

02.09.2011 18:09

Ing. Marián FILLO

 

       Nestáva sa nám často, že by niekto vyslovene negatívne zareagoval na našu Petíciu za slobodnú voľbu v očkovaní, našu webovú stránku, besedy a pod. Vlastne sa tak doposiaľ stalo len toľkokrát, že to spočítame aj na prstoch. Dnes ráno mi prišiel takýto e-mail, ktorého predmet správy vidíte v nadpise tohto článku (to "Ad:" som tam pridal ja, lebo v tomto článku budem ten e-mail komentovať):

Dostala sa mi do rúk vaša Petícia a nedá mi, aby som nezareagovala.

Oháňate sa Listinou základných práva a slobôd. Malo by sa ale týkať iba rodičov samých a nie ich detí. Prečo ? Keď sú mater s otcom šibnutí a neuznávajú význam očkovania, nech si tetanus dostanú, keď sa nepreočkujú, to je ich problém. Ale ohrozovať zdravie detí, to je skutočne trestuhodné. Akým právom majú ohrozovať svoje dieťa, že dostane čierny kašeľ, tuberkulózu, kiahne, obrnu a mnoho ďalších chorôb, ktoré zanechajú na ich zdraví trvalé následky ? Kde je právo dieťaťa na zdravý vývoj ? Načo si po desaťročia lekári lámali hlavy, aby týmto chorobám predišli ? Práve vďaka takýmto chorým mozgom sa znova rozširujú choroby, ktorých sme sa úspešne zbavili. A že ich diskriminujú pri vstupe do jaslí a škôlok ? To je predsa logické, veď to je ohrozovanie zdravia ostatných detí, ktorých rodičia nemali to svedomie, aby ohrozovali svoje deti. Nie že by som takýmto zadubeným rodičom dala pokutu, ale odobrala by som im právo mať deti prípadne ich vychovávať. Migrácia obyvateľstva v dnešných dobách tieto nákazlivé choroby znova roznáša po celej Európe vďaka štátom, kde povinné očkovanie nebolo zavedené.

 

Darina Samáková
Trenčín

 

Moja odpoveď

 

Milá pani Samáková,

       napriek neprijateľne arogantnému tónu Vášho e-mailu sa Vám pokúsim slušne a zrozumiteľne odpovedať.

       Očkovanie so sebou nesie určité riziká, ktoré sú nie práve malé. Dať či nedať zaočkovať svoje dieťa je teda (prinajmenšom u určitých chorôb) dosť ťažká voľba - medzi jedným a druhým rizikom. Celé to komplikuje fakt, že ani jedno z týchto dvoch rizík nevieme presne kvantifikovať. Všetko sú to len odhady, navyše iba veľmi približné. Za týchto okolností je morálne naozaj neprijateľné nútiť kohokoľvek podstúpiť jedno riziko a nenechať ho slobodne sa rozhodnúť, ktoré z tých rizík si vyberie. Možno totiž práve v jeho prípade bude riziko očkovania vyššie. Navyše si treba uvedomiť, že u každého jedného očkovania je vždy skupina ľudí, čo si nevytvori žiadne alebo len príliš málo protilátok. Títo ľudia potom vlastne nesú obe riziká - aj riziko očkovania, aj riziko ochorenia.

       Nedať sa preočkovať proti tetanu môže byť v tom-ktorom prípade vyslovene rozumné. Napr. naša detská lekárka po poslednej tetanovke mala takú reakciu až strach. V jej prípade - keďže nepracuje na poli, ani nemá zvýšené riziko fyzického poranenia, je určite rozumnejšie nepokúšať osud a radšej si dať väčší pozor na zranenia a poriadnu dezinfekciu prípadných zranení, než očkovať.

       Presne to isté však je prípadom mnohých detí, keďže napr. 0,6 mg hliníka vo vakcíne proti tetanu niekoľkonásobne prekračuje hranicu toxicity.

       Takže očkovanie ohrozuje životy malých detí rovnako tak (a mnohokrát aj oveľa viac) ako prenosné ochorenia. To, že o tom buď neviete alebo si tento fakt nechcete pripustiť, je poľutovaniahodné.

       Čo sa týka Vami vymenovaných chorôb, dovoľte mi pousmiať sa nad tým. Totiž (pravé) kiahne už boli vyhubené a neohrozujú nikoho. Už desiatky rokov sa proti nim neočkuje. Ak ste však mala na mysli očkovanie proti ovčím kiahňam, tak asi o tejto chorobe veľa neviete, keď v súvislosti s ňou hovoríte o trvalých následkoch (u detí).

       Očkovanie proti tuberkulóze nechráni pred vznikom tuberkulózy a už aj hlavný odborník MZ SR na detskú pneumológiu Dr. Brezina sa vyjadril, že toto očkovanie je viac na škodu než na úžitok. Keď tak sa môžete hádať o potrebe tohto očkovania s ním a nie so mnou.

       No a očkovanie proti čiernemu kašľu je tak úchvatne účinné, že vyše 80% tých, čo minulý rok na Slovensku dostali čierny kašeľ, bolo plne zaočkovaných. Spýtajte sa ÚVZ SR, ak neveríte mne.

       Nakoniec detská obrna je choroba, čo sa dnes vyskytuje len v subsaharskej Afrike, Indii, Afganistane a Pakistane v počte celosvetovo pár stoviek ročne. Na Slovensku nebola už vyše 50 rokov. Prečo proti nej plošne očkujeme, keď proti iným exotickým chorobám (cholera, mor, žltá zimnica, japonská encefalitída...) nie?
       Spomínate právo dieťaťa na zdravý vývoj. Vedzte, že práve podľa tohto práva mnohí rodičia očkovanie odmietajú. Nerobia to z nejakého rozmaru, ale z oprávnenej obavy, že očkovanie poškodí zdravie ich dieťaťa.

       Načo si lekári lámali hlavy? To je dobrá otázka, lebo sú napr. známe úspešné vyliečenia podávaním vitamínu C aj z tých chorôb, proti ktorým sa povinne očkuje. Načo si objavitelia tejto liečby lámali hlavy, keď sa dnes liečba lacným a bezpečným vitamínom C široko ignoruje v prospech drahých a nebezpečných vakcín?

       Ktoré choroby sa rozširujú kvôli odmietačom očkovania? Čierny kašeľ sa šíri napriek všetkému očkovaniu. Akú inú prenosnú chorobu spomedzi tých, proti ktorým sa povinne očkuje, ste na Slovensku zaznamenala za posledných 10 rokov, u ktorej by sa ukázalo, že ochorelo na ňu viac neočkovaných než očkovaných? Dajte vedieť, lebo ja o takej neviem. A čoho sa bojíte? Však Vaše očkované deti to predsa neohrozuje. Alebo áno? Ak áno, tak načo ste ich potom dala očkovať?

       O žiadnej diskriminácii neočkovaných detí pri vstupe do slovenskej škôlky či jaslí neviem. Asi ste si to pomýlila s Českom. Navyše to ani nemá logiku. Ako ohrozuje neočkované (nechránené) dieťa v škôlke iné deti, ktoré sú očkované (chránené)? A ak ich ohrozuje, tak načo sú potom vôbec očkované?

       Myslím si, že právo vychovávať deti by naopak mali odobrať tým, čo sa o riziká a prínosy očkovania vôbec nezaujímajú, len očkujú hlava-nehlava, a tým vyrábajú čoraz viac autistov, alergikov, astmatikov, diabetikov i onkologických pacientov, čo má katastrofálny dopad na zdravie nastupujúceho pokolenia, následne i na hospodárstvo a celú spoločnosť.

       Na záver strašíte migrantami. Ktorú chorobu k nám migranti za posledných 10 rokov zavliekli? Keď by sme sa pozreli na fakty, zistili by sme, že to je len hlúpe xenofóbne strašenie nejestvujúcou hrozbou, ktoré ste pravdepodobne len bezmyšlienkovito okopírovala od nejakého demagóga z (R)ÚVZ. Skutočné štatistiky však hovoria o niečom inom. Rozlišujme, prosím, dojmy od pojmov a faktov.

 

       So srdečným pozdravom

Ing. Marián Fillo

 

Diskusia: Ad: Žasnem nad hlúposťou a aroganciou "odborníkov"

zodpovedným rodičom

gabo | 02.09.2011

Tuto panej poviem len jedno. Múdry človek sa poučí zo svojich omylov z nevedomosti rizík očkovania po ktorom jeho dieťa utrpelo vážne zdravotné následky či už autizmus, cukrovku, rakovinu smrť atď.
Svoje ďalšie dieťa viac nevystaví týmto rizikám očkovania a dopraje mu právo na ZDRAVÝ VÝVOJ.
Len šibnutá mater s otcom s hrošou kožou by vystavili po zlých skúsenostiach svoje ďalšie deti tomuto šialenstvu.
Milá pani ak chcete očkujte si! Ale seba a svoje deti! Zadubenci potrebujú dostať sami facku od farmaceutického molocha. Ak sa aj Vaše dieťa dostane po povinnom očkovaní do rúk Mengeleho výskumníkov snáď začnete používať aj mozgové závity. Nech sa páči, keď ste taká zodpovedná. Len neurážajte utrápených rodičov a ich deti, ktoré niesli a nesú nespravodlivý kríž v mene "kolektívnej imunity" (vo forme ťažkých chorôb, "liečby" a smrti) ...aby otvorili hlupákom oči.

<< 1 | 2

Pridať nový príspevok