Ad: Výzva RÚVZ Trnava ohľadne posunutia povinného očkovania - DOPLNENÉ

01.07.2011 10:57

Ing. Marián Fillo

 

Doplnené: článok bol pôvodne vydaný 1.VII.2011 o 303 a doplnený o 1057 o posledný odstavec.

 

       Zdá sa, že RÚVZ Trnava je v poslednom čase nejaký hyperaktívny. Ďalšia čitateľka nášho webu sa na nás obrátila s otázkou, čo si má počať s papierom, ktorý dostala z RÚVZ Trnava. Táto mamička pritom chcela iba odklad akéhokoľvek očkovania do ukončenia 6. mesiaca života dieťaťa. RÚVZ Trnava však asi nemá nič rozumnejšie na práci (to by bol - mimochodom - dobrý tip pre ministra financií na zoškrtanie výdavkov v zdravotníctve) a tak vypisuje takéto pozoruhodné "diela":

papier z RÚVZ Trnava

       V prvom rade, vek na očkovanie nie je stanovený zákonom, ale vyhláškou MZ SR č. 585/2008 Z.z.. Zaujímalo by ma, kedy konečne právnička z RÚVZ Trnava prestane písať ako právnický polo-analfabet. Pri osobnom stretnutí s ňou na mňa pôsobila dosť dezorientovane, a aj keď už ubehlo odvtedy niekoľko mesiacov, stále sa - očividne - vo veci neorientuje. Za čo ju teda tento štát (tzn. aj ja - z daní, ktoré štátu odvádzam) vlastne platí?

       V druhom rade, oznámenie o posune očkovania nie je v zmysle nijakého zákona ani vyhlášky, pretože ani zákon ani vyhláška s niečím takým vôbec nepočítajú a nijak to neriešia. Oznámenie posunu očkovania si právnička RÚVZ Trnava zrejme ad hoc vymyslela. Taký pojem jednoducho nie je nikde zadefinovaný.

       V treťom rade, povinné očkovanie sa nevykonáva v zmysle platného očkovacieho kalendára, ale v zmysle prílohy č. 2 časť A vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z.z. v znení vyhlášky MZ SR č. 273/2010 Z.z. Očkovací kalendár je len právne nezáväznou pomôckou pre lekárov, aby nemuseli veľmi rozmýšľať nad tým, kedy, koho a proti čomu zaočkovať, lebo ustanovenia vyhlášky by nemuseli pochopiť.

       Vo štvrtom rade, posunutie termínu ľubovoľného očkovania NIE JE vo VÝLUČNEJ kompetencii akéhokoľvek lekára, keďže podľa §6 Zákona č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti má človek právo odmietnuť ľubovoľný zdravotnícky zákrok. Z tohto práva sú tri výnimky, avšak žiadne preventívne očkovanie nespadá do ani jednej z tých troch výnimiek.

       Keďže predpokladám, že nie je čo predložiť na RÚVZ, lebo posun očkovania v tomto prípade nie je z dôvodu choroby či inak poškodeného zdravotného stavu dieťaťa, je táto žiadosť bezpredmetná a tým pádom ju možno ignorovať.

       Ak by ste sa chytali za hlavu, že ako sa taká diletantka mohla ocitnúť na mieste právničky RÚVZ Trnava, tak mám jeden dobrý tip na vysvetlenie: Keď som s jednou známou išiel na RÚVZ Trnava ako jej zástupca, tak sme mali časový sklz. V rámci slušnosti sme teda zavolali na RÚVZ a vypýtali si od spojovateľky pani Radosovú, že jej chceme oznámiť meškanie. Tak nás na pani Radosovú prepojili. Vysvitlo však, že to nebola tá pani Radosová, ktorú sme my mali na mysli, ale jej matka. Ak neveríte, pozrite si zoznam kontaktov RÚVZ Trnava.

 

Diskusia: Ad: Výzva RÚVZ Trnava ohľadne posunutia povinného očkovania

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok