Ad: Padá hviezda kolektívnej imunity (Dieťa 1/2014) — OPRAVA

05.01.2014 22:27

Mgr. Peter Tuhársky + Ing. Renáta Krausová

 
Vážení čitatelia mesačníka Dieťa,

 

titulka mesačníka Dieťa č. 1/2014       hoci príprave článkov do seriálu Hovorme o vede v mene občianskeho združenia Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania venujem veľkú pozornosť, v časti „Padá hviezda kolektívnej imunity“ v časopise Dieťa č. 1/2014 som vyslovil mylný názor:

„Tlačová správa FDA je tak azda posledným klincom do rakvy mýtom o kolektívnej imunite proti čiernemu kašľu. Keďže vakcína neznižuje prenos ochorenia, nemôže priniesť kolektívnu imunitu, a vzhľadom na krátkosť jej účinku ju nikdy priniesť ani nemohla.“

       Bola to moja interpretácia dôsledkov citovaných výskumov. Na základe čitateľského ohlasu som sa však dostal k štúdii, kde jednozložková acelulárna vakcína za daných okolností predsa len znižovala riziko prenosu ochorenia.

       Vzhľadom na trvanie jej účinku, vplyv na celkovú kolektívnu imunitu populácie považujem naďalej za veľmi otázny; ostatne, viacerí výskumníci vidia vážne nedostatky a dúfajú vo vývoj lepšej vakcíny.

       Z hľadiska cocoon stratégie, teoreticky by acelulárna vakcína mohla do istej miery znížiť riziko nákazy, no je tu mnoho otáznikov a práve deficit jednoznačných vedeckých dôkazov viedol k zamietnutiu vládnej podpory tejto stratégie v Austrálii. Vetu „teraz sú tu nové dôkazy o tom, že tento koncept nefunguje“ treba chápať v zmysle „teraz sú tu nové dôkazy [svedčiace v prospech tej možnosti], že tento koncept nefunguje“. Rodičia malých detí by preto mali zachovať opatrnosť — aj ľudia očkovaní proti čiernemu kašľu sa stále môžu nakaziť a šíriť nákazu. Zotrvávam v presvedčení, že odporúčanie alebo dokonca vynucovanie očkovania by sa nemalo diať bez jednoznačných dôkazov o jeho bezpečnosti a účinnosti.

       Mojím cieľom je informovať pravdivo a presne, preto sa za svoj nepresný hodnotiaci úsudok čitateľom či iným dotknutým subjektom ospravedlňujem. Problematiku sa pokúsim podrobnejšie objasniť v ďalšej časti seriálu.

 

Mgr. Peter Tuhársky
o.z. Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania

 


 

       Článok Mgr. Petra Tuhárskeho sme avizovali na titulke mesačníka Dieťa pod krátkou upútavkou „Vakcína proti čiernemu kašľu nechráni pred ochorením a šírením nákazy“ — presnejšie by upútavka mala znieť „Vakcína proti čiernemu kašľu nechráni pred nakazením a šírením nákazy“, ako sa správne uvádza aj v úvode článku na strane 34. Opravujeme zároveň preto túto terminologickú nepresnosť.

       Redakcia mesačníka Dieťa s vďakou podporuje vyjadrenie autora. Mgr. Peter Tuhársky sa pri tvorbe seriálu opiera o stovky štúdií, pričom publikované sú ich tisíce. Autor i redakcia jednoznačne vítajú seriózne čitateľské reakcie a v prípade mylného tvrdenia či hodnotiaceho úsudku sme pripravení ihneď zjednať nápravu a vyjadrenia opraviť.  Veríme, že tento prístup z našej strany môže byť aj inšpiráciou pre tých, ktorí sa za svoje omyly alebo dokonca neustále uvádzané dezinformácie doteraz nikdy neospravedlnili a naďalej ich šíria v odbornej i rodičovskej verejnosti. Naša redakcia i aktivisti v tejto oblasti sa neustále usilujeme o dialóg s odbornou verejnosťou. Musíme však konštatovať, že zo strany odborných autorít nie je žiadna ochota k dialógu, ktorý by zaiste prospel a je potrebný. Dôkazom toho je napríklad  naposledy zamietnutie účasti zástupcov MZ SR na besede o očkovaní, ktorú organizovala redakcia Dieťaťa a na ktorú hovorkyňa MZ SR opakovane potvrdzovala účasť zástupcov MZ SR. K takémuto dialógu nás aj vyzývajú v osobnej komunikácii niektorí lekári (pediatri i odborníci z iných oblastí medicíny) a považovali by za potrebné, aby MZ SR pristúpilo k otvorenej komunikácii s rodičmi.

       Prirodzene, bude nás zaujímať aj názor MZ SR, čo sa týka štúdie FDA, ktorú uvádzame v článku. Požiadame o vyjadrenie aj našich odborníkov z MZ SR ku cocoon strategy, ktorú sme predstavili v článku docentky Chovancovej v Dieťati č. 12/2012.

 

Ing. Renáta Krausová
šéfredaktorka mesačníka Dieťa

 


Zverejnenie tohto článku (grafická úprava) zabralo šéfredaktorovi www.slobodaVockovani.sk približne 30 minút čistého času.

Ak sú pre Vás tieto informácie zaujímavé či prínosné, budeme radi, ak našu činnosť podporíte.

 

Diskusia: Ad: Padá hviezda kolektívnej imunity (Dieťa 1/2014) — OPRAVA

čuškajú si

stara mama | 06.01.2014

Je neuveriteľné, že naši super vakci - odborníci si takúto dôležitú informáciu nevšimli, azda ešte driemkajú pod vianočným stromčekom ?? A stavila by som sa s hocikým, že o tom nevedia ani pediatri, tí asi o tomto vedia najmenej a tak rodič, starí rodič, zistuj si po vlastnom sám informácie, lebo super odborníci nechcú vedieť, lebo im to nepasuje a narušuje ich utkvelú predstavu o očkovaní, naučenú a nabiflenú na školeniach farmaceutických spoločností !

Re:čuškajú si

Martin | 06.01.2014

Všimli, nevšimli. Napr. naši novinári si vôbec "nevšimli", že v Poľsku je od 1.1.2014 odluka cirkvi od štátu, takže peniaze, ktoré nejdú na politickú organizáciu zvanú Cirkev, môžu ísť do zdravotníctva, školstva...

Re:Re:čuškajú si

Ing. Marián FILLO | 07.01.2014

OK, Martin,

a ako súvisí poľská odluka cirkvi od štátu s aktuálnou úrovňou poznania SK (prípadne PL) pediatrov?

Odhliadnuc od toho, bolo by asi veľmi naivné domnievať sa, že peniaze, čo predtým v Poľsku šli na chod cirkví, budú teraz tiecť do zdravotníctva... :-)
Ha, ha, ha... Budú vytunelované ako všetko ostatné, prípadne budú (v tom lepšom prípade) použité na splácanie štátneho dlhu (rozumej: minulého tunelovania).

Re:Re:Re:čuškajú si

stara mama | 07.01.2014

Len naivný si môže myslieť, že to môže dopadnúť ako v rozprávke so šťastným koncom- teda, že peniaze pôjdu v Poľsku do zdravotníctva veru ha-ha, ale chcela som o inom,teda k téme- naše skúsenosti- doposiaľ sú takéto, neočkujeme už do veku 17. mesiacov a sme zdravý ako BUK- na rozdiel od tých, ktorí sa dali zlákať tak úžasnými vakcínami a toto sú skúsenosti priamo z našej rodiny, kde teda môžem porovnávať, lebo máme viacero malých detí v rodine, z ktorých práve ten najmladší, neočkovaný je najzdravší a čím ďalej tým viac som o tom presvedčená, že to bolo a je správne rozhodnutie. Samozrejme stojí to veľa času,ktorý mladé mamičky nemajú, zisťovať si a zaujímať sa o túto problematiku a veľa z nich nemá žiadny prístup k informáciam, teda ak nerátam jednostranný od pediatra, ktorý tiež ani netuší čo deťom pichá...,a veľmi veľa ľudí si nič nezisťuje po vlastnej osi a ďaľší sú zas zadubený až hrôza a nepripustia žiadnu konštrutkívnu debatu. Ináč výborná relácia na Slobodnom vysielači v sekcii Informačná vojna - z 18.12.2013 o Kolektívnej imunite s Mgr. Tuharským- vrelo odporúčam vypočuť si to.

Re:Re:Re:Re:čuškajú si

Martin | 07.01.2014

Slobodný vysielač a sloboda v očkovaní robia dobrú prácu. Môj známy pracoval ako biológ - imunológ v SAV, jednoznačne odmietol očkovanie pretože nefunguje, tiež mi potvrdil, že lekári nemajú také vzdelanie zo školy z biológie ako prírodovedci, takže ani nemôžu vedieť o tom, ako škodí vakcína, pokiaľ si to sami nenaštudujú.

Re:Re:Re:Re:Re:čuškajú si

franto | 07.01.2014

A môj známy je zas lekár - imunológ a jednoznačne očkovanie podporuje, lebo si to môže denne aj na základe laboratórnych testov protilátok overiť...

Re:Re:Re:Re:Re:Re:čuškajú si

Martin | 11.01.2014

Tak nech ľudí, ktorých zaočkuje, sleduje aspoň 20 rokov a urobí z toho štúdiu :-)

Re:Re:Re:Re:Re:Re:čuškajú si

Lulik | 11.01.2014

Lebo ma dobre zaplatene ? :)

Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:čuškajú si

franto | 12.01.2014

A ako viete, že ten biológ - imunológ to nemá zaplatené?

Re:Re:Re:Re:Re:Re:čuškajú si

Ing. Marián FILLO | 12.01.2014

Franto, overuje si ten Váš známy lekár laboratórne aj nežiaduce účinky očkovania, napr. alergie, neurologické či autoimunitné poruchy a choroby?

Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:čuškajú si

franto | 13.01.2014

Samozrejme, že si overuje, aj si to sleduje, je totiž alergológ - imunológ. S dlhoročnými skúsenosťami, čo za tie roky činí niekoľko tisíc pacientov. Zapojený do klinického výskumu, má za sebou medzinárodné stáže. A stovky hodín denných a nočných služieb a nezaplateného času pri pacientoch aj mimo služieb (to keby tu chcel hneď niekto vysloviť ničím nepodložené obvinenie, že ak jednoznačne podporuje očkovanie, tak je jednoznačne zaplatený farmafirmami). Stovky hodín štúdia - nie pár desiatok hodín na googli.

Ale v prvom rade mi išlo o to, pán Fillo, že ak tu niekto hodí do pľacu len tak, že "môj známy pracoval ako biológ - imunológ v SAV, jednoznačne odmietol očkovanie pretože nefunguje", tak tu hocikto ďalší môže hodiť "a môj známy zase pracoval tam a tam a hovorí presný opak".
Rovnako sa dá zareagovať aj na pokračovanie tvrdenia: "tiež mi potvrdil, že lekári nemajú také vzdelanie zo školy z biológie ako prírodovedci, takže ani nemôžu vedieť o tom, ako škodí vakcína, pokiaľ si to sami nenaštudujú." Ja môžem povedať, že prírodovedci nemajú také vzdelanie ako lekári, lebo nemajú priame skúsenosti s pacientmi, ktorých si dlhodobo sledujú.
A je to fifty -fifty, dva argumenty úplne rovnakej hodnoty (čiže ničím nepodloženej).

Lenže ako sám vidíte - a sám to podporujete - tak sa tu obúvajú všetci len do tých, ktorí sú za očkovanie. Ak je niekto proti nemu - a je jedno, či má titul Ing, Mgr, Bc. alebo je bez titulu, tak je jednoducho "in", je na tej správnej stránke a má ten správny názor. No ak je niekto za očkovanie, lebo má medicínske vzdelanie a má skúsenosti so stovkami, ba tisíckami pacientov, má za sebou aj skúsenosti z Afriky či Ázie, kde riskoval aj svoj život v dôsledku chorôb i vojnových konfliktov, tak môže byť aj doc. aj prof., bude na tejto stránke jednoducho vakci-celebrita, zaplatený, podlatený, skorumpovaný, skostnatený, zadubený, v stredoveku alebo rovno v praveku.
Ak sloboda v očkovaní, pán Fillo, tak aj sloboda od urážok a obvinení lekárov, ktorým na pacientoch fakt záleží. A preto očkujú, nie preto, že ich zmagorili farmafirmy.

Senior

Helena | 06.01.2014

https://nezdravi.parlamentnilisty.cz/Articles/424-fanaticka-medikace-jako-zbran-znepratelenych-rodicu-ze-zdraveho-ditete-se-stava-clovicek-otraveny-vsemoznymi-jedy-dnesnich-sarlatanu.aspx

Senior

Helena | 06.01.2014

https://www.protiprudu.org/obchod-so-strachom/
Oplatí sa pozrieť toto video (očkovanie)

Senior

Helena | 06.01.2014

Ja osobne bohužiaľ neverým odborným výskumom po tom čo som prečítala 4 knihy o biznise vo farmácii a rozprávala sa s jednou viactitulovanou paňou čo robila vo výskume liekov v Amerike (keď nevyšiel test musia napísať že vyšiel).
Okrem toho na mojich angl. weboch čítam, že dnes je bežné v Amerike, že sa predpisujú lieky ľuďom na choroby ktoré vôbec nemajú, na vymyslené choroby... Pred pár rokmi som prečítala článok ako farmabiznis likviduje starých ľudí (takto zomrel jeden môj sused). Veľakrát sa lieky vôbec neodskúšavajú len sa zaplatí ghostwriter (človek čo napíše štúdiu). Atď., atď. ...

Záznamy: 1 - 14 zo 14

Pridať nový príspevok