90.000 libier odškodného pre chlapca poškodeného MMR vakcínou, odborníci však tvrdia, že očkovanie je bezpečné

31.08.2010 00:01

Express.co.uk - 30.VIII.2010 - Richard Palmer

 

       Pôvodný článok "£90,000 Payout to MMR Boy but Experts Insist Jab Is Safe"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo
.

 

       MMR vakcína (proti osýpkam, príušniciam a ružienke - pozn. prekl.) je údajne stále bezpečná, a to aj navzdory nevídanému odškodneniu vo výške 90.000 britských libier (cca 110.000 € - pozn. prekl.) vyplatenému rodičom chlapca, ktorému toto očkovanie poškodilo mozog - tak to aspoň tvrdilo včera (29.VIII.2010 - pozn. prekl.) Ministerstvo zdravotníctva Veľkej Británie.

       Lekárska posudková komisia priznala toto odškodnenie Jackie a Johnovi Fletcherovcom po tom, čo usúdila, že ich syn bol ťažko zdravotne postihnutý očkovaním proti osýpkam, príušniciam a ružienke vo veku 13 mesiacov.

       Dnes už 18-ročný Robert trpí epileptickými záchvatmi, nie je schopný hovoriť, stáť bez opory či sám sa najesť, nie je však autistom.

       Pán Fletcher a pani Fletcherová podali úspešnú žalobu po tom, čo ich žiadosť o odškodnenie podľa vládneho Programu odškodnenia škôd spôsobených očkovaním (Vaccine Damage Payment Scheme) bola v roku 1997 zamietnutá.

       Ich pôvodná žiadosť nebola uznaná na základe toho, že bolo nemožné nespochybniteľne dokázať, čo spôsobilo Robertovu chorobu.

       To sa však zmenilo minulý týždeň, keď komisia zložená z dvoch lekárov a právnika rozhodla na základe bilancie pravdepodobnosti, že Robertov prvý epileptický záchvat, ktorý nastal 10 dní po očkovaní, bol vyvolaný očkovaním.

       Vedci však tvrdia, že niet dôkazov, ktoré by potvrdili nebezpečnosť MMR vakcíny, a varovali, že ak rodičia prestanú očkovať svoje deti, zvýši sa riziko úmrtia, zdravotných komplikácií a vzostupu chorôb.

       Pani Fletcherová (53), ktorá účinkuje v nátlakovej skupine JABS (= Justice Awareness and Basic Support = Povedomie o spravodlivosti a základná podpora; skratka JABS v anglickom slangu zároveň znamená očkovacie látky (vakcíny) - pozn. prekl.), povedala:

"Spolu s mojím manželom sme bojovali 18 rokov za to, aby bol prípad Robertovho ťažkého zdravotného postihnutia oficiálne uznaný. Hovorili nám, že vakcína je dokonale bezpečná."

       Pani Fletcherová z Warringtonu v grófstve Cheshire v Anglicku dodala:

"Ako väčšina ľudí, dôverovali sme tomu, čo do nás pchali lekári a sestričky. Robert má takmer 19 rokov, ale mentálne je ako 14-mesačné batoľa. Nevie stáť bez pomoci a trpí dvojitou inkontinenciou."

       Očakáva sa, že toto rozhodnutie otvorí dvere ďalším 2.000 žiadostiam o odškodnenie.

       Polly Tommey, matka štyroch detí z Hamptonu v grófstve Middlesex v Anglicku, ktorá sa domnieva, že MMR vakcína spôsobila autizmus u jej syna, povedala:

"Je to obrovský krok vpred. Prvý krát v dejinách tejto krajiny (Veľkej Británii - pozn. prekl.) štát uznal, že MMR vakcína nie je na 100% bezpečná."

       Hovorca Ministerstva zdravotníctva Veľkej Británie povedal:

"Toto rozhodnutie odráža názor posudkovej komisie na určité skutočnosti tohto prípadu a je jasné, že by nemalo byť chápané ako precedens pre akýkoľvek iný prípad. Bezpečnosť MMR vakcíny bola potvrdená početnými štúdiami v mnohých krajinách.

       Našťastie, viac rodičov necháva svoje deti očkovať MMR vakcínou a považuje ju za rovnako bezpečnú ako iné detské vakcíny. MMR vakcína bola v širokom meradle a bezpečne používaná po celom svete 30 rokov. Vyše 500 miliónov dávok bolo podaných vo vyše 100 krajinách.

       Svetová zdravotnícka organizácia (WHO = World Health Organization) uznáva MMR vakcínu ako vysoko účinnú a s vynikajúcimi záznamami o bezpečnosti. Rodičia a pestúni by mali naďalej dávať svoje deti očkovať touto vakcínou, keď budú k tomu vyzvaní."

       Hovorca Úradu na reguláciu liečiv a zdravotníckych výrobkov (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) dodal:

"Prínosy MMR vakcíny v ochrane pred vážnymi a život ohrozujúcimi nákazami sú ďaleko vyššie než akékoľvek známe nežiadúce účinky."