10 úmrtí vzbudzuje strach z novej epidémie prasacej chrípky

14.12.2010 00:24

MailOnline - 12.XII.2010 - Jo MacFarlane

 

       Pôvodný článok "Ten deaths raise fears of a new swine flu epidemic"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Za posledných 6 týždňov zomrelo vo Veľkej Británii 10 ľudí po tom, ako sa nakazili vírusom prasacej chrípky. Úrad na ochranu zdravia (Health Protection Agency = HPA) potvrdil, že vírus H1N1, ktorý spôsobil minuloročnú celosvetovú pandémiu je túto zimu opäť v obehu. Úmrtia nastali po celom Anglicku a väčšina z dotknutých (aj keď nie všetci) trpela už pred nákazou prasacou chrípkou inými vážnymi zdravotnými ťažkosťami.

       Nie je známe, či obete zomreli na prasaciu chrípku, alebo na komplikácie ich pôvodných zdravotných ťažkostí. 5 z celkovo 10 zomrelých dospelých bolo zaočkovaných proti prasacej chrípke. HPA sa vyjadril, že počet vážnych prípadov prasacej chrípky rastie, obzvlášť medzi dospelými do 65 rokov - podobne ako pri minuloročnej epidémii.

       Prof. John Watson, riaditeľ oddelenia ochorení dýchacieho ústrojenstva HPA, povedal, že bol "prekvapený" rozšírením vírusu: "Je rozšírený viac, bež by som očakával." Jednotky intenzívnej starostlivosti sú teraz zamestnané tými najťažšími prípadmi. Jedny kasárne a 8 škôl bolo za posledný týždeň zasiahnutých epidémiami chrípky, aj keď u nie všetkých bolo potvrdené, že ide o prasaciu chrípku.

       HPA tvrdí, že celkový počet chrípkových ochorení je bežný pre toto ročné obdobie. Z 89 prípadov chrípky testovaných lekármi počas minulého týžňa sa 18 ukázalo byť prasacou chrípkou.

       Hovorca HPA povedal: "Vírus prasacej chrípky je v obehu od pandémie a my sme vedeli, že sa to stane."

       Prof. David Salisbury, riaditeľ odboru imunizácie na Ministerstve zdravotníctva Veľkej Británie, naliehal na ľudí, aby sa dali zaočkovať proti chrípke.