V okrese zistili mumps: Nepríjemným ochorením sa nakazilo päť detí!

05.12.2014 00:00

       [...]

       Ako pokračovala, všetky deti sú riadne proti parotitíde očkované. Ochorenia boli potvrdené v Národnom referenčnom centre pre diagnostiku parotitídy na ÚVZ Bratislava. „Predpokladáme, že do osady zavliekli ochorenie deti navštevujúce Základnú školu Villiama Gaňu v Kremnici,“ povedala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

       [...]

       Častými komplikáciami sú meningitída a orchitída, ktorá môže viesť k neskoršej neplodnosti mužov. Ochoreniu a komplikáciám možno predchádzať očkovaním. Je charakteristické opuchom, k nákaze dochádza kvapôčkovou infekciou, teda kýchaním, kašľaním, kontaminovanými predmetmi či bezprostredným kontaktom. Vírus sa nachádza i v moči a materskom mlieku. Mumps má široké spektrum príznakov.

 

       Viac na stránke Brezno 24.

       Pozn. red.: všimnite si, že všetky choré deti boli proti príušniciam (mumpsu) riadne očkované, ale ochoreniu vraj možno predchádzať očkovaním. Tým chorým očkovanie očividne nebolo nič platné — aj tak ochoreli. Prekvapuje, že niekto je schopný napísať dve tak protichodné vety do jedného krátkeho článku.