Rodina dostane vyše 1,5 milióna dolárov vo vôbec prvom súdnom odškodnení za autizmus spôsobený očkovaním

11.09.2010 10:58

CBS News - 9.IX.2010 - Sharyl Attkisson

 

       Pôvodný článok "Family to Receive $1.5M+ in First-Ever Vaccine-Autism Court Award"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Vôbec prvé odškodnenie v súdnom spore kvôli autizmu spôsobenému očkovaním je ozaj veľké. CBS News zistili, že rodina Hannah Poling dostane vyše 1,5 milióna dolárov za zvýšenú starostlivosť o ňu, stratu príjmov, bolesť a utrpenie len za prvý rok. Navyše k tomu dostane rodina vyše 500,000 dolárov za každý rok na zaplatenie starostlivosti o Hannah. Tí, čo sú s prípadom oboznámení, sa domnievajú, že odškodnenie môže ľahko prekročiť 20 miliónov dolárov za celý život Hannah.

       Hannah bola normálnym, šťastným a predčasne vyspelým dievčatkom do 18 mesiacov svojho života. Potom v júli 2000 bol zaočkovaná proti 9 chorobám počas jednej návštevy lekára: proti osýpkam, príušniciam, ružienke, detskej obrne, ovčím kiahňam, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu a Haemophilus influenzae.

       Následne sa jej zdravotný stav rapídne zhoršil. Dostala vysoké horúčky, prestala jesť, neodpovedala, keď sa jej niekto prihovoril, začala vykazovať známky autizmu a začala mať záchvaty kriku. V roku 2002 podali rodičia Hannah žalobu ohľadom autizmu na federálnom očkovacom súde. O 5 rokov neskôr vláda urovnala prípad pred súdnym pojednávaním a zapečatila ho. Trvalo vyše dva roky, kým sa obe strany dohodli, aké odškodnenie Hannah dostane za svoje poškodenie zdravia.

       Pri priznaní poškodení zdravia, ktoré utrpela Hannah, vláda povedala, že očkovanie zhoršilo neznámu mitochondriálnu poruchu, ktorú Hannah mala, čo "nespôsobilo" jej autizmus, ale "vyústilo" doň. Nie je známe, koľko iných detí má podobnú nezistenú mitochondriálnu poruchu. Všetky ostatné "testovacie prípady" autizmu boli v súdnom procese zamietnuté. Približne 4.800 ich očakáva rozhodnutie federálneho očkovacieho súdu.

       Časopis Time podčiarkol dôležitosť prípadu Hannah Poling v roku 2008: "Niet pochýb o tom, že rozhodnutie súdu odškodniť ujmu na zdraví Hannah Poling naštrbí neoprávnenú obhajobu bezpečnosti očkovacích látok s ohľadom na autizmus. Ak Hannah Poling mala chorobu, ktorá ju urobila zraniteľnou očkovaním, je možné argumentovať, že iné deti mohli tiež byť podobným spôsobom zraniteľné."

       Vtedajšia riaditeľka CDC (Centers for Disease Control and Prevention = Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA; obdoba slovenského Úradu verejného zdravotníctva - pozn. prekl.) Julie Gerberding (ktorá je teraz vedúcou divízie očkovacích látok firmy Merck) povedala: "Vláda sa nijak nevyjadrila, že by očkovanie spôsobovalo autizmus. Prípad Hannah Poling nepredstavuje nič iné, než veľmi špeciálnu situáciu a veľmi smutnú situáciu z hľadiska rodiny a dotknutého dieťaťa."