Prokurátor nemá dôkazy o tom, že dieťa zomrelo po „kiahňovom večierku“

04.04.2016 19:19

Wyborcza.pl / Warszawa18.III.2016

Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska, Piotr Machajski

 

    Pôvodný článok Prokuratura nie ma dowodów na to, że dziecko zmarło po "ospa party"
    z poľštiny preložila Mgr. Agnieszka Palus
    a preklad upravil Ing. Marián Fillo.

 

    Prokurátor vyšetruje smrť 1,5-ročného dieťaťa, ktoré zomrelo na následky komplikácii ovčích kiahní. Poľská hlavná odborníčka pre pediatriu hovorí, že dieťa bolo nakazené na „kiahňovom večierku“. Riaditeľstvo nemocnice a prokuratúra však nemajú informácie o tom, že by dieťa bolo nakazené zámerne.

Detská nemocnica na ul. Żwirki i Wigury    1,5-ročné dieťa zomrelo 11.II.2016 na vo varšavskej Detskej nemocnici na ul. Żwirki i Wigury. Na príjem nemocnice bolo privezené v stave agónie.

    Tri dni bolo dieťa liečené doma na ovčie kiahne. Keď s ním však prišili do nemocnice, jeho stav bol už veľmi vážny. Došlo ku komplikáciám v podobe sepsy, čo je celkovo ochromujúca nákaza organizmu. „Hodinu lekári bojovali o jeho život na pohotovosti, ale neboli sme schopní ho zachrániť,“ hovorí Robert Krawczyk, riaditeľ Detskej nemocnice na ul. Żwirki i Wigury.

    Dieťa zomrelo.

 

Prokuratúra: vyšetrujeme to obvyklým spôsobom

    Médiá informujú o tejto tragédii až teraz, pretože v rozhovore s reportérom TOK FM ju spomenula prof. Teresa Jackowska, hlavná odborníčka pre pediatriu. Zdôraznila, že túto záležitosť treba vnímať ako varovanie pre všetkých tých, ktorí v snahe budovať imunitu svojich detí usporadúvajú „kiahňové večierky“. Ide o to, aby zdravé deti získali imunitu vďaka stretnutiu s už nakazenými deťmi. V roku 2014 zomrel 2–ročný chlapec z Vroclavi po účasti na takomto „večierku“.

    Bolo však aj v tomto prípade zosnulé dieťa predtým na „kiahňovom večierku“? Prof. Jackowska dnes v správe, ktorú poslala do našej redakcie, vysvetľuje:

„Nezáleží na tom, kde sa dieťa nakazilo. Dôležité je, že aj napriek bezplatnému očkovaniu proti ovčím kiahňam deti umierajú. Rôzni rodičia podporujú „kiahňové večierky“ ako spôsob imunizácie.“

    Riaditeľ nemocnice Krawczyk zdôrazňuje, že nevie, kde presne sa dieťa nakazilo:

„Na pohotovosti sme bojovali o jeho život. Neviem, za akých okolnosti dieťa ochorelo. Nikto nemal čas hovoriť s rodičmi o tom, či dieťa bolo na „kiahňovom večierku“.“

    Prokurátor Michał Dziekański, hovorca prokuratúry hlavného mesta Varšavy, povedal:

„V žiadnej z prokuratúr vo Varšave neprebieha vyšetrovanie smrti dieťaťa, ktorej príčinou by mohla byť účasť na tzv. „kiahňovom večierku“.“

    Pripúšťa však, že prokuratúra na Ochote (časť Varšavy) vykonáva vyšetrovanie úmrtia dieťaťa na komplikácie ovčích kiahní. Podľa našich zistení ide o 1,5-ročné dieťa, ktoré zomrelo 11.II.2016 v nemocnici na ulici Zwirki i Wigury. Opýtali sme sa:

„Prečo sa teda prokuratúra zaoberá smrťou tohto dieťaťa?“

    Prokurátor Dziekański vysvetlil:

„Je to rutinná záležitosť. Pravidlom je, že ak pacient zomrie do 24 hodín od prijatia do nemocnice, táto oboznámi prokuratúru a prokuratúra začne vyšetrovanie s cieľom objasnenia okolností smrti. Zatiaľ sa v tomto konaní nezistil žiaden vierohodný dôkaz, ktorý by potvrdil, že máme do činenia s úkazom, zvaným „kiahňový večierok“.“

 

Prof. Jackowska: aj táto choroba môže mat tragické komplikácie

    Podľa prof. Jackowskej sa v posledných rokoch stalo módou, že zdravé deti v rámci tzv. „kiahňových večierkov“ navštevujú choré deti, aby sa nakazili vírusom ovčích kiahní, pretože ten sa šíri kvapôčkovou nákazou. Rodičia úmyselne chcú nakaziť svoje deti ovčími kiahňami, pretože sú presvedčení, že toto ochorenie v detskom veku prejde hladko a bez komplikácií. Argumentom je tiež to, že prekonanie ovčích kiahní v detstve zanecháva celoživotnú imunitu proti nim. „Kiahňové večierky“ považujú za účinný spôsob, ako si dieťa môže nadobudnúť imunitu. Vyberajú si tento spôsob namiesto očkovania proti ovčím kiahňam, pretože majú strach z nežiaducich účinkov očkovania. Bohužiaľ, nie všetci si uvedomujú, že táto choroba môže tiež viesť k tragickým následkom.

    Hlavná odborníčka po oboznámení sa s prípadom úmrtia dieťaťa odporučila riaditeľovi nemocnice informovať orgány činné v trestnom konaní. V TOK FM prof. Jackowska povedala:

„Rodičia už utrpeli najhorší trest, ale tento prípad by sa mal stať poučením pre všetkých.“

    Marzena Woźniak, zástupkyňa vedúceho oddelenia epidemiológie Okresnej hygienicko-epidemiologickej stanice vo Varšave, povedala:

„„Kiahňové večierky“ poznáme len zo správ v médiách. Je potrebná vzdelávacia kampaň pre rodičov, aby neriskovali životy svojich detí tým, že ich zámerne nakazia vírusom ovčích kiahní. Nikdy vopred nevieme, či priebeh choroby bude mierny alebo ťažký.“

 

Minister: radšej vakcíny než „kiahňový večierok“

    Poľský minister zdravotníctva Konstanty Radziwiłł v programe „Jeden na jedného“ v TVN zdôraznil, že musíme byť veľmi opatrní pri voľbe slov, pretože dieťa zomrelo ľuďom, ktorí chceli urobiť pre neho to najlepšie:

„Rodičia sú určite zúfali z tejto situácie, ale musím povedať, že je to zdrvujúce. Zvyk úmyselne nakaziť deti, aby prekonali chorobu v mladom veku a nezastihla ich až v dospelosti, kedy má horší priebeh, je veľmi starý.“

    Dodal, že v dnešnej dobe je takýto postoj nezmyselný, pretože očkovanie je ľahko dostupné.

„Dieťa preto neochorie ani v detstve, ani v budúcnosti, ale vyhne sa všetkým možným dôsledkom, vrátane komplikácií choroby.“

    Minister zdôraznil, že neočkovanie je nezodpovedné nielen voči svojmu vlastnému dieťaťu, ale aj voči iným:

„Dieťa totiž môže byť semeniskom choroby a môže nakaziť najmä tých, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu byť očkovaní, čo zvyčajne sú veľmi ťažko choré detí, ktoré z rôznych dôvodov majú kontraindikáciu očkovania“

 

Ako funguje vírus ovčích kiahní

    Vírus ovčích kiahní sa namnoží za dva alebo tri týždne, nedávajúc o sebe vedieť. Navonok viditeľné ochorenie trvá 10–14 dní. V tom čase sa pacient stáva zdrojom nákazy pre svoje okolie (začne šíriť vírusy 2–3 dni pred nástupom vyrážky a prestane, keď všetky vyrážky vyschnú). Najbežnejšími ohniskami ovčích kiahní sú škôlky, pretože je to jedna z bežných detských prenosných chorôb.

    U veľkej väčšiny detí má táto choroba mierny priebeh, ale v niektorých prípadoch tento vírus spôsobuje závažné komplikácie, ako je meningitída, neurologické komplikácie a sepsa. Potom je už hospitalizácia nevyhnutná.

    Vo Varšave sa počet prípadov ovčích kiahní prudko zvyšuje. V roku 2009 na ne ochorelo okolo 2.800 ľudí, ale minulý rok až zhruba 6.800.

    Ochorenie na ovčie kiahne — dokonca aj ľahké — dáva človeku celoživotnú imunitu. Vírus zostáva v tele aj po rokoch, predovšetkým z dôvodu oslabenia inými ochoreniami, a môže neskôr znovu zaútočiť v podobe pásového oparu. Priebeh pásového oparu nie je nebezpečný, je však nepríjemný a dlhý. Dospelý človek vtedy trpí neuralgiou, a na jeho koži sa objavia bolestivé vyrážky.

    Vakcína proti ovčím kiahňam je odporúčaná, ale nie je zadarmo. Jedna dávka stojí viac ako 100 zł (približne 25 € — pozn. prekl.) a sú potrebné dve. Zadarmo sú očkované deti, ktoré vstupujú do škôlky. Stačí, že rodičia budú mať potvrdenie o zápise do škôlky, a dve dávky budú mať zadarmo (platí pre Poľsko, nie pre Slovensko, ani pre Česko — pozn. red.).

 

Poznámka šéfredaktora:

    K tejto téme viď tiež komentár: