Očkovanie, ktoré by mohlo zastaviť stres bez toho, že by nás spomalilo

04.08.2010 14:14

MailOnline - 2.VIII.2010 - RachelQuigley

 

       Pôvodný článok "Jab that could put a stop to stress without slowing us down"
       z angličtiny preložil Ing. Marián Fillo.

 

       Zabudnite na staré liečebné prostriedky ako joga, meditácia alebo hltanie tabletiek. Podľa vedcov môže byť úľava od stresu čoskoro tak jednoduchá, ako je pichnutie jednej injekcie. Vedci hovoria, že sú blízko vytvoreniu prvej vakcíny proti stresu - jedinej očkovacej látky, ktorá nám pomôže uvoľniť sa bez toho, že by sme museli spomaliť.

       Po 30 rokoch výskumu liečby stresu sa Dr. Robert Sapolsky, profesor neurológie na Stanford University v Kalifornii, domnieva, že je možné zmeniť chémiu mozgu a vytvoriť tak stav "sústredeného pokoja". Profesor Sapolsky tvrdí, že je na ceste ku geneticky zmenenému vzorcu, ktorý odstráni potrebu relaxačných terapií a liekov na predpis.

       Chronický stres (narozdiel od bežných starostí) je spojený s ochoreniami ako cukrovka alebo infarkty. Profesor Sapolsky, ktorý ako prvý pozoroval škody spôsobované stresom na zvieratách v Keni, študoval hormóny zvané glukokortikoidy, ktoré sú súčasťou imunitného systému tela a pomáhajú bojovať s rakovinou alebo zápalmi. Všetky cicavce vyrábajú tieto hormóny a to im pomáha vysporiadať sa s ohrozením - častokrát útekom.

       Profesor Sapolsky však pozoroval, že zatiaľčo zebra, keď unikne levovi, vypne chemikálie spôsobujúce stres, ale moderný človek nielenže vyrába priveľa glukokortikoidov, čoby odpoveď na každodenné obavy, ale nevie ich následne vypnúť. Hovorí, že hormón sa stane jedovatým jednak biologicky (ničením mozgových buniek a oslabovaním imunitného systému), jednak spoločensky, keď ľudia neprestávajú byť v strese ani pri priateľoch alebo s rodinou, keď už pôvodný dôvod napätia pominul.

       Po počiatočných neúspechoch sa podarilo tímu zo Stanfordskej univerzity prispôsobiť herpetický vírus, aby vniesol umelo vytvorené "neuroprotektívne" (neuróny chrániace) gény hlboko do mozgu, aby tieto zneutralizovali darebácke hormóny skôr, než môžu spôsobiť škody. Vírus sa ukázal byť funkčným na potkanoch.

       "Ak mám byť úprimný, stále som veľmi milo prekvapený, že to funguje," povedal profesor Sapolsky nedávno časopisu Wired Magazine. Varoval, že skúšky na ľuďoch budú až o niekoľko rokov, ale dodal: "Dokázali sme, že to je možné. Vieme zmenšiť poškodenie mozgu spôsobované stresom."

       Minulý týždeň Sapolského kolega zo Stanfordu, ktorý prípadnú vakcínu označil "Sapolského vakcína", povedal: "U ľudí tento geneticky manipulovaný vírus zoskratuje nervovú odozvu na stres, takže pocit napätia, ktorý zvyčajne pretrváva po kríze, pominie. Zanechá Vás to čerstvejšími a pripravenými vysporiadať sa s ďalšou hrozbou, takže si môžete udržať svoje nasadenie, ale s viac sústredeným pokojom, než so zlou náladou a zažívaním. To by mohlo zmeniť spoločnosť."

       Prípravné práce profesora Sapolského zverejnil v októbri 2009 U.S. National Institutes of Health (= NIH = Federálny výskumný ústav zdravia v USA - pozn. prekl.).

       Samozrejme, kým nebude vakcína hotová, tí, čo sa cítia duševne preťažení, sa budú musieť uchýliť k odskúšaným metódam. Minulý týždeň profesor Sapolsky opustil Stanford, aby si vzal jeho osvedčený "liek proti stresu": Vypol svoj e-mail a celý august strávi s rodinou.